OPINIONS

Δεν φτάνει μόνο η πρόκριση

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την "αλώβητη" (από την κρίση του μπάσκετ) Ελλάδα, τους 27 διεθνείς των προκριματικών και την συνεχιζόμενη αστοχία στην υπόθεση Αντετοκούνμπο

Θα το ξαναγράψουμε. Από την κρίση, που γνώρισε το παγκόσμιο μπάσκετ με τα παράθυρα της FIBA, η Ελλάδα βγήκε ... είτε γιατί το ήθελε, είτε γιατί της προέκυψε, ενισχυμένη. Και ενώ προερχόταν από ένα Ευρωμπάσκετ όπου κάποιες φορές αντιμετώπισε "διαλυτικές" καταστάσεις, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα η οποία πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Μετά ακολούθησε η Γερμανία...

Από το καλάθι του Γιάννη Αθηναίου κόντρα στους Βρετανούς στην αγχωτική πρεμιέρα, μέχρι το μπάζερ-μπίτερ του Παπανικολάου το απόγευμα της Κυριακής, η Εθνική ομάδα μέτρησε οκτώ νίκες και σίγουρα πολλά και σημαντικά βήματα προόδου. Σαφώς η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο σημαντικό επίτευγμά της, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο.

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία των προκριματικών, όπου στις περισσότερες χώρες είχαμε ευτράπελα (φτάσαμε στο σημείο παίκτες να τσακώνονται με ομοσπονδίες και προπονητές) λόγω της παράνοιας που προκάλεσε η απόφαση για προκριματικά εν μέσω της χρονιάς, στην χώρα μας (παρά τις απουσίες) η κατάσταση ήταν διαφορετική.

Το γκρουπ των παικτών που μαζί με τον Γιάννη Μπουρούση, έβαλε την υποθήκη του 6-0 στον πρώτο γύρο και ουσιαστικά ... έκρινε την πρόκριση (βοήθησε και η κλήρωση, που δεν έφερε πολύ ισχυρούς αντιπάλους) πήρε άριστα στην αποστολή του. Έδωσε, επίσης, μια άλλη διάσταση στην υπόθεση Εθνική Ομάδα. Οι περισσότεροι απ' όσους καλούνταν, ενώ ήξεραν ότι δεν πρόκειται να παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ένιωθαν τη χαρά της συμμετοχής και την τιμή του εθνόσημου στο στήθος.

Ταυτόχρονα, ο Σκουρτόπουλος που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, άνοιξε το εύρος των επιλογών της ομάδας, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό τώρα, με τις συνθήκες, ωστόσο, να μην το ευνοούν. Δοκιμάζοντας και παίκτες από τη λεγόμενη δεύτερη ταχύτητα, η Εθνική και δεν έχασε ματς και κέρδισε επιλογές που μπαίνουν στα υπόψη ακόμη και για τις μεγάλες διοργανώσεις.

Πολύ σωστά, μάλιστα, η Εθνική Ομάδα δεν διαχωρίστηκε στους πρώην και τους νυν. Σε πατρίκιους και πληβείους. Μέχρι τον αγώνα της Τυφλίδας, η Εθνική είχε χρησιμοποιήσει ... 27 παίκτες στους οκτώ αγώνες, που έδωσε. Αν σταματήσουν οι κοκορομαχίες FIBA-Ευρωλίγκας, στο τέλος μπορεί αυτή η διαδικασία να αποδειχθεί ευεργετική και για άλλες εθνικές ομάδες, παρότι οι εκπλήξεις λόγω των απουσιών σε άλλα γκρουπ ήταν ηχηρές με κυριότερο τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης Σλοβενίας.

ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ

Τι μένει από δω και πέρα; Πρώτα απ' όλα η ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης. Η Εθνική έχει να παίξει τέσσερις αγώνες ακόμη. Θα επιστρέψουν οι διεθνείς του 6-0 (όπως και σε όλες τις άλλες ομάδες).

Από κει και πέρα υπάρχει πολύς χρόνος για οργάνωση εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομοσπονδία καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις, για να εκμεταλλευτεί -αν μπορεί- και την συγκεκριμένη επιτυχία της πρόκρισης. Αλλιώς θα μείνουμε σε αυτή και θα πανηγυρίζουμε τις νίκες επί της Βρετανίας, ή της Γεωργίας. Τα τέσσερα βασικά σημεία που πρέπει να σταθεί η ομοσπονδία:

  • Θα επιλέξει προπονητή μεγαλύτερο όνομα από τον Θανάση Σκουρτόπουλο, ή θα ανάψει το πράσινο φως για να συνεχίσει ο διοπτροφόρος κόουτς με το συγκεκριμένο επιτελείο, αναβαθμισμένοι όλοι μαζί σε ρόλους και αρμοδιότητες.
  • Θα υπάρξει επαφή (κανονική) με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που από μόνος του αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο, για την ομάδα.
  • Κι αν ο Γιάννης οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του, θα γίνει η προσπάθεια ενσωμάτωσής του μεν στους δε και το αντίστροφο; Μέχρι τώρα, δεν τα έχουμε καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό. Τώρα, που υπάρχει χρόνος προετοιμασίας και συζήτησης, για την συγκρότηση της ομάδας, είναι ενδεχομένως πιο εύκολο.
  • Η κατανομή των ρόλων δεν αφορά μόνο τον Αντετοκούνμπο, αλλά έχει να κάνει με τους περισσότερους από τους διεθνείς που θα απαρτίσουν την ομάδα της Κίνας.

Οι πρώτες δηλώσεις Βασιλακόπουλου μετά την οριστικοποίηση της πρόκρισης δεν πείθουν ότι ... σκεφτόμαστε όλοι θετικά. Ξαφνικά ανακαλύφθηκαν οι γνωστοί εχθροί (εταιρείες, μεσίτες, δημοσιογράφοι) συν τους ατζέντηδες, που εξουσιάζουν το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα. "Είναι θέμα ατζέντηδων το θέμα Αντετοκούνμπο" σχολίασε συμβουλεύοντας τον Γιάννη "να κατανοήσει ότι χάρη σε αυτή τη χώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ και πρωταγωνιστεί". Με αυτή τη λογική, πάντως, προσέγγιση δε γίνεται. Είτε μας αρέσει, είτε όχι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ