OPINIONS

Συλλάβετέ τους...

Συλλάβετέ τους...
INTIME SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον τεράστιο προπονητή, Μάρκο Σίλβα, το θωρηκτό, Ιντέγε Μπράουν και τον Ολυμπιακό που θριαμβεύει με χίλιους τρόπους.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο! Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει μια καταπληκτική ομάδα. Δε στέκομαι στα αποτελέσματα, δε στέκομαι σε βαθμολογίες. Θα έρθουν και ήττες και δύσκολα βράδια, θα έρθουν και παιχνίδια που δε θα γουστάρετε όσα θα βλέπετε. Όμως, η μοναδική αλήθεια είναι μια: Ότι για να σταματήσει αυτός ο προπονητής να παρουσιάζει τέτοιο ποδόσφαιρο θα πρέπει να τον συλλάβουν και να μην τον αφήσουν να εμφανιστεί στο προπονητικό κέντρο και στο γήπεδο.

Ο Μάρκο Σίλβα έχει φτιάξει όλο αυτό που βλέπετε. Αυτό που έκανε «παρέλαση» στο Λονδίνο, που πέρασε «αέρα- πατέρα» από την Τούμπα, που έριξε… ντόρτια στην ΑΕΚ! Οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν μια αυτοπεποίθηση από εδώ μέχρι την Πορτογαλία. Και κάθε φορά, κερδίζουν με τον δικό τους τρόπο. Κάθε φορά, με αυτό που έχουν ανάγκη. Στην Τούμπα μπήκαν και «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες. Κόντρα στην ΑΕΚ το «χειρίστηκαν» διαφορετικά. Και τους βγήκε και πάλι. Δε σταματιέται ο Ολυμπιακός και θα σας πω το μυστικό. Να το διαβάσουν και οι αντίπαλοι προπονητές: Να κερδίσεις αυτή την ομάδα. Μπορείς. Και κάποιος σίγουρα θα το κάνει. Να εμφανιστείς όμως σε διάρκεια καλύτερός της, δε μπορείς. Γιατί είναι ένα συγκρότημα που εργάζεται με απίστευτα σωστούς ποδοσφαιρικούς νόμους. Οι κανόνες στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ. Για να χαρείς λοιπόν εναντίον των πρωταθλητών, μπορείς να τους… συλλάβεις. Κάνε καμιά καταγγελία ρε παιδί μου, βγάλε κανά πολυσέλιδο πάλι. Κάνε κάτι τέτοιο, γιατί αν είσαι αντίπαλος και στηρίζεσαι στη μπαλίτσα, άστο. Πιο τυχεροί άνθρωποι από αυτούς που πήγαν και πήραν διαρκείας φέτος, δεν υπάρχουν…

Την ίδια ώρα; Ενδεκάδα του Σίλβα δε θα πετύχουν ποτέ. Και το ξέρουν. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να μην προβλέπουν. Να μην προσπαθούν να γράψουν και να πουν τις επιλογές ενός προπονητή πριν από τον ίδιο. Ο Πορτογάλος λοιπόν, άφησε έξω από την αρχική ενδεκάδα και Πάρντο και Φορτούνη και Καμπιάσο. Και εκτός 18αδας ο Ελαμπντελαουί που επέστρεψε «φορτωμένος» από τις υποχρεώσεις της Νορβηγίας. Η επιστροφή του Τσόρι ήταν το πρώτο θέμα, με την παρουσία του Ντουρμάζ να είναι το δεύτερο. Ο Τζίμι επέμεινε και ο… επιμένων νικά. Από τη στιγμή μάλιστα που είπαν το «οκ» και οι γιατροί; Ε δε τον σταματούσε κανείς τον Ντουρμάζ. Ο Σίλβα έβαλε από την άλλη πλευρά τον Σεμπά και στα χαφ Κασάμι- Μιλοβόγεβιτς. Όχι, δεν είναι μοίρτασμα ρόλων και χρόνου ενόψει Ντινάμο. Ο Σίλβα ασχολείται ξεχωριστά με τον κάθε αγώνα. Εκτίμησε λοιπόν, ότι αυτοί θα του έκαναν τη δουλειά και αυτούς προτίμησε.

Σε ένα ματς που ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να εμφανίζεται με ένα διαφορετικό στυλ από το συνηθισμένο. Ο Σίλβα, τους είχε αποβάλει το άγχος. Τους είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα πάνε σαν… τρελοί να κερδίσουν. Το έκαναν κι άλλες φορές και «έφαγαν τα μούτρα τους». Θυμάστε μετά το 2- 0 επι της Γιουνάιτεντ, όταν μπήκαν σαν «παλαβοί» και δέχθηκαν τρία γκολ από τον Παναθηναϊκό; Ο τεχνικός της ομάδας του Πειραιά είχε ξεκαθαρίσει στους ποδοσφαιριστές του, ότι θα έπρεπε να κάνουν τον χρόνο σύμμαχο και όχι εχθρό. Και κάπως έτσι πήγε η δουλειά. Μεγάλη φάση δε βλέπαμε. Και αν δεν υπήρχε εκείνο το δίλεπτο 26’ με 28’, το μόνο που θα ‘χαμε να θυμόμαστε, θα ήταν τα χαζά «πεσίματα» των παικτών στον Κύζα. Όμως ήρθε ένα καλό σουτ του Πλατέλα, ακολούθως «απάντησε» ο Ιντέγε και από το κόρνερ που κέρδισε, άνοιξε το σκορ ο Μποτία.

Η ΑΕΚ(αν και θα γράψει άλλος συνάδελφος για αυτή) για άλλη μια φορά μπήκε με πλάνο να πιέσει ψηλά. Σε σχέση όμως με την περσινή τακτική της, περίμενε και δε πήγαινε «βουρ στον πατσά». Γιατί ο Δέλλας πολύ σωστά, ήξερε κι αυτός ότι ο Ολυμπιακός μετά το περσινό πάθημα, γνώριζε τι μπορεί να πάθει. Δεν ήταν καλό το πρώτο ημίχρονο, αλλά δε μπορείς και να ζητήσεις τον λόγο από ποδοσφαιριστές, που ακολουθούν την τακτική των προπονητών τους. Ο Τσόρι δεν ήταν καλά και το καταλάβαινε κάποιος, από τα τρία κοντρόλ που χρειαζόταν κάποιες φορές ο Αργεντίνος. Όμως ο Σίλβα τον επέλεξε, γιατί δεν ήθελε να του δείξει ότι ποτέ δεν τον υπολογίζει. Τον παίκτη τον κερδίζεις «πατώντας το κουμπί του». Ο Τσόρι και δυο χρόνια να προπονείται στο 100% , παίρνει «τα πάνω του», μέσω των αγώνων. Και θα έρθει η ώρα που θα γυρίσει στα υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας και τον «πονοκέφαλο» του Σίλβα.

Το ότι ο Φορτούνης κάθισε τον πάγκο, προσφέρει και έξτρα ανάσες στον διεθνή χαφ ενόψει Κροατίας. Ο Ολυμπιακός άλλωστε τι ήθελε; Να κερδίσει επαγγελματικά, να φτάσει στο 7/7 και να «ξεβγάλει τη μπουγάδα» και με την ΑΕΚ. Ιντέγε και Σεμπά είχαν κυριαρχήσει στις δικές τους μονομαχίες, ενώ για να σκεφτείτε και πόσο δομημένος έξυπνα ήταν χθες ο πρωταθλητής της χώρας μας, ο Μαζουακού δεν τολμούσε να «ξεμυτήσει» από τη θέση του. Ο Σαλίνο που το έκανε ήταν εξαιρετικός, δε θα καθίσω όμως να γράψω για το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Οφείλω απλά να σταθώ στον εξαιρετικό Ιντέγε. Αυτό το θωρηκτό, αυτόν τον απίστευτο παικταρά που αποκτήθηκε για να δείξει σε κάτι επιθετικούς στην Ελλάδα που κάνουν κωλοτούμπες στο χόρτο και κλαίγονται, πως παίζεται η θέση. Ο Ιντέγε, είναι η επιτομή του φορ. Βρίσκεται παντού, έχει φιλότιμο, έχει ψυχή, έχει δύναμη, δεν κάνει καραγκιοζιλίκια. Θες δεξί εξωτερικό; Πάρτο στην Τούμπα. Θες πλάτη και γύρισμα; Πάρτο στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ. Θες δημιουργία; Πάρε βάλε Φορτούνη, πάρε κι εσύ Πάρντο να βάλεις κι ας το έχασες. Ο Ολυμπιακός έπαιξε την ΑΕΚ όπως ήθελε ο Σίλβα. Πήγε ήρεμα, στωικά, προηγήθηκε και μετά κάθισε σα την «κόμπρα» και περίμενε.

Ο Δέλλας, έβγαλε τον Σιμόες. Γεια σας! Ήταν η κίνηση- ματ. Ο Μάνταλος αμυντικό χαφ; Το έβλεπε ο Καμπιάσο από τον πάγκο και ξέχναγε τη θέση. Ο Πέτρος να θέλει να βοηθήσει μπροστά, ο Γιόχανσον να παλεύει μόνος και δώσε μετά κόντρες. Η «κόμπρα τσίμπαγε» στην κόντρα και το Καραϊσκάκη «έπαιρνε φωτιά». Ξέρω, θα διαβάσετε τρεις χιλιάδες δικαιολογίες, θα διαβάσετε πάλι για βουτιές και άλλα τέτοια, όμως αυτό που έχει γράψει η ιστορία είναι ότι ο Ολυμπιακός στα τελευταία τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, έχει σκορ 15- 0. Αυτή είναι η αλήθεια…

Και μέσα σ’ όλα, χαλάρωσαν και λίγο, έκαναν και δουλίτσα ενόψει Ντίναμο, όπου σίγουρα θα ξεκινήσει ο Φορτούνης. Α μη το ξεχάσω, μπράβο και στον Κασάμι που πήγε στον Ερνάνι και του είπε να πάψει να κλαίγεται για την εκτέλεση πέναλτι. Κουμάντο στον Ολυμπιακό κάνει ο προπονητής και όχι τα γούστα του κάθε παίκτη. Ακόμη κι αν ο Πορτογάλος είχε «φτιαχτεί» γιατί κέρδισε το πέναλτι και ήθελε να το εκτελέσει. Όπως και να ‘χει, το δύσκολο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, θα είναι αυτό που θα αποφασίσουν οι ποδοσφαιριστές του να το κάνουν δύσκολο! Τα λέμε μετά τη Ντίναμο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ