Γ. ΦΙΛΕΡΗΣ

Καυγάς για την εξουσία

Καυγάς για την εξουσία

Γιατί βρίσκονται στα μαχαίρια ΕΟΚ και ΟΔΚΕ, ενώ πριν από λίγους μήνες έσταζαν ... μέλι οι μεταξύ τους σχέσεις; Τι γίνεται στην ελληνική διαιτησία του μπάσκετ; Ο Γιάννης Φιλέρης ψάχνει τις απαντήσεις

Φαντάζεστε να είχε ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΕΠΟ και ΟΔΠΕ και η ομοσπονδία των διαιτητών να άφηνε υπόνοιες και αιχμές για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι πρόκειται για "εγκληματική οργάνωση"; Μέχρι και επερωτήσεις στη Βουλή θα είχαμε...

Στο μπάσκετ, ως γνωστόν, ο μικρόκοσμος είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει τέτοιες ... ακρότητες. Όλα καλά κι όλα ωραία, αρκεί να μη μαθαίνουμε τι, πως και γιατί γίνεται; Πως δηλαδή δυο καλοί φίλοι, όπως ο Ηλίας Καφές και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, έγιναν από δυο χωριά χωριάτες και η ΕΟΚ γράφει την ΟΔΚΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Που οι παλιές καλές εποχές, που ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανακηρυσσόταν επίτιμος πρόεδρος της διαιτητικής ομοσπονδίας. Πάνε αυτά. Ξεχάστε τα.

Η ΟΔΚΕ που ακόμη συντάσσει τις λίστες των διαιτητών κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, βλέπει αίφνης να της αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες και κυρίως εκείνες που αφορούν την επιμόρφωση των διαιτητών με τα ετήσια σεμινάρια. Όπως μας πληροφορούσε η Ομοσπονδία διαιτητών με την ανακοίνωσή της στις 27 Σεπτεμβρίου, οι "πρόεδροι συνδέσμων δέχθηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα της ΚΕΔ/ΕΟΚ την ακόλουθη οδηγία "σε άλλους με εντολή Βασιλακόπουλου και σε άλλους με εντολή ΕΟΚ, δεν θα πάει κανείς στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΟΔΚΕ. Ενημερώστε τα μέλη σας". Ακολούθησε πανικός στις τάξεις των διαιτητών. Φυσικά η "εντολή" αυτή ήταν συνυφασμένη με το αυτονόητο του ότι όποιος δεν υπακούει φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να οριστεί σε αγώνες".

Η ανακοίνωση της ΟΔΚΕ κατέληγε στην εξής διατύπωση: "Πρόκειται, λοιπόν, για επιλογή υποδούλωσης των Ελλήνων διαιτητών καλαθοσφαίρισης μέσα από την ομάδα δράσης, που προαναφέρθηκε. Με όλα τα ανωτέρω, έχουμε ή όχι εγκληματική ομάδα στην καλαθοσφαίριση";

Η ΕΟΚ, μετά απ' αυτή τη βαρύτατη αιχμή,"επέστρεψε ως απαράδεκτο κατά το περιεχόμενο όσο και κατά το ύφος έκφρασης, που δεν είναι ανεκτό" το έγγραφο της ΟΔΚΕ και αντέδρασε με εξώδικο ζητώντας την άμεση ανάκληση του ψευδούς, συκοφαντικού και υβριστικού κατά της ομοσπονδίας δημοσιεύματός της. Μια ανάκληση, πάντως, η οποία δεν έγινε καθώς η επίμαχη ανακοίνωση υπάρχει ακόμη στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας των διαιτητών.

Υπήρξε επίσης τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΕΔ, Στέλιου Συμεωνίδη με την οποία υπογράμμιζε τα εξής: "Μετά από τα τελευταία γεγονότα και τις τελευταίες ανακοινώσεις, λυπούμαι πάρα πολύ διότι πρώην συνάδελφοι που έχουμε ιδρώσει μαζί στα γήπεδα, μας καταλογίζουν ότι είμαστε "εγκληματική οργάνωση". Αν έχουν ίχνος αγάπης για τη διαιτησία οι κκ Μαχαιριανάκης, Αρβανιτίδης και Ντίνος, οι οποίοι έχουν παίξει ως διαιτητές, αύριο θα πρέπει να υποβάλλουν και την παραίτησή τους για το καλό της διαιτησίας. Αλλιώς, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης"

Ωστόσο, τα σεμινάρια ... έγιναν. Τα διοργάνωσε, εν τέλει, η ΚΕΔ της ΕΟΚ, με τίτλο "σεμινάρια ενημέρωσης εν όψει της επερχόμενης αγωνιστικής περιόδου" και αιτιολογικό ότι ακυρώθηκαν από την ΟΔΚΕ. Κάλεσε μάλιστα τη διαιτητική ομοσπονδία για συνεργασία, ώστε να διεξαχθούν τα περιφειακά και κεντρικά σεμινάρια. Η συνάντηση ήταν σαν τελεσίγραφο: "Να προσέλθει στα γραφεία της ΕΟΚ, την Τετάρτη 30.09.2015 και στις 13:00 για τη δέουσα συνεργασία σύμφωνα με τα ανωτέρω, άλλως η ΚΕΔ/ΕΟΚ θα λάβει τις αποφάσεις, χωρίς τη συνεργασία αυτή"  ήταν η ...διαταγή προς την ΟΔΚΕ

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της ομοσπονδίας διαιτητών, η ΟΔΚΕ εκπροσωπήθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση δια του προέδρου της και ενώ υποτίθεται ότι είχαν φτάσει σε ανακωχή, ο Στ.Συμεωνίδης ζήτησε την ανάκληση του εγγράφου περί εγκληματικής οργάνωσης. Αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την ΟΔΚΕ, να ακυρωθεί η συμφωνία. Η διαιτητική ομοσπονδία ανέβαλε (και δεν ματαίωσε όπως διευκρίνισε) το σεμνάρια της Λάρισας για τους διαιτητές της Α1.

Θα ρωτήσει κανείς γιατί όλος αυτός ο θόρυβος; Για ποιο λόγο "πλακώνονται" η ΕΟΚ και η ΟΔΚΕ, που μέχρι πρότινος ήταν ... κάτι σαν αδερφές ψυχές;

Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται το θέμα της εξουσίας. Ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Ποιος θα κάνει κουμάντο στους διαιτητές, είτε αυτοί παίζουν στην Α1 είτε στα τοπικά πρωταθλήματα. Ο νόμος Ανδριανού (που δεν ψηφίστηκε) προέβλεπε πλήρη ανεξαρτησία των διαιτητικών ομοσπονδιών και ανεξάρτητες επιτροπές διαιτησίας. Όλα αυτά δεν άρεσαν στην ΕΟΚ (σε καμιά ομοσπονδία, εδώ που τα λέμε δεν αρέζει να της αφαιρούνται δικαιοδοσίες και λόγοι που την κάνουν ισχυρή και επί της ουσίας ανώτατη αρχή του κάθε αθλήματος) που ...κλώτσησε.

Όπως κλώτσησε όταν έμαθε τις προθέσεις Κοντονή για θητεία στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, όχι μεγαλύτερες των οκτώ ετών. Δυο τετραετίες και μετά ... πάμε για άλλους. Μια τέτοια πρόταση, βέβαια, μπορεί να σώσει και τη διαιτησία. Η όποια επιτροπή ασχολείται με τα της διαιτησίας (επιμόρφωση, εκπαίδευση, σεμινάρια, αξιολόγηση και ορισμός) ναι μεν να έχει εκπροσώπους απ' όλους τους φορείς του αθλήματος, αλλά να είναι υποχρεωτική η ανανέωσή της μετά από δυο θητείες.

Η ΕΟΚ όμως όταν κλωτσάει, δεν έχει πρόβλημα να τα διαλύσει όλα. Γι αυτό ενώ γίνεται προσπάθεια να της αφαιρεθούν αρμοδιότητες, η ίδια αφαιρεί από την ΟΔΚΕ ό,τι της είχε απομείνει να κάνει. Αν δεν έχει λόγο στα σεμινάρια των ρέφερι, στην υποβολή της λίστας σε ετήσια βάση, παύει να έχει και λόγο ύπαρξης (άρα και επιχορήγησης από την Πολιτεία).

Παλεύοντας, πάντως, για το ...πάπλωμα της φετινής διαιτησίας, ΕΟΚ και ΟΔΚΕ κινδυνεύουν να χάσουν ... την μπάλα. Να μην περάσουν οι διαιτητές ούτε από τεστ φυσικής κατάστασης, ούτε από γραπτή δοκιμασία, για να δούμε αν ξέρουν τους κανονισμούς. Ή αν τους θυμούνται, εν πάση περιπτώσει...

 
SHARE

Από μικρός κολλούσε αποκόμματα των εφημερίδων στα σχολικά τετράδια. Κάθε Κυριακή, αντί να διαβάζει, έκανε ανασκόπηση της αγωνιστικής. Προσπάθησε να παίξει μπάσκετ, αλλά του ήταν πιο εύκολο να γράψει γι αυτό. Το 1981, δημοσιεύτηκε το πρώτο του ρεπορτάζ και είπε να μη φύγει. Περνώντας από εφημερίδες (Φως των Σπορ, Φίλαθλος, Πρώτη, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή), ραδιόφωνα (Διαυλος 10, Flash 9.61, Sentra FM), περιοδικά (Τρίποντο) και τηλεόραση (Νοva,ANT1) του έκατσε το Ιντερνετ και το Sport24.gr, του οποίου (λέγεται ότι) είναι αρχισυντάκτης. Ιστορικές έχουν μείνει οι φλου-αρτιστίκ φωτογραφίες του από το Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, οι οποίες εξυμνήθηκαν από τον ΚΚ Μοίρη και σύντομα θα βρίσκονται σε έκθεση μοντέρνας τέχνης στο Τόκιο.

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24