OPINIONS

Κρίση διαρκείας στον Ολυμπιακό

Κρίση διαρκείας στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την 4η σερί ήττα του και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το στρίμωγμα της ομάδας στα σχοινιά καθώς η κρίση της είναι παρατεταμένη.

H (αρνητική) καταμέτρηση συνεχίζεται για τον Ολυμπιακό. Η τέταρτη σερί ήττα ήρθε στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στην Εφές. Οι "ερυθρόλευκοι" συμπλήρωσαν ένα μήνα χωρίς νίκη (17 Ιανουαρίου, η τελευταία τους απέναντι στην Χίμκι) και έχουν πέντε κίτρινα φύλλα στα έξι τελευταία τους παιχνίδια.

Η κρίση στο ΣΕΦ είναι παρατεταμένη, υποτίθεται ότι ο Φεβρουάριος θα ήταν ο μήνας που σύμφωνα με τον Μπλατ ο Ολυμπιακός θα έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ και γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Παίζει το … χειρότερο!

Κι είναι αλήθεια ότι αποχαιρετώντας οριστικά τις (λίγες) ελπίδες που είχε για την 4η θέση, κινδυνεύει να χάσει έδαφος και για την 5η, ενώ αρχίζει και αισθάνεται άβολα, συζητώντας ακόμη και για την πρόκρισή του στους "8". Έτσι όπως τα κατάφερε, όμως, είναι υποχρεωμένος να το κάνει, με το πρόγραμμά του να δείχνει καλύτερο, όπως είπε ο Μπλατ, αλλά να μην έχει πλέον εύκολα ή δύσκολα ματς. Πρέπει να κάνει όσες περισσότερες νίκες μπορεί απέναντι σε ΤΣΣΚΑ (εντός, την ερχόμενη Παρασκευή) Μιλάνο (εκτός), Μπάγερν (εντός), Γκραν Κανάρια (εκτός) και Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα (εντός). Θεωρητικά αν πάρει τα τέσσερα παιχνίδια στο γήπεδό του δεν θα κινδυνεύσει. Θα είναι στους "8".

Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δεν πείθει. Δεν δείχνει σταθερός, του λείπει η αυτοπεποίθηση και έχει φανερές αδυναμίες τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεσή του. Μια μεγάλη νίκη θα του δώσει την ώθηση που αναζητά, όμως αυτό το 0-4 που μετράει, όπως και να’ χει δείχνει αδυναμίες και πολλά ανοιχτά θέματα.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ

Είναι ένα ζήτημα, ας πούμε, το να δίνεις την μπάλα στον … αντίπαλο χωρίς να συντρέχει λόγος ανυπόφορης πίεσης. Ο Ολυμπιακός είχε 11 λάθη στο πρώτο ημίχρονο. Τα περισσότερα ήταν λάθος πάσες, που κατέληξαν σε καλάθι της Εφές. Λάθος σε επαναφορά που τείνει να γίνει μάστιγα, λάθος συνεννόηση, λάθη γενικώς. Εντάξει ρούκι είναι ο Γκος στην Ευρωλίγκα, ωστόσο στο κολέγιο της Γκοντζάκα, λογικά πρέπει να του δίδαξαν πως γίνονται οι σωστές επαναφορές.

Και δεν είναι μόνο αυτά που μετράει η στατιστική. Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, έφαγε καλάθι ενώ ο Παπανικολάου έφτιαχνε το σορτσάκι του (διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή). Έχασε κατοχή από άλματα σε λάθος χρόνο, διεκδίκηση ριμπάουντ από δυο παίκτες κλπ.

Η συγκέντρωση είχε πάει περίπατο και είναι κρίμα για την προσπάθεια όλης της ομάδας που έκανε ένα εντυπωσιακό 17-0 αλλά πουλούσε την μπάλα με μεγάλη ευκολία.

ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ

Την ίδια ώρα ο τιμονιέρης της ομάδας δείχνει πιο μπερδεμένος από τους παίκτες του. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ράβει και ξηλώνει τις ιδέες του, επειδή ίσως βλέπει τα αγωνιστικά αδιέξοδα να συνεχίζονται.

Κρίση διαρκείας στον Ολυμπιακό

Ο ΛεΝτέι ξαναπέρασε στο "5", ο Βεζένκοφ είναι η πρώτη λύση μετά τον Πρίντεζη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν εξαφανισμένος, ο Τίμα για ένα ακατανόητο λόγο ξεκινάει βασικός προσφέρει το απόλυτο μηδέν και φυσιολογικά αποχωρεί, ο Τουπάν λίγο έλειψε να ξαπλώσει ολόκληρος στον πάγκο, μέχρι που μπήκε για να μην ξαναβγεί από το παρκέ, γενικά ένα συνεχές μπέρδεμα σε πρόσωπα και λύσεις.

Συν τοις άλλοις, ο Ολυμπιακός ατύχησε γιατί οι δυο πιο έμπειροι παίκτες του, περνάνε εξίσου δύσκολο μήνα. Ο Σπανούλης βγήκε νοκ-άουτ ενώ ο Πρίντεζης βρίσκεται σε χαμηλό βαρομετρικό καριέρας. Χωρίς τον καλό "Πριντ" ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα, δεν έχει τα εύκολα καλάθια του διεθνή άσου που ξεκουράζουν τους συμπαίκτες του και δημιουργούν πονοκέφαλο στον αντίπαλο.

ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΙΝΤΕΖΗ

Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια που έχει χάσει ο Ολυμπιακός, έχει σκοράρει μόλις 19 πόντους (μ.ο 4.7, ενώ συνολικά στη διοργάνωση έχει 10.7) με τραγικά νούμερα: 7/28 σουτ και 5/9 βολές.

Το να θέλει να νικήσει την Εφές ο Ολυμπιακός χωρίς τον Σπανούλη και ουσιαστικά τον Πρίντεζη (εμφανίστηκε μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο) μοιάζει με υπερβολικά αισιόδοξη απαίτηση. Ειδικά φέτος που η Εφές ναι μεν δεν έχει θεραπεύσει οριστικά τις παιδικές της ασθένειες είναι, όμως, πιο σοβαρή, πολύ δυναμική με επίγνωση του τι θέλει και κάνει στο γήπεδο.

ΚΑΤΙ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ (Ο ΓΟΥΕΜΠΕΡ)

Κρίση διαρκείας στον Ολυμπιακό

Μέσα σε όλα τα "στραβά" ο Ολυμπιακός βρήκε και κάτι για να χαμογελάσει. Ο Μπριάντε Γουέμπερ στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση, ξεκινώντας πάλι βασικός, επιβεβαίωσε το μικρό δείγμα που είχε αφήσει στο ένα ημίχρονο του ΟΑΚΑ. Είναι ένας γκαρντ που δίνει ενέργεια, έχει ενθουσιασμό, μπορεί να βοηθήσει με την πάροδο των αγώνων σε ουσιαστικό ρόλο. Προφανώς και δεν πρέπει να του ανατεθούν ρόλοι που δεν του αναλογούν, είναι όμως ένας Αμερικανός που σίγουρα θα δώσει αρκετά στην ομάδα. Ακόμη βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής, μαθαίνει τους κανονισμούς στην Ευρώπη και την ίδια την ομάδα του. Οι δυο συνεργασίες του, πάντως, με τον Μιλουτίνοβ και γενικά η εικόνα του μέσα στο παρκέ δείχνουν ένα παίκτη αποφασισμένο και με εξαιρετικές κινήσεις.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ