OPINIONS

Γκολάρες και... σαλάτα

NATIONS LEAGUE / ΚΟΣΟΒΟ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
NATIONS LEAGUE / ΚΟΣΟΒΟ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σιόβας ήρθε από τον πάγκο και έγινε… Αναστόπουλος ο Λημνιός ήταν φουριόζος, ο Μπακάκης απροσπέλαστος, η εθνική βελτιωμένη και χαρούμενη, αλλά ο Παντελής Διαμαντόπουλος έχει πολλές απαιτήσεις από τον Τζον Φαν Σιπ που δε ξέρει καλά τους παίκτες του.

Δεν υπήρχε κανείς λόγος να καταλήξουμε σε καρδιοχτύπια για την επίσκεψη της εθνικής μας στην Πρίστινα. Δεν υπήρχε κανείς λόγος να αισθανθούν οι Κοσοβάροι στο τελευταίο δεκάλεπτο, ότι μπορούν να μας στερήσουν τη νίκη.

Όλα όμως έγιναν για κάποιους λόγους. Η ομάδα μας, στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης ήταν βελτιωμένη και προσεκτική. Μετά το 60’ "έκανε νερά" και ενώ θα μπορούσε να τα ‘χε… αδειάσει. Μένω στο αποτέλεσμα, αλλά δε γίνεται να μην τα συζητήσουμε όλα για το καλό της ελληνικής ομάδας.

Ο Φαν Σιπ θέλει να φτιάξει μια καλή παρέα και αυτό του το δίνω. Χάρηκαν στο τέλος του ματς με την ψυχή τους. Όμως δε πρέπει την ίδια στιγμή να λησμονήσει να φτιάξει και μια καλή ομάδα! Στο τέλος γέλαγαν, αγκαλιάζονταν και χαίρονταν. Πολύ καλά έκαναν. Αρέσει σε όλους αυτή η εικόνα και όχι μούτρα κατεβασμένα.

Εγώ όμως θα τα γράψω γιατί πρέπει να σεβόμαστε και το ίδιο το άθλημα και τους άγραφους (ή γραμμένους) νόμους του. Λοιπόν: Δε μπορώ να πω ότι ο Φαν Σίπ κάθισε 100% ήσυχος στις επιλογές του κι αυτή τη φορά, αλλά σίγουρα προσέγγισε την ενδεκάδα με διάθεση να παίξουμε και λίγο. Να ξεκαθαρίσω τι εννοώ και για τις δυο συνθήκες εργασίας: Έβαλε τον Σταφυλίδη ξανά στόπερ ( μέχρι που χτύπησε στο 36’), αφήνοντας έξω τον καλύτερο παίκτη στη Σλοβενία, τον Σιόβα (ο οποίος πήρε τη θέση του).

Έβγαλε ένα αριστεροπόδαρο στόπερ και έβαλε ένα άλλο, με κάμποσο ρίσκο, αν σκεφτούμε ότι οι Κοσοβάροι είναι πιο επικίνδυνοι από τους Σλοβένους, ο Σταφυλίδης δεν είναι γεννημένο στόπερ και ο Σιόβας είχε μοιράσει παιχνίδι πολύ περισσότερο από τα κεντρικά μας χαφ, τα οποία δε μπορούν να το κάνουν. Τελικά αυτό επανήλθε αναγκαστικά μετά το 39’ και όχι μόνο αυτό. Έβαλε και γκολάρα ο Σιόβας που για το μπόι του και τη θέση του δεν είναι εύκολο. Κατέβασε τη μπάλα και γύρισε πέφτοντας για να βρει στόχο. Κίνηση και γκολ… Αναστόπουλου από τον διεθνή κεντρικό αμυντικό, ο οποίος είναι μακράν το πρόσωπο της εθνικής αυτές τις δυο πρώτες αγωνιστικές του Nations League!

Συνέχισε ο Ολλανδός και αυτό το βράδυ με το ντουέτο Κουρμπέλη- Ζέκα. Πιέζουν καλά, διπλομαρκάρουν σωστά, αλλά να κυλήσουν τη μπάλα δε θα το κάνουν ποτέ με αξιώσεις. Και το πρόβλημα για την ομάδα μας γίνεται πάντα μεγαλύτερο όσο θα παίζει μπροστά τους, ο αγαπημένος του προπονητή, ο Μπακασέτας. Ο Τάσος που από το φιλότιμό του, κάνει δέκα δουλειές παράλληλα στο γήπεδο, αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι δεκάρι, δε μπορεί να κινηθεί απόλυτα ως δεκάρι.

Αντιθέτως το καλύτερο δεκάρι που έχει ελληνική ταυτότητα (Φορτούνης) αυτή τη φορά ξεκίνησε, αλλά παίζοντας αριστερά. Δε ξετρελαίνεται, αλλά κάνοντας τα δικά του (κλείνοντας μέσα, γυρνώντας και ζητώντας μπάλα) όπως και να το κάνουμε βοήθησε στο να έχουμε ποιότητα. Το γκολ μάλιστα ήρθε πολύ νωρίς για την ομάδα μας, επειδή συνεργάστηκαν οι διεθνείς και ο Λημνιός ήταν πιο εύστοχος στο δεύτερο σουτ απ’ ότι στο πρώτο.

Ναι, το Κόσοβο γύρναγε καλύτερα τη μπάλα από την βαρετή και ανούσια Σλοβενία. Όμως και εμείς είχαμε δημιουργικά καλή δεξιά πλευρά με Μπακάκη (θεωρώ δεδομένο ότι θα τον ζητήσει ομάδα από το εξωτερικό με τέτοιες παρουσίες και ας μη γεμίζει το μάτι)- Λημνιό. Αριστερά δε κάναμε τα ίδια, γιατί ο Γιαννούλης πρέπει πάντα να προσέχει όταν ανεβαίνει, αφού ούτε ο Μάνταλος (Σλοβενία), ούτε ο Φορτούνης (Κόσοβο) είναι δεδομένο ότι θα είναι πάντα μπροστά του, μιας και τραβιούνται μέσα.

Για αυτό και προσωπικά επιμένω ότι πάντα θα έχει ρίσκο το να παίζει ο Μπακασέτας δεκάρι με έναν από τους παραπάνω στην πλευρά. Θέλει να τους χωρέσει όλους ο Ολλανδός; Τότε θα πρέπει να το δούμε και για τα προκριματικά του Μουντιάλ που η κρισιμότητα θα είναι μεγαλύτερη! Μπήκαμε λοιπόν με γκολ και στο δεύτερο μέρος (το ανέλυσα πιο πάνω) και η δουλειά μας έγινε ευκολότερη. Δε γινόταν να αφήσουμε βαθμούς και στην Πρίστινα. Κακώς αφήσαμε στη Λιουμπλιάνα.

Η άμυνα μας πάντως κάποιες στιγμές έκανε… νεράκια. Κυρίως στο πρώτο μέρος, χάσαμε αρκετές μονομαχίες στον αέρα. Όπως επίσης δε πάταγε καλά και ο Μπάρκας σε αυτό το ματς, είχε την ατυχία το κακό του διώξιμο να φέρει το τέρμα των Κοσοβάρων και να περάσουμε τελευταία λεπτά με σκοτούρες.

Ο Φαν Σιπ πάλι έκανε λάθος. Πέταξε έξω τον Φορτούνη που μπορεί να κρατήσει μπάλα. Έβαλε τον Μασούρα (τουλάχιστον έγινε νωρίς η αλλαγή). Όμως χάσαμε έναν παίκτη που θα προστάτευε το τόπι. Τι έπρεπε να κάνει; Να βγάλει τον Μπακασέτα (αλλά απ’ ότι φαίνεται δε τον κουνάει ούτε με τρακτέρ), να φέρει τον Φορτούνη δεκάρι και να βάλει τον Μασούρα που είναι και καθαρός πλάγιος και βοηθάει πάντα και πιστά το μπακ πίσω του.

Κι αν πιστεύεις ότι δε σου δίνει κάτι ο Φορτούνης, βάλε τον Μάνταλο. Μεγάλος λάθος του Ολλανδού κατά τη γνώμη μου, που μετά για να διορθώσει τη γκάφα έβαλε τον Μάνταλο φορ (στη θέση του Κουλούρη)!! Ο Πέτρος κρατάει μπάλα θα μπορούσε να πάει αυτός δεκάρι και αφού ο Μπακασέτας δε βγαίνει, ας πήγαινε φορ! Ήταν και κουρασμένος. Με καθαρά 8αρια και 10αρια, θα παίξουμε και καλύτερα. Ας το κάνουμε λοιπόν…

Τι επιθυμώ στο εγγύς μέλλον από τον Φαν Σίπ και όσους καλεί; Πρώτον αμυντική σταθερότητα. Ο Σβάρνας μπήκε καλά. Όσοι ασχολούνται με την ΑΕΚ, για κάποιο λόγο δε λένε και τα καλύτερα για το παιδί. Εγώ είδα άλλα πάντως. Τον βοήθησε πολύ ο Σιόβας και το παιδί ήταν μια χαρά και στα δυο ματς. Δεύτερον, κάτι να γίνει στην κουλούρα. Πρέπει να βρεθεί και άλλος ένας παίκτης που να ‘χει την αξία να δημιουργήσει.

Θέλουμε και ένα 8αρι. Όχι δυο 6αρια! Θα το επαναλάβω, τα πειράματα με 10αρια πλάγια λες και όλοι είναι… Βαλμπουενά ή Μπίσεσβαρ, ας γίνονται στο Nations League. Όχι στον δρόμο για το Μουντιάλ. Και μακάρι να εμφανιστεί ένα φορ να το αισθάνονται οι άμυνες. Αυτά για αρχή. Θα πούμε κι άλλα.

Κερδίσαμε και αυτό μετράει, λογικά την πρωτιά του ομίλου θα την πάρουμε. Όμως ας γίνουμε καλή ομάδα με σωστή κατανομή των ποδοσφαιριστών πάνω στο χορτάρι. Σωστά είπε ο Φαν Σιπ ότι κουμάντο κάνει αυτός και μόνο αυτός. Αλλά να το κάνει και καλά. Γιατί όσο δε θα το κάνει, θα τον αμφισβητούν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ