OPINIONS

Τόσο βαρετός!

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ) EUROKINISSI SPORTS

Μετά από δέκα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και άλλα τόσα στην Ευρώπη, μπορούν να βγουν συμπεράσματα με ασφάλεια για τον... "so boring" Ολυμπιακό του Πάουλο Μπέντο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Πάολο Μπέντο μετά τον αποκλεισμό από την Χαποέλ ανέλαβε μία δύσκολη δουλειά. Πήρε πριν ξεκινήσει η σεζόν, μία ομάδα που δεν είχε κάνει προετοιμασία με τον ίδιο, έπρεπε να βάλει μία βάση και να κριθεί συνολικά, χωρίς όμως να έχει το καλοκαίρι τον απαιτούμενο χρόνο για να μεταδώσει την φιλοσοφία του.

Πέτυχε το εύκολο

Ο Μπέντο πέτυχε το εύκολο, αυτό το οποίο βλέπουμε να έχει καταφέρει και ο Ουζουνίδης. Ένας λογικός άνθρωπος, που λειτουργεί με ρεαλισμό το αρχικό μάζεμα μπορεί να το πετύχει. Έβαλε συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και ευνοήθηκε, από το γεγονός πως οι υπόλοιποι διεκδικητές των εγχώριων τίτλων ήταν σε ακόμα χειρότερη μοίρα. Η μεγαλύτερη του εύνοια, ήταν πως εδώ και αρκετά χρόνια όλοι οι προκάτοχοι του κρινόντουσαν στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ και με μεγαθήρια, αντίθετα ο Μπέντο μπορούσε να κριθεί από νίκες σε εγχώρια παιχνίδια και ντέρμπι απέναντι σε πολύ κακοφτιαγμένες ομάδες, γεμάτες ανορθογραφίες και εσωτερικά προβλήματα.

Δεν εξέλιξε το πλάνο του

Οι νίκες σε ντέρμπι, σου δίνουν την δυνατότητα, να βελτιωθείς. Δημιουργείται ένα ευχάριστο κλίμα, μία ηρεμία και μία αυτοπεποίθηση γύρω από την ομάδα, που προσφέρει περιθώριο για ευχάριστη καθημερινότητα και δουλειά. Ο Μπέντο, πράγματι κατάφερε και έδεσε την ομάδα του και έφερε και δύο, τρεις δικούς του ποδοσφαιρικούς, κανόνες, φαίνεται όμως πως δεν υπάρχει συνέχεια. Σαν να στέρεψε από ιδέες. Είναι συνδυασμός. Το ρόστερ δεν βοηθάει, αλλά και ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έχει φροντίσει μετά τα ντέρμπι να βάλει καινούρια πράγματα στην ομάδα του. Δεν έχει μπει το παραμικρό νέο κύτταρο στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει καμία νέα ιδέα. Πήγε σε ένα πλάνο βασιζόμενο σε τέσσερις άξονες.

  • Κάθετα τρεξίματα Μάρτινς
  • Να μένει μόνιμα ψηλά ο Φορτούνης, να κινείται στα όρια της αντίπαλης περιοχής και να βρίσκεται πιο κοντά στον χώρο του Ιντέγιε παρά στο δίδυμο των χαφ.
  • Τροφοδότηση Σεμπά, Ελιονούσι πάνω στο τρέξιμο τους.
  • Παραμονή Ιντέγιε στην αντίπαλη περιοχή. Ο Ιντέγιε τροφοδοτείται, αξιοποιείται ο ίδιος μέσα στην περιοχή και δεν έχει αποστολή να βάζει αυτός τους συμπαίκτες του, όπως συνέβαινε επί Σίλβα.

Με αυτούς τους κανόνες και έχοντας λίγες επιλογές από τα άκρα, κατάφερε και πήρε τρία ντέρμπι στην σειρά. Έπρεπε όμως ως προπονητής να καταλάβει, πως δεν έκανε το 3 στα 3 γιατί δημιούργησε κάτι το εντυπωσιακό. Δεν είναι οπαδός για να παρασύρεται, αλλά επαγγελματίας προπονητής, που οφείλει να δουλεύει συνέχεια για την εξέλιξη της ομάδας του.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ) EUROKINISSI SPORTS

Εξαφάνισε τους Μάριν, Τσόρι, Καμπιάσο

Το ερώτημα είναι τι έκανε μετά τα ντέρμπι ο Πάολο Μπέντο. Δεν βρίσκω το παραμικρό νέο στοιχείο που προσπάθησε να βάλει στον Ολυμπιακό. Όχι μόνο δεν πρόσθεσε τίποτα, αλλά λες και δημιούργησε κάτι τόσο άρτιο, ώστε να εξαφανίσει ποδοσφαιριστές, που ήταν ικανοί να δώσουν στην ομάδα κάτι διαφορετικό. Είναι σαν να θέλει να στερήσει από τον Ολυμπιακό το όπλο του, που είναι το βάθος που έχει στο ρόστερ του (σε σχέση με τους υπόλοιπους). Για να υπάρχει βάθος πρέπει να το αξιοποιείς. Ο Μπέντο άφησε στο περιθώριο τους Καμπιάσο, Τσόρι, Μάριν και δεν φρόντισε να έχει εναλλακτικό πλάνο. Πλέον στον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει το απρόβλεπτο. Ότι παράγει η ποιότητα του Φορτούνη, τα κάθετα τρεξίματα με μπάλα και η απειλή από τον Μιλιβόγιεβιτς. Όλα σεταρισμένα, όλα από τους τρεις του άξονα, με συγκεκριμένο τρόπο και χώρο. Βλέπεις ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού και ξέρεις τα πάντα, τίποτα απρόβλεπτο δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτή η ομάδα.

Χωρίς plan b

Θα μου πείτε: φταίει και το ρόστερ; Σίγουρα δεν έχει ακραίους αυτή την στιγμή, να του δώσουν δημιουργία και ανάπτυξη. Ορθά έπραξε ο Μπέντο και βρήκε έναν τρόπο να εκμεταλλευτεί το στοιχείο της ταχύτητας που έχουν οι Σεμπά, Ελιονούσι και να τους κάνει να φαίνονται λιγότερο ατάλαντοι. Όμως αν κάτι στραβώσει, αναρωτιέμαι ποιο είναι το δεύτερο σχέδιο.

Δεν είναι για πέταμα ο Μάριν

Για μένα πιο παράξενο είναι, που πέταξε εντελώς εκτός ομάδας τον Μάριν. Δεν ξέρω ποιοι λόγοι υπάρχουν, αλλά ο ποδοσφαιριστής δεν είναι για πέταμα. Ο Ολυμπιακός έχει μόνο δύο εξτρέμ τρεξίματος, που δεν δημιουργούν στο ένας με έναν, αλλά παίρνουν πλάτος και τρέχουν δημιουργώντας χώρο τροφοδότησης. Αναρωτιέμαι όμως. Δεν χρειάζεται να υπάρχει και μία διαφορετική επιθετική πρόταση; Επιτρέπεται να πλησιάζουν οι γιορτές και να μην έχουν πάρει χρόνο στην βασική ενδεκάδα μαζί ο Μάριν με τον Φορτούνη; Δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής που έχει την τάση να πλησιάζει τον συμπαίκτη του και την ικανότητα να πασάρει δίπλα και να φεύγει, δεν μπορεί να δημιουργήσει το παραμικρό παίζοντας μαζί με τον Φορτούνη; Προσωπικά, πιστεύω πως μπορεί.

Από Τζόλε, Μιραλάς, Γκαλέτι, στον Σεμπά

Σίγουρα, έχει μεγάλη ευθύνη η διοίκηση του Ολυμπιακού. Ο κόσμος του Ολυμπιακού, είχε συνηθίσει στα άκρα, να βλέπει παίκτες που να κάνουν την διαφορά και ο ακραίος εξτρέμ, είναι ο πιο άμεσος στην εξέδρα. Το μάτι είχε μάθει να πηγαίνει στον Τζόλε, στον Γκαλέτι, στον Μιραλάς. Δεν μπορεί να αντέξει να βλέπει μόνιμα Σεμπά, είναι στενάχωρο και σε μελαγχολεί. Σαν φωτογραφίες, που βλέπεις πως ήσουν μικρός και πέφτεις σε κατάθλιψη, με το πόσο σε επηρέασε ο χρόνος. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ) EUROKINISSI SPORTS

Τόσο προβλέψιμος

Και επανέρχομαι στον Μπέντο, που βρήκε ένα πλάνο και επαναπαύτηκε. Πλάνο το οποίο ο μόνος λόγος που έφτασε για να πάρει τρία ντέρμπι, ήταν τα προβλήματα στα τελειώματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ και στο γεγονός πως οι Κετσπάγια, Στραματσόνι, άφησαν άδειο το κέντρο. Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνει ο αντίπαλος, για να εξουδετερώσει τον Ολυμπιακό, είναι να του κλείσει τον άξονα. Αν δεν υπάρχει χώρος στον άξονα για μεταφορά μπάλας, δεν φτάνει όσο συχνά πρέπει στον Φορτούνη και δεν μπορούν να βρούν διαδρόμους για να τρέξουν και να ζητήσουν εκεί που θέλουν την μπάλα ο Ελιουνούσι με τον Σεμπά. Αυτά είναι. Δεν υπάρχουν και τίποτα άλλα να προσέξεις, πέρα από τα στημένα και να μην κάνεις λάθος στην δική σου κατοχή. Που ούτε εκεί επενδύει ο Ολυμπιακός του Μπέντο. Πρεσάρισμα δεν υπάρχει. Αντίθετα, για να του ανοίξεις την άμυνα δεν θες και πολλά, ταχύτητα μόνο πάνω στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Γλέντησε ο Σωτηρίου

Έπαιξε ανάμεσα στους στόπερ του Ολυμπιακού, Ντα Κόστα - Βιάνα, ο Σωτηρίου και έκανε γλέντι. Δεν χρειάζονταν οι υπόλοιποι. Αποδείχτηκε και στο πρώτο τέρμα, απλά την μπάλα να πετάξεις ανάμεσα τους και να έχεις έναν επιθετικό να τρέχει, είναι ικανοί να την βάλουν μέσα μόνοι τους.

Έπεσε πολύ σαν μέγεθος

Είναι δεδομένο πως υπάρχει, σε σχέση με πέρυσι τεράστια πτώση στο προφίλ του Ολυμπιακού. Έπεσε πολλά επίπεδα φέτος σαν ευρωπαϊκό μέγεθος. Η ευθύνη σε αυτό το κομμάτι είναι της διοίκησης. Εκεί που κέρδιζε Γιουβέντους, Ατλέτικο, Μπενφίκα, Γιουνάιτεντ, τώρα χάνει δύο φορές από το ΑΠΟΕΛ, αποκλείεται από την Χαποέλ Μπερ Σέβα και δεν κερδίζει στο γήπεδο του Αρόουκα, Γιουνγκ Μπόις, Χαποέλ και ΑΠΟΕΛ.

Κρίνεται στους Ζωσιμάδες

Ο Μπέντο έχει το δικό του μερίδιο. Πιθανότατα το πέρασμα της Δευτέρας από τα Γιάννενα να είναι καθοριστικό για τον Πορτογάλο. Δεν μπορεί να νοιώθει σίγουρος με το αποτέλεσμα που φέρνει η δουλειά του, ούτε ο Ολυμπιακός να είναι ευχαριστημένος με έναν προπονητή, που παρουσιάζει ένα τόσο μονοδιάστατο επιθετικό πλάνο. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές ομάδες, που θα δώσουν δύο παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ και δεν θα σκοράρουν ή θα παίξουν μέσα σε μια βδομάδα, δύο κολλητά παιχνίδια στο γήπεδο τους, με Κέρκυρα και Λεβαδειακό και σε τρία συνεχόμενα ημίχρονα δεν θα πετύχουν κάποιο τέρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήττα με κάτω τα χέρια ο Ολυμπιακός, 2-0 από τον ΑΠΟΕΛ
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Οι πιθανοί αντίπαλοι στους 32 του Europa League
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ