OPINIONS

Η ιστορία του Παναθηναϊκού δείχνει τον δρόμο

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από την περίφημη ανανέωση του Μπόμπεκ, στα παιδιά του Δώνη, από το φιλικό που δεν τυπώθηκαν εισιτήρια, στα 5.974 με την Λαμία, στα 12.881 με τον Λεβαδειακό, με στόχο τα 20.000. Ο Τσάρλυ γράφει για την επιστροφή στο γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα ανέλπιστο σερί τεσσάρων νικών με μία ποδοσφαιρική πρόταση που κέρδισε τον κόσμο του, του έδωσε χαρά και τον οδηγεί να επιστρέψει στο γήπεδο. Στο παιχνίδι με την Λαμία τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν 5.974, με τον Λεβαδειακό έφθασαν τις 12.881 και φαντάζει δεδομένο πως το Σάββατο θα κοπούν περισσότερα από 15.000 εισιτήρια. Νούμερα που διαφημίζονται σαν πολύ μεγάλα στην πράξη είναι μικρά, ανύπαρκτα για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, δεν παύουν όμως να αποτελούν μία καλή αρχή.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα πρέπει να καταλάβουν, πως η εξασφάλιση της επόμενης ημέρας του συλλόγου περνάει μέσα από την επιστροφή τους στο γήπεδο. Καλό είναι να ζητάμε ευθύνες, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή, ο καθένας από την πλευρά του να κάνουμε και ότι περνά από το χέρι του. Ο Δώνης οι συνεργάτες του και οι παίκτες του, το έκαναν. Από του πουθενά με ελάχιστο μπάτζετ για μισθοδοσία, δημιούργησαν μία ομάδα που συνδυάζει καλό ποδόσφαιρο, νίκες και πλήρη αξιοποίηση των Ακαδημιών.

SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA)
SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA) EUROKINISSI

Ένα σύνολο με νέα παιδιά που σύντομα θα εκτοξεύσουν την αγοραστική τους αξία και είναι φανερό πως δεν είναι ένα ταλέντο που ξεχωρίζει αλλά πολλά, που μπορούν να μπουν σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Παιδιά που βγήκαν μπροστά, αλλά και άλλα που έρχονται από πίσω. Ο Παναθηναϊκός με έναν παράξενο τρόπο βρήκε από μόνος του πλάνο βιωσιμότητας, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται σήμερα κανέναν οικονομικό κολοσσό, αυτό που θέλει είναι να εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις που έχουν ανοίξει στο παρελθόν και με την επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο, να συνεχίσει με στήριξη αυτή η δουλειά.

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Όταν έχεις την δυνατότητα να βγάζεις δικό σου ποδοσφαιρικό υλικό, ποδοσφαιρική φιλοσοφία και κόσμο που σε ακολουθεί δεν γίνεται να έχεις πρόβλημα βιωσιμότητας. Αν δούμε την ιστορία του Παναθηναϊκού, ο σύλλογος πέτυχε μόνο όταν κοίταξε να παράγει ποδοσφαιριστές, η σε πολλές περιπτώσεις να ασχοληθεί με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών που έφερε στον σύλλογο σε μικρή ηλικία. Την δεκαετία του '60 ήταν η περίφημη ανανέωση του Μπόμπεκ, την δεκαετία του '80 τα πιτσιρίκια του Γκμοχ, στην συνέχεια, η αξιοποίηση της Παιανία και η γενιά των Καραγκούνη, Γκούμα, Μπασινά. Ασφαλώς και έγιναν και μεταγραφές και επενδύσεις, όμως η βάση των επιτυχιών, το ξεκίνημα μία λαμπρής σελίδας πάντοτε πέρναγε μέσα από λογική ανάδειξης ποδοσφαιριστών.

Αν ο Παναθηναϊκός είναι σε θέση να ξεκινά σεζόν με 5 εκατομμύρια αγωνιστικό μπάτζετ και να έχει σε κάθε παιχνίδι 20.000 εισιτήρια και είναι γεμάτος με νέους ποδοσφαιριστές, ειδικά στο ποδόσφαιρο του σήμερα, είναι δεδομένο πως θα βρει σύντομα το δρόμο του. Και φυσικά θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, χωρίς να χρειάζεται κανέναν επενδυτή, αλλά μία σοβαρή διοίκηση, σταδιακά και με ασφάλεια να μεγαλώσει το μπάτζετ του, στην λογική να μην χρειάζεται να ξεπουλά τους αθλητές που παράγει, αλλά να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την τιμή τους και να κρίνει ποιον και σε ποια τιμή θα πρέπει να πουλήσει.

Όπως είναι η αγορά του ποδοσφαίρου, είναι αστείο να συζητάμε πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να επιβιώσει, αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα μάζεμα των υπερβολικών και στις περισσότερες περιπτώσεις τελείως αδικαιολόγητων υποχρεώσεων που έχει ανοίξει η διοίκηση Αλαφούζου.

ΔΩΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΣΗΣ

Έγραφα τα τελευταία χρόνια, πως δεν βλέπω διάλυση του Παναθηναϊκού αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συρρίκνωσης. Για να συμβεί κάτι, πρέπει κάποιον να εξυπηρετεί και στην προκειμένη περίπτωση κανέναν δεν εξυπηρετούσε να πτωχεύσει ο Παναθηναϊκός, τους βόλευε όμως αυτό που προσπάθησαν να τον μικρύνουν. Σε αυτό το παιχνίδι έπαιξαν οι πάντες, ο Αλαφούζος, η κυβέρνηση, όσοι ασχολούνται με το Ελληνικό ποδόσφαιρο πήγαν στην λογική να τον αφήσουν να συνεχίσει, να τον κρατήσουν ζωντανό αλλά όχι ισχυρό, με συνθήκες ικανές για να λειτουργήσει σαν σάκος του μποξ.

SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA)
SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA) EUROKINISSI

Αρχικός στόχος να μικρύνουμε το μέγεθος του αλλά να υπάρχει το όνομα του στην Λίγκα που δίνει ένα ειδικό βάρος. Ρυθμίζουμε τις οφειλές του, δεν τον ρίχνουμε κατηγορία, αλλά του κοτσάρουμε ένα -6, απαγόρευση μεταγραφών και φροντίζουμε με διάφορα τεχνάσματα να κερδηθεί χρόνος και βλέπουμε.

Ήρθε όμως κάτι απρόοπτο, ικανό να αλλάξει το πλαίσιο, γεγονός που τους εξυπηρετεί όλους. Η δουλειά του Γιώργου Δώνη και η απόδειξη πως πίσω υπάρχει ταλέντο. Όσοι έχουμε επαφή με ανθρώπους που που δούλευαν καθημερινά με αυτά τα παιδιά το γνωρίζαμε, το είχαμε ακούσει, όμως είναι δύσκολο να πιστέψεις πως μπορούν αυτά τα παιδιά να στηρίξουν και να κρατήσουν όρθιο έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Πολύ γρήγορα όμως έδειξαν πως είναι ικανά, βρέθηκε ένα πολύ καλός προπονητής, που έχει βγάλει χρήματα από το ποδόσφαιρο, νοιώθει πως δεν έχει να αποδείξει τίποτα και ταυτόχρονα τους πιστεύει και είναι γεμάτος όρεξη να δουλέψει μαζί τους και να τους βάλει σε ένα σωστό αγωνιστικό πλαίσιο. Να τους μάθει σε αυτήν την ηλικία, πως πρέπει να σκέφτονται, να λειτουργούν και αυτό είναι φανερό πως έχει συμβεί.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Θα μου πείτε μιλάμε για τον Παναθηναϊκό είναι ικανά αυτά τα παιδιά να τον οδηγήσουν εκεί που πρέπει να βρίσκεται με βάση το μέγεθος του; Η απάντηση είναι απλή, πάντοτε η ζωή είναι όπως έρχεται και όχι όπως την ήξερες και η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αυτό που μπορούν να πετύχουν σήμερα τα παιδιά του Δώνη, είναι να γυρίσουν τον κόσμο στο γήπεδο, είναι κάτι που το αξίζουν, αυτά τα παιδιά κατέκτησαν το δικαίωμα να έχουν την στήριξη του απλού Παναθηναϊκού και αγωνιστικά δείχνουν πως μπορούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και ακόμα και με το -6 να μπουν στην 5άδα και να εξαλείψουν έναν χρόνο ποινής.

Όταν ξεκινάς από το ισόγειο για να φθάσεις στον 5ό όροφο, περνάς αναγκαστικά από τον πρώτο, πρέπει να πας σκαλί, σκαλί. Και δουλεύοντας με αυτά τα παιδιά, όταν ο Παναθηναϊκός θα έχει βγει Ευρώπη είναι σίγουρο πως θα έχουν εξελιχθεί, θα έχουν φθάσει σε αγωνιστικό επίπεδο που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στο επίπεδο που χρειάζεται.

SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA)
SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA) EUROKINISSI

Και βλέποντας την προσπάθεια του Παναθηναϊκού, της ομάδας του Δώνη, σαν ένα ξεκίνημα μίας όμορφης ποδοσφαιρικής ιστορίας, το επόμενο βήμα, είναι από το φιλικό που δεν τυπώθηκαν εισιτήρια με τον Λεβαδειακό, τα 5.984 εισιτήρια με την Λαμία, τα 12.881 εισιτήρια με τον Λεβαδειακό, να ξεπεράσουν τους 15.000 με τον ΠΑΣ και να σταθεροποιηθούν τουλάχιστον στα 20.000. Δεν είναι όσο εύκολο γράφεται, το γήπεδο είναι συνήθεια, όμως δημιουργείται μία ομάδα ελκυστική και μιλάμε για έναν μεγάλο σύλλογο που κινδύνεψε με αφανισμό, με διάλυση.

ΜΠΗΚΕ Ο ΣΠΟΡΟΣ

Πάντοτε η αυτοσυντήρηση σε κάνει πιο δυνατό, δημιουργεί άμυνες και στον κόσμο του Παναθηναϊκού μπαίνει σιγά σιγά ένας σπόρος. Κατανοεί πως ο σύλλογος μένει ζωντανός όχι επειδή ήρθε κάποιος επενδυτής να τον σώσει, αλλά μέσα από τις δικές του δυνάμεις. Ανέλαβε την ομάδα ένας άνθρωπος που συνδέθηκε με τον σύλλογο και στράφηκε στο μοναδικό υγιές κομμάτι του, στην Ακαδημία και η αλήθεια είναι πως είναι πως δημιουργείτε ένας πολύ όμορφος δρόμος επιστροφή, χωρίς να σημαίνει πως στο γήπεδο, θα είναι όλα ρόδινα και όμορφα, θα έρθουν ασφαλώς και δύσκολες ημέρες, τις οποίες ο Δώνης και τα παιδιά του αξίζουν να τις ζήσουν, τις χαρές και τις λύπες μαζί με τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ