OPINIONS

Το θαύμα της Μόσχας

Spartak coach Massimo Carrera gives directions to his players during the Champions League Group E soccer match between Liverpool and Spartak Moscow at Anfield, Liverpool, England, Wednesday, Dec. 6, 2017. (AP Photo/Rui Vieira)
Spartak coach Massimo Carrera gives directions to his players during the Champions League Group E soccer match between Liverpool and Spartak Moscow at Anfield, Liverpool, England, Wednesday, Dec. 6, 2017. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ίλια Ιβιτς, ο οποίος γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που προσλαμβάνει τον Μάσσιμο Καρέρα για πρώτο προπονητή.

Εδώ και αρκετό καιρό αναφέρω πως η ΑΕΚ, πρέπει να αναζητήσει τον άνθρωπο που θα την βάλει σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Η πραγματικότητα είναι πως ο Ίλια Ίβιτς προσφέρει μία δύσκολη δουλειά. Δεν είναι απλό να πετύχει αυτήν την εποχή ένας προπονητής με την Ένωση.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο σύλλογος προέρχεται από δύο καλοκαίρια που πήρε προβληματικές αποφάσεις και αυτήν την στιγμή, το ρόστερ δεν είναι σε θέση ούτε καν να διεκδικήσει τους στόχους και να καλύψει τις απαιτήσεις της διοίκησης και των οπαδών.

Οι δυνατότητες προσφοράς του Νίκου Κωστενόγλου στην πρώτη ομάδα είχαν ταβανιάσει εδώ και καιρό, όμως κανείς δενπιστεύει πως το πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι ο προπονητής. Δεν υπάρχει ένας κορμός ποδοσφαιριστών που να τον βλέπεις και να θεωρείς πως με καλύτερη διαχείριση η ομάδα θα αλλάξει επίπεδο. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πως για να μπορέσει να πετύχει ο Ιταλός προπονητής θα χρειαστεί στοχευμένη μεταγραφική ενίσχυση και χρόνος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Φυσικά και από τον Μάσιμο Καρέρα υπάρχει η απαίτηση να δημιουργήσει ένα πλάνο επόμενης ημέρας. Το μόνο που μπορεί να δώσει ένας προπονητής στην φετινή ΑΕΚ είναι να της δώσει μία ποδοσφαιρική κατεύθυνση. Ήρθαν έτσι τα πράγματα στην ΑΕΚ, από τα πολλά λάθη που ακολούθησαν μετά το πρωτάθλημα που κατακτήθηκε, που από την ομάδα λείπει το πιο βασικό στοιχείο.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, πήγε να υπηρετήσει ένα απίστευτα φιλόδοξο προτζεκτ, ενός προπονητή δύο χρόνων που την προηγούμενη χρονιά, είχε δύο ακραία αποτυχημένες δουλειές.

Του δόθηκε το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές, να αφιερώσει την προετοιμασία για να περάσει το πλάνο του και την πρώτη αγωνιστική, αποφασίστηκε να τον απολύσουν. Προσέξτε, η διοίκηση της ΑΕΚ καλά έκανε που απέλυσε τον Καρντόσο. Το λάθος ήταν που επέλεξαν ένα προπονητή που είχε πίσω του μία τόσο ακραία αποτυχημένη σεζόν και δεν είχε πετύχει πουθενά κάτι σημαντικό με το ποδόσφαιρο του.

Όταν όμως πας να πάρεις προπονητή η λογική είναι να κάνεις την επιλογή με βάση το ποδόσφαιρο που συνολικά θες να ακολουθήσεις. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση, όταν αποδεικνύεται πως δεν μπορεί ο Καρντόσο να εφαρμόσει το πλάνο που εσύ θες για την ομάδα σου, γιατί έχει και κάποιες υπερβολικές μη ρεαλιστικές ιδέες, ψάχνεις να βρεις τον επόμενο που θα ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία.

Η επιλογή να αποκτηθεί ένας προπονητής που διδάσκει το συγκεκριμένο ποδόσφαιρο δεν ήταν συνολική του συλλόγου, αλλά ενός ανθρώπου που απολύθηκε. Οπότε σε μία ομάδα που έγιναν μεταγραφές με στόχο να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο μοντέλου ποδοσφαίρου και προετοιμασία σε αυτήν την κατεύθυνση αποφάσισαν να επιστρέψουν στο ποδόσφαιρο που έπαιζαν επί Χιμένεθ, που βρίσκεται στην εντελώς αντίθετή κατεύθυνση.

Αυτή η αλλαγή, τις πρώτες ημέρες, έφερε λόγω ψυχολογίας κάποια καλά αποτελέσματα, ο χρόνος όμως μοιραία αποδείχτηκε εχθρός. Για αυτόν τον λόγο εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα αναφέρω πως η ΑΕΚ, έχει ανάγκη να βρει έναν άνθρωπο να βάλει την ομάδα σε μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική κατεύθυνση, η οποία πρέπει να στηριχτεί από την διοίκηση.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Μπορεί να φαίνεται περίεργο όμως είναι πραγματικότητα. Ό Ίλια Ίβιτς, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που προσλαμβάνει τον 55 ετών Μάσιμο Καρέρα για πρώτο προπονητή. Ο Μάσιμο Καρέρα εργαζόταν σαν αθλητικός διευθυντής στις ακαδημίες της Γιουβέντους από το 2009 μέχρι το 2012.

Το 2012 ο Κόντε τον πήρε σαν βοηθό του στην θέση του Κριστιάν Στελίνι που επέστρεψε φέτος στο επιτελείο του στην Ίντερ. Μάλιστα το πρώτο διάστημα ο Κόντε ήταν τιμωρημένος λόγω ενός σκανδάλου με στημένα και ο Μάσιμο Καρέρα ήταν αυτός που στα παιχνίδια εκτελούσε χρέη πρώτου προπονητή. Τον Κόντε τον ακολούθησε και στην θητεία του στην εθνική Ιταλίας από το 2014-2016.

ΠΗΓΕ ΣΑΝ ΜΕΤΡ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Η ιστορία του στην Μόσχα είναι για βιβλίο. Μετά το Ευρωπαϊκό της Γαλλίας, χώρισαν οι δρόμοι με τον Κόντε με τον Μάσιμο Καρέρα. Ο 52 ετών συνεργάτης του Κόντε, έφυγε για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας. Αποδέχτηκε την πρόταση της Σπάρτακ Μόσχας, που ήταν στην λογική να ενισχύσουν το τεχνικό τιμ του Αλένιτσεφ,που είχε προσληφτεί το προηγούμενο καλοκαίρι και δεν τα είχε πάει και ιδιαίτερα καλά.

Είχε τερματίσει στην 6ηθέση και η αρχική απόφαση ήταν να τον στηρίξουν με έναν έμπειρο συνεργάτη, ειδικό στην αμυντική τακτική, όπως ήταν ο Μάσιμο Καρέρα. Ο Μάσιμο Καρέρα λοιπόν προσελήφθη για να βοηθήσει την Σπάρτακ στον τρόπο που αμύνεται και στο τέλος της σεζόν, έγινε ο άνθρωπος που οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 16 χρόνιατην Σπάρτακ. Ο ήρωας των οπαδών του συλλόγου. Αςπάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχή του τέλους, για τον Αλένιτσεφ ήρθε από τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Europa με την AEK Λάρνακας. Ήταν πολύ σκληρός ο αποκλεισμός για τον σύλλογο. Ήρθε στην συνέχεια και η εντός έδρας ισοπαλία με 1-1 με την Ρούμπιν και ο Αλένιτσεφ έχασε την δουλειά του.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Μάσιμο Καρέρα, ήταν ο επί έξι σεζόν άμεσος συνεργάτης του Κόντε και το βιογραφικό του, του έδινε το δικαίωμα να δοκιμάσει την τύχη του αρχικά σαν υπηρεσιακός. Αμέσως έδειξε, πως έχει μία σπάνια ικανότητα, να κερδίζει τους παίκτες του. Αποδείχθηκε τρομερός εμψυχωτής κέρδισε τα αστέρια του με τους λόγους που έβγαζε αλλά και βοήθησε τακτικά να δείξουν οι Πρόμες, Λουίζ την ποιότητα τους. Με το που ανέλαβε άλλαξε την τακτική της Σπάρτακ.

Ο Αλένιτσεφ δούλευε το 3-5-2, ο Μάσιμο Καρέρα από το πρώτο παιχνίδι καθιέρωσε το 4-2-3-1 και πέρασε τον Πρόμες στα άκρα. Στα χέρια του ο Ολλανδός παικταράς βρήκε την ελευθερία που έψαχνε και κατέγραψε την πρώτη χρονιά στο πρωτάθλημα 12 τέρματα και 9 ασίστ. Η αλλαγή συστήματος και οι λόγοι ενθάρρυνσης του Καρέρα στα αποδυτήρια αμέσως φάνηκαν να επιδρούν θετικά στην ομάδα, όπου έκανε τέσσερις νίκες στην σειρά και ο Μάσσιμο Καρέρα μονιμοποιήθηκε.

Μάλιστα πολύ γρήγορα λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Σπάρτακ, δεν είναι και απλό αυτό που πέτυχε. Στην παρθενική του χρονιά σαν πρώτος προπονητής πήρε μία ομάδα που είχε να κατακτήσει 16 χρόνια το πρωτάθλημα, που την περασμένη σεζόν τερμάτισε στην 6ηθέση και την έβγαλε περίπατο πρωταθλήτρια.

Η Σπάρτακ μάζεψε 69 βαθμούς, με ρεκόρ 22-3-5 και κατέκτησε τον τίτλο με 7 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΤΣΣΚΑ, αφήνοντας 8 βαθμούς πίσω την Ζενίτ του Λουτσέσκου. Για να καταλάβετε το μέγεθος της επιτυχίας, η Σπάρτακ τα προηγούμενα 4 χρόνια τερμάτιζε είτε στην 5η είτε στην 6ηθέση. Τελευταίο πρωτάθλημα κατακτήθηκε το 2001 και ο τελευταίος τίτλος ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου το 2003.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ

Μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, ο Μάσιμο Καρέρα ήθελε να εμπλουτίσει το τεχνικό επιτελείο της ομάδας φέρνοντας δικούς του ανθρώπους από την Ιταλία. Ήρθε μάλιστα σε ρήξη με τον Ουκρανό συνεργάτη του που είχε βρει στην Μόσχα, Πίλεπτουκ, ο οποίος αποχώρησε.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν δημοσιογράφοι, που έλεγαν πως ο Καρέρα, κάνει την δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι, την τακιτκή δουλειά την κάνει ο Ουκρανός. Σε κάθε περίπτωση, μετά το πρωτάθλημα ο Μάσσιμο Καρέρα, ήταν πολύ ισχυρός και πέρασε στην διοίκηση το δικό του.

ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Την δεύτερη χρονιά, κατέκτησε το Σούπερ Καπ κερδίζοντας την κυπελλούχο Λοκομοτίβ με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν. Αυτό που διαπίστωσα ψάχνοντας την δουλειά του είναι πως απέδειξε την σεζόν 17/18 πως είναι ικανός και στην διαχείριση κρίσεων.

Η Σπαρτάκ σαν πρωταθλήτρια μπήκε απευθείας στους ομίλους και όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, ταλαιπωρήθηκε από το βαρύ πρόγραμμα . Ξεκίνησε την σεζόν, με ένα ρεκόρ 3-5-3 και υπήρχε τεράστιο αμυντικό ζήτημα. Στο Champions League το ξεκίνημα ήταν θετικό. Ο Καρέρα παίζοντας με 3 αμυντικούς στα δύο πρώτα παιχνίδια, είχε πάρει 1-1 στην έδρα της Μάριμπορ και 1-1 εντός με την Λίβερπουλ, σε ένα παιχνίδι πάντως που είχε κοιμηθεί ο θεός.

5ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΒΙΛΛΗ

Θυμάμαι πως την ημέρα που ήταν να υποδεχτεί η Σπάρτακ την Σεβίλλη για την 3ηαγωνιστική του ομίλου, το ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας ήθελε τον Καρέρα να παίζει την θέση του. Ο Ιταλός τεχνικός επανέφερε το αγαπημένο του 4-2-3-1, κέρδισε με 5-1 και λίγο αργότερα, αυτός που απολύθηκε ήταν ο Μπερίσο από τον πάγκο της Σεβίλλης.

Αυτός ο θρίαμβος, γύρισε και ολόκληρη την χρονιά. Η Σπάρτακ βρέθηκε την 11ηαγωνιστική στην 9ηθέση με ρεκόρ 3-5-3 και στην συνέχεια έτρεξε ένα ρεκόρ για το πρωτάθλημα 11-3-0. Έφθασε 5 ματς αγωνιστικές πριν το τέλος, στην 2θέση, 5 βαθμούς πίσω από την Λοκομοτίβ.Η σεζόν έκλεισε με 3 ήττες στα τελευταία 5 παιχνίδια και η 2θέση χάθηκε την τελευταία αγωνιστική. Ο απολογισμός όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένος.

Η Σπαρτάκ τερμάτισε 3ηστο πρωτάθλημα με 56 βαθμούς, 4 πίσω από την Λοκομοτίβ, 2 πίσω από την ΤΣΣΚΑ. Σε όμιλο με Λίβερπουλ και Σεβίλλη, πάλεψε μέχρι τελευταία αγωνιστική για την πρόκριση, είχε δύο μεγάλα αποτελέσματα με την ισοπαλία εντός με την Λίβερπουλ και την 5άρα επι της Σεβίλλης και σαν μελανό σημείο το 7-0 στο Άνφιλντ την τελευταία αγωνιστική.

Στο Europa αποκλείστηκε από την Μπιλμπάο στο πρώτο νοκ-άουτ γύρο. Έχασε με 3-1 στην Μόσχα και πήγε στο Σαν Μαμές και έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι. Κέρδισε με 2-1 και έφθασε κοντά στο να γυρίσει την κατάσταση. Άσχημη ημέρα για τον Μάσιμο Καρέρα ήταν ο αποκλεισμός στον ημιτελικό του Κυπέλλου, στα πέναλτι από την Τόσνο. Ο συγκεκριμένος σύλλογος κατέκτησε το κύπελλο και διαλύθηκε στην συνέχεια, λόγω χρεών.

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Συνολικά όμως ο Μάσιμο Καρέρα παρέμενε μετά από δύο χρόνια ισχυρός, ήταν ο άνθρωπος που έφερε το πρωτάθλημα στην Σπάρτακ μετά από 16 χρόνια, οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Champions League και είχε μία γεμάτη δεύτερη χρονιά.

Το μοιραίο χτύπημα του το έδωσε ο ΠΑΟΚ. Η ανατροπή στην Τούμπα από 0-2 σε 3-2 και η λευκή ισοπαλία στην ρεβάνς, άφησαν την Σπάρτακ εκτός ομίλων Champions League. Η σεζόν είχε ξεκινήσει καλά, με ένα ρεκόρ 4-1-0, όμως η ψυχολογία χάλασε μετά τον αποκλεισμό και την πώληση του Πρόμες που ακολούθησε.

Πρόλαβε δύο παιχνίδια στο Europa, ήττα με 2-0 στην Βιέννη με την Ραπίντ και εντός έδρας ισοπαλία με 3-3 με την Βιγιαρεάλ. Μετά το αρχικό 4-1-0 στο πρωτάθλημα, ακολούθησε ρεκόρ 1-2-3 και ο Καρέρα αποχώρησε από τον πάγκο της Σπαρτάκ, αφήνοντας την ομάδα στην 4hθέση, με ρεκόρ 5-3-3.

ΙΤΑΛΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

Οι οπαδοί της ομάδας, ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με αυτήν την απόφαση της διοίκησης. Όταν απολύθηκε για μεγάλο διάστημα φώναζαν στα Ιταλικά συνθήματα υπέρ του Καρέρα. Ενώ χαρακτηριστικό, της αγάπης και της νοσταλγίας που του έχουν, είναι πως μόλις απολύθηκε ο Κονόνοφ, οι οπαδοί ζήταγαν επιστροφή του Καρέρα.

Σε όλα τα γκάλοπ ήταν με διαφορά η πρώτη επιλογή, για τους οπαδούς της Σπάρτακ. Μιλάμε για τον πιο δημοφιλή σύλλογο στην Ρωσία που τα χρόνια την ανομβρίας είχε επενδύσει σε τεράστια ονόματα, χωρίς να έρθουν τα αποτελέσματα. Ο Καρέρα, πέτυχε αυτό που δεν κατάφεραν οι Σκάλα, Λάουντρουπ, Έμερι και αλλά μεγάλα ονόματα που εργάστηκαν αυτά τα 16 χρόνια στον σύλλογο.

ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

Στο τέλος της σεζόν, ο σύλλογος τερμάτισε στην συνηθισμένη του, στην προ Καρέρα εποχή 5ηθέση. Το πόσο πέτυχε ο Ιταλός τεχνικός να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας, τις δύο σεζόν που δούλεψε εκεί, φαίνεται και από το που βρίσκεται σήμερα, έναν χρόνο μετά η ομάδα της Μόσχας.

Μία ματιά στην βαθμολογία του Ρώσικου πρωταθλήματος, φθάνει για να καταλάβει κανείς, πως ο Μάσσιμο Καρέρα, είχε ανεβάσει τον σύλλογο επίπεδο. Σήμερα η Σπαρτάκ σήμερα βρίσκεται στην 9ηθέση.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΕΝΟΑ

Το γεγονός, πως κανένας δεν βρέθηκε αυτό το διάστημα, που ο Καρέρα είναι άνεργος, να του δώσειδουλειά πρώτου προπονητή, μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Το όνομα του έπαιζε όταν απολύθηκε ο Αντρεατσόλι από την Τζένοα, όμως πολύ γρήγορα ξεκαθάρισε πως ο σύλλογος της Γένοβα, θα στραφεί στην λύση του Τιάγκο Μότα.

Ο Ίβιτς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που παίρνει την απόφαση να δει τον Μάσιμο Καρέρα, σαν πρώτο προπονητή και να του δώσει την ομάδα. Ασφαλώς και μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει θητεύσει δίπλα στον Αντόνιο Κόντε. Έχει παραστάσεις και εμπειρίες από το πιο υψηλό επίπεδο και στην μοναδική δουλειά του, που χρειάστηκε να εργαστεί σαν πρώτος τεχνικός, έκανε θραύση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Κατά την άποψη μου, η πρόσληψη Καρέρα, έχει ακόμα ένα ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα, για έναν περίεργο λόγω, οι ομάδες μας λειτουργούν λες και προπονητές βγάζει μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία. Βλέπω με ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Ίβιτς, κινήθηκε εξαρχής σε διαφορετικές αγορές. Είναι δεδομένο πως το πρότζεκτ που είχε να παρουσιάσει, δεν θα ήταν ελκυστικό σε κάποιον που μπορεί, να δουλέψει εύκολα σε κάποιο από τα μεγάλα πρωταθλήματα. Έπρεπε να βρει κάποια πιο ψαγμένη επιλογή.

Ο Μασίμο Καρέρα, στην πατρίδα του, δεν λογίζεται σαν πρώτος προπονητής και δεν έχει δουλέψει ποτέ σαν πρώτος στην χώρα του. Δεν βρήκε τις προτάσεις που περίμενε μετά την επιτυχία του στην Μόσχα, όμως τα πήγε πολύ καλά, για να συνεχίσει να κάνει τον βοηθό. Η ΑΕΚ του δίνει μία ευκαιρία, να ξεκινήσει για πρώτη φορά, κάπου σαν πρώτος και να αποδείξει την αξία του. Ο Μάσιμο Καρέρα, είναι σε θέση να βάλει μέσα στον σύλλογο τεχνογνωσία που δεν υπάρχει. Δεν είναι απλό, να βάζεις στο προπονητικό σου κέντρο, τον επί 4 χρόνια άμεσο συνεργάτη του Κόντε.Για να πετύχει όμως θα πρέπει να υπάρχει η γνώση, πως η δουλειά που του δίνουν είναι δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ