OPINIONS

Ολυμπιακός: Κωμωδία τέλος

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την χρόνια καθυστερημένη αποχώρηση του Ολυμπιακού, για το μπάσκετ του Μπλατ, περιμένει το τέλος των ηθικών αυτουργών και ρωτάει κάτι τους αδελφούς Αγγελόπουλους.

Όλοι έμειναν ευτυχισμένοι τούτο το βράδυ. Μη τρελαίνεστε. Ξέρω τι σας λέω. Όλοι τους ή σχεδόν όλοι. Ευτυχισμένος ο Γιαννακόπουλος που κέρδισε κατά κράτος το επικοινωνιακό παιχνίδι και στο τέλος πανηγύριζε.

Ευτυχισμένος ο Πιτίνο που κέρδισε ένα μεγάλο ματς έστω κι έτσι. Ευτυχισμένοι οι παίκτες του ΠΑΟ που δεν έπαθαν ότι στην Ευρωλίγκα και πήραν πρόκριση από το ημίχρονο. Ευτυχισμένοι οι παίκτες του Ολυμπιακού που αισθάνονταν αδικημένοι πριν πάνε στο γήπεδο, είχαν παράπονα και στο τέλος έφυγαν.

Ευτυχισμένος ο Μπλάτ, που με το συμπάθιο αλλά η ομάδα του έχει πολλά θέματα και πραγματικά, έζησε κάτι που το δικαιούνταν πολύ περισσότερο ο Ίβκοβιτς, ο Σφαιρόπουλος, ο Μπαρτζώκας, ο Γιαννάκης, ακόμη και ο Ζούρος με τον Γκέρσον.

Ευτυχισμένος ο κόσμος του Παναθηναϊκού που η ομάδα του κέρδισε. Ευτυχισμένος ο κόσμος του Ολυμπιακού που έγινε αυτό που τόσα χρόνια απαιτούσαν και είδαν την διοίκηση να βγαίνει μπροστά.Ευτυχισμένοι οι διαιτητές. Αυτοί είναι πάντα, μην ασχολείστε... Ευτυχισμένοι στην Ομοσπονδία που λογικά την Κυριακή θα είναι όλοι τους στην Κρήτη και όχι όπως πέρυσι που ήταν μόνο ο Τσαγκρώνης.

Ευτυχισμένοι όλοι με δυο λόγια για ένα ματς κυπέλλου. Και σας το γράφω εγώ που ξέρετε ότι δεν αναγνωρίζω κανένα κύπελλο στον κόσμο ως τίτλο ειδικού βάρους (πλην του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Αγγλίας).

Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που λένε ότι αγαπάνε το ελληνικό μπάσκετ; Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της ΕΟΚ, στην οποία υπάγεται η ΚΕΔ, τι λέει για όλα αυτά; Ποτέ δεν πίστευε ότι ο Ολυμπιακός θα έφευγε. Ε, κάποια στιγμή θα επαναστατούσε. Να λοιπόν που έγινε. Το έκανε. Και τώρα; Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι για τους φορείς του αθλήματος και την Πολιτεία. Θα το γράψω πολύ χοντρά: Χέστηκαν οι Ολυμπιακοί αν τιμωρηθούν.

Πραγματικά είχε πολύ πλάκα, που όλοι οι συνάδελφοι έψαχναν να βρουν για να δημοσιοποιήσουν τις πιθανές τιμωρίες. Πιστέψτε με δε τους "καίγεται καρφί" στον Πειραιά. Εγγυημένο συμβόλαιο έχουν στην Ευρωλίγκα και τίποτ’ άλλο δε τους νοιάζει. Αφήστε που σε λίγες ώρες, τη Ντινάμο Κιέβου θέλουν να κερδίσουν και θα στήσουν και πανηγύρι. Α και να ρωτήσω κάτι και τους αδελφούς Αγγελόπουλους σε αυτό το σημείο: Αποχώρησε η ομάδα από το κύπελλο. Στο πρωτάθλημα οι ίδιοι θα είναι. Η ίδια ΚΕΔ και οι ίδιες σφυρίχτρες. Θα κατέβουν; Δε πρέπει να είμαστε άδικοι. Ο Παναθηναϊκός έχει κι αυτός καλούς μπασκετμπολίστες. Και μέσα στην "καυτή" του έδρα, μπορεί φυσικά να κερδίσει τον Ολυμπιακό.

Δεν τον εμποδίζει κάτι. Ας αφήσουν όμως τις ομάδες να παίξουν. Δεν υπάρχουν θεσμοί σε αυτά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστικό πρόβλημα με την διαιτησία και είναι γνωστό. Πολλά χρόνια τώρα.

Θα γράψω ελάχιστα και για μπάσκετ: Σε αυτό το σημείο βέβαια, θα ‘θελα να ρωτήσω αν είναι ευτυχισμένος ο Μπλάτ με την εικόνα της ομάδας του. Ο ίδιος είχε υποσχεθεί φοβερό Φλεβάρη, αλλά ως τώρα… τρίχες κατσαρές. Για να μην ξεγελιέστε, το παιχνίδι είχε τελειώσει πάρα πολύ νωρίς. Και έχει ευθύνη και ο Ολυμπιακός που όταν πάει στο ΟΑΚΑ σε πρωτάθλημα ή κύπελλο έχει δεχθεί ότι θα χάσει. Όχι όλες τις φορές. Αλλά στο κλίμα χαλαρότητας αυτής της εποχής, ήταν ακόμη ευκολότερο να το πάθει. Με ηχητικά να διαρρέουν (συγχαρητήρια στον ρουφιάνο), με την ομάδα να μη παίζει μπάσκετ ουσίας και με καλύτερο παίκτη, έναν άνθρωπο που ήρθε πριν πέντε μέρες. Μα είμαστε σοβαροί τώρα;

Έτσι θες να κερδίσεις τους διαιτητές; Οι "πράσινοι" πήραν το μισό ματς και πιο εύκολα απ’ ότι περίμεναν. Ο Ολυμπιακός σε αυτό το διάστημα, με τις μπάλες σε Μιλουτίνοβ- Πρίντεζη είχε δυο βολές, αλλά πέρα από το θέμα της διαιτησίας, έπρεπε να δει και την εικόνα του. Ο Μπλάτ πολύ σωστά ξεκίνησε τον Ουέμπερ στο ματς. Και για το απρόβλεπτο, αλλά και για να ενισχύσει με ενέργεια την ομάδα του. Αμ, μόνο αυτός είχε. Οι Πειραιώτες σε όλο το πρώτο ημίχρονο έβγαλαν… ασθένειες που ξέρει όλος ο κόσμος ότι έχουν. Από την άλλη, οι γηπεδούχοι βέβαια, εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους «έριξαν ξύλο» στον Μιλουτίνοβ γνωρίζοντας ότι δε θα 'χαν θέμα. Αυτό οδήγησε τον Ολυμπιακό αναγκαστικά σε -αποκλειστικά και μόνο- περιφερειακές ενέργειες. Με τον ψηλό εκτός, ήταν πιο εύκολο για το "τριφύλλι". Το ΟΑΚΑ δεν άργησε να πάρει φωτιά, ο Μάνος δεν έδωσε φάουλ στον Παπανικολάου, του έδωσε όμως τεχνική ποινή.

Και κάπου εκεί η διαφορά άρχισε να ανοίγει. Ο Ολυμπιακός πάει που πάει προκατειλημμένος να παίξει στο ΟΑΚΑ, αρχίζουν και τις σαχλαμάρες οι κοντοί του και άστα να πάνε. Γρήγορα λοιπόν και πριν συμπληρωθούν 8 λεπτά αγώνα, η διαφορά ήταν διψήφια. Μπαινόβγαζε παίκτες ο Μπλάτ, αλλά όταν το ματς "άνοιγε" βολευόταν το "τριφύλλι", αφού και ενέργεια εκ του ασφαλούς έβγαζε και δε φοβόντουσαν οι παίκτες του να σπρώξουν. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Δε θέλω να αποφεύγω να μιλάω και για μπάσκετ, άσχετα αν δε το σέβονται όσοι το υπηρετούν. Δέχομαι 100% ότι οι διαιτητές που ορίζονται (μέρες πριν) και ασχέτως Παναθηναϊκού, δε χωνεύουν τους Πειραιώτες. Δε το λέω εγώ, το «λένε» τα ριπλέι στις φάσεις (αυτό το φάουλ του Γκός στον Μήτογλου, τι κανονισμός είναι). Οι Αγγελόπουλοι έδειξαν ότι βαρέθηκαν τις ανακοινώσεις και τα λόγια, τις δηλώσεις και τις επιστολές. Δεν εξυπηρετούν κανέναν.

Στην τελική είναι τραγικό για την ίδια την ομάδα, ακόμη και ο κόσμος της να λέει «ξέρουμε τι θα πάθουμε». Και αυτό περνάει και στην ομάδα. Ο Πιτίνο και ο Ουέμπερ, είμαι σίγουρος ότι έχουν πάθει πολιτισμικό σοκ! Ο πρώτος θα χαρεί την Κυριακή που - λογικά - θα πάρει το κύπελλο. Ο μακρυμάλλης πλέι- μέικερ του Ολυμπιακού θα ‘χει την ευκαιρία να δώσει ακόμη περισσότερα. Συμπερασματικά, το βράδυ αυτό ήταν κακό για το άθλημα. Κάποια στιγμή θα γινόταν. Επαναλαμβάνω γνώμη μου είναι ότι άργησαν πολύ και υπήρχαν παιχνίδια άλλα στο παρελθόν, που οι «ερυθρόλευκοι» θα ‘πρεπε να το ‘χουν κάνει και τελικά αυτό συνέβη, σε μια αναμέτρηση που πήγαν με τεράστια προκατάληψη (και φταίει η Πολιτεία που κοιτάει) και απλά δε κάθισαν ως το τέλος.

Πάντως, η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και οι Αγγελόπουλοι μόνο τυχαία δε ζήτησαν από προπονητές και παίκτες να μη κάνουν δηλώσεις. Για να δούμε λοιπόν, ένας ημιτελικός κυπέλλου είναι ένα τίποτα. Τα σοβαρά τώρα θα έρθουν. Και επιμένω: Η ομάδα πρέπει να παίξει καλύτερα, ο Μπλάτ να βρει τις λύσεις και ο ρουφιάνος ως το καλοκαίρι να ξεκουμπιστεί (αυτό δε θα περάσει έτσι).

ΥΓ. Μη περιμένετε παραιτήσεις ή ανάληψη ευθυνών από τους ηθικούς αυτουργούς. Ένα ωραίο άθλημα "βιάζεται". Ούτε στην τελευταία κατηγορία των τοπικών στο ποδόσφαιρο δε συμβαίνουν αυτά. Καμία τσίπα, καμία αξιοπρέπεια. Κωμωδία. Ο Μάρκος Σεφερλής κινδυνεύει να μείνει φτωχός από όλους αυτούς. Ο Βασιλακόπουλος έχει την τελευταία ευκαιρία του να τους «τελειώσει». Κι αν δε το κάνει αυτός, πρέπει να το κάνει ο Γιώργος Βασιλειάδης. Εκτός αν όλα τα κακά στην Ελλάδα γίνονται στο ποδόσφαιρο. Τότε πάω πάσο! Τα λέμε μετά τη Ντινάμο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ