OPINIONS

Το απόλυτο μηδέν

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ /  EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Νταμπίζας συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Γιώργο Δώνη και δεν είχε να του παρουσιάσει ούτε ένα νέο συμβόλαιο με τον Τσάρλυ να γράφει για τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον Παναθηναϊκό.

Την Πέμπτη το απόγευμα συναντήθηκαν οι Νταμπίζας, Δώνης και βγήκε στο φώς της δημοσιότητας πως υπήρξε διαφωνία, διάσταση απόψεων, τριγμοί στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Λίγο αργότερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε θέση τονίζοντας πως η σχέση Νταμπίζα-Δώνη είναι άριστη και δοκιμασμένη και πως το πλάνο που χαράχθηκε βαδίζει προς την υλοποίηση του.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν χρειάζεται να κάνεις και ρεπορτάζ για να καταλάβεις τι έχει συμβεί, απλά να γνωρίζεις και να καταγράφεις τα δεδομένα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ

Όταν τελείωσε η σεζόν, ο Γιώργος Δώνης επιθυμούσε ενόψει της επόμενης χρονιάς, να αποκτηθούν έξι βασικοί ποδοσφαιριστές που θα προσφέρουν εμπειρία και θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει έναν πιο ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Είχαν βγει προς τα έξω και κάποια πρώτα ονόματα από το εγχώριο πρωτάθλημα. Περιπτώσεις βατές, όπως του Τσιλιανίδη, του Μάζουρεκ, του Μπερτόλιο. Επίσης με δεδομένο πως τα συμβόλαια των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Μαυρομμάτη, Εμμανουηλίδη, λήγουν το επόμενο καλοκαίρι, ήταν απαραίτητο να ανανεωθούν.

Συναντήθηκαν στις 13 Ιουνίου και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Ασφαλώς και θα σκεφτείτε πως δεν φταίει ο Νταμπίζας, αλλά η ιδιοκτησία. Όμως ο ρόλος του Νίκου Νταμπίζα είναι να εκπροσωπεί τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Όσο λοιπόν δοκιμασμένες και άριστες να είναι οι σχέσεις του τεχνικού διευθυντή των πράσινων με τον προπονητή δεν είναι δυνατόν να έφυγε ο Δώνης ικανοποιημένος από τη συνάντηση τους. Πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε να του παρουσιάσει καμία θετική εξέλιξη. Από το τέλος της σεζόν, δεν έχει επιτευχθεί το παραμικρό, δεν έχει γίνει καμία μεταγραφή, καμία ανανέωση.

ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Την περασμένη Παρασκευή οι εκπρόσωποι των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Μαυρομμάτη, Εμμανουηλίδη έλαβαν προτάσεις πολύ πιο χαμηλές από αυτές που περίμεναν.

Ο Νίκος Νταμπίζας αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι να αλλάξει τη φιλοσοφία που γίνονται τα συμβόλαια στον Παναθηναϊκό. Στο καθεστώς που υπήρχε, δινόντουσαν πολλά πριμ επιβράβευσης. Τη φετινή χρονιά αποφασίστηκε αυτό να αλλάξει. Να ανέβουν οι πάγιες αποδοχές και να μην δίνονται πριμ ατομικών στόχων. Προσφέρθηκε στους ποδοσφαιριστές πριμ αποκλειστικά για στόχους ομάδας, με κυριότερο και πιο ρεαλιστικό να πάρει ο Παναθηναϊκός Ευρωπαϊκό εισιτήριο, ανεξάρτητα αν θα παίξει Ευρώπη η όχι.

Παρότι οι νέοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και έχουν αντίληψη πως τους κάνει καλό να παραμείνουν σε αυτό το πρότζεκτ, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που έχουν να πάρουν παιχνίδια σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο και δεν νοιώθουν ακόμα έτοιμοι για να κάνουν το επόμενο βήμα, οι προτάσεις που άκουσαν ήταν πολύ κατώτερες από αυτές περίμεναν.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ

Για παράδειγμα ο Μπουζούκης με τα ατομικά μπόνους, πέρυσι εισέπραξε λίγο παραπάνω από 100 χιλιάρικα και η πρόταση που δέχτηκε από το Νίκο Νταμπίζα ήταν κατώτερη από τα λεφτά που πήρε φέτος. Τριετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει και τα τρία χρόνια σταθερά λιγότερα χρήματα από αυτά που εισέπραξε φέτος και θα πρέπει να περιμένει την τρίτη χρονιά για να φθάσει ξανά στα 100 χιλιάρικα.

Τον Εμμανουηλίδη τον έβαλαν στην ίδια λογική με τους υπόλοιπους νέους παίκτες, που δεν έχουν δείξει έτοιμοι να μπουν στην πρώτη ομάδα. Η απόκλιση με τον Χατζηγιοβάνη είναι χαοτική, με τον ποδοσφαιριστή να ζητά πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ και η πρόταση του Νταμπίζα να είναι στα μισά, ενώ ούτε ο Μαυρομμάτης είναι ευχαριστημένος από την προσφορά που άκουσε. Ο Νταμπίζας έκανε τις προτάσεις του, μένει σταθερός σε αυτές και προς το παρόν δεν τις διαπραγματεύεται.

Μαθαίνω πως οι παίκτες θέλουν να παραμείνουν, αλλά στα νούμερα που έδωσε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία, κάτι που το πιθανότερο είναι να το γνωρίζει και ο προπονητής. Επαναλαμβάνω, δεν αποκλείω να υπάρξει στο τέλος θετική έκβαση, καθώς είναι δεδομένο πως το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, βοηθά στην εξέλιξη αυτών των παιδιών και έχουν αντίληψη, πως ακόμα η καριέρα τους, είναι σε ένα σημείο που τους βοηθά η παραμονή στον σύλλογο. Όμως στα νούμερα που έδωσε ο Νταμπίζας συμφωνία δεν θα υπάρξει.

OΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Με τον τεχνικό διευθυντή να συναντιέται με τον προπονητή και να μην έχει να του παρουσιάσει το παραμικρό, μιλάμε για το απόλυτο μηδέν. Δεν είναι δυνατόν η συζήτηση να κύλησε με αγκαλίτσες και φιλάκια. Επίσης δεν γίνεται να μην έχει συμβεί το παραμικρό και να διαβάζουμε θέση της ΠΑΕ, που να αναφέρει πως το πλάνο βαδίζει προς την υλοποίηση του, όταν δεν έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο, είτε από αγορά είτε ανανέωσης.

ΠΡΟΩΡΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το ανέφερα από τις αρχές της σεζόν και ελπίζω να μην δικαιωθώ, γιατί δεν θα αντέξει ο σύλλογος να δεχτεί το συγκεκριμένο χτύπημα. Δεν γίνεται να έχεις σκοπό, να εφαρμόσεις πλάνο με νέους ποδοσφαιριστές και να μην έχεις φροντίσει πριν τους ρίξεις στα φώτα, να εξασφαλίσεις μακροχρόνια συμβόλαια.

Πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου, όταν διάβαζα τις δηλώσεις που έκανε ο Νταμπίζας στην απολογιστική συνέντευξη τύπου, να αναφέρεται για τις καθυστερήσεις στις ανανεώσεις των συμβολαίων και να λέει πως δεν πιστεύει στην πρόωρη επιβράβευση.

Μα κύριε Νταμπίζα όταν κάνεις συμβόλαιο μακροχρόνιο σε ένα νέο παιδί με κάπως αυξημένες τις απολαβές του, δεν το κάνεις για να επιβραβεύσεις τον ποδοσφαιριστή αλλά για να θωρακίσεις τα συμφέροντα του συλλόγου σου. Όταν λες σε ένα παιδί από τις ακαδημίες, σε ένα νέο ποδοσφαιριστή που διψά να παίξει στην πρώτη ομάδα, " ο προπονητής σε υπολογίζει, έλα να κάνουμε ένα νέο συμβόλαιο" αυτόματα έχεις πάνω του την απόλυτη επιρροή, εκείνο είναι το μοναδικό διάστημα στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή, που θα ακούσει μόνο εσένα και κανέναν μάνατζερ.

Ξέρει ο ποδοσφαιριστής πως για να παίξει έχει την υποχρέωση να υπογράψει, ανανεώνει με μία μικρή αύξηση και ο σύλλογος εξασφαλίζει πως είτε αγωνιστικά, είτε οικονομικά θα είναι κερδισμένος αν βγει ο ποδοσφαιριστής.

Για παράδειγμα ο Μάρτινς αποφάσισε να πάρει μαζί του στην προετοιμασία έξι μικρούς από την Ακαδημία. Όταν ανακοινώθηκε στα παιδιά, τους είπαν, πως όταν επιστρέψουν θα λάβουν ένα μικρό δωράκι, το οποίο ασφαλώς και θα είναι ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο με αυξημένες απολαβές, που θα εξασφαλίζει πρώτα από όλα τον σύλλογο.

ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ

Ο Παναθηναϊκός, το μόνο κέρδος που έβγαλε από την περσινή χρονιά, ήταν πως τέσσερα παιδιά από τις ακαδημίες του, βγήκαν μπροστά και έδειξαν πως μπορούν να σταθούν στο πρωτάθλημα μας. Πιθανότατα να έχουν και πιο υψηλό ταβάνι, το σίγουρο είναι πως μπορούν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό.

Αυτά τα παιδιά, όμως δεσμεύονται με συμβόλαιο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και από τον Ιανουάριο, μπορούν να μιλήσουν με όποια ομάδα θέλουν, ο σύλλογος να πάρει μόνο τα τροφεία και ο Νταμπίζας στήνεται μπροστά στους δημοσιογράφους και λέει πως δεν πιστεύει στην πρόωρη επιβράβευση, πραγματικά είναι να τρελαίνεσαι.

Αν δεν αλλάξει στάση και δεν δει την πραγματικότητα, φοβάμαι πως θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχει περιθώρια να μην κρατήσει αυτά τα παιδιά και ο Δώνης, δεν θέλει να ξεκινήσει προετοιμασία, χωρίς ενίσχυση και με τόσες ανοιχτές εκκρεμότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ