OPINIONS

Το χαρτί του Βόβορα

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο προπονητής ειδικών συνθηκών που θα κριθεί και θα αξιολογηθεί χωρίς ρίσκο, ο Γιώργος Βόβορας που είναι πάντα εκεί για τον Παναθηναϊκό και αξίζει μια ευκαιρία. Γράφει ο Τσάρλυ.

Όπως αναμενόταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε κοινή συναίνεση την λύση της συνεργασία του με τον Ρίκ Πιτίνο . Από την στιγμή που ο Αμερικάνοςπροπονητής δεν θα συνέχιζε μετά το καλοκαίρι, δεν είχε και νόημα η παραμονή του, σε μία χρονιά που μοιάζει λίγο πολύ χαμένη. Ακόμα και να αντέξει στην κανονική περίοδο και πάρει είτε την 7η, είτε την 8ηθέση, είναι φανερό πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στα μεγαθήρια της EuroLeague. Σε περίπτωση που πάνε τα πράγματα κατ' ευχήν και μπορέσει να συνεχιστεί η διοργάνωση, δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία στον σύλλογο να αξιολογήσει χωρίς ρίσκο τον Γιώργο Βόβορα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ο Βόβορας με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τρεις φορές την ειδική κατάσταση του υπηρεσιακού, πέτυχε να συζητιέται από τον κόσμο της ομάδα αλλά και από δημοσιογράφους, σαν εν δυνάμει πρώτος προπονητής. Πολλοί θεωρούν πως αξίζει να του δοθεί μία ευκαιρία. Η πρώτη φορά που κλήθηκε να βγει μπροστά ήταν τον Οκτώβριο του 2016. Ο Παναθηναϊκός είχε συντριβεί από τον Ολυμπιακό για παιχνίδι πρωταθλήματος στο ΣΕΦ, για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ο Δημήτρης Γιανακόπουλος την επόμενη ημέρα είχε πάει στο ΟΑΚΑ για να ζητήσει εξηγήσεις. Το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών ανέφερε πως η πρόθεση του δεν ήταν να απολύσει τον Πεδουλάκη, αλλά να τον στελεχώσει με έναν προπονητή επίθεσης, κάτι που ο κόουτς το θεώρησε προσβλητικό και τα πνεύματα άναψαν, οπότε έθεσε και εαυτόν εκτός ομάδας. Σε αντίθεση με την πρώτη απομάκρυνση του Πεδουλάκη, αυτήν την φορά ο Γιώργος Βόβορας, δεν ακολούθησε και έμεινε στον Παναθηναϊκό, για να συνεργαστεί με τον επόμενο τεχνικό. Μέχρι να αναλάβει την ομάδα ο Πασκουάλ, χρειάστηκε να κάτσει σαν πρώτος στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα. Η εικόνα της ομάδας, ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου, με τον Νίκολς να κάνει το καλύτερο του παιχνίδι στον Παναθηναϊκό με 20 πόντους. Οι πράσινοι έχασαν με 81-77 αλλά η αλήθεια είναι πως πήγαιναν στην Μόσχα με τον φόβο της συντριβής.

40 ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Η δεύτερη φορά, που χρειάστηκε να αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή, ήταν μετά την απόλυση του Τσάβι Πασκουάλ.Στις 21 Δεκεμβρίου του 2018 οΠαναθηναϊκός υποδέχθηκε την Αρμάνι και χάνει με 83-86. Δύο μέρες όμως αργότερα, με τον Βόβορα τεχνικό, πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ, όπου την κερδίζει με 40 πόντους διαφορά και ένα εντυπωσιακό 111-71.

Υπήρξε τότε μία αίσθηση πως ο Βόβορας, έφτιαξε το κλίμα. ΟΠιτίνο ανέλαβε μία ομάδα, ανεβασμένη ψυχολογικά και ξεκίνησε με το θρίαμβο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΠΛΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟ

Η συζήτηση πως ο Γιώργος Βόβορας μπορεί και έχει την δυνατότητα να αναλάβει σαν πρώτος την καθοδήγηση του συλλόγου, έγινε φέτος πιο έντονη. Η ομάδα εισέπραττε στο πετσί της, την πίεση που ένιωθε ο προπονητής της, Αργύρης Πεδουλάκης. Παρότι ξεκίνησε με βατό πρόγραμμα, έχασε όλα τα παιχνίδια που κρίθηκαν στο τέλος, αποκλείστηκε από τον Προμηθέα στο κύπελλο και στην συνέχεια από την μη διαχειρίσιμηπίεση,έφθασε στο σημείο στο εντός έδρας παιχνίδι με την Άλμπά, να δώσει με έξι παίκτες αγώνα δύο παρατάσεων.

Η συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο είχε γίνει γνωστή και ο Γιώργος Βόβορας, ανέλαβε να διαχειριστεί μία δύσκολη διαβολοβδομάδα, με δύο εκτός έδρας παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός έπρεπε να τα κερδίσει. Αν δούμε την μεγάλη εικόνα της διοργάνωσης, ο κύριος λόγος που ο Παναθηναϊκός, ακόμα και σήμερα έχει πλεονέκτημα για την 8άδα, είναι οι δύο νίκες του Βόβορα, στο Κάουνας και στο Μόναχο.

Εκείνη την εποχή, αυτές οι δύο νίκες, θεωρήθηκαν σαν αύρα του Πιτίνο, αλλά από την στιγμή που η ομάδα, σταμάτησε να πηγαίνει καλά με τον Αμερικάνο τεχνικό, σε πολλούς έμπαινε στο μυαλό η σκέψη, πως πιθανότατα τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα με τον Βόβορα.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Στην πιθανή ερώτηση αν έχω και εγώ την ίδια άποψη, η απάντηση είναι πως όχι. Πιστεύω ξεκάθαρα, πως το πρόβλημα της ομάδας, δεν ήταν ούτε ο Πεδουλάκης, ούτε ο Πιτίνο, αλλά πως το ρόστερ ήταν κακοφτιαγμένο. Γνωρίζω επίσης πως οι περίοδοι που ζουν οι ομάδες, μετά από την απόλυση του προπονητή, είναι ειδικές και η επιτυχία του υπηρεσιακού στα πρώτα παιχνίδια, δεν τον κατατάσσουν και ικανό, για να αναλάβει την ομάδα και πολλές φορές δεν έχουν και την επιρροή που πιστεύει ο κόσμος. Αναγκάζονται να βγουν μπροστά, οι προσωπικότητες του συλλόγου, να βγάλουν λόγους στα αποδυτήρια ακόμα και να ερωτηθούν και για το αγωνιστικό σχέδιο της ομάδας. Δημιουργούνται συνθήκες συσπείρωσης και μία ανάγκη να βγουν όλοι πιο μπροστά, που για ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ

Σε κάθε περίπτωση όμως, εδώ έχουμε τρείς συγκεκριμένες φορές, που ο Παναθηναϊκής χρειάστηκε από τον Βόβορα να βγει μπροστά και σαν πρώτος τα πήγε υπέροχα. Έχει λοιπόν κερδίσει το δικαίωμα, αρχικά να συζητιέται για το αν αξίζει να πάρει μία ευκαιρία και όπως έχουν έρθει τα πράγματα, του δίνεται η δυνατότητα να την πάρει.

Κανένας άλλος δεν ξέρει την ομάδα καλύτερα από αυτόν, έχει αποδείξει πως σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προσφέρει στην διοίκηση κάτι σημαντικό. Να τον αξιολογήσει χωρίς κόστος. Ξεκαθαρίζω πως η προσωπική μου άποψη είναι, πως οι μόνες σίγουρεςλύσεις για το καλοκαίρι, είναι αυτές των Ομπράντοβιτς και Γιασικεβίτσιους. Αυτή όμως η συζήτηση είναι επόμενης ημέρας, οι εξελίξεις, δίνουν το δικαίωμα στην διοίκηση να παίξει το χαρτί του Βόβορα και να τον αξιολογήσει χωρίς κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ