OPINIONS

Την κάνατε reality

UEFA NATIOSN LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
UEFA NATIOSN LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα κόκαλα του Περικλή τρίζουν από την πολλή Δημοκρατία σε ένα... τσιφλίκι και ο Παντελής Διαμαντόπουλος αηδιάζει επίσημα με τα όσα γίνονται στην Εθνική ομάδα από Φαν Σιπ και παράγοντες.

Για όσους δε γνώριζαν, η αποπομπή -και- του Δημήτρη Σιόβα από την Eθνική μας, νύχτα Κυριακής σε τηλεοπτική εκπομπή, ήταν τεράστια έκπληξη. Για όσους γνώριζαν, πράγματα, καταστάσεις και γεγονότα, δεν ήταν. Ο Τζόν Φαν Σίπ, ολοκλήρωσε απλά κάτι που ξεκίνησε μετά το ματς της γαλανόλευκης στο Κόσοβο. Όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι η ωμή πραγματικότητα. Για όποιον του αρέσει αλλά και όποιον δεν του αρέσει, συμπαθάτε με, αλλά δε μπορώ να κάνω κάτι.

Προσωπικά το μόνο που θα με ενδιέφερε θα ήταν να βλέπω την Εθνική της χώρας μου να προχωράει δυνατή και με τις καλύτερες μονάδες της. Ωστόσο, ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου μας τούτη την εποχή είναι 100% τα όσα συμβαίνουν και στην γαλανόλευκη. Μη σας παιδέψω όμως περισσότερο.

Να πάμε και στα ουσιαστικά: Τι ενόχλησε τον Φαν Σίπ ή τον περίγυρο της Εθνικής; Οι δηλώσεις που έκανε ο Σιόβας μετά το ματς με τους Κοσοβάρους. Τραγική ειρωνεία; Κόντρα σε Σλοβενία και Κόσοβο, ήταν ο καλύτερος παίκτης, πέτυχε και ένα όμορφο γκολ , αλλά η μοίρα το ήθελε έτσι, λίγες ώρες μετά, να μπει στη μαύρη λίστα.

Σε μια λίστα, όπου βρίσκονται κι άλλα ονόματα, όπως του Μανωλά, του Παπασταθόπουλου και του Μήτρογλου. Θα φτάσω και εκεί, αλλά δεν θέλω να σας μπερδέψω, όλα με την σειρά…

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ;

Ο Φαν Σιπ στο πρόσωπο του Σιόβα μήνες πριν, είδε τον παίκτη που θα έπαιρνε από το χέρι τους μικρούς. Τον έβαλε «πατέρα τους» και του είχε εξηγήσει το πλάνο του. Στην τελική είχε και ένα αριστεροπόδαρο στόπερ που κουβαλιόταν από την Μαδρίτη και δε του δημιουργούσε μπελά για να παίξει. Στα εύκολα ο Φαν Σιπ έκανε το… κομμάτι του, αλλά στα ζόρια (εθνική Ιταλίας εκτός ή ξεκίνημα τώρα Nations League) τσουπ του ‘δινε φανέλα βασικού.

Ωστόσο, όλα αυτά που παρατηρούνται στην Eθνική μας, κάνουν ξεκάθαρο και ολοφάνερο, ότι 100% κουμάντο δεν κάνει ο προπονητής. Το ποιος κάνει πρέπει να μας το πει η ΕΠΟ. Κάνει και το ΔΣ; Κάνουν οι παλαίμαχοι, που κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν; Τώρα διαβάζω στα ρεπορτάζ, ότι ο Κωνσταντινίδης με τον Φύσσα εξουσιάζουν. Μάλιστα… Αν ισχύει αυτό, δε θα έπρεπε να μας πουν και επίσημα, γιατί δε καλούνται ο Μανωλάς με τον Παπασταθόπουλο και τον Μήτρογλου; Είμαι περίεργος. Μπορεί βρε αδερφέ να έχουν και δίκιο. Όμως δε πρέπει να πουν;

Τα μασημένα λόγια του Φαν Σιπ κάθε φορά, δεν πείθουν. Και αφήστε εμένα και εσάς. Στους ίδιους τους παίκτες, έχει κάνει κάποιος τον κόπο να μιλήσει; Να τους πει "το πώς και το γιατί". Το να βγαίνει προς τα έξω στον μισό Τύπο ότι είναι "κακά παιδιά", οκ είναι εύκολο. Και εγώ μπορώ να γράψω ότι είμαι αστροναύτης. Όμως θα μπορούσε και θα έπρεπε κάποιος -γνώμη μου- να τους μιλήσει. Δεν είναι και τυχαίοι και κουβαλάνε και οι τρεις μια ιστορία.

ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Φαν Σίπ λοιπόν, παρουσιάζεται ως αρχηγός όλων. Μα και εγώ πριν κάμποσες μέρες είχα γράψει ότι είναι Μοναχικός Καβαλάρης. Μόνο που από τότε, δε δείχνει και τόσο μοναχικός. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται, είναι περίεργες. Και η αποπομπή του Σιόβα, λόγω δηλώσεών του, απλά ξεχείλισε το ποτήρι. Εδώ στην συγκεκριμένη εθνική, καταργήθηκε η παράδοση με το ποιος είναι αρχηγός. Μιλάμε ότι βεβήλωσαν κάτι που ισχύει δεκαετίες ολόκληρες στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Και πως το επέτρεψαν οι παλαίμαχοι; Γιατί στο τέλος θα αρχίσω να πιστεύω ότι ξέχασαν πως και αυτοί ήταν ποδοσφαιριστές. Αρχηγός ήταν πάντα ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές. Στην Σλοβενία πήρε το περιβραχιόνιο ο Μπακασέτας, στο Κόσοβο αντί του Φορτούνη (έχει τις περισσότερες), ο Φαν Σίπ το έδωσε στον Σταφυλίδη. Όταν η μισή ομάδα ρώτησε, η απάντηση ήταν "ο προπονητής…". Πραγματικά είναι τρομερό, να διαταράσσονται οι ισορροπίες για καπρίτσια.

Η ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ

Και ενώ λοιπόν όλη η ομάδα είναι ευτυχισμένη στο Κόσοβο, βγάζουν φωτογραφίες, γελάνε, γιορτάζουν, τινάζεται το κλίμα στο αέρα από πείσματα. Και παρότι ο προπονητής μέσα στο γήπεδο ξεκάθαρα βάζει παίκτες σε λάθος θέσεις και αφήνει πεισματικά εκτός, ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον βοηθήσουν, το κλίμα δείχνει καλό. Ο Σιόβας λοιπόν, βγήκε και έκανε δηλώσεις, υπέρ του Μανωλά και του Παπασταθόπουλου. Και όλο αυτό, θεωρήθηκε ότι «μπαίνει στα παπούτσια» του προπονητή. Τον ενημέρωσαν πως θα τιμωρηθεί με το που έφτασε η ομάδα στην Ελλάδα.

Όμως αν θέλετε τη γνώμη μου, δε τους ενόχλησε που μίλησε ο Σιόβας για τη θέση του στόπερ. Μην "τρώτε αμάσητα" ότι σας… ταΐζουν. Τους πείραξε το όνομα "Μανωλάς". Το ότι αναφέρθηκε αναλυτικά σε ποδοσφαιριστή που έχουν κόψει. Αυτό τους εξόργισε. Και φρόντισαν πριν καλά- καλά πάρουν τις βαλίτσες τους από το «Βενιζέλος», να πουν στον παίκτη ότι θα τιμωρηθεί. Λες και ο Σιόβας είχε καμιά όρεξη να κάνει τον προπονητή. Είπε τη γνώμη του, ήθελε να φτιάξει και τον κουμπάρο του τον Μανωλά (θεωρώντας άδικο ότι είναι εκτός) και αυτό αποτέλεσε αφορμή για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Γελάει ο κόσμος.

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

"Είμαι δημοκρατικός άνθρωπος" είπε ο Φαν Σιπ. Μάλιστα. Και βγήκε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι "κόβει" έναν παίκτη. Βρε γούστο σου και καπέλο σου να κόψεις όλη την ομάδα, αλλά αν η εθνική ομάδα έχει καταντήσει ριάλιτι, τότε βάλτε και κάμερες στα αποδυτήρια. Ωστόσο, σε έναν δημοκρατικό άνθρωπο, ας απευθύνω κάποια ερωτήματα γιατί όσοι ασχολούνται με την εθνική δε τα κάνουν:

• Αφού είσαι δημοκρατικός, γιατί δε λες στον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο τους λόγους που θεωρούνται τελειωμένοι; Να μάθουν κι αυτοί, να μάθουμε κι εμείς.

• Αφού είσαι δημοκρατικός γιατί σε ενόχλησε μια δήλωση ποδοσφαιριστή που στην τελική , αν μείωσε κάποιον με τα λόγια του, ήταν τον ίδιο του τον εαυτό.

• Αφού είσαι δημοκρατικός γιατί λες ότι σε πείραξε ο Σιόβας που μίλησε στον Τύπο; Εσύ που βγήκες και ανακοίνωσες το τέλος του; Στην εκκλησία;

• Αφού είσαι δημοκρατικός γιατί δε σεβάστηκες τις αρχές δεκαετιών μιας Εθνικής ομάδας και μοιράζεις το περιβραχιόνιο λες και είσαι σε σωματείο. Βέβαια σε σωματείο δεν θα είχες την ΕΠΟ, θα ‘χες κανονικό πρόεδρο και εκεί θα ήταν αλλιώς…

• Και στην τελική αφού είσαι δημοκρατικός, γιατί δεν κάνεις μια εισήγηση ώστε και να τιμωρηθεί ο Σιόβας μιας και έκανε το… έγκλημα να πει για τους «κομμένους», αλλά και να μην στερηθεί η ομάδα έναν καλό παίκτη; Αυτός ο ξαφνικός δια ροπάλου αποκλεισμός, ακόμη και τον πιο αφελή, τον κάνει να σκεφτεί ότι δεν αποφασίζεις 100% τουναντίον στην καλύτερη για εσένα μάλλον επηρεάζεσαι φουλ. Ποιος προπονητής δεν θέλει το καλό του;

Ο Τζον Φαν Σίπ, είναι από μια χώρα, που συνήθως στην Εθνική τους ομάδα, έχουν πολλά προβλήματα. Κατάφερε μαζί με τους παράγοντες να υπάρχουν πλέον πάρα πολλά και στην εθνική Ελλάδας. Να μοιάζει με τσιφλίκι λίγων και οι μόνοι φυσικά που δεν φταίνε είναι οι ποδοσφαιριστές. Είναι τυχεροί βέβαια, γιατί ο Έλληνας οπαδός δεν αγαπάει την Εθνική. Κομμένοι στα δυο είναι και ανάλογα με τις ομάδες που υποστηρίζουν, είτε βρίζουν είτε υποστηρίζουν.

Τελειώνοντας να ξεκαθαρίσω ότι το Σάββατο (μια μέρα πριν πάει στο Open) ο Φαν Σίπ είχε μιλήσει με τον Σιόβα, ανακοινώνοντάς του το τέλος του. Αλλά λόγω και κορονοϊού, ο Έλληνας διεθνής πολύ δύσκολα θα ερχόταν ούτως ή άλλως να παίξει, μιας και τους το είχε ξεκαθαρίσει γυρνώντας από Κόσοβο. Οπότε τζάμπα και το "κομμάτι", εκτέθηκε και η ΕΠΟ που δεν τον έκανε επίσημα και με όμορφο- κομψό τρόπο.

Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και από την ιστορία τους. Είμαστε σε μια χώρα που ελάχιστοι μιλάμε, αφού οι πολλοί είναι υποταγμένοι σε παράγοντες φορέων και ομάδων, είτε επαγγελματικά, είτε "άρρωστα", είτε από φόβο! Είμαι περίεργος βέβαια να δω αν θα πάρουν το μέρος του συμπαίκτη τους, οι υπόλοιποι διεθνείς. Όσο, λοιπόν, θα ‘χουμε όρεξη να ασχολούμαστε (γιατί η αηδία πλέον ξεχειλίζει), ας βλέπουμε την αλήθεια κατάματα! Πάρτε τις γραβάτες σας και τα κόμπλεξ σας και μακριά από το ποδόσφαιρο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ