OPINIONS

Τον συνέτριψε

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Το διπλό στην Τούμπα είναι ένα τεράστιο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό με υπογραφή Μαρτίνς. Μία επιτυχία που η αλήθεια είναι πως άξιζε να την νιώσει, ενώ αντίθετα ο Αμπέλ Φερέιρα δεν βοήθησε τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Το ντέρμπι της Τούμπας ήταν μία ξεκάθαρη τακτική νίκη του Μαρτίνς και μία μεγάλη απόδειξη πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον ΠΑΟΚ, γιατί ο δικός του προπονητής βοηθάει περισσότερο την ομάδα του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε να διαχειριστεί ένα μεγάλο χάντικαπ, καθώς τρεις ημέρες πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, υπήρχε το παιχνίδι με την Άρσεναλ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μνήμες που υπήρχαν από το περσινό αντίστοιχο ντέρμπι, οδηγούσαν στην ανάγκη να βρεθεί ένα έξυπνο πλάνο που να σβήσει τον ρυθμό του αγώνα.

Το έγραψα και στην ανάλυση πριν το παιχνίδι, πως ο στόχος του Πορτογάλου τεχνικού των ερυθρολεύκων, ήταν να πάει το ντέρμπι στις λίγες φάσεις.

ΔΙΠΛΟ ΜΑΤ

Σε αυτό το σχέδιο, υπήρξαν δύο προπονητικές επιλογές που στην ουσία όρισαν και την τύχη του αγώνα, αποδείχτηκαν κλειδιά για την επίτευξη των στόχων που είχε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο και την τακτική του νίκη. Ο Ραντζέλοβιτς στα δεξιά της επίθεσης και η τριάδα στον άξονα, με τον Καμαρά όμως να βρίσκεται πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Ο Μαρτίνς είχε αποφασίσει να πάει σε παιχνίδι περιορισμένης κατοχής μπάλας και οι στόχοι ήταν συγκεκριμένοι. Αυτή η διπλή προπονητική απόφαση, αποδείχτηκε αρκετή να εξουδετερώσει την επιθετικότητα του ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς ήξερε πως από τον δεξί μπακ ο Φερέιρα επιλέγει να μην ζητά πολλά ανεβάσματα, ακόμα και να έπαιρνε διαφορετική απόφαση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η κατάσταση του Βιεϊρίνια είναι τέτοια, που επέτρεπε στον Βαλμπουενά να παίξει στην πλευρά του, χωρίς να υπάρχει σοβαρό ρίσκο.

ΡΑΝΤΖΕΛΟΒΙΤΣ ΒΔΕΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Ο στόχος και ένα σημαντικό κλειδί για να κάνεις ζημιά στον ΠΑΟΚ, είναι να κρατήσεις χαμηλά τον μπακ που πηγαίνει σε ανεβάσματα και προσφέρει με αυτόν τον τρόπο ενέργεια και επιθετικότητα στον ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς ήθελε από τον δεξί εξτρέμ συγκεκριμένα πράγματα. Να σπαταλήσει τρεξίματα για το αμυντικό πλάνο και να έχει και την εντολή να χτυπά πρώτος στον χώρο όταν η ομάδα του βρίσκεται σε χαμηλά μέτρα.

Θεώρησε πως τα δεξιά μπορεί να πάει καλύτερα ο Ραντζέλοβιτς από τον Μασούρα και ο μικρός μπορεί σε συνθήκες επίθεσης να μην κατάφερε να κάνει την διαφορά όμως προσέφερε μία τεράστια τακτική νίκη στην ομάδα του και σίγουρα θα γέμισε με χαρά τον προπονητή του για το ελεγχόμενο ρίσκο που πήρε. Πέτυχε έναν στόχο κλειδί, μην επιτρέποντας στον Γιαννούλη να πάρει ανεβάσματα. Έμενε μόνιμα ανοιχτά και δεν του επέτρεπε να παίρνει μεταβιβάσεις πάνω στο τρέξιμο του.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ

Στην ίδια ακριβώς λογική, για να βγει το αμυντικό πλάνο, ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε τον Καμαρά σε ρόλο αμυντικού χαφ, πίσω από τον Ελ Αραμπί. Το σχέδιο ήταν χωρίς μπάλα και ήθελε ποδοσφαιριστή να μην επιτρέπει να έχουν εύκολη κατοχή, χρόνο και χώρο οι Μίσιτς, Μαουρίτσιο. Ο Καμαρά γεμάτος ενέργεια έκανε σπουδαία τακτική δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Στον συγκεκριμένο χώρο πέτυχε τρεις τακτικές νίκες.

Α) Δεν επέτρεψε ο άξονας του Ολυμπιακού να πάρουν την μπάλα, να αποκτήσουν την ενέργεια του αγώνα και να δημιουργήσουν από χαμηλά οι Μαουρίτσιο, Μίσιτς.

Β) Δεν επέτρεψε να μπει η μπάλα ανάμεσα στις γραμμές και να μπουν στο παιχνίδι οι Πέλκας, Μπίσεσβαρ χτίζοντας συνεργασίες σε επικινδύνους χώρους.

Γ) Δεν επέτρεψε στους χαφ του ΠΑΟΚ, να πατήσουν περιοχή σε ροή αγώνα.

Αν φέρουμε στο μυαλό μας το περσινό ντέρμπι, αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη διαφορά έκανε στο χθεσινό παιχνίδι, το γεγονός πως η τριάδα στα χαφ του Ολυμπιακού κράτησε εκτός περιοχής, τους κεντρικούς μέσους του ΠΑΟΚ. Στην ουσία σε ροή αγώνα, δύο φορές από μία σε κάθε ημίχρονο προσπάθησε χαφ του ΠΑΟΚ, να πατήσει την αντίπαλη περιοχή δίχως να του επιτραπεί να ολοκληρώσει τελική προσπάθεια. Μία ατομική του Μίσιτς στο πρώτο μέρος και μία κάθετη κίνηση του Ελ Καντουρί στην επανάληψη.

ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

Έχοντας πετύχει όλους αυτούς τους τακτικούς στόχους ο Μαρτίνς, έψαχνε το χρυσό τέρμα με συγκεκριμένους τρόπους. Ούτε ο Ολυμπιακός ήταν πραγματικά επικίνδυνος υπήρχαν όμως κάποιες διαφορές. Είχε προβάδισμα 2 βαθμών και του έκανε η ισοπαλία, είχε να διαχειριστεί την κούραση από το παιχνίδι της Πέμπτης αλλά και ένα πλάνο που στο γήπεδο φαινόταν πως λειτουργεί. Ακόμα και σε φάση επίθεσης γινόταν αντιληπτό τι ήθελε να κάνει. Όταν ήταν σε χαμηλά μέτρα και έψαχνε την άμεση απειλή, προσπαθούσε να χτυπήσει με τρεξίματα του Ραντζέλοβιτς στον χώρο, όταν ανέβαζε παίκτες να δημιουργήσει συνθήκες περνώντας την μπάλα σε ανέβασμα του Τσιμίκα.

Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το γκολ ήρθε από μία προσωπική ενέργεια που μόνο ο Τσιμίκας είχε την ένταση για να κάνει. Ουσιαστικά ήταν το κερασάκι στην τούρτα σε μία σπουδαία εμφάνιση. Δεν τον έβαλα στις τακτικές νίκες του Μαρτίνς, γιατί εδώ είχαμε μία προσωπική νίκη. Ο προπονητής του, τον εμπιστεύτηκε σε προσωπική μάχη με τον καθαρό εξτρέμ του ΠΑΟΚ και όχι μόνο εξουδετέρωσε τον Λημνιό στην κρίσιμη ένας προς ένας μονομαχία, αλλά ήταν και αυτός που όρισε την τύχη του παιχνιδιού, καθώς από ένα δικό του ανέβασμα ήρθε και το τέρμα του Ολυμπιακού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Στον ΠΑΟΚ δεν γνωρίζω αν έπεσαν από τα σύννεφα, η αλήθεια είναι πως αυτό που είδαμε την Κυριακή δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά η συνολική του εικόνα μέσα στην χρονιά. Δυστυχώς αυτή είναι η φετινή ομάδα του Φερέιρα και η μεγάλη ευθύνη ανήκει στον Πορτογάλο προπονητή. Με το παιχνίδι της Κυριακής ολοκληρώθηκαν όλα τα ντέρμπι του πρώτου γύρου.

Στα παιχνίδια ανάμεσα στους 5 μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ μάζεψε τους λιγότερους βαθμούς. Ο Ολυμπιακός στα 8 ντέρμπι πήρε 18 βαθμούς, Παναθηναϊκός, ΆΕΚ και Άρης από 9 και ο ΠΑΟΚ μόλις 7 πόντους. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το χάντικαπ που έχει ο ΠΑΟΚ ενόψει playoffs, πηγαίνει με μειονέκτημα 5 βαθμών σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο με παιχνίδια που έχουμε ένα μεγάλο δείγμα πως δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το τέλος του αγώνα η εικόνα του Αμπέλ Φερέιρα να μπαίνει στο γήπεδο και να θέλει να δείξει πως έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του, μου δείχνει πως με αυτόν στο τιμόνι λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Δεν έχει δείξει σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος πως έχει ιδέες τρόπους να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του. Στην πράξη βλέπουμε τον φετινό ΠΑΟΚ να έχει χάσει συγκεκριμένα στοιχεία, που του έδιναν πλεονέκτημα τα δύο χρόνια Λουτσέσκου, στις απευθείας μάχες με τους μεγάλους, δίχως να έχει προσθέσει το παραμικρό.

Η ανικανότητα του προπονητή να παρέμβει ουσιαστικά και να αλλάξει καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί φάνηκε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Μάρτινς μπλόκαρε με ένα έξυπνο αμυντικό σχέδιο, στρατηγικούς χώρους στο γήπεδο και ο ίδιος δεν βρήκε κανένα τρόπο, να προσθέσει διαφορετικά ερωτήματα στο παιχνίδι. Ο Μαρτίνς ήθελε ένα ντέρμπι σε λίγες φάσεις και πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις για να οδηγήσει εκεί το παιχνίδι. Από το ξεκίνημα φάνηκε πως οι επιλογές του βγαίνουν και είναι αδύνατον να βγάλει σε ροή αγώνα ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ και με αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκε το παιχνίδι μέχρι το τέλος, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Έβλεπε πως ο Μαρτίνς επέλεξε να του κλείσει άξονα και Γιανούλη, όμως του είχε τον Βαλμπουενά στα αριστερά, το γεγονός πως ο Φερέιρα δεν ζητά ανεβάσματα από τον δεξί του μπακ και η κατάσταση του Βιεϊρίνια, του επέτρεπαν να αφήσει εκεί τον Γάλλο δημιουργό. Ένας προπονητής που βλέπει το παιχνίδι, θα έπρεπε να ψαχτεί για να αλλάξει κάποια δεδομένα και να χαλάσει το σχέδιο του αντιπάλου. Μία πιθανή είσοδος του Μάτος με εντολές να αγωνιστεί για 45 έστω λεπτά όπως τα παλιότερα χρόνια και να πάει σε ανεβάσματα, θα ήταν κάτι που θα ξεβόλευε τον αντίπαλο προπονητή και κάτι που ποτέ δεν συνέβη. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με μία συγκεκριμένη λογική και κατάφερε μέχρι τέλους να φθάσει βασανιστικά ήρεμα για τον αντίπαλο, προς την νίκη.

ΧΩΡΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΡΟΗ ΑΓΩΝΑ

Ο ΠΑΟΚ έχασε εύκολα ένα παιχνίδι που όλα ήταν έτσι όπως τα ήθελε. Ο ΠΑΟΚ είχε καθαρή εβδομάδα, ο αντίπαλος έπαιζε Πέμπτη απαιτητικό αγώνα με την Άρσεναλ. Προσέξτε δεν το έχασε οριακά, όπως δείχνει το 1-0 αλλά ολοκληρωτικά. Στο παιχνίδι της τακτικής ο Φερέιρα συνετρίβη και αποδείχτηκε πως δεν έχει τρόπο, να βρει σε ροή αγώνα καθαρές ευκαιρίες η ομάδα του. Η όποια πίεση είχε σαν στόχο, να δημιουργηθεί απειλή από στημένα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΘΙ

Το χειρότερο είναι πως δεν βλέπω πως υπάρχουν περιθώρια για να γυρίσει την κατάσταση ο Πορτογάλος προπονητής του ΠΑΟΚ. Βλέπετε, ο ίδιος είχε πολύ χρόνο. Το καλοκαίρι δεν πέτυχε να βάλει την ομάδα στους ομίλους, αυτή η μεγάλη αποτυχία όμως του έδινε χρόνο για να δουλέψει με την ομάδα του. Ολόκληρη την σεζόν είχε να διαχειριστεί μόνο εγχώρια παιχνίδια, που του έδιναν καθαρές εβδομάδες να δουλέψει και το δικαίωμα κόντρα σε κατώτερους αντιπάλους να φτιάξει επιθετικές σταθερές. Δεν το έχει καταφέρει.

Ο ΠΑΟΚ όλη την χρονιά υπολειτουργεί και αν ο φίλος του που με διαβάζει ενοχλείται και ο φανατισμός του δεν τον βοηθά να το αποδεχτεί καλό θα κάνει, να ξαναπάει λίγο πιο πάνω στο κείμενο και να διαβάσει την ειδική βαθμολογία στα ντέρμπι, για να αντιληφθεί πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και το παρελθόν δείχνει πως με τον Φερέιρα φαντάζει δύσκολο να λυθεί. Είχε πολλές αφορμές και χρόνο για να γυρίσει την κατάσταση, δεν τα κατάφερε. Δεν υπάρχει σήμερα κάτι θετικό που να βγάζει η ομάδα και να δικαιούται να υποστηρίξει πως είναι έργο της δικής του δουλειάς.

Το διπλό στην Τούμπα είναι ένα τεράστιο αποτέλεσμα για την ομάδα του Μάρτινς, μία επιτυχία που η αλήθεια είναι πως άξιζε να την νιώσει. Για δεύτερη σεζόν, υπάρχει ένα γκρουπ ανθρώπων που δουλεύει σωστά, που έχει προσφέρει χαρές στον κόσμο του Ολυμπιακού, τον έχει γεμίσει με καλές εμφανίσεις και με επιτυχίες στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα, έχει κερδίσει λιγότερα από ότι άξιζε. Αυτή η νίκη ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προς τον τίτλο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-1: Κόκκινη υπεροχή και νίκη - τίτλου στην Τούμπα
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Η βαθμολογία μετά τη νίκη των ερυθρόλευκων
Ολυμπιακός: Πρώτος με διαφορά στη μάχη της εξάδας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ