OPINIONS

Ερυθρόλευκη κυριαρχία στον 1ο τελικό

Ερυθρόλευκη κυριαρχία στον 1ο τελικό

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει τι κέρδισε ο διαβασμένος και ψυχωμένος Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που ήθελαν τον Παναθηναϊκό να κάνει περίπατο.

Με μια νίκη δεν παίρνεις ποτέ το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός θέλει δυο ακόμη, ο Παναθηναϊκός … τρεις. Αυτό είναι το κέρδος των «ερυθρολεύκων» μετά το 0-1 , μαζί βέβαια με το πλεονέκτημα έδρας. Επί της ουσίας κατάφεραν πολλά περισσότερα.

Διέψευσαν πανηγυρικά τα προγνωστικά που ήθελαν τον ΠΑΟ σχεδόν να κάνει περίπατο.

Ανέκτησαν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, καθώς είναι αλήθεια ότι ειδικά στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, η ψυχολογία τους αποδείχθηκε λίαν εύθραυστη.

Κέρδισαν ξανά και τον κόσμο τους . Αμφιβάλλει κανείς ότι την Πέμπτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εξέδρες θα είναι κατάμεστες;

Πήραν, τέλος, μια νίκη έχοντας ξεκάθαρα κόντρα διαιτησία , ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν οι ρέφερι επέδειξαν στις αποφάσεις τους μια τεράστια ανισορροπία. Το 20-0 στις βολές, μετά το 25’ δεν εξηγείται από καμιά λογική του μπάσκετ, από καμιά οπτική γωνία.

Η ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΨΩΜΙ

Πριν από τον αγώνα σημειώναμε ότι το « αίνιγμα των φετινών τελικών είναι ο Ολυμπιακός. Πέρσι ήταν ο Παναθηναϊκός». Κι όπως πέρσι οι «πράσινοι» μετά την περιπέτεια του πούλμαν συσπειρώθηκαν και έγιναν ξανά ομάδα-πρωταγωνιστών, έτσι τώρα οι «ερυθρόλευκοι» φρόντισαν να γίνουν ξανά το αποφασισμένο γκρουπ παικτών για μεγάλες νίκες.

Μια απ’ αυτές πήραν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι παίζει για να πάρει το πρωτάθλημα!

Επειδή, βέβαια, η σειρά είναι μεγάλη τόσο ο προπονητής όσο και οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το διπλό δεν άρχισαν να πανηγυρίζουν έξαλλα. Οι ίδιοι ξέρουν ότι ακόμη δεν έχουν πετύχει τίποτε και βέβαια ότι το 2-0 της Πέμπτης θα τους φέρει μια ανάσα πριν από τον μεγαλύτερο στόχο της χρονιάς.

Για να κάνουν το 0-1 , φρόντισαν για κάτι άλλο. Εφάρμοσαν στο ακέραιο το πλάνο τους. Από την στιγμή, που ο αγώνας πήγε στο πέντε εναντίον πέντε, έβαλαν τον δυναμικό ΠΑΟ, την ομάδα που της αρέσει να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, να αρχίζει να … σκέφτεται.

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού στο σετ παιχνίδι (δεν υπάρχει καθόλου λόου ποστ για να ακουμπήσει η μπάλα, με εξαίρεση όσα λεπτά βρίσκεται στο παρκέ ο Βουγιούκας) καλύπτεται συνήθως από το μακρινό σουτ. Όταν ο ΠΑΟ δεν σκοράρει για τρεις, τα πράγματα δυσκολεύουν. Και στον πρώτο τελικό το ποσοστό από τα 6.75 των γηπεδούχων ήταν τραγικό: 5/29.

Ο Ολυμπιακός που έπαιξε άμυνα με αλλαγές, είχε πάντοτε στο νου του να μην πάει το ματς στο … όσα πάνε και όσα έρθουν. Οι πλέι-μέικερ έλεγξαν απόλυτα τον ρυθμό, η ομάδα κυριάρχησε συνολικά στα ριμπάουντ και πάνω απ’ όλα έπαιξε σπουδαία άμυνα.

Η εξουδετέρωση του Καλάθη είναι πάντα το πρώτο μέλημα του Ολυμπιακού στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Όσες φορές περιορίζει τον διεθνή άσο, οι Πειραιώτες εύκολα ή δύσκολα φτάνουν στη νίκη.

ΑΠΟΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ

Ο Παπανικολάου που έκανε την περισσότερη δουλειά πάνω στον άσο του ΠΑΟ, παίρνει τα περισσότερα εύσημα. Ο Καλάθης είχε πολύ κακά ποσοστά (4/16 σουτ) δεν είχε συνεργασίες με τον Γκιστ (άλλο ένα ζητούμενο της «ερυθρόλευκης» άμυνας) και τελικά έμεινε στις πέντε ασίστ. Για Καλάθη, μικρό νούμερο.

Η συνύπαρξη των δυο «Παπ» ήταν επίσης ευεργετική, με τον Σφαιρόπουλο να βλέπει μεν Σπανούλη και Πρίντεζη να εγκλωβίζονται, αλλά και να παίρνει από παντού βοήθειες. Η … προπόνηση των Μπόγρη-Γουίλτζερ στα πλέι-οφ έπιασε τόπο. Δεν μπαίνουν, απλά για να μπουν. Ακόμη και στο ενάμισι λεπτό που έπαιξε ο πρώτος, πρόλαβε να δώσει μια ασίστ στον Παπανικολάου και να ολοκληρώσει το πικ εν ρολ με τον Στρέλνιεκς.

Ο Λετονός αφυπνίστηκε στην τελευταία περίοδο, σημειώνοντας 7 πόντους, ενώ ο Ρόμπερτς σε ένα ακόμη μεγάλο ματς αποδείχθηκε από τους πιο συνεπείς παίκτες του Ολυμπιακού.

Η γιγαντόσωμη παρουσία του Μιλουτίνοφ είναι κάτι που αποτρέπει από τον ΠΑΟ το εντός της ρακέτας παιχνίδι. Κι εδώ ίσως ο Πασκουάλ να έχει ήδη μετανιώσει, που στην τελική επιλογή του για το ρόστερ των πλέι-οφ, άφησε εκτός τον Πέιν.

Εντάξει, ο Ρίβερς δεν είναι ακόμη έτοιμος. Σάμπως όμως ο Λοτζέσκι που επιλέχθηκε τον έχει πείσει ότι μπορεί πράγματι να του δώσει σημαντική βοήθεια;

Στον πρώτο τελικό, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε πλήρως . Έδειξε πως σκέφτεται τους αγώνες, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό να παίξει το μπάσκετ του … ενός. Πόσο αλλάζουν όλα αυτά την Πέμπτη; Πάρα πολύ. Τελικοί είναι. Όχι ένας, αλλά σίγουρα τρεις, μπορεί τέσσερις, μπορεί και πέντε.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ