OPINIONS

Παπανικολάου... χθες!

Παπανικολάου... χθες!
INTIME SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος, μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό (73-69) γράφει τη μοναδική λύση για να ξαναβρεί η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου την υγειά της.

Ξεκινάω με τα του ντέρμπι και στο φινάλε θα πάμε και στην ουσία. Πάμε λοιπόν: Θα περιορίσει τον Ραντούλιτσα ο Ολυμπιακός; Ο Παναθηναϊκός τι θα κάνει με τον Πρίντεζη; Πόσο πιο βελτιωμένος θα μπορεί να είναι ο Ολυμπιακός; Θα ‘χει επηρεαστεί ο ΠΑΟ από την ήττα στο Κράσνονταρ; Ποιος από τους δυο θα επηρεαστεί περισσότερο από το γεμάτο γήπεδο;

Αυτές ήταν κάποιες από τις απορίες που υπήρχαν πριν αρχίσει το παιχνίδι. Θαρρώ, ότι το μεγαλύτερο ερώτημα αυτού του ραντεβού είχε να κάνει με τους πρωταθλητές και αφορούσε το ποσοστό ευστοχίας τους. Θα έβαζαν τα σουτ που θα τους παραχωρούσε ο Τζόρτζεβιτς; Αυτό ήταν το σημαντικότερο, για έναν Ολυμπιακό που μπήκε στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, έχοντας κουβαλήσει την ήττα στο άδειο ΣΕΦ για τον προημιτελικό του κυπέλλου.

Ένα από τα πιο… τρελά ημίχρονα στην ιστορία των δυο ομάδων. Όταν πήγαν στα αποδυτήρια, ο Ολυμπιακός κέρδιζε με ένα καλάθι και αυτοί που αισθάνονταν τρισευτυχισμένοι ήταν οι αντίπαλοί του. Γιατί με πολλή τρέλα και την κατακόκκινη φανέλα τους, οι Πειραιώτες είχαν επιβάλλει πλήρως πάσης φύσεως μπασκετικό νόμο. Το ερώτημα για το οποίο σας έγραψα παραπάνω, είχε απαντηθεί. Ο Ολυμπιακός τα έβαζε όλα. Είχε τέλειο ρυθμό, ορμώμενοι από τις άμυνές τους οι παίκτες του έβαζαν «γκολ» με όποιον τρόπο γούσταραν. Με ένα μικρό ροτέισον ο Σφαιρόπουλος έβλεπε τη διαφορά μόνιμα σε διψήφιο αριθμό πόντων και άγχωνε τους αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός ήταν τρομερός. Απαντούσε με τον καλύτερο τρόπο σε όλους εμάς, που είχαμε έντονους προβληματισμούς. Ναι, είναι ανέτοιμη η ομάδα, αλλά έτσι όπως μπήκε στο ΟΑΚΑ, έμοιαζε να ‘ταν έτοιμη όχι για αγώνα 2ης αγωνιστικής, αλλά για πέμπτο τελικό πλέι- οφ. Σε κάθε γωνιά του γηπέδου, έβγαιναν χέρια με κόκκινες μπλούζες και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των Διαμαντίδη και Πάβλοβιτς, ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχήσει.

Όμως, όταν παίζεις σε γεμάτο γήπεδο και με εις βάρος σου τις συνθήκες, πρέπει να ‘σαι πάντα έτοιμος για όλα. Η σωρεία γκαφών στο φινάλε του 20λεπτου , έφερε ταυτόχρονα και σερί από γκολ- φάουλ για τους «πράσινους». Έτσι η ομάδα που είχε βάλει 32 πόντους στην πρώτη περίοδο, σημείωσε 11 στη δεύτερη. Ο ΠΑΟ είχε κάνει πιο επιθετική την άμυνά του, δεν άφηνε πλέον τα σουτ, αλλά οι μπάλες δεν πέρναγαν όπως ήθελαν οι «ερυθρόλευκοι» κοντά στο πράσινο καλάθι. Και όσα ταιμ άουτ κι αν κάλεσε ο Σφαιρόπουλος δεν βρήκε ανταπόκριση. Ο καταπληκτικός Βαγγέλης Μάντζαρης είχε αφήσει τη σφραγίδα του στο παρκέ, όχι μόνο με το σκοράρισμα, αλλά κυρίως με τη συνέπεια. Και από τη δική του τακτική και ικανότητα, έπαιρναν κουράγιο οι συμπαίκτες του. Την απειρία από τέτοια ματς της μισής του ομάδας, την «πλήρωσε» ο Ολυμπιακός στο πράσινο ξέσπασμα. Γιατί δεν είχαν ηρεμία. Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πίεση και έτσι έχασαν μια διαφορά που είχαν «χτίσει» με λαμπρή απόδοση!

Τα πάντα άρχισαν να κυλάνε σε βάρος τους. Οι 11 πόντοι της δεύτερης περιόδου, έγιναν 12 στην τρίτη. Και από το 30’ ως το 35’ σημείωσαν μόνο 2! Όλα ήταν εύκολα για το «τριφύλλι». Πάμε τώρα και στα ωραία και στα ουσιαστικά: Έβγαινε ο Σπανούλης όταν έκανε σωρεία λαθών και έμπαινε ο Στρόμπερι που βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Η ευτυχία στο ΟΑΚΑ, ερχόταν πανεύκολα και την πρόσφερε και ο Ολυμπιακός. Πόσο να αντέξει ο Πρίντεζης; Πόσο να αντέξει ο Λοτζέσκι; Πόσο ο Μάντζαρης; Ο Παπαπέτρου ήταν συγκινητικός στην αρχή και στο τέλος του αγώνα. Ενδιάμεσα ήταν «γεμάτος» φάουλ και δε μπορούσε να προσφέρει! Υπάρχει αριθμητικό πρόβλημα στον Πειραιά. Κουραστήκαμε να το γράφουμε, η ομάδα έχει ποιότητα, αλλά πρέπει να βρει κι άλλες λύσεις.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη, γιατί η ομάδα του Πειραιά δεν έχει πολλούς παίκτες να μπορούν να βοηθήσουν με ουσία, τουλάχιστον αυτή την εποχή. Πολλούς που να μπορούν να την κρατήσουν ψηλά την ομάδα. Έφτιαξαν ένα σύνολο με τρεις ξένους σέντερ και έλειπε και ο καλύτερος(με τον Χάντερ ίσως να ‘ταν κι αλλιώς). Η θέση «4» δείχνει πιο… κακομοίρα από ποτέ. Ο Πρίντεζης κάνει τα πάντα ο άνθρωπος , αλλά είναι απελπιστικά μόνος. Ο Σφαιρόπουλος στηρίζει τον Αγραβάνη, περισσότερο απ’ όσο στηρίζει ο Σίλβα τον Σαλίνο. Και τουλάχιστον ο Βραζιλιάνος δικαιώνει τον Πορτογάλο. Ο Τσαϊρέλης μάλλον δεν κρίνεται ικανός για τέτοια ματς. Άρα; Χειρότερα από πέρυσι. Η περιφέρεια αριθμητικά «πονάει» και ο Σπανούλης δεν είναι καλά. Χάκετ και Στρόμπερι ψάχνονται. Κι αν για τον πρώτο είμαστε βέβαιοι, για τον δεύτερο, δεν ξέρω. Με τέσσερις παίκτες σε κατάσταση… ντέρμπι, πήγαν να κερδίσουν. Δεν αμφιβάλω, ότι ίσως κάποια στιγμή όλοι μαζί «δέσουν». Αλλά ως τότε τι θα γίνει; Κι αν όχι; Θέλετε τη γνώμη μου; Μονόδρομος! Παπανικολάου τώρα. Χθες! Και θα σας το ξεκαθαρίσω και αυτό:

Ο Κώστας αυτή την περίοδο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι μόνος και γυμνάζεται. Όμως εδώ υπάρχουν κάποιες σημαντικές παράμετροι:

Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει πολλά από τη μεταγραφή και θα κερδίσει και πολλά ο διεθνής φόργουορντ. Θα ξαναβρεί την Ιθάκη του και θα μπορέσει σε ένα κλίμα που ξέρει να ανέβει και πάλι τα σκαλιά των επιδόσεών του. Η ομάδα θα βάλει άλλον έναν Έλληνα και θα ‘χει δύναμη για το ερχόμενο καλοκαίρι που θα πρέπει να ξαναχτίσει ρόστερ. Θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, που είναι λογικό να βρίσκεται στο έδαφος μετά από δυο ήττες με τον Παναθηναϊκό. Ο Παπανικολάου, μπορεί να δώσει λύσεις με την εκρηκτικότητά του και το ταλέντο του και σε θέσεις που η ομάδα «πονάει». Και στην τελική, αν είναι να μπαίνει ο Στρόμπερι από τον πάγκο, ας μπαίνει ο Παπανικολάου. Αφήστε που με μια ελληνική προσθήκη αν πρέπει να αλλάξει ξένος, ίσως γίνει μόνο μια αλλαγή δίχως να «πονέσει» η ομάδα. Οι Αγγελόπουλοι και ο Σφαιρόπουλος ξέρουν καλύτερα. Εγώ απλά τη γνώμη μου έγραψα! Και πιστέψτε με, με μια κίνηση αυτή η ομάδα θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα. Κρατήστε το…

ΥΓ. Μια χαρά είναι η διαφορά για τον Ολυμπιακό.

ΥΓ 2. Με ελληνική ομάδα αντίπαλο έπαιζε ο Παναθηναϊκός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ