OPINIONS

Χιμένεθ, ένας "τρελός" που τα' χει 400

Χιμένεθ, ένας "τρελός" που τα' χει 400

Ο Τσάρλι γράφει για την αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο της ΑΕΚ και τι θα δώσει η επιστροφή στο... μέλλον του Μανόλο Χιμένεθ στην ομάδα που ανέδειξε πρωταθλήτρια πριν από μερικούς μήνες.

Δεν είναι συνηθισμένο να φεύγει προπονητής μετά από κατάκτηση πρωταθλήματος, πόσο μάλλον όταν αυτήν η επιτυχία έχει έρθει μετά από 24 χρόνια.

Όταν ο Μανόλο Χιμένεθ αποχώρησε με την δικαιολογία του οικογενειακού προβλήματος που τον ανάγκαζε να επιστρέψει στην πατρίδα του, η πόρτα της επιστροφής είχε μείνει ορθάνοιχτη.

ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χιμένεθ μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει απόλυτα τη διοίκηση και ένα σημαντικό ποσοστό των δημοσιογράφων που βρίσκονται κοντά στην ΑΕΚ, είχε κερδίσει όμως την αγάπη σημαντικής μερίδας των οπαδών της ομάδας.

Το γεγονός αυτό έμοιαζε σαν να προεξοφλεί την επιστροφή του. Όταν η σεζόν δεν πάει καλά και αναζητάς αντικαταστάτη του προπονητή, είναι σημαντικό αυτός που θα έρθει να ξέρει την ομάδα και να κάνει γκελ στον κόσμο. Δίχως καμία μειωτική διάθεση, ο Μανόλο Χιμένεθ έγινε για την ΑΕΚ ότι παλιότερα ο Ρότσα και ο Μαρκαριάν για τον Παναθηναϊκό, ο Λεμονής για τον Ολυμπιακό, ο Φοιρός για τον Άρη. Από τη στιγμή που απολύθηκε από τη Λας Πάλμας, ήταν υποψήφιος προπονητής της ΑΕΚ.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΕΚ, "ΔΙΚΑΙΩΣΗ" ΣΤΗ ΛΑΣ ΠΑΛΜΑΣ

Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός, πως μετά την δουλειά του στην Σεβίλλη που ολοκληρώθηκε το 2010, δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες μακριά από την ΑΕΚ. Θυμίζω πως πριν αναλάβει για δεύτερη φορά την ΑΕΚ είχε καταστροφικά περάσματα από Σαραγόσα και την Αλ Ραγιόν στην Σαουδική Αραβία και είχε μείνει άνεργος για περίπου μία διετία.

Στην πραγματικότητα, η καλή του δουλειά στην ΑΕΚ και η συνεργασία που έχει ο σύλλογος με την Λας Πάλμας, του άνοιξαν τον δρόμο επιστροφής στην χώρα του. Η ομάδα από τα Κανάρια νησιά είχε δύο δικούς της ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ και μάθαιναν από πρώτο χέρι πως ο Ισπανός Μανόλο Χιμένεθ κάνει πολύ καλή δουλειά. Του έδωσαν μία ευκαιρία επιστροφής, την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε. Στις 17/11 απολύθηκε, με ρεκόρ 5-7-2.

Στη διοίκηση πίστευαν πως το ρόστερ που του έχει δοθεί, είναι σε θέση να κάνει στην δεύτερη κατηγορία περίπατο και να πάρει την άνοδο και τον απέλυσαν μετά το 2-2 με την Γρανάδα. Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα δικαιώνουν τον Χιμένεθ. Από την ημέρα που έφυγε, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ χειρότερα, με την Λας Πάλμας να τρέχει ένα πολύ άσχημο ρεκόρ 1-5-3 και να έχει πέσει από την 5η που την άφησε ο Ισπανός τεχνικός, στη 12η θέση.

ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το σίγουρο είναι πως στην ΑΕΚ από πλευράς στόχων τα καταφέρνει μια χαρά. Στο πρώτο του πέρασμα κατέκτησε κύπελλο, στο δεύτερο έφερε το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, πήγε σε δύο τελικούς κυπέλλου, είχε ένα απίστευτο αήττητο σερί στην Ευρώπη και έφτασε στους 32 του Europa.

Ότι άποψη και να έχει ο καθένας για έναν προπονητή, είναι σημαντικό να τον πιστεύουν οι παίκτες του, να έχουν θετική άποψη ποδοσφαιριστές που έχει συνεργαστεί μαζί τους. Ένας από τους λόγους που θεωρεί πως οδήγησε τη διοίκηση να κάνει ένα βήμα πίσω στα πραγματικά της "θέλω" και χωρίς δεύτερη σκέψη να καλέσει τον Χιμένεθ, εκτός από το γκελ που κάνει στον κόσμο, είναι πως τον πιστεύουν και οι ποδοσφαιριστές του.

Το γεγονός πως οι ποδοσφαιριστές που δούλεψαν μαζί του ήταν πολύ ευχαριστημένοι από τον τρόπο δουλειάς του στις προπονήσεις και από το κίνητρο που τους έδινε, το έχω διαπιστώσει σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Όσες φορές, έχω συνομιλήσει απευθείας με ποδοσφαιριστή ή έχω ενημερωθεί για όσα πιστεύει κάποιος για τον προπονητή Χιμένεθ, η απάντηση ήταν η ίδια.

Είναι παράξενο, αλλά διαφορετικές περιπτώσεις, διαφορετικοί χαρακτήρες πιστεύουν για τον Χιμένεθ το ίδιο πράγμα. Τρελός, δύσκολος, αλλά μας έβγαζε τον καλύτερο μας εαυτό.

Μάλιστα, όταν έψαχνε η Εθνική προπονητή, διεθνής μού έλεγε πως ο Χιμένεθ ταιριάζει ακριβώς στα θέλω της συγκεκριμένης δουλειάς. Πολύ ικανός στο να πείσει τον ποδοσφαιριστή του να δώσει τα πάντα για την ομάδα και με την τακτική του προσέγγιση να παρουσιάζει σύνολο που θα παίζει στα όρια του.

Επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό και είναι από τα πράγματα που μου είχαν κάνει εντύπωση το προηγούμενο διάστημα. Μαθαίνοντας τι πίστευαν οι παίκτες για την δουλειά του Ουζουνίδη και του Χιμένεθ, οι απαντήσεις ήταν παρόμοιες, από διαφορετικές περιπτώσεις: "Καθημερινά δουλεύαμε καλύτερα με τον Χιμένεθ, μας κέρδιζε στην ψυχολογία, μας έβγαζε τον καλύτερο μας εαυτό".

"ΤΡΕΛΟΣ", ΑΛΛΑ...

Το "τρελός" που κυκλοφορούσε σαν αστεϊσμός στα αποδυτήρια και μοιάζει σαν να συνοδεύει στις κουβέντες τον Χιμένεθ, έχει να κάνει με τον δύσκολο του χαρακτήρα. Έρχεται εύκολα σε διαπληκτισμό με τους παίκτες του, δημιουργεί ένταση και πάνω που νομίζει ο ποδοσφαιριστής πως τον έχει τελειώσει, τον ξεκινά ενδεκάδα σα να μην τρέχει τίποτα.

Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ένα έντονο επεισόδιο που είχε με ποδοσφαιριστή του μετά το 0-0 στην Λάρισα για το πρωτάθλημα. Οι δυο τους για να λύσουν τις διαφορές τους, συναντήθηκαν σε καφετέρια μετά την προπόνηση. Αντί να τα βρουν, αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Την επόμενη ημέρα, στην προπόνηση ο Χιμένεθ αντί να διώξει τον ποδοσφαιριστή, τον αποθέωνε σε κάθε ενέργεια του και τον είχε κανονικά στην βασική ενδεκάδα για το επόμενο παιχνίδι.

Ασφαλώς πρέπει να προσμετράμε τα πάντα. Μετράνε και τα αποτελέσματα, αλλιώς αξιολογεί ο ποδοσφαιριστής έναν έντονο προπονητή με εκρήξεις όταν η ομάδα κερδίζει και αλλιώς όταν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Η περσινή ΑΕΚ κέρδιζε και δεν αποκλείεται να έχει παίξει ρόλο στην κρίση των ποδοσφαιριστών για τον Χιμένεθ και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δουλειά του Ουζουνίδη.

Το σίγουρο, όμως, είναι πως η διοίκηση αποφάσισε να φέρει πίσω τον άνθρωπο που με μία φωνή πιστεύουν οι ποδοσφαιριστές του, ότι τους βγάζει τον καλύτερο τους εαυτό. Ο χρόνος θα δείξει, αν ο Χιμένεθ θα μπορέσει ξανά να πετύχει θαύματα και υπερβάσεις με την ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ