OPINIONS

Αποθεώστε τον, νεκροθάφτες

Αποθεώστε τον, νεκροθάφτες
INTIME SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος το περίμενε, το ‘χε προαναγγείλει από το πρωί στον sport24 radio 103,3 και φυσικά τον δικαιώνει ο Μάρκο Σίλβα

Σήμερα εγώ δεν θα γράψω λέξη για τον Μάρκο Σίλβα! Θα περιμένω να διαβάσω όλους αυτούς που θα κάνουν την …τούμπα της ζωής τους για να παραδεχτούν αυτόν τον νέο άνθρωπο που δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά μόνο τη δουλειά του με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο.

Όσα είχα να επισημάνω για τον κόουτς του Ολυμπιακού, τα αράδιασα μετά την ήττα από τη Μπάγερν. Σας τα ‘χα επισημάνει μετά από μια τριάρα που «έφαγε» και δεν περίμενα να το κάνω πχ μια μέρα σα τη σημερινή που θριάμβευσε. Λίγο να βλέπεις ήρεμα, λίγο να αναγνωρίζεις, λίγο να βλέπεις, καταλαβαίνεις πως λειτουργεί μια ομάδα.

Μια ομάδα που ξέρει περήφανα να αγωνίζεται. Κάποιοι δεν κατάλαβαν μετά το παιχνίδι με τη Μπάγερν, μας έλεγαν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα, ότι οι Γερμανοί έκαναν πλάκα και πως ο Ολυμπιακός δε δικαιούτο να αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του. Ας εμφανιστούν τώρα να γράψουν ξανά. Ας εμφανιστούν να προσπαθήσουν να σας πείσουν για όλα αυτά, που εσείς τα είχατε δει(οι περισσότεροι που συμφωνήσατε και μαζί μου), αλλά αυτοί δεν ήθελαν να τα δουν. Ή δε τους άφηνε κάποιος να τα δουν.

Ποιος άραγε; Κανά «αφεντικό»; Ποιος ξέρει; Η κατάσταση είναι απλή πλέον στον νταμπλούχο της χώρας μας: Ο Σίλβα έφτιαξε αυτή την ομάδα. Ο Σίλβα την ετοίμασε και ο Σίλβα την κοουτσάρει. Ναι αυτή την ομάδα, που κάθε ‘βδομάδα εμφανίζονται και κάτι γραφικοί να τη θίξουν και να τη «λασπώσουν». Θα ‘ταν προτιμότερο να παραδειγματίζονται από τη σεμνότητα και τον επαγγελματισμό του προπονητή αυτής της ομάδας. Και να σεβαστούν λίγο και τον ιδρώτα αυτών των παιδιών.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της 90χρονης ιστορίας του. Γιατί έχει σημασία που την πέτυχε, πως την πέτυχε και απέναντι σε ποιον. Και σε τι κατάσταση ήταν η Άρσεναλ. Μην το ξεχνάμε Πάσης φύσεως τύποι που φτυαρίζουν για να πετάξουν χώμα σε μια ομάδα ή σε έναν άνθρωπο, θα πρέπει να ‘χουν το σθένος και να τους παραδέχονται. Ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας από το μεγάλο λιμάνι, δε γίνεται να μη συγκινήθηκε με την αυταπάρνηση των παικτών.

Δε γίνεται να μη συνέλαβε τον ίδιο του τον εαυτό να αμύνεται στα τελευταία λεπτά. Ο Βενγκέρ αποσβολωμένος , καθιστός, παρακολουθούσε απλά. Γιατί όσο κι αν ήθελαν οι παίκτες του, ο Σίλβα, τους περίμενε. Ο Πορτογάλος για τον οποίο οι ρεπόρτερ έλεγαν ότι «σκέφτεται Σεμπά ή Σαλίνο». Κι αυτός είχε αποφασίσει να τους βάλει και τους δυο. Κίνηση ματ. Και κίνηση ματ ο Φινμπόγκασον που τον δικάιωσε. Και τεράστιος ο Καμπιάσο. Γιατί αυτούς τους μεγάλους παίκτες για τέτοια βράδια του αγοράζεις.

Μπαίνει στο Έμιρεϊτς και για άλλη μια φορά δεν κωλώνει να παίξει. Πάντα θα υπάρξουν άνθρωποι να πουν το δικό τους. Η αλήθεια όμως είναι αυτή που μένει στο χορτάρι. Και η ομάδα του Πειραιά είπε τη δική της αλήθεια. Εξαιρετικές οι αποστάσεις των δυο στόπερ, που ναι, δεν είναι και το καλύτερο ντουέτο του κόσμου για το κέντρο μιας άμυνας, αλλά έκαναν τα πάντα για να μην ανησυχήσει ο τερματοφύλακάς τους. Κι όταν τελικά ήρθε το γκολ για το 1- 1 των Άγγλων, ήταν άσχημη το τρανζίσιον αμυντικά που έφερε σε πολλή δύσκολη θέση τους πάντες. Αυτή εξάλλου είναι η Άρσεναλ. Μπορεί να βγει ξαφνικά στην αντεπίθεση και να σε κάνει να τρέχεις.

Ο Σίλβα τα είχε σκεφτεί(σιγά το νέο) για άλλη μια φορά σωστά. Όπως και με τη Μπάγερν, έκανε το ίδιο στην αγγλική πρωτεύουσα. Πήρε τα ρίσκα, άφησε τους δημοσιογράφους να αναρωτιούνται για τις αποφάσεις του και απέδειξε περίτρανα, ότι ο δικός του Ολυμπιακός, θα κατεβαίνει στο γήπεδο όπως γουστάρει ο Πορτογάλος και όχι όπως νομίζουν οι διάφοροι που θέλουν να κάνουν προβλέψεις. Ο Μαζουακού δεν είναι καλά και ο προπονητής τον έβγαλε εκτός. Ο Σαλίνο, το νούμερο ένα «πολυεργαλείο» του Σίλβα, τούτη τη φορά πήγε αριστερά. Και με τον Σεμπά μπροστά του, ομολογώ ότι συνέθεσαν ένα δίδυμο που λίγο τρόμαξε στο 45επτο.

Περισσότερο είχαν δουλειά ο Ελαμπντελαουί με τον Πάρντο, τον σκόρερ του πρώτου τέρματος. Ο Ολυμπιακός δειλά- δειλά, έβγαινε μπροστά. Κράταγαν έξυπνα τη μπάλα οι ποδοσφαιριστές του, λίγες φορές λάθεψαν, ακόμη πιο λίγες «ήπιαν θάλασσα». Στάθηκαν λεβέντικα σε ένα γήπεδο που εύκολο κατηφορίζει, αν πας να κάνει εξυπνάδες. Στο 0- 1, το μόνο λάθος που έγινε, ήταν ότι ο ενθουσιασμός κυρίευσε τόσο πολύ τους πάντες που δεν το διαχειρίστηκαν.

Όταν όμως το μαγικό κόρνερ του Φορτούνη έκανε το 1- 2, η διαχείριση ήταν πολύ πιο σωστή. Και έτσι, όταν πήγαν στα αποδυτήρια, ο Βενγκέρ ήξερε ότι ο Οσπίνα είχε φέρει μεγάλη ευθύνη στο γκολ του Φορτούνη, αλλά δεν είχε χρόνο να του ρίξει… γαλλικά. Η Άρσεναλ με ήττα στο Ζάγκρεμπ και 1- 2 από τον Ολυμπιακό, ήταν πεσμένη κάτω και έτοιμη για την… εντατική της βαθμολογίας.

Η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο τόσο πολύ για την αγγλική ομάδα, την ώρα που ο Σίλβα συνέχιζε το ρεσιτάλ του. Έξω ο Ιντέγε κουρασμένος και έχοντας «παλέψει» για όλα. Μέσα ο Φινμπόγκασον για να αφήσει το στίγμα του λίγο αργότερα.

Και είχε προηγηθεί απλά μια νέα ισοφάριση με τον Αλέξις Σάντσες να «χώνεται» έξυπνα στο πέναλτι και με κεφαλιά να σημαδεύει γωνία σωστά. Αν κάτι «σημάδεψε» αυτόν τον Ολυμπιακό, αν κάτι αποτελεί για εμένα το εκπληκτικότερο στοιχείο του, αν πρέπει να εντοπίσουμε το πιο νόστιμο συστατικό της επιτυχίας, αυτό είναι απλό ένα και μοναδικό:

Η ομάδα αυτή δεν κώλωσε όταν δέχτηκε τα γκολ. Είναι εύκολο να «σε πάρει» από κάτω, να αγχωθείς, να γονατίσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιθέτως και επίτηδες να το έκαναν δε θα μπορούσαν να το έφτιαχναν έτσι. Έτρεξαν, κουράστηκαν, είχαν αποφασιστικότητα και τρεχάλα.

Αντέδρασαν λοιπόν σε όλα τέρματα της Άρσεναλ. Επέδειξαν απίστευτες αντοχές και κουράγια. Είχαν πίστη, ένας Ολυμπιακός που πίστεψε στον εαυτό του. Ναι, κέρδισε και στην Αγγλία, το έκανε κι αυτό. Με τιμιότητα και λεβεντιά. Πολλοί ψάχνετε να βρείτε τον κορυφαίο. Σε τέτοια βράδια, αδικούνται όλοι αν γυρέψετε έναν.

Πιστέψτε με. Με έναν καλό δεν κερδίζεις σε έδρα μεγάλης ομάδας της Πρέμιερ Λίγκ. Ο καθένας μπορεί να ‘χει την άποψή του και είναι σεβαστή. Κορυφαίος όμως ήταν ο Ολυμπιακός. Γιατί σε αυτό το όμορφο άθλημα, αν δεν «σκοτωθεί» ο ένας για τον άλλο, δε θα ‘ρθει ποτέ το αποτέλεσμα.

Υπέφεραν οι παίκτες του Ολυμπιακού και ξέρουν, ότι πολλοί θα συνεχίσουν να μειώνουν τη δυναμική τους, πολλοί θα τους αμφισβητήσουν, πολλοί θα τους κράξουν. Θα ‘ρθει και ένα «στραβό» αποτέλεσμα για να πέσει ξανά η λάσπη. Αυτό το βράδυ στο Λονδίνο όμως είναι δικό τους. Των παικτών και του προπονητή. Ή μάλλον λάθος: Είσαι προπονητάρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η Αρσεναλ υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό (2-3)

Η απίθανη χαμένη ευκαιρία της Άρσεναλ

Θεοδωρίδης: "Κάναμε περήφανη όλη την Ελλάδα"

Σίλβα: "Έπρεπε να υποφέρουμε"

Sport24 Radio 103,3: Η περιγραφή του θριάμβου του Ολυμπιακού!

Τα διεθνή ΜΜΕ για το θρίαμβο του Ολυμπιακού

Φορτούνης: "Το ήθελα το γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ"

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Καμπιάσο: "Κανείς δεν πέρασε με 3 βαθμούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ