OPINIONS

Ευρωλίγκα-ΠΑΟ σχέσεις (στ)οργής!

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Από το 2002 ο Μπερτομέου ακούει φωνές από τους Γιαννακόπουλους. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί η κόντρα δεν είναι πρωτόγνωρη

Έχει ενδιαφέρον η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και τον Παναθηναϊκό. Για την ακρίβεια, η ... αναζωπύρωση της κόντρας, γιατί όσοι θυμούνται την τελευταία 15 ετία, δύσκολα θα βρουν μια χρονιά που οι "πράσινοι" δεν εκδηλώθηκαν κατά της διοργανώτριας αρχής του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ο Δ.Γιαννακόπουλος τιμωρήθηκε με 12μηνο αποκλεισμό εισόδου στα γήπεδα για αγώνες της Euroleague και πέρασε στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα (!) για την παραμονή ή όχι της ομάδας του στη διοργάνωση, βγάζοντας ταυτόχρονα και ανακοίνωση με την οποία αφήνει σαφείς αιχμές για την πολιτική που ακολουθείται, ειδικά στο οικονομικό σκέλος.

Πολλοί θυμούνται τους ιστορικούς ηγέτες του ΠΑΟ, Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο να κάνουν άνω-κάτω την συνέλευση της Ευρωλίγκας στο ενδιάμεσο του φάιναλ-φορ του 2002 στη Μπολόνια. Τα δυο αδέρφια που είχαν πειστεί το προηγούμενο καλοκαίρι να εγκαταλείψουν την ΦΙΜΠΑ ήθελαν ξεκαθάρισμα των οικονομικών δεδομένων, απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση, ενώ η ομάδα τους είχε ήδη προκριθεί στον τελικό (και στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, κόντρα στην Κίντερ).

Εφτά χρόνια αργότερα ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πετούσε πενηντάρικα και κατοστάρικα (ευρώ) σαν τσαλακωμένες χαρτομπαλίτσες σημαδεύοντας με οργή τον Τζόρντι Μπερτομέου και διαμαρτυρόμενος για τα σφυρίγματα στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού στο Βερολίνο. Και πάλι ο ΠΑΟ πήρε το τρόπαιο.

Ο Μπερτομέου έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην "Πράσινη", όπως και ο Κώστας Ρήγας (άλλοτε υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας) με όχι και τόσο "ευχάριστους" τίτλους. Θα μπορούσε να πει ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Να τσακώνονται δηλαδή Ευρωλίγκα και Παναθηναϊκός, με τους "πράσινους", ωστόσο, να πρωταγωνιστούν και να κερδίζουν Κύπελλα.

Μπορεί, ο Παναθηναϊκός να φωνάζει από το 2002, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλων στην Ευρωλίγκα της σύγχρονης εποχής (με αφεντικό τον Μπερτομέου, δηλαδή). Συνολικά 4 Κύπελλα έχει πάρει ο ΠΑΟ (2002, 2007, 2009, 2011) και ακολουθούν με 3 ΤΣΣΚΑ (2006, 2008, 2016), Μακάμπι (2004,2005, 2014), με 2 Ολυμπιακός (2012, 2013) και Μπαρτσελόνα (2003, 2010) και με ένα η Κίντερ Μπολόνια (2001), η Ρεάλ Μαδρίτης (2015) και η Φενερ (2017).

ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ

Η φετινή κόντρα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια συνέχεια της συγκεκριμένης παράδοσης. Είναι έτσι, αλλά υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος. Στην Βαρκελώνη, η ανταλλαγή ύβρεων ανάμεσα στον Δ.Γιαννακόπουλο και τους οπαδούς της Φενέρ θεωρήθηκε πολύ σοβαρό γεγονός, ειδικά όταν αιωρείται και άλλου είδους ελληνοτουρκική κόντρα.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τις σχέσεις της Ευρωλίγκας με την Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο. Ο βασικός χορηγός είναι η Turkish Airlines και ο όμιλος Dogus (που φέτος δίνει ένα σημαντικό ποσό στη Φενέρ) συμμετέχει κι αυτός στη χρηματοδότηση της διοργάνωσης. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Στην Βαρκελώνη, έδρα της Ευρωλίγκας, θεώρησαν ότι ο Δ.Γ ξέφυγε τελείως, με φρασεολογία που κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τον αθλητισμό. Η συμπεριφορά του θεωρήθηκε πολύ σοβαρό παράπτωμα και γι αυτό το λόγο του επιβλήθηκε η συγκεκριμένη ποινή

Δεν μπορούσαν να αποδεχθούν στην Ευρωλίγκα ότι ιδιοκτήτης μιας ομάδας, μπορούσε να γράψει ό,τι έγραψε ο Έλληνας παράγοντας, έστω κι αν αργότερα φρόντισε να σβήσει τις σχετικές αναρτήσεις και να επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις του με τη Φενέρ.

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟ

Η Ευρωλίγκα δεν αντέδρασε -προς το παρόν- στην ανακοίνωση του Παναθηναϊκού. Η εκδίκαση της έφεσης των "πρασίνων" θα εξεταστεί με βάση τις διαδικασίες των πειθαρχικών οργάνων που διαθέτει. Παρόλα αυτά η απειλή που εκτοξεύτηκε από το ΟΑΚΑ, δεν απασχολεί τους ιθύνοντες της Ευρωλίγκας, που θεωρούν ότι οι "πράσινοι" εκτοξεύουν άσφαιρα πυρά.

Επαναλαμβάνουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός αντιπαρατίθεται με την Ευρωλίγκα, αμφισβητώντας τον Τζόρντι Μπερτομέου. Το "αποχωρούμε" έχει ακουστεί και πάλι. Ποτέ, όμως, δεν υλοποιήθηκε. Οι συσχετισμοί, άλλωστε, που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν μπορούν να ενισχύσουν μια πιθανή αποχώρηση από την Ευρωλίγκα.

Και σε αυτό είναι πολύ σίγουροι στη Βαρκελώνη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ