OPINIONS

Χρωστάει…

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την κρύα σούπα με… κουλούρια, τους τρομερούς Ζιλέ- Σισέ και είναι σίγουρος ότι στο πρωτάθλημα θα δει άλλο Ολυμπιακό.

Δεν είδα κάτι που δεν περίμενα και πιστεύω και εσείς το ίδιο. Επίσης, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στο ματς πρωταθλήματος, θα δούμε άλλη μπάλα. Και είναι και επιβεβλημένο να το κάνουν και οι δυο για το καλό τους. Ο Ολυμπιακός αν θέλει ξανά το πρωτάθλημα, πρέπει να μην αφήσει περιθώρια στην Ένωση.

Και η ΑΕΚ, αν επιθυμεί να βγει πρώτη στο φινάλε της σεζόν, θα πρέπει κάποια στιγμή να βγει από το… καβούκι της. Να παίξει μπάλα κανονική. Αν μπορεί. Ο Γκαρθία διάλεξε τον δρόμο κάποιων αλλαγών.

Φυσιολογικό και δε θα με παραξένευε αν άλλαζε περισσότερους. Το πρωτάθλημα θέλει ο άνθρωπος και η μάχη στην Τρίπολη θέλει δύναμη, πνευμόνια και αντοχές. Στο κύπελλο κυριαρχεί η σκοπιμότητα ειδικά σε πρώτο αγώνα, αφού εκκρεμεί πάντα άλλο ένα 90λεπτο. Κανείς δε θέλει να κάνει μαγκιές και να της… πληρώσει. Ο κόσμος βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να το αντέξει, αλλά και οι ομάδες δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τακτική «βουρ στον πατσά» για να ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους.

Το δικό του ροτέισον, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ, ο Χιμένεθ το έκανε εν μέρει στη Λάρισα. Τρόμαξε ο Ολυμπιακός από την αντίπαλό του; Όχι! Θα μπορούσε να σκοράρει νωρίς; Φυσικά, είχε τις φάσεις. Η ΑΕΚ απασχόλησε πολύ τους Πειραιώτες; Μπα… Το ματσάκι είχε πολλή τακτική, καθόλου θέαμα, καθόλου ουσία και το μόνο σίγουρο είναι, ότι στο πρωτάθλημα σίγουρα από πλευράς Ολυμπιακού, θα δούμε άλλα πράγματα…

Αν πει κάποιος ότι εντυπωσιάστηκε από το ματς, θα είναι ψεύτης. Εντάξει, κύπελλο άρα σκοπιμότητα. Όμως αυτό το πρώτο ημίχρονο μέσα στο ψοφόκρυο, ήταν… μαρτύριο και το δεύτερο ήταν… εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Ολυμπιακός έκανε δυο σούπερ φάσεις για να σκοράρει. Στην αρχή. Άλλη μια μόλις μπήκε ο Μιραλάς. Απέτυχε και μετά ξεκίνησε ο βιασμός του αθλήματος. Η ΑΕΚ δεν είχε καμία όρεξη να επιτεθεί με αξιώσεις. Μια καλή φάση και αυτή με ριμπάουντ και σουτ του συμπαθέστατου Τσιγκρίνσκι. Ο Σιμόες που μπορεί να κρατήσει μπάλα επιλέχθηκε να μείνει στον πάγκο(!) και οι «κιτρινόμαυροι» εμφάνισαν ως… μπαλαντέρ τον Κονέ!!!

Ο Ολυμπιακός; Το πάλευε, αλλά δεν ήταν και εύκολο. Δεν υπήρχαν χώροι, από την πλευρά των Φιγκέιρας- Μάριν οι πιθανότητες ήταν πιο αυξημένες για κάτι καλό, ενώ αριστερά ο Σεμπά περισσότερο χάλαγε φάσεις, παρά έφτιαχνε. Το ροτέισον του Γκαρθία το ξαναλέω, είναι επιβεβλημένο, όταν υπάρχει ένας μήνας- φωτιά και λάβρα. Τέλος πάντων. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο κινητικός, αλλά μετά από το 25’ έψαχνε με κάποιες μεγάλες μπάλες και με τις γραμμές μακριά, να βρει φάση. Τίποτα. Σε κάποια ξεσπάσματα επιχείρησαν να βγουν σε γρήγορο τρανζίσιον οι γηπεδούχοι, αλλά δε το έπρατταν όπως θα ήθελαν. Από τα άκρα η ΑΕΚ δεν είναι δημιουργική, αλλά ούτως ή άλλως δούλεψε στο να μην είναι και ο αντίπαλός της. Οι άξονες ήταν αλληλοεξουδετερωμένοι και με τις μονομαχίες να διακόπτονται από τον κακό διαιτητή.

Όσο πλησίαζε το ματς στην… δύση του, το σκηνικό μεταβαλλόταν χωρίς βέβαια να γίνονται ποδοσφαιρικά όργια. Ένα γκολ για τον Ολυμπιακό θα ήταν αρκετό και η ΑΕΚ να μην φάει απλά. Η είσοδος του Μιραλάς, δεν έδωσε απλά έναν παίκτη επιπέδου ανωτέρου συμπαικτών και αντιπάλων, αλλά «ανέβασε» όλο το… θερμόμετρο στο Καραϊσκάκη. Για πέντε λεπτά! Έγιναν και οι άλλοι φουριόζοι. Αυτό που φοβόντουσαν οι Ολυμπιακοί, το να βρει δηλαδή χώρους (από την πίεση που της ασκείτο) η ΑΕΚ και να δημιουργήσει φάσεις, δε συνέβη. Ο Ολυμπιακός ήταν ολοκληρωτικά καλύτερος. Ο αγώνας δεν άργησε να χαλάσει ξανά και οι «ερυθρόλευκοι» από ένα σημείο και μετά έβγαλαν την κλασική τους κούραση. Οι γραμμές απομακρύνθηκαν, ο Φορτούνης ξανάγινε… καλαμιά στον κάμπο, ο Ρομαό με τον Ζιλέ χάνοντας δυνάμεις έγιναν διστακτικοί, ο Μάριν με τον Μπακάκη είχε δυσκολίες, ο Μιραλάς μπήκε φουριόζος ένα πεντάλεπτο αλλά μετά ηρέμησε. Ο Τζούρτζεβιτς δεν είναι επιθετικός που θα φτιάξει μόνος του φάση. Μόνο αν τη βρει στο «κουτί», αλλά ο Ολυμπιακός δεν έφτανε από ένα σημείο και μετά εκεί μέσα. Συνεπώς γκολ θα έβαζε ο Ολυμπιακός ή από σοβαρό λάθος των αντιπάλων ή από στημένη μπάλα.

Έτσι γίνεται στο ποδόσφαιρο, δεν έγινε σε αυτό το παιχνίδι. Ο Γκαρθία ως απάντηση στην κούραση, έβαλε τον Ανδρούτσο αντί του «σκασμένου» Μάριν. Η τετράδα της άμυνας δεν είχε προβλήματα και αυτό πέρα από τις καλές τοποθετήσεις και τις έγκαιρες παρεμβάσεις, προερχόταν από την άσχημη ανάπτυξη και τις ανύπαρκτες εμπνεύσεις των αντιπάλων. Κακή η ΑΕΚ προσωπικά δε μου άρεσε καθόλου και τα ‘χω πει εδώ και τρεις μήνες στον Βερβελέ και τον Φιλέρη (στον Sport24 radio 103,3) ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερη ομάδα από την Ένωση (γνώμη μου). Το ματς ήταν η τέλεια… σούπα στο τελευταίο 20λεπτο. Και έτσι οδηγήθηκε στα… κουλούρια.

Ένα αποτέλεσμα «ανοιχτό» που δε χαρίζει κάτι σε κάποια ομάδα. Η μεγαλύτερη «παγίδα» σκορ σε πρώτο αγώνα είναι το 0-0. Η ΑΕΚ αν αισθάνεται άνετη, θα πρέπει να ξέρει ότι αν δεχθεί γκολ στην έδρα της θα τρέχει. Στην τελική, θέλει μόνο νίκη. Και ο Ολυμπιακός βέβαια, σε περίπτωση που δει τα δίχτυα του να κουνιούνται στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να πιεστεί πάρα πολύ. Οι πρωταθλητές πλέον χρωστάνε στον κόσμο τους μια πιο δυναμική εμφάνιση στο ματς πρωταθλήματος. Χρωστάνε μια νίκη, περισσότερη ένταση, καθαρότερο μυαλό. Αλλά για να τα λέμε και όλα, ο αγώνας στην Τρίπολη δε περιμένει. Και σωστά ο Γκαρθία έχει ρίξει εκεί το βάρος. Είναι άδικο τώρα αυτό που θα γράψω για τον Ολυμπιακό, γιατί αν κάποιος δεν έχει δει το παιχνίδι, με αυτό που θα διαβάσει θα πιστέψει, ότι έγινε… πολιορκία στην μεγάλη περιοχή των Πειραιωτών (καμία σχέση δηλαδή). Όμως δε γίνεται να μην επισημανθεί: Τεράστια εμφάνιση οι Σισέ και Ζιλέ!

Και για επίλογο αυτό: Κολλάνε οι ομάδες και οι άνθρωποί τους, στους οπαδισμούς. Άντε να το ξαναγράψω λοιπόν: Μην δίνετε βάση στους θεωρητικούς. Όποιος δεν έχει ζήσει διαιτητές από κοντά, δε μπορεί να ξέρει. Ο Σιδηρόπουλος είναι τραγικός ρέφερι. Δε κάνει ο άνθρωπος. Αγνοεί κανονισμούς, θέλει να πρωταγωνιστεί, δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο. Γουστάρει να σταματάει το παιχνίδι και δε ξέρει πειθαρχικό έλεγχο. Μη κολλάτε στο τι ομάδα είστε. Τα ίδια θα κάνει και αν σφυρίξει Σκουριά Φαλήρου-Πέρα Βαρβούτσαλα…

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ