OPINIONS

Το χάντικαπ που έχει να διαχειριστεί ο Μαρτίνς

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που είναι μοναδικός διεκδικητής του πρωταθλήματος με δυο παιχνίδια την εβδομάδα και την ικανότητα που πρέπει να βρει ο Μαρτίνς να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήταν ξεκάθαρα κάτω από τον πήχη των απαιτήσεων. Η εικόνα απογοητευτική και ασφαλώς δεν αποτελούσε συνέχεια του παιχνιδιού με την Τότεναμ.

Ασφαλώς και ο Ολυμπιακός δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία ομάδα από τον κατώτερο ποδοσφαιρικά πολιτισμό, που είδε μία σπουδαία Ευρωπαϊκή βραδιά, να αφήνει τα σημάδια της στο επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος.

ΤΟ ΧΑΝΤΙΚΑΠ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ

Αυτό που συνέβη, είναι το σύνηθες, μοιάζει με τον κανόνα και όχι με την εξαίρεση. Υπάρχουν όμως και κάποια δεδομένα, που κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη και δημιουργούν πίεση στον Μαρτίνς. Η διοίκηση έχει κάνει ξεκάθαρο, πως ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα και οι αντίπαλοι του στη μάχη του τίτλου δεν έχουν Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μοιάζει λοιπόν, να δίνουν τη μάχη για το πρωτάθλημα, οι ερυθρόλευκοι, με ένα ισχυρό χάντικαπ, που πρέπει ο Μαρτίνς να το διαχειριστεί.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει σχέση η εικόνα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, με τα παιχνίδια του Ελληνικού πρωταθλήματος. Στην Ευρώπη μετρά ένα ρεκόρ 5-2-0 με τέρματα 15-3, στην Ελλάδα κέρδισε στο όριο με δύο πέναλτι Αστέρα και ΑΕΛ, ήταν μέχρι το 71λεπτό στο 1-0 με τον Βόλο και δεν κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο της ιστορίας του.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Οπότε ο προπονητής είναι αυτός που υποχρεούται να βρει λύση. Ασφαλώς και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, να αφαιρέσει από τον Ολυμπιακό το παραμικρό από την λάμψη το χειροκρότημα που κέρδισε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, υπάρχει όμως μία δύσκολη πραγματικότητα που πρέπει να βρει τρόπο ο Μαρτίνς να τη διαχειριστεί.

Ο Ολυμπιακός έχει στόχο το πρωτάθλημα, χάνει όμως πολλές δυνάμεις και συγκέντρωση από την Ευρώπη, κάτι που δεν συμβαίνει με τους ανταγωνιστές του. Τόσο ο Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, όσο και ο Κωστένογλου στην ΑΕΚ, μπορούν να δουλεύουν όλη την εβδομάδα για το παιχνίδι του πρωταθλήματος. Ειδικά στην περίπτωση των κίτρινων, το γεγονός αυτό έχει λειτουργήσει ευεργετικά και την έβαλε ξανά μέσα στο πρωτάθλημα.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για τον Πορτογάλο, αν ο Ολυμπιακός δεν ήταν δύο χρόνια χωρίς τίτλο. Για το συγκεκριμένο σύλλογο τα δύο χρόνια είναι πολλά και ο Μαρτίνς ξέρει πως ότι και να κάνει στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να κριθεί τη φετινή χρονιά επιτυχημένος, αν δεν φέρει το πρωτάθλημα, οπότε πρέπει να βρει λύση.

ΙΔΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Το σίγουρο είναι πως το γεγονός πως δεν έκανε καμία αλλαγή, στην ενδεκάδα που έπαιξε την Τετάρτη με την Τότεναμ, δεν βοήθησε τους ποδοσφαιριστές του.

Τους στέρησε την έξτρα ώθηση που χρειαζόντουσαν από κάποια γρήγορα πόδια. Θεωρώ πως ο Μάρτινς μπλέχτηκε στην προσπάθεια που έκανε να δείξει στους παίκτες του, πόσο σημαντικό είναι για τον σύλλογο το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Το γεγονός αυτό, οδήγησε τον ίδιο στο λάθος, να πάει σε μία διαχείριση του ντέρμπι, λες και παίζει με έναν κανονικό Παναθηναϊκό, αλλά και να παρουσιάσει μία ομάδα με κουρασμένα πόδια και μυαλό.

Ήθελε να δώσει το μήνυμα πηγαίνοντας με την ίδια ενδεκάδα, που τα πήγε εξαιρετικά με την Τότεναμ, όμως το γήπεδο έδειξε, πως ο Ολυμπιακός επιθετικά είχε ανάγκη από φρεσκάρισμα.

ΜΕ ROTATION ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ

Έχει δίκιο ο Θέμης που αναφέρει στο κείμενο του, πως κανένας δεν ήθελε εκτεταμένο rotation, όπως και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λανθασμένο, καθώς θα πέρναγε και λάθος μήνυμα. Θεωρώ πως θα άφηνε και πιο εκτεθειμένο τον Μάρτινς στα μάτια του κόσμου, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός πήγαινε σε πολλές αλλαγές και παρουσίαζε αυτή την εικόνα.

Τώρα το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης πάει στους παίκτες και στο γεγονός, πως δεν αντιμετώπισαν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, με τον ίδιο ζήλο που βγάζουν στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια,αν αυτό συνέβαινε με τον Πορτογάλο τεχνικό να έχει αλλάξει τη μισή ομάδα, θα είχε αυτός την αποκλειστική ευθύνη.

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Μόνο που το γήπεδο έδειξε , πως όσο ακραίο είναι να αλλάζεις τη μισή ομάδα, άλλο τόσο ακραίο και επικίνδυνο, είναι να πας με την ίδια ενδεκάδα, που κατέθεσε ψυχή και δυνάμεις πριν από τέσσερις ημέρες. Χρειάζεται και ψυχολογικά ένα φρεσκάρισμα. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως ο Γκερέρο σκόραρε, ήταν λάθος που έμεινε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στον πάγκο ο Ελ Αραμπί.

Η λογική έλεγε, πως ο Μαρτίνς, θα πάει σε 2-3 αλλαγές, αυτό είναι και το ορθό σε αυτές τις περιπτώσεις. Κρατάς ένα κορμό και βάζεις δύο φρέσκους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Η διοίκηση έχει κάνει και εύκολη αυτήν τη διαχείριση στον Μάρτινς καθώς του έχει προσφέρει αρκετά μεσοεπιθετικά όπλα. Δεν βρίσκω και τον λόγω, όταν έχεις ποδοσφαιριστές στο επίπεδο των Ελ Αραμπί, Σουντανί, Ρατζέλοβιτς, Μπενζία να μην κάνεις δύο αλλαγές φρεσκαρίσματος. Αυτό είναι και το νόημα, να έχεις ένα ρόστερ που σου δίνει πληρότητα.

ΠΗΓΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Επίσης ο Μαρτίνς με τη διαχείριση που έκανε πήγε πίσω τον Ελ Αραμπί. Δεν δικαιολογούσε η εικόνα του Μαροκινού, να μη ξεκινήσει σε κανένα από τα δύο παιχνίδια. Είναι όμως ακόμα πιο ακραίο, το γεγονός πως ενώ με την Τότεναμ, χρειάστηκε να μπει στο 89λεπτό, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Πορτογάλος τεχνικός τον πέρασε στο γήπεδο στις καθυστερήσεις.

Του επιφύλαξε μία διαχείριση, που πήγε τον ποδοσφαιριστή πίσω, ψυχολογικά και αγωνιστικά, σε ένα χρονικά σημείο που φαινόταν έτοιμος να κάνει τη διαφορά στην επίθεση του Ολυμπιακού. Πραγματικά μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, που δεν ξεκίνησε ο Μαροκινός στο ΟΑΚΑ, ακόμα μεγαλύτερη που δεν φρόντισε ο Μαρτίνς να τον περάσει νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, για να κυνηγήσει να τελειώσει τον Παναθηναϊκό, κουράζοντας την άμυνα του. Δεν γίνεται να κλείνει ο αντίπαλος σου, το παιχνίδι με δύο φορ, δύο εξτρέμ, να έχει ένα σχήμα, που φωνάζει πως είναι ευάλωτο σε αντεπιθέσεις και να μην προσπαθείς να το εκμεταλλευτείς.

Ο Μάρτινς λειτούργησε σαν να είναι κατόρθωμα το γεγονός πως προηγείται η ομάδα του, σε εκτός έδρας ντέρμπι, σαν το ρόστερ να μην του προσφέρει το δικαίωμα, να δώσει παραπάνω επιθετικότητα και πήγε να κρατήσει το υπέρ του 1-0. Δίκαια πλήρωσε το γεγονός, πως δεν εκμεταλλεύτηκε το επιθετικό βάθος που έχει η ομάδα του.

ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ

Ασφαλώς και δεν έγινε κάποιο σοβαρό λάθος, άλλωστε είναι ξεκάθαρο πως αυτό που συνέβη στον Ολυμπιακό είναι το σύνηθες και αυτό που έπαθε ο Μαρτίνς, το έχουμε δει να το παθαίνουν και άλλοι προπονητές. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα, μετά από το διπλό στο Μεάτσα. Ο Τεν Κάτε, μεθυσμένος και αυτός από το διπλό απέναντι στην Ίντερ του Μουρίνιο,επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ίδια ενδεκάδα και το ίδιο 3-4-2-1, τέσσερις ημέρες αργότερα, σε ένα παιχνίδι εντελώς διαφορετικών συνθηκών και όπως ήταν φυσικό ο Παναθηναϊκός κόλλησε και έμεινε στην ισοπαλία.

Δεν ήρθε και καμία καταστροφή με την ισοπαλία για τον Ολυμπιακό, άλλωστε δεν πρέπει να κρίνουμε το φετινό πρωτάθλημα με τα δεδομένα της προηγούμενης σεζόν.

ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Η εικόνα που έχει ο ΠΑΟΚ, φωνάζει πως φέτος θα έχει σημαντικά περισσότερους χαμένους βαθμούς, από ότι πέρυσι και δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως υπάρχει και η καινούρια συνθήκη των πλέι οφ, που επιτρέπει να καλυφτεί μία μικρή διαφορά, από την ομάδα που εκείνη την περίοδο θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Αν καταλάβουν στον Ολυμπιακό, τη νέα κατάσταση, θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο και με λιγότερο φόβο, το χάντικαπ που τους δημιουργεί το γεγονός πως παίζουν μόνοι τους στην Ευρώπη.

ΦΟΒΙΣΜΕΝΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ, ΘΑΡΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ

Αν κάτι προκάλεσε αίσθηση, ήταν πως στο κοουτσάρισμα του ο Μαρτίνς ήταν πιο φοβισμένος στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, από ότι με την Τότεναμ. Όταν ο Ποκετίνο, έβαλε Σον, Σισοκό, Λαμέλα, ο Μαρτίνς πέρναγε στο γήπεδο Μπενζιά, Ρατζέλοβιτς, Ελ Αραμπί και διαχειρίστηκε το παιχνίδι κυνηγώντας τρίτο τέρμα, ενώ με τον Παναθηναϊκό κατέβασε τις γραμμές πήγε σε πιο συντηρητικό σχήμα, για να αντιμετωπίσει τους Περέα, Μολό, Μπεκ. Δεδομένα, βρέθηκε σε κακή ημέρα ο Μαρτίνς, έβγαλε όμως και ένα μεγαλύτερο φόβο, μία πίεση που δεν εμφανίζει στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Μια πίεση, που προσωπικά, δεν βλέπω τον λόγω, να υπάρχει αυτήν την εποχή, στον Ολυμπιακό. Το φετινό πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο, θα παίξει από τέσσερα ντέρμπι με την κάθε ομάδα και δεν υπάρχει κανένας αντίπαλος, που να μοιάζει ικανός να καταγράψει το ποσοστό επιτυχημένων βαθμών που κατέκτησε πέρυσι ο ΠΑΟΚ.

Αυτήν τη στιγμή, ο Ολυμπιακός στην καλή του ημέρα, βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους. Χρειάζεται λοιπόν, ο προπονητής να βρει τρόπο, ώστε να έχει φρέσκια την ενδεκάδα του, στα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Δεν έχει λόγο ο φετινός Ολυμπιακός, να διαλύει τους ποδοσφαιριστές του, δίνοντας τους συνεχόμενα επίπονα παιχνίδια, ασφαλώς δεν έχει και το δικαίωμα, να πηγαίνει σε πειραματικές ενδεκάδες. Αναζητείτε λοιπόν, μία ισορροπία, την οποία πρέπει να βρει ο Μαρτίνς, που έχει αποδείξει πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ