OPINIONS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Στο μπουντρούμι

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Στο μπουντρούμι

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος που βλέπει Πρέμιερ Λιγκ και χορταίνει μπάλα, γράφει για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ, για τη στάση του Ολυμπιακού, την πανεύκολη νίκη του στο διάστημα που παίχτηκε μπάλα και προτείνει τη μόνη λύση για όλα τα επεισόδια στην Ελλάδα.

Δυο αγώνες Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού είχαν ορίσει για την 17η Μαρτίου και τελικά παίχτηκε μόνο μια ωρίτσα και κάτι ποδόσφαιρο. Τίποτ’ άλλο. Τα καφριλίκια πήραν χρυσό μετάλλιο στο ΟΑΚΑ και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε. Σιγά το νέο. Και υπέφεραν άπαντες. Πρώτα απ’ όλα υπέφερε το ποδόσφαιρο, αφού οι «αιώνιοι» δε μπορούσαν να το υπηρετήσουν.

Έχουν κάποιες δικαιολογίες, τις γνωρίζετε, αλλά η ουσία είναι ότι μπάλα ποιοτική δεν είδαμε. Υπέφερε το ποδόσφαιρο από την κατάντια. Πάλι καφριλίκια, πάλι κροτίδες, πάλι καρκίνος στα πνευμόνια του κοσμάκη, πάλι διακοπή, πάλι καραγκιοζιλίκια. Ό,τι γούσταρε έκανε ο καθένας με μεγαλύτερη μορφή τον τύπο που ‘χε πάει το σημαιάκι και αλώνιζε μέσα στο γήπεδο σα τσέλιγκας. Μαγκιά του. Θα καμαρώνει τώρα…

Και θα κάνουν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες, θα βλέπουν όλοι κουκουλοφόρους, ΜΑΤατζηδες και παράγοντες που ζητάνε να παιχτεί μπάλα, μη σεβόμενοι το ίδιο το άθλημα. Ως πότε θα συνεχίζονται οι αγώνες με την ανοχή των πρωταγωνιστών; Αυτό θα μας το πει κάποιος; Και στην τελική με τι κανόνες διακόπτονται τα ματς και με τι κανόνες αποχωρούν οι ομάδες; Με γούστα; Με προτιμήσεις; Πώς; Κάποιος πρέπει να μας πει. Ούτε η μετακίνηση οπαδών σταμάτησε τα επεισόδια όπως βλέπουμε. Ούτε οι ξένοι διαιτητές. Όλα είναι χαλασμένα και στο ΟΑΚΑ, έγιναν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι αρμόδιοι ξέρουν καλύτερα. Η εικόνα πάντως ήταν απαράδεκτη και θα περιμένω με αγωνία τον Γιώργο Βασιλειάδη να πάει επιτέλους τη χατζάρα ο ίδιος. Γιατί , ό,τι δε λύνεται, κόβεται…

Η λύση για τα επεισόδια σε όλα τα γήπεδα είναι μια και μοναδική: Στο μπουντρούμι οι ένοχοι, να μη ξαναδούν ποτέ πως είναι το χορτάρι ή το παρκέ. Δε με νοιάζει ποιος θα το κάνει και πως θα το κάνει. Για αυτό ψηφίζονται, για αυτό πληρώνονται.

Πάμε και στη μπάλα; Πρέπει να γράψω για τον Ολυμπιακό, αυτό περιμένετε, αυτό πρέπει να κάνω. Έναν Ολυμπιακό που έχει φερθεί πολύ καλά στον «αιώνιο» αντίπαλό του (ψηφοφορίες κλπ) και το έκανε και με όσα συνέβησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οφείλω να το γράψω αυτό γιατί πιστεύω (αν κάνω λάθος χίλια συγγνώμη) ότι αν το σκηνικό του 4ου λεπτού λάμβανε χώρα στην Τούμπα η αποστολή (και με το δίκιο της) θα ήταν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Μια διαπίστωση κάνω απλά…

Πάμε στη μπαλίτσα. Δεν ήταν τρομερή η εμφάνιση της ομάδας. Οι μισοί παίκτες κάτω του μετρίου. Με μισή ομάδα κέρδισε τον ΠΑΟ και δικαιολογώ απόλυτα τον κόσμο να ‘χει παράπονα από την αγωνιστική συμπεριφορά. Απλά, τα επεισόδια που έγιναν, επισκιάζουν τα πάντα. Τέλος πάντων, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους γιατί έχουν κάποιους ποδοσφαιριστές ποιότητας. Και τώρα τελευταία, η ομάδα δε κάνει πολλές φάσεις, αλλά βρίσκει γκολ. Όπως συνέβη και με αυτό του Γκερέρο.

Η πιο γρήγορη κούρσα που είδαμε στο πρώτο μέρος, ήταν από τους χούλιγκαν που «την έπεσαν» στον πάγκο του Ολυμπιακού. Αυτό λοιπόν, ήταν και το πιο «γκαζιάρικο» που είδαμε στο 45λεπτο. Γιατί κατά τα άλλα, προσπαθούσαν οι 22 αλλά δεν πρόσφεραν και καμιά σούπερ μπάλα. Ο Παναθηναϊκός μπήκε λίγο μαζεμένος, αλλά όσο πέρναγε η ώρα «άπλωνε» το γήπεδο. Εδώ όμως συζητάμε για τον Ολυμπιακό, οπότε ας δούμε τι ήθελαν να κάνουν και τι πραγματικά έκαναν. Η άμυνα είχε σημεία χαλάρωσης, ειδικά σε μπάλες που έρχονταν προς τον Σα από τον αέρα. Μια κεφαλιά του Κουρμπέλη από κόρνερ και μια του Μακέντα στο 28’ εξουδετερώθηκαν από τον Πορτογάλο πορτιέρε. Με τη μπάλα στα πόδια, υπήρξαν δυο συνθήκες εργασίας για την ομάδα του Μαρτίνς. Με καθεστώς τρανζίσιον, ήταν κάμποσοι οι ελεύθεροι χώροι που άφηναν οι «πράσινοι». Για αυτό και είδατε τον Μπουχαλάκη να καλπάζει. Αν οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν σκεφτεί πιο έξυπνα κάποιες στιγμές, τότε σίγουρα θα είχαν σκοράρει. Όμως κάτι ο Φορτούνης που έχει πάθει… Σαλάχ, κάτι ο Γκερέρο που πήγαινε δεύτερος στη μπάλα (μια φορά πήγε πρώτος και έβαλε γκολάρα) και κάτι η πρεμούρα των Μασούρα- Ποντένσε (και οι δυο μακριά από τον καλό εαυτό τους) να βάλουν ντε και καλά γκολ, έκαναν τον Διούδη να μην ανησυχεί. Ο Δώνης είχε ρίξει βάρος σε Φορτούνη και πλάγια κόκκινα χαφ. Για αυτό και πολλές φορές είδατε τον Ολυμπιακό να μην αναπτύσσεται όπως μπορεί. Κάποιες συνεργασίες δεν έβγαιναν και δεν ήταν δυνατόν να βγουν συνέχεια τα μπακ να δημιουργήσουν υπεραριθμία. Όποτε γινόταν, η «πράσινη» άμυνα είχε θέμα. Όμως δε γινόταν με τη συχνότητα που ξέρουμε. Προς τη δύση του ημιχρόνου έγινε απειλητικός ο Ολυμπιακός, πέρασαν μπάλες στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, αλλά γκολ δε μπήκε.

Τι έπρεπε να αλλάξει στο δεύτερος μέρος; Σίγουρα το τέμπο, αν και επαναλαμβάνω, ένα ματς «αιωνίων» είναι πάντα ειδικών συνθηκών. Μπορεί οι απ’ έξω να θέλουν γκολ και θέαμα, μπορεί να κατακρίνουν κόκκινους και πράσινους, αλλά δεν είναι αυτή η ποδοσφαιρική αλήθεια των συγκεκριμένων αναμετρήσεων. Η πίεση είναι διαφορετική, το ίματζ μετράει και μάλιστα πολύ. Κι όμως ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει πολύ καλύτερες άμυνες στο παρελθόν, αλλά τα παιδαριώδη πράσινα λάθη οι ποδοσφαιριστές του δεν τα εκμεταλλεύτηκαν. Δεν άλλαξαν οι ταχύτητες στο δεύτερο μέρος, μόνο που οι «ερυθρόλευκοι» το βρήκαν το γκολ χάρη στην υπέροχη ενέργεια δυο παικτών του. Ο Κούτρης έκανε το τέλειο από αριστερά, έβγαλε και μια φοβερή σέντρα για να αναλάβει μετά ο Γκερέρο. Μπορεί ο Ισπανός να μην είναι ο μεγαλύτερος «εκτελεστής» του πλανήτη, αλλά όπως έχετε καταλάβει άπαντες, αν σταθεί στον αέρα σωστά και βρει τη μπάλα, το γκολ είναι εύκολο. Πετάχτηκε λοιπόν και στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Βρήκε δίχτυα, το χάρηκε με την ψυχή του. Το χάρηκαν όλοι, γιατί ήξεραν ότι αν δεν κέρδιζαν πάλι θα τους «άλλαζαν τα πετρέλαια» με τα αποτελέσματα στα λεγόμενα μεγάλα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός με το 0- 1, απέκτησε εκνευρισμό. Λογικό. Ο Δώνης ζητούσε ηρεμία, οι παίκτες του έπρεπε να γίνουν πιο επιθετικοί, άκουγαν κροτίδες αβέρτα από τις εξέδρες και είχαν πλέον και πιο άνετο τον αντίπαλο μπροστά τους. Κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν άνετος και κατά τη γνώμη μου, ήταν θέμα χρόνου το 0- 2 (παρά την κακή εικόνα των μισών παικτών του), έγιναν όλα όσα γνωρίζετε.

Δε θα σας κουράσω με τα κλασικά που λέγονται και γράφονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν θα υπάρξει σωτηρία, αν οι ποινές δεν είναι εξοντωτικές. Ούτε εφέσεις, ούτε χάρες. Πουθενά. Σε κανέναν. Για όλους αυτούς που «σκοτώνουν» το ωραιότερο άθλημα του κόσμου. Καληνύχτα και δείτε Premier League. Μόνο κέρδος θα ‘χετε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ