OPINIONS

Το 3-5-2 ταιριάζει στην ΑΕΚ

ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ είναι γεμάτη με ποιοτικές επιλογές στον άξονα για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σύστημα που δείχνει να της ταιριάζει γάντι. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η εμφάνιση στους Ζωσιμάδες, η αφομοίωση των ποδοσφαιριστών στα θέλω του 3-5-2 προσφέρει στον Μαρίνο Ουζουνίδη μία τελευταία ευκαιρία για να γυρίσει την κατάσταση. Την ύστατη κυριολεκτικά ώρα, στο παιχνίδι που έπαιζε την καρέκλα του, ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρουσίασε μία ποδοσφαιρική πρόταση που έχει ενδιαφέρον και φάνηκε να ταιριάζει στους ποδοσφαιριστές του.

Στην περίοδο της διακοπής ο τεχνικός της ΑΕΚ δούλευε διατάξεις με 3 στόπερ, στην επανέναρξη του πρωταθλήματος στους Ζωσιμάδες παρουσίασε ένα 3-5-2 με εσωτερικούς χαφ τους Μάνταλο, Μπακασέτα.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Η αλήθεια είναι πως ο Γιάννης Πετράκης αιφνιδιάστηκε, έδειξε να μην περίμενε την τακτική επιλογή της ΆΕΚ και για ένα ημίχρονο άφησε με τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα τους αντιπάλους του.

Στην πράξη είδαμε να βγαίνουν μόνο τα θετικά από την συγκεκριμένη τακτική επιλογή, δίχως να παρουσιάζεται το παραμικρό πρόβλημα. Στο 4-4-2 του ΠΑΣ, δεν υπήρχε σωστή πίεση από το επιθετικό δίδυμο στην κυκλοφορία μπάλας της ΆΕΚ, με αποτέλεσμα πάντοτε να φαίνεται ο παίκτης παραπάνω που υπάρχει τακτικά στον άξονα. Τα πράγματα τα έκανε ακόμα πιο εύκολα ότι οι Χούλτ, Γκάλο, να ανεβαίνουν χωρίς πίεση.

Η μπάλα πέρναγε σε αυτούς με γρήγορη και ποιοτική μετάβαση από τον άξονα και ενώ είχαν φροντίσει να κερδίσουν πρώτα μέτρα. Δεν χρειαζόταν, δηλαδή, μεταφορά από τους ίδιους, αλλά έπαιρναν την μπάλα πάνω στην κίνηση και ενώ η ΆΕΚ είχε κυκλοφορήσει μπάλα και ήταν ψηλά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

Είδαμε ένα πρώτο ημίχρονο απόλυτης κυριαρχίας με τους Μάνταλο, Μπακασέτα να δείχνουν απελευθερωμένοι με το νέο τους ρόλο. Αυτός τους έφερνε στο κέντρο του γηπέδου, με την δυνατότητα να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους και όχι απομονωμένοι στα δύο άκρα, να συνεργάζονται και να χτίζουν με ποιότητα και με ορθολογικό τρόπο την ανάπτυξη της ΑΕΚ.

Είναι πλέον γνωστό πως το αρχικό σχέδιο του Ουζουνίδη τους ήθελε να είναι κάτι σαν δημιουργοί από τα άκρα. Δεν είναι λάθος, ταίριαξε και βοήθησε πολύ τους Εμποκού και Βιγιαφάνες στον Παναθηναϊκό, δεν έχει συμβεί όμως το ίδιο με τους Μάνταλο και Μπακασέτα. Ειδικά ο Μάνταλος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στα άκρα. Δεν του αρέσει ο συγκεκριμένος ρόλος, κάτι που το είχε ξεκαθαρίσει στον προπονητή του. Στο τέλος του παιχνιδιού προχώρησε σε μία πολύ έξυπνη διπλωματική κίνηση, προσπαθώντας να εξασφαλίσει με τον πιο κόσμιο τρόπο που θα μπορούσε πως δεν θα επιστρέψει στα αριστερά. Δηλώνοντας πως "η νίκη ήρθε 80% λόγω του κοουτσαρίσματος και της τακτικής του προπονητή".

Είναι δεδομένο πως ένας από τους πιο προστατευμένους τρόπους για να χρησιμοποιηθούν οι Μανταλος, Μπακασέτας στον άξονα χαμηλά, είναι μέσα από την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία όμως παραμένει απαιτητική για τους δύο ποδοσφαιριστές που παίζουν σαν εσωτερικοί μέσοι.

Προστατευμένοι, γιατί υπάρχει πίσω τους η κάλυψη του 6αριού, η βοήθεια που θα προσφέρει ο δεύτερος εσωτερικός χαφ και η ασφάλεια της τριάδας των στόπερ. Είναι έτσι η τακτική που αν γίνει το λάθος, μπορεί να καλύψει ακόμα και ακραίος μπακ. Υπάρχουν στην πλάτη τους ποδοσφαιριστές.

Είναι, όμως ένας ιδιαίτερα απαιτητικός ρόλος καθώς θα χρειάζεται από αυτούς τους δύο διαρκή συμμετοχή σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Είναι και μία διάταξη άμεσα εξαρτώμενη από τους χαφ: αν ο αντίπαλος σε διαβάσει και σου μπλοκάρει το κέντρο και την κυκλοφορία της μπάλας, εγκλωβίζεσαι. Υπάρχουν εξαιρέσεις, συνηθίζεται όμως οι προπονητές να έχουν σαν σύστημα ειδικών παιχνιδιών μια διάταξη με τριάδα στην άμυνα. Ειδικά όταν αυτή είναι στο 3-5-2 χρειάζεται να έχουν και εναλλακτικό πλάνο. Κάτι που έκανε και πέρυσι ο Μάνολο Χιμένεθ.

ΓΕΜΙΣΕ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Πιθανότατα να βοηθήσει την ΆΕΚ αν κρατήσει μόνιμα ο Ουζουνίδης τον συγκεκριμένο σχηματισμό στην τριάδα, με καθαρό 6άρι και δύο εσωτερικούς χαφ.

Φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα ρόστερ που του ταιριάζει περισσότερο το 3-5-2 και ο ρόμβος. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές για αυτά τα σχήματα. Στην τριάδα τη θέση "6" ο υψηλόσωμος Άλεφ που με το σωματότυπο που διαθέτει μόνο εκεί μπορεί να είναι χρήσιμος, ο Γαλανόπουλος και ο Κρίστισιτς.

Ανάλογα με το τι θέλει να αυξήσει ο προπονητής, δηλαδή ένταση, δημιουργία, ποιότητα, επιθετικότητα, σκληράδα, μπορεί να διαλέγει και το δίδυμο των εσωτερικών χαφ ανάμεσα στους Κρίστισιτς, Μάνταλο, Γαλανόπολο, Μπακασέτα. Μέσα από την εξέλιξη αυτής της τακτικής και των λύσεων που δημιουργεί, ανοίγει και χώρος για να πάρει χρόνο ο Μπακασέτας πίσω από τον φορ.

Το σίγουρο είναι πως το 3-5-2 πέτυχε, έρχονται και ντέρμπι, οπότε θα το ξαναδούμε. Με δεδομένο πως ο Κρίστισιτς έχει την ποιότητα να γίνει σύντομα βασικός και ο Γαλανόπουλος έχει στοιχεία διαφορετικά από τους τρείς που έπαιξαν στον άξονα με τον ΠΑΣ και μπορεί να ανεβάσει την ένταση, την ενέργεια και την αποτελεσματικότητα στην πίεση. Ο Ουζουνίδης έχει πολλές επιλογές για αυτήν την διάταξη και μπορεί μαζί με ένα εναλλακτικό πλάνο με τετράδα στην άμυνα να βρει ποδοσφαιρική λογική που θα ταιριάζει περισσότερο στους ποδοσφαιριστές του.

ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Για το γεγονός πως έφθασε στο σημείο να παίζει την θέση του στο χθεσινό παιχνίδι, υπάρχουν πολλοί λόγοι και κατά την άποψη μου για τους περισσότερους δεν ευθύνεται ο ίδιος. Το δικό του λάθος είναι πως "έχασε" τους παίκτες του, αρχικά επιμένοντας σε μία διάταξη που πιστεύει ο ίδιος, αλλά δεν ταίριαξε με τα χαρακτηριστικά των κομβικών ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ και στην συνέχεια η πίεση και η αμφισβήτηση που δημιουργήθηκε τον οδήγησαν να χάσει τον αυτοέλεγχο του. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι επόμενο ο προπονητής να χάσει τα αποδυτήρια.

Στην διακοπή και μετά από τις ευχάριστες ειδήσεις που υπήρξαν με την ανανέωση του συμβολαίου του Μπακασέτα και την δυνατή μεταγραφή Κρίστισιτς, ήρθε ηρεμία. Μάθαινα πως η ΑΕΚ δούλευε σωστά και οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ψυχολογία στα Σπάτα εμφανίζονταν σίγουροι πως το πράγμα θα αλλάξει και ο Ουζουνίδης θα γυρίσει τούμπα την κατάσταση.

Το παιχνίδι με τον Κισσαμικό ήταν ένα μη αναμενόμενο κρύο ντους και δημιούργησε τεράστια πίεση στην ομάδα. Στα Γιάννενα βγήκε η καλή δουλειά που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα και ο Ουζουνίδης πήρε το δικαίωμα να αλλάξει την κατάσταση στα ντέρμπι. Αν τα καταφέρει κανένας δεν θα τον κουνήσει, ο Δημήτρης Μελισανίδης είναι ο άνθρωπος που θέλει περισσότερο από τον καθένα να πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ