OPINIONS

Σας VARιέμαι

Liverpool's Adam Lallana, left, scores his side's opening goal during the English Premier League soccer match between Manchester United and Liverpool at the Old Trafford stadium in Manchester, England, Sunday, Oct. 20, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Liverpool's Adam Lallana, left, scores his side's opening goal during the English Premier League soccer match between Manchester United and Liverpool at the Old Trafford stadium in Manchester, England, Sunday, Oct. 20, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος ξεκαθαρίζει μια και καλή τη θέση του για την ιστορία του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η αλήθεια είναι πολύ σκληρή για όλους.

Δεν κέρδισε η Λίβερπουλ τη Γιουνάιτεντ και ο τεράστιος Γιούργκεν Κλοπ "τα έβαλε" με το VAR για τη φάση από την οποία ξεκίνησε το γκολ του Ράσφορντ. Ωραία, με πόνο καρδιάς λοιπόν θα γράψω, πως και εγώ δεν θα το έδινα το φάουλ στον Οριγί.

Τι να κάνουμε; Μπάλα είναι, σε λίγο θα πέφτουν κάτω με ένα φύσημα και θα ζητάνε να δώσει τη λύση η οθόνη. Ξεκίνησα έτσι αυτό το σύντομο άρθρο, για να δείτε πως δεν έχω πρόβλημα ακόμη και στην αδικία της ομάδας μου. Το VAR είναι υπερπολύτιμο, σώζει αγώνες, αλλά δε θα καθίσουμε να το κάνουμε στην Ελλάδα και πιο σημαντικό από την ίδια τη μπάλα.

Δηλαδή βρήκαμε κάτι ακόμα για να τρωγόμαστε; Βαρέθηκα να διαβάζω και να ακούω για το video asistant referee. Σεμινάρια ένα σωρό, μπας και καταλάβουν τι είναι. Ήμαρτον. Φτάνει. Και όλο ειρωνείες, όλα χαζομάρες, όλο ίντριγκες και θεωρίες συνωμοσίας. Με μια ομοσπονδία, που πήρε τη φθηνή version και δεν βγήκε ποτέ να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Κι όμως τα πράγματα είναι απλά. Πολύ απλά. Αρκεί να κάνουν όλοι το αυτονόητο. Το απλό. Ιδού:

Εσύ, Έλληνα παράγοντα, που θες να νικάς ακόμη κι αν δεν το αξίζεις, πρέπει να δεχθείς πως η τεχνολογία μπήκε στο ποδόσφαιρο για να μην αδικηθείς, αλλά και για να μην αδικήσεις. Ηρέμησε λοιπόν, η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζητάς πέναλτι σε βουτιές ή να χέρια, πόδια, κεφάλια και βυζιά.

Εσύ Έλληνα ποδοσφαιριστή, πέρα από το να νομίζεις ότι είσαι καρδιοχειρουργός ή ότι θα γίνεις Μανέ (ούτε στον ύπνο σου), σε παρακαλώ απόλαυσε τα λίγα χρόνια που έχεις να διαπρέψεις σε τούτο το επάγγελμα. Πάψε να μιρλιάζεις σαν γριά κουτσομπόλα, όταν σταματάει το παιχνίδι, βγάλε τον σκασμό και περίμενε να μιλήσει ο διαιτητής με την αίθουσα που βρίσκονται τα μηχανήματα.

Εσύ Έλληνα διαιτητή, μη δείχνεις χεσμένος στην κάμερα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θα έχει και δύσκολες φάσεις. Το VAR είναι για να σε βοηθάει, κατάλαβέ το και ξαναβρές το χρώμα σου. Κόψε το ύφος του Καραβανέα (Γιάννης Καπετάνιος στης "Ελλάδος τα παιδιά") , σφύριξε το ματσάκι και κατάλαβε και κάτι: Ένας καλοπληρωμένος κομπάρσος επέλεξες να γίνεις σε έναν χώρο που οι πρωταγωνιστές είναι άλλοι.

Εσείς VARιστες μου, δείτε απλά την όποια κωλοφάση και ακολουθήστε τους κανονισμούς να τελειώνει η ιστορία και να μην σας λέει κανείς κουβέντα.

Εσύ, Έλληνα προπονητή, επειδή προφανώς βλέπεις πολύ μπάσκετ, μη " χτυπιέσαι σαν σέικερ". Δεν αλλάζει κάτι, την ώρα που σταματάει ο αγώνας για να υπάρξει επιβεβαίωση. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Χαλάρωσε και δες αν έχεις ετοιμάσει την ομάδα σου. Αυτή είναι η δουλειά σου.

Εσύ, ΕΠΟ, πλήρωσε κάτι παραπάνω και βάλε την γραμμή του οφσάιντ να ησυχάσουν τα αυτιά μας, τα άντερά μας και όποια άλλα αρχίζουν και τελειώνουν σε "α" και μας τα έχουν πρήξει. Και είσαι εσύ υπεύθυνη για αυτό. Γιατί σε καμία άλλη χώρα, δεν έχουν θέμα με την ομοσπονδία τους, όταν αυτή έβαλε τα μηχανήματα.

Εσύ, Έλληνα δημοσιογράφε, ειδικά εσύ που δεν έχεις παίξει καν ποδόσφαιρο αλλά τα ξέρεις όλα, γιατί είναι καλό το βύσμα σου ή είχες καλό βαθμό στην έκθεση και τώρα κρίνεις επαγγελματίες που "σκοτώνονται" στο χορτάρι, μάθε τους κανονισμούς και πες/γράψε αυτό που βλέπεις. Όχι αυτό που πιστεύεις ότι βλέπεις για να το παίξεις αρεστός. Πόσες φορές να το κάνεις το άσπρο- μαύρο; Μια; Δυο; Πόσες;

Εσύ Έλληνα φίλαθλε, που είσαι ο λιγότερο υπεύθυνος και η τελευταία τρύπα του ζουρνά, πίστεψέ με, για καλό υπάρχει το VAR! Και να ξέρεις και κάτι ανώνυμε καλέ μου φίλε. Αν δεν ήταν καλό δε θα το έβαζαν στη ζωή τους οι ξένοι (που είναι εκατό εκατομμύρια χιλιόμετρα μπροστά από εμάς) και ειδικά οι Άγγλοι, που όποια κι αν είναι η απόφαση στο 90λεπτο, μετά πάνε σπίτια τους και συνεχίζουν τη ζωή τους.

Είμαι σίγουρος, πως μόλις μπουν τα ρομπότ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα βρούμε έναν τρόπο να πούμε ότι από κάπου τα... παίρνουν. Είμαι σίγουρος. Καλό Πάσχα...

AP Photo/Jon Super

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ