OPINIONS

Η Α1 βρωμάει από παντού

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος πήρε... πάσα από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ και γράφει για την ΕΟΚ που κάνει κουμάντο, τον Ολυμπιακό που έφυγε, τον ΠΑΟ που δε φωνάζει, τους Θεσσαλονικείς που βολεύονται και για το χειρότερο πρωτάθλημα της ιστορίας του μπάσκετ

Πέρα για πέρα ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε (και τον ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανε), εδώ στο Sport24.gr ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.

Αλλιεύοντας κάποια κομμάτια από την συνέντευξη θα ήθελα να τα παραθέσω ξανά και απλά από κάτω να βάλω και μια δική μου ερμηνεία. Έτσι βρε αδερφέ να υπάρχει. Να διαβάζετε και εσείς κλεισμένοι σπίτια σας και να κάνετε και κάποιες άλλες σκέψεις

Ξεκαθαρίζω ότι και ο Γαλατσόπουλος και οι συνεργάτες του εργάζονται, προσπαθούν, αλλά το ότι θεωρούν ότι δουλεύουν για ένα φοβερό και τρομερό πρωτάθλημα, πραγματικά με κάνει να νιώθω αστροναύτης. Για να δούμε κάποια πράγματα. Είπε στον Δημήτρη Σκούρτα λοιπόν ο συμπαθέστατος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ (από 'δω και κάτω με bold Γαλατσόπουλος, με κανονική γραμματοσειρά Διαμαντόπουλος για να μην μπερδεύεστε):

"Προσωπικά θεωρώ ότι είχαμε την φετινή σεζόν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, τον Προμηθέα, το Περιστέρι, τον Ήφαιστο να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τις υπόλοιπες ομάδες να ακολουθούν".

Πήρε λοιπόν μια ομάδα που δημιούργησε ο προπονητής της (ΑΕΚ), τον Προμηθέα που είναι πάντα καλός και κόλλησε σε αυτούς το Περιστέρι και τον Ήφαιστο. Μάλιστα... και έφτιαξε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Χωρίς Ολυμπιακό, με τον Παναθηναϊκό να παίζει μόνος και τους μεγάλους της Θεσσαλονίκης να είναι οι χειρότερες ομάδες της χώρας. Ίσως να μην είμαι εγώ ο αστροναύτης ε;

Συνέχισε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής: "Είχαμε, επίσης, ένα πρωτάθλημα, που είχε κεντρικό χορηγό μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας την EKO και το οποίο έμπαινε σε κάθε ελληνικό σπίτι χάρη στην ΕΡΤ. Επίσης οι ομάδες είχαν πολύ μικρή απώλεια εσόδων σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, χάρις στην στήριξη των υπόλοιπων χορηγών μας".

Για να ξεκινήσω από το τέλος, απώλεια εσόδων μεγάλη για να έχεις, πρέπει να κάνεις και έξοδα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται αγαπημένοι μου φίλοι. Η τακτική του Σκρούτζ που ακολουθείται έχει "θύματα" προπονητές και παίκτες, απλά δε μιλάνε γιατί δεν έχουν και που να πάνε.

Για την ΕΚΟ δεν έχω να πω κάτι απλά να θυμίσω ότι την εμφάνισε προσωπικά ο Τζομπανάκης του Ρεθύμνου και δημόσια ο κ. Γαλατσόπουλος τον ευχαρίστησε. Όσο για την ΕΡΤ δε κουράζεται ποτέ μια διοργανώτρια αρχή. Στην Ελλάδα θεωρούν υποχρέωση της κυβέρνησης να βολέψει τα ...άστεγα τηλεοπτικά αθλήματα στους φορολογούμενους πολίτες. Έτσι έγινε και τώρα. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, λόγω διακοπής η κρατική τηλεόραση θα δώσει τελικά το 50% των χρημάτων, ενώ η προδιάθεση που έχει, είναι να μην πάρει του χρόνου την Α1 από τη στιγμή που δεν αγωνίζεται ο Ολυμπιακός και πέφτει το ενδιαφέρον!

Τώρα έρχεται το καλύτερο της συνέντευξης: "Το ελληνικό Πρωτάθλημα παραμένει ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης. Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πως δεν υπάρχουν νέες προκλήσεις μπροστά μας και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Η ισοπεδωτική κριτική που γίνεται από ένα πολύ μικρό μέρος των ΜΜΕ, ωστόσο, είναι απαράδεκτη και άδικη για τον καθημερινό αγώνα των ιδιοκτητών των ΚΑΕ και των επαγγελματιών του χώρου".

Ώπα- ώπα , τώρα να ξέρουμε τι λέμε. Στα κορυφαία της Ευρώπης; Σοβαρά; Σταμάτα βρε άνθρωπε δέκα στον δρόμο και ρώτα τους, να σου πουν την τετράδα της βαθμολογίας. Να δούμε αν ασχολείται κανείς! Ποια κορυφαία; Ένα ενδιαφέρον είχες, ποιος θα το κατακτήσει (λέμε τώρα) και αυτό ο Ολυμπιακός σου το στέρησε που σηκώθηκε κι έφυγε. Που παρεπιμπτόντως μιας και ανέφερα τους "ερυθρόλευκους" να προσθέσω ότι είναι και οι μοναδικοί που κατέθεσαν πρόταση για ολοκληρωτική αλλαγή ενός συνεταιρισμού που λειτουργεί 30 χρόνια με το ίδιο καταστατικό.

Όταν στο ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε η Super League οι μπασκετικοί κορόιδευαν. Τώρα; Α και το μέρος των ΜΜΕ δυστυχώς δεν είναι μικρό, είναι μεγάλο, δεν ισοπεδώνουν και στη τελική δε πιστεύω ότι γίνεται καν κριτική. Που θα έπρεπε! Αντιθέτως άκουγα και διάβαζα για "ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πανικό στη βαθμολογία" και άλλα τέτοια.

Ούτε ένας βέβαια δε σκέφτηκε, ότι υπάρχει το Τσάμπιονς Λίγκ που πέφτουν πεντάρες, υπάρχει και το ξύλινο ποδοσφαιράκι στα καφενεία που έρχονται 3- 3. Τι πάει να πει; Ότι είναι φοβερό και τρομερό πρωτάθλημα; Επίσης κάτι άλλο το οποίο είναι και πολύ σοβαρό. Αν υπάρχει κάτι που βαρέθηκα να ακούω κάθε Σάββατο βράδυ στις μπασκετοπαρέες είναι οι ατάκες του στυλ " περίεργο αποτέλεσμα, τι διαφορά ήταν αυτή, πω- πω πως έγινε αυτό" και άλλα τέτοια. Δίκιο δεν έχω; Αλλά ξέχασα απ' τα κορυφαία στην Ευρώπη! Κι αν αυτό είναι από τα κορυφαία, ε τότε, εκείνα που ζήσαμε τις περασμένες δεκαετίες, ήταν... ΝΒΑ και όχι Α1.

Σε αυτό που συμφωνώ με τον Γαλατσόπουλο είναι το εξής: "Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΑΕ έχει αυστηροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Κανείς παίκτης δεν χάνει τα χρήματα του, χρέη δεν διαγράφονται και υπάρχει προσωπική ευθύνη για όσους είναι μέλη των διοικήσεων των ΚΑΕ. Οι ομάδες κάνουν τον κύκλο τους, όπως και πολλοί οργανισμοί στην κοινωνική ζωή". Όμως εκεί που με κάνει να λέω "σωστός" μετά μου αμολάει και αυτό: "Παρουσιάζεται όντως η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πιο αυστηρό και επαγγελματικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ΚΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι ίδιες οι ομάδες πρέπει να αποφασίζουν ποιος θα συμμετέχει στο Πρωτάθλημα". Και ποιος το αποφασίζει; Αφού όλοι ξέρουν τι γίνεται στα ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. Εξάλλου και η επόμενη ατάκα του προέδρου, αυτό αποδεικνύει:

"Η απόφαση για την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος ήταν ομόφωνη. Με το ίδιο πνεύμα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τις εισηγήσεις του ΕΣΑΚΕ προς την Ομοσπονδία και το Υπουργείο Αθλητισμού σχετικά με την ανάδειξη του Πρωταθλητή και τον υποβιβασμό ή όχι ομάδων. Οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και με γνώμονα το δίκαιο. Με την ΕΟΚ, επίσης βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία, όπως οφείλουμε ως ΕΣΑΚΕ, διότι η Ομοσπονδία είναι η προϊστάμενη αρχή του αθλήματος".

Οριστική διακοπή λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός που αδικείται (αφού είναι πρώτος) δε φωνάζει. Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ ευνοούνται, οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είχαν άποψη. Κι αν την είχαν, ΟΚ, απλά την έλεγαν και η ζωή συνεχιζόταν.

Ούτως ή άλλως ο Γαλατσόπουλος μίλησε τόση ώρα και στο τέλος είπε την... μισή αλήθεια: " Με την ΕΟΚ, επίσης βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία, όπως οφείλουμε ως ΕΣΑΚΕ, διότι η Ομοσπονδία είναι η προϊστάμενη αρχή του αθλήματος". Όχι. Δεν είναι προϊστάμενη αρχή. Κάνετε ό,τι σας λέει. Πάντα... Οπότε έχω δικαίωμα να αναρωτιέμαι και εγώ, το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα; Ή αν γίνει με πόσες ομάδες θα διεξαχθεί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ