OPINIONS

Καλώς σε βρήκαμε Στιβ

Καλώς σε βρήκαμε Στιβ
INTIME SPORTS

Ο Στιβ Γιατζόγλου επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα για να κοουτσάρει τη 11η ομάδα Α1 και ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται μερικές από τις ιστορικές ατάκες αλλά και στιγμές της προπονητικής καριέρας του...

Όπως και να' χει η επιστροφή του Στιβ Γιατζόγλου στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι είδηση. Πολύ ευχάριστη, φυσικά γιατί ο 66χρονος Στιβ που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Καβάλας είναι ... από μόνος του ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ. Αλλά και σε πολλά, από τα υπόλοιπα κεφάλαια, ο Steve Young όπως τον έλεγαν στο Μπρονξ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορει να να λείπει εδώ και οκτώ χρόνια από πάγκο μιας ομάδας (του Αιγάλεω, το 2007 ήταν η τελευταία) παρόλα αυτά, παραμένει ένας κόουτς που έχει εργαστεί, σχεδόν, παντού! Μόνο ο Βαγγέλης Αλεξανδρής τον ξεπερνάει...

Η Καβάλα είναι η 11η ομάδα που αναλαμβάνει ο Στιβ, σε επίπεδο Α Εθνικής όπως λέγανε στην εποχή του, Basket League για να προσαρμοστούμε στα τωρινά δεδομένα. Έχουν προηγηθεί Ολυμπιακός, Αρης, ΑΕΚ, Ηρακλής, Παγκράτι, Περιστέρι,Δάφνη, Σπόρτιγκ, Λάρισα και Αιγάλεω. Κι αυτές είναι λεγόμενες μεγάλες. Γιατί υπάρχουν κι άλλες πιο "μικρές" όπου ο Στιβ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της. Μέχρι και τη γυναικεία ομάδα του Φαλήρου έχει κοουτσάρει και μάλιστα, πρόλαβε να παίξει και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών των γυναικών.

Ο γιος του Μάκη Γιατζόγλου, όπως τον φώναξαν στη Δραπετσώνα και τον έκαναν να δακρύσει, πρώτη φορά που επισκέφτηκε τη γενέτειρα του πατέρα του το 1972 όταν για λογαριασμό του Ολυμπιακού και του Νίκου Γουλανδρή είχε έρθει στην πατρίδα των γονιών του. Μιλούσε όπως μιλάει τώρα. Με αυτή τη βαριά ελληνοαμερικάνικη προφορά, που δεν την ξέχασε ποτέ και αποτελεί σήμα κατατεθέν του, όπως το μακρί ξανθό μαλλί όταν έπαιζε μπάσκετ με τα "ερυθρόλευκα" φορώντας το θρυλικό νο 5. Λένε ότι λίγοι παίκτες με το τζαμπ σουτ του Στιβ έχουν περάσει από την Ελλάδα. Σίγουρα, πάντως, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν την καρδιά του, εξ ου και το προσωνύμιο "λιοντάρι" που του κόλλησαν.

Τα κατορθώματά που πέτυχε σαν παίκτης, δεν τα έφτασε ποτέ από την πρώτη θέση του πάγκου. Ο Στιβ δεν πήρε τίτλους στην προπονητική του καριέρα. Είχε, όμως, άλλα παράσημα που τον έκαναν ξεχωριστό, χρήσιμο για τις ομάδες και για αρκετά χρόνια ... αναντικατάστατο κόουτς του πρωταθλήματος. Όσοι τον έχουν ζήσει στον πάγκο, μιλάνε για ένα άνθρωπο που ξέρει "καντάρια μπάσκετ", κόβει το μάτι του και πολύ περισσότερο ξέρει να φέρνει παίκτες. Προβληματικούς; Ίσως. Παικταράδες, πάντως, σίγουρα. Αν δεν ήταν αυτός στην Ελλάδα δεν θα είχαμε δει τον Ρόι Τάρπλεϊ και παλιότρα (έστω και για λίγο) τον Κάρεϊ Σκάρι.

"Για να γίνω προπονητής έπρεπε να σκοτώσω τον παίκτη μέσα μου" είπε όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την προπονητική και να γίνει μάχιμος κόουτς, χαρίζοντας μαγικές ατάκες όπως "με γλωσσοφάγανε οι κακές οι γλώσσες" και "ήταν από μια συγκυρία συμπτωματικών συμπτώσεων"! Στον Στιβ χρεώνεται (εν Ελλάδι) το ρητό "αν δεν βγει η χοντρή να τραγουδήσει, το σόου δεν τελειώνει", που μεταφράζεται και ως "όλα τελειώνουν στην κόρνα της λήξης".

Ο Γιατζόγλου δεν πήρε τίτλους, γιατί ... συνήθως αναλάμβανε αποστολές από τις λεγόμενες επικίνδυνες: "Δεν βρίσκω εγώ τα προβλήματα, εκείνα με ... βρίσκουν" έλεγε κάποτε για να περιγράψει το στόρι της προπονητικής ζωής του. Ο Ολυμπιακός των πέτρινων χρόνων αλλά και της λαίλαπας Κοσκωτά, ο Άρης μετά τον Γκάλη και σε μια περίεργη εποχή αλλαγών και σε διοικητικό επίπεδο, η ΑΕΚ μετά την παραχώρηση του Γαλακτερού, Σπόρτιγκ, Περιστέρι και Παγκράτι τον ήθελαν για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους. Από ... μικρός σαν προπονητής, ο Γιατζόγλου έμαθε να μάχεται. Να τα βάζει με όλους και όλα σε αντίξοες συνθήκες. Καλή ώρα, όπως τώρα, που πάει στην Καβάλα.

Ο Τάρπλεϊ και ο πλανήτης Άρης

"Δεν χρωστάω τίποτε, αλλά δεν μου χρωστάνε και κάτι. Η δουλειά του προπονητή είναι αχάριστη..." είχε πεί κάποτε για να προσθέσει: "Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ έξυπνου και χαζού; Ο έξυπνος κάνει καινούργια λάθη. Ο χαζός επαναλαμβάνει τα ίδια"!

Στον Άρη, έπεισε τον Θεόφιλο Μητρούδη ότι ο Ρόι Τάρπλεϊ θα ερχόταν στον Άρη: "Πρόεδρε αυτός κατούρησε 6 εκατομμύρια δολάρια και θα κολώσει να έρθει σε μας" ήταν η ατάκα του, όταν ο Μητρούδης τον ρωτούσε με αγωνία. Αργότερα είχε παραδεχθεί ότι ούτε ο ίδιος ήταν σίγουρος πως ο συχγωρεμένος Ρόι θα ερχόταν στην Ελλάδα. : "Του είπα έλα στον Άρη κι αυτός είπε το ναι, γιατί νόμιζε ότι του μίλαγα για τον πλανήτη Άρη".

Ανεξάντλητος. Η χαρά του δημοσιογράφου. Αλλά και η χαρά του μπάσκετ. Ο Στιβ έχει την ικανότητα να σε παρασέρνει στους ρυθμούς του. Είτε είσαι συνομιλητής, είτε παίκτης του. Την τελευταία διετία την πέρασε στην Κορέα (!) όπου βίωσε μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία. Λέει τα πιο απίθανα πράγματα με τον πιο λογικό τρόπο. Όπως αυτό, που είπε μετά από ένα αγώνα του Άρη: "Είδα την άμυνα των αντιπάλων μας, στον ύπνο μου"!

Κάποτε τον ρώτησαν ποιος ήταν πιο τρελός. Ο Ρόι Τάρπλεϊ, ή ο Κάρεϊ Σκάρι; "Ο Σκάρι" απάντησε χωρίς δισταγμό για να προσθέσει: "Μπροστά του ο Ρόι ήταν λουλούδι! Ο Σκάρι ήταν τρελός, αλλά και παικτάρα. Έπρεπε να είναι στο ΝΒΑ για χρόνια, αλλά ήταν αυτοκαταστροφικός όσο κανείς. Παρότι με έβγαλε από τα ρούχα μου, περισσότερο από κάθε άλλο,ήταν παικταράς με τα όλα του..."

Η αλήθεια είναι ότι το 1988 ο Ολυμπιακός είχε δώσει 250 χιλιάρικα για να αποκτήσει τον Σκάρι, που είχε προλάβει να παίξει 29 ματς στο ΝΒΑ. Μιλάμε για ένα αεροπλανικό παίκτη, που μέσα στο γήπεδο έκανε πράγματα τα οποία ... δεν τα πιστεύαμε, ειδικά εκείνη την εποχή, όπου οι ξένοι ήταν σπάνιο φαινόμενο. Μόλις είχαν μπει και μάλιστα με το στανιό. Ένας για κάθε ομάδα. Ο Σκάρι και ο Ντάνι Βρέινς ήταν οι πρωταγωνιστές σε ένα αξέχαστο ματς, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1988-89, όταν έδωσαν μια τρομερή μονομαχία στο Παπαστράτειο, με τα καρφώματα στο Ολυμπιακός-ΑΕκ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο Γιατζόγλου είχε φέρει (για τους αγώνες του Κυπέλλου Κόρατς) και τον Λάρι Μίίντλετον που τον βρήκε ... μικρό παιδάκι να παίζει στην Ελβετία. Ο Αμερικανός σκόρερ ξεκίνησε από την Ελλάδα την σπουδαία καριέρα του στην Ευρώπη (κυρίως στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2006). Τότε έπαιζε μόνο στους αγώνες του Κυπέλλου Κόρατς. Έχει μάλιστα ρεκόρ 39 πόντους εναντίον της Χάποελ Ιερουασλήμ που είναι και το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας για τον κορυφαίο σκόρερ μιας βραδιάς σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ο Σκάρι ήταν, όμως, από άλλο πλανήτη. Σηκωνόταν να κόψει και ... ο αντίπαλος έχανε το φως του. Κάρφωνε όπως ήθελε. Είχε εξαιρετικό σουτ και τεράστια προσόντα. Ήταν, όμως, και γεμάτος αδυναμίες. Πολύ αλκοόλ, πολλά ναρκωτικά. Στο τέλος έφτασε μέχρι και τα σίδερα της φυλακής.

Ο Γιατζόγλου έχει να λέει για τον Σκάρι, κάθε φορά που τον ρωτούν. Ιδού η κορυφαία εξομολόγησή του για την περίφημη δαγκωνιά που του ... έριξε ο Σκάρι σε μια προπόνηση του Ολυμπιακού. Είναι από την εκπομπή Super Euroleague της Nova. Δείτε αριστερά κάτω μερικά στιγμιότυπα από τις φάσεις που βγάζει ο Σκάρι, σε αγώνα με τον Άρη, μέσα στο Αλεξάνδρειο. Θα τρελαθείτε. Πιο πολύ όμως μετράει η απολαυστική αφήγηση του Στιβ:

Αλλά ο Στιβ δεν πάει στην Καβάλα για να λέει ιστορίες. Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εμφυσήσει άλλο αέρα σε μια ομάδα, που έχει συνηθίσει να χάνει από το ξεκίνημα της χρονιάς. Η σωτηρία της μοιάζει με mission imposisble. Η ειδικότης του. Αν δεν τον έλεγαν Γιατζόγλου, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι ο Ethan Hunt. Εύκολα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ