OPINIONS

Αντι-κανονικότητα και ποδόσφαιρο

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την φωτοβολίδα στη Νέα Σμύρνη, την "κανονικότητα" στο ποδόσφαιρο και τις προθέσεις του υφυπουργού, Γιώργου Βασιλειάδη, για τις μετακινήσεις των οπαδών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Βασιλειάδης στο ΑΠΕ, αναφέρθηκε και στο θέμα των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών, εκτός των ντέρμπι, για τα οποία όπως είπε "δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι". Ο υφυπουργός αθλητισμού θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα". Δηλαδή να παρακολουθούν φίλοι και των δυο ομάδων, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, στη Νέα Σμύρνη, όπου ο Πανιώνιος είχε δώσει εισιτήρια στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μια φωτοβολίδα ευθείας βολής έπεσε καταμεσής της εξέδρας των κυανέρυθρων. Εκτοξεύτηκε από το σημείο που βρίσκονταν οι ΠΑΟΚτσήδες και μάλιστα είχε προηγηθεί και μια ... αποτυχημένη προσπάθεια.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε στο συμβάν, με ανάρτηση στο facebook του υπευθύνου επικοινωνίας, καταδικάζοντας το γεγονός, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για "ύποπτη ενέργεια", αλλά διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να απομονωθεί ο "ηλίθιος" και όσοι θέλουν να τον μιμηθούν.

Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε ούτε τα λεγόμενα του υφυπουργού, ούτε του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εδώ, που τα λέμε δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι είναι μέρος της "κανονικότητας" ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, η παρουσία οπαδών και των δυο ομάδων.

Ένα θέμα με την ... κανονικότητα στα ελληνικά γήπεδα, υπάρχει ωστόσο. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα στο οποίο ο μέσος όρος εισιτηρίων δεν ξεπερνάει τα 4.238 ανά αγώνα (στοιχεία για τη σεζόν 2017-18, από την επίσημη ιστοσελίδα της Super League). Το ερώτημα είναι, λοιπόν, ποιοι ... εκτός από τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, θα μπορούσαν να πάνε σε ένα γήπεδο, όπως αυτό στη Νέα Σμύρνη.

Να πάνε, δηλαδή, κανονικά στα εκδοτήρια να βγάλουν εισιτήριο, να κάτσουν στην εξέδρα και στο γκολ του Ελ Καντουρί να σηκωθούν και να πανηγυρίσουν.

Κανείς, είναι η απάντηση. Η εποχή που ανεχόμαστε το διπλανό μας, επειδή έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, διαφορετική άποψη, ή εν πάση περιπτώσει υποστηρίζει διαφορετική ομάδα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η κανονικότητα την οποία υποστηρίζει ο κ. Βασιλειάδης δεν υφίσταται, ειδικά στην Ελλάδα του ευτελούς διαλόγου, του ασίγαστου μίσους και της παντελούς έλλειψης αγωγής και παιδείας.

Ακριβώς γι αυτό το λόγο η όλη κουβέντα γίνεται για την είσοδο των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα. Όχι ... οπαδών. Πρέπει σώνει και καλά, για να δεις έναν εκτός έδρας αγώνα της αγαπημένης σου ομάδας, να πας συντεταγμένα, να υποστείς την ταλαιπωρία της αστυνομικής συνοδείας να κάτσεις καμιά δυο ώρες παραπάνω μετά τη λήξη.

Να δεχθούμε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ (όπως κάθε ΠΑΕ) θα προσπαθήσει να απομονώσει τους λογής "ηλιθίους" που υπονομεύουν την προσπάθεια της να έχει ήρεμη την εξέδρα. Πόσο σίγουρη είναι ότι θα μπορέσει να τους απομονώσει ολότελα και να μη της ξανασυμβεί ένα παρόμοιο γεγονός. Να θυμίσουμε τι ισχυρίστηκε η ίδια ΠΑΕ στον τραυματισμό του Γκαρσία, πέρσι στην Τούμπα;

Για ποια κανονικότητα, μπορούμε να μιλάμε όταν οι ΠΑΕ ανάλογα με το τι συμβαίνει κάθε φορά στα γήπεδα, αλλάζουν τους κανονισμούς. Υποτίθεται ότι μέχρι πρότινος οι φωτοβολίδες ευθείας βολής τιμωρούνταν κατευθείαν. Μετά, επειδή κατάλαβαν ότι το φαινόμενο δεν πρόκειται να εκλείψει (όσοι έλεγχοι κι αν γίνουν, όλο και κάποιος ... θα ξεφεύγει) άρχισαν να μετράνε τις φορές που μια ομάδα κάνει επεισόδια.

Θα πρέπει να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα, μέχρι να αποδεχθούμε την κανονικότητα, στο ποδόσφαιρο και στα υπόλοιπα επαγγελματικά (και όχι μόνο) σπορ στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο να ανεχτούμε τους οπαδούς των "άλλων" στο γήπεδο. Αν το μέτρο της μετακίνησης βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, να το υποστηρίξουμε άπαντες. Πόσο σίγουροι είμαστε, όμως;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ