OPINIONS

Ακατανόητη εμμονή

Ακατανόητη εμμονή

Ο Γιάννης Φιλέρης αδυνατεί να κατανοήσει την εμμονή της ΕΟΚ να απειλεί ξανά με τιμωρία τους διαιτητές. Τα αποκαλυπτικά έγγραφα του πρόσφατου ΔΣ αλλά και η εκτέλεση της απόφασης από την ΚΕΔ.

H εμμονή της ΕΟΚ για τους διαιτητές της Ευρωλίγκας είναι ... ακατανόητη Όπως έγραψε ήδη το Sport24.gr από τη Δευτέρα η ομοσπονδία έστειλε επιστολή στους διεθνείς διαιτητές να διαλέξουν αν θέλουν να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα ή σε άλλες διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού πρωταθλήματος.

Θυμίζουμε ότι υπήρξε παρέμβαση και της ΚΑΕ Ολυμπιακός με την οποία ζητάει την ενεργοποίηση του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη (που βρέθηκε στην Πάτρα για το ολ-σταρ γκέιμ, άρα κάτι θα πήρε το αυτί του). Η Ομοσπονδία και κατ΄επέκταση η ΚΕΔ, δέχθηκαν με ... βαριά καρδιά τους ρέφερι στα εθνικά πρωταθλήματα. Τον έναν (Φούφη) δεν τον όρισαν, ενώ δυο (Κορομηλάς-Παπαπέτρου) πήγαν στην Α2.

Το Sport24.gr φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα με τα οποία η ΕΟΚ ... χωρίς να έχει το δικαίωμα καλεί τους διαιτητές να διαλέξουν διοργάνωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι πάνε στην Ευρωλίγκα, δεν θα αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από και ως που όμως;

Τα πρακτικά του πρόσφατου (9/2) Δ.Σ της Ομοσπονδίας, που ασχολήθηκε με την υπόθεση των τεσσάρων διαιτητών, είναι χαρακτηριστικά, για το πως σκέφτεται αυτή τη στιγμή η ηγετική ομάδα της ΕΟΚ. Ενώ το ΑΣΕΑΔ δέχθηκε την προσφυγή των τεσσάρων διαιτητών που εδώ και ενάμιση χρόνο ήταν εκτός ελληνικών διοργανώσεων, η ομοσπονδία επανέρχεται και θεωρεί βάσιμους τους δικούς της ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους υπήρξε ομολογία των προσφευγόντων για την απαγορευτική θέση της ΕΟΚ όσο και της FΙΒΑ για την συμμετοχή τους σε αγώνες αρμοδιότητας της Euroleague αλλά και την οιμολογία τους ότι σε κάθε περίπτωση θα επέλεγαν τη συμμετοχή τους στους αγώνες αυτούς, αντί των αγώνων της FIBA".

Ακατανόητη εμμονή

Λίγο πιο κάτω διαβάζουμε: "Η ΕΟΚ ως ενεργό μέλος της FIBA έχει υποχρέωση σεβασμού και τήρησης των θέσεων και αποφάσεων της και οφείλει να συνταχθεί με αυτές έναντι της ολέθριας για το άθλημα στάσης της Euroleague. Οι προσφεύγοντες διαιτητές επέλεξαν να ασκήσουν την ιδιότητα του διεθνούς διαιτητή σε ένα ιδιωτικό κερδοσκοπικό οργανισμό, που οργανώνει Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αθλητικών Ομάδων.

Είναι όμως γνωστό ότι αυτός ο Οργανισμός επιδιώκει να μονοπωλήσει τις Διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και να περιθωριοποιήσει τόσο τη Διεθνή Ομοσπονδία του αθλήματος όσο και τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, τα Εθνικά Πρωταθλήματα, με κορύφωση τη σαφή εναντίσωση του στην λειτουργία των Εθνικών Ομάδων, που αποτελούν τον πλέον αυθεντικό και εκφραστή και εκπρόσωπο του αθλήματος, που συγκεντρώνει το μέγιστο ενδιαφέρον και αγάπη όχι μόνο του φιλάθλου αλλά γενικότερα της ευρύτερης κοινωνίας".

Κι ενώ η ΕΟΚ δηλώνει ότι είναι "αυτονόητο και προφανές ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ" σημειώνει ότι ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης εξουσιοδοτήθηκε να:

α. Ενεργήσει για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης και να γνωστοποιηθεί με ενημερωτικό έγγραφο προς όλους τους διεθνείς διαιτητές η υφιστάμενη κατάσταση και οι σχέσεις ΕΟΚ-FIBA και Εuroleague.

β. Να αποσταλκεί εκτεντής αποστολή στη FIBA σχετικά με τις εξελίξεις αυτές και η ΚΕΔ/ΕΟΚ να καλέσει όλους ανεξαιρέτως τους διεθνείς διαιτητές να επιλέξουν οι ίδιοι ρητά ποιους ευρωπαϊκούς αγώνες επιθυμούν να διαιτητεύσουν, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος"

Ακατανόητη εμμονή

Την σκυτάλη πήρε η ΚΕΔ που συνεδρίασε στις 11/2 και αποφάσισε ομόφωνα (αυτό έλειπε) την συμμόρφωση της προς το αίτημα της ΕΟΚ να καλέσει εντός προθεσμίας πέντε ημερολογιακών ημερών να επιλέξουν την παροχή των υπηρεσιών τους είτε προς την FIBA και την ΕΟΚ, είτε προς την Euroleague, με έγγραφό τους που θα αποστείλουν προς την ΕΟΚ.

ΔΕΝ ... ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ

Τι γίνεται, λοιπόν; Η ΕΟΚ υποστηρίζει ότι θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, η οποία ... κατέρριψε το συγκεκριμένο σκεπτικό, επανέρχεται ωστόσο δριμύτερη και καλεί τους διαιτητές να επιλέξουν που θα σφυρίξουν. Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας πιάστηκαν από μια παράγραφο του σκεπτικού της απόφασης του ΑΣΕΑΔ, όπου σημειώνεται ότι ουδέποτε η ΕΟΚ ειδοποίησε εγγράφως ότι σε περίπτωση συμμετοχής στα πρωταθλήματα της Euroleague θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον τους, ή οποιαδήποτε μορφή ποινής ή αποκλεισμού από το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας.

Ο τρόπος για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΑΣΕΑΔ είναι, πλέον, προφανής. Θα ... ρωτήσει τώρα τους διεθνείς διαιτητές, που θέλουν να σφυρίξουν και αν επιλέξουν την Ευρωλίγκα θα τους (ξανα)τιμωρήσει!

Ωστόσο το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ δεν έχει μόνο αυτό το εδάφιο το οποίο "χρησιμοποίησε" η ΕΟΚ. Αμέσως μετά υπάρχει και κάτι άλλο, που η ελληνική ομοσπονδία αγνοεί λίαν επιδεικτικά: "Η διεθνής ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ουδέποτε ζήτησε εγγράφως από τις οικίες ομοσπονδίες την τιμωρία των διαιτητών τους εξ' αιτίας της συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα της Euroleague".

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η ΕΟΚ, η FIBA δεν έχει απαγορεύσει σε κανέναν διαιτητή να σφυρίξει ... όπου ο ίδιος επιθυμεί. Υπάρχει μάλιστα σχετική απάντηση του Πάτρικ Μπάουμαν σε ιταλικό δικαστήριο, που είχε ασχοληθεί με την ίδια υπόθεση. Οταν δηλαδή η ιταλική ομοσπονδία ήθελε να τιμωρήσει τους διαιτητές της γειτονικής χώρας, ο γενικός γραμματέας της FIBA είχε απαντήσει ως εξής στο σχετικό ερώτημα: "Η FIBA και η FIBA Europe δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη συμμετοχή των διεθνών διαιτητών στις διοργανώσεις της ECA (έστω και αν τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα δεν αναγνωρίζονται από την FIBA. Για την ακρίβεια στις 20 Ιουλίου του 2016, με επιστολή στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες είχαμε συμπεριλάβει την Euroleague και το Eurocup στη λίστα με τις τέσσερις πανευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2016-17, οπότε δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της βούλησης των διαιτητών να συμμετάσχουν σε αυτά τα πρωταθλήματα. Επιπρόσθετα η FIBA και η FIBA Europe ποτέ δεν απείλησαν τις εθνικές ομοσπονδίες με τιμωρίες διαιτητών λόγω της συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα της ECA"

Η συγκεκριμένη θέση του Μπάουμαν ενισχύεται από το γεγονός ότι σε καμιά χώρα της Ευρώπης, πλην της δικής μας, δεν επιβλήθηκαν καμπάνες στους διαιτητές που αγωνίστηκαν στην Ευρωλίγκα.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η ΕΟΚ επιμένει στους διαχωρισμούς. Θα ρωτήσει, λέει, και την FIBA. Να της απαντήσει τι; Αν της πει ότι δεν τίθεται θέμα τιμωρίας, θα εμείνει στη θέση της που είναι καθαρά ίδια και απαράλλαχτη στο στυλ "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας"; Αφήστε που ήδη τα μέλη της ΚΕΔ, μη ορίζοντας τον Φούφη, έχουν υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος. Ψιλά γράμματα; Όχι ακριβώς. Στις δικαστικές αίθουσες η πραγματικότητα είναι διαφορετική και συνήθως η ΕΟΚ σε αυτές, προσγειώνεται τελείως ανώμαλα.

Μήπως όλα αυτά έχουν σχέση με τις φωνές που ακούγονταν στα Γραφεία της Ομοσπονδίας "δεν θα τους περάσει, δεν θα τους περάσει". Μα ήδη τους έχει περάσει. Αυτό δεν καταλαβαίνουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ