OPINIONS

Το 3-4-3 δεν ταιριάζει σε όλα τα παιχνίδια

SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÐÁÏÊ - ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
PAOK, 2020-21, apogoitefsi, pelkas (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού ώστε να ανοίγει τις μαζικές άμυνες και να αυξήσει τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών του στις επιθέσεις της ομάδας του.

Με ένα freak αυτογκόλ του Μιχάι, ο ΠΑΟΚ έχασε μέσα από τα χέρια του μία πολύτιμη νίκη. Εξορισμού το να έχεις δώσει πριν από τρία βράδια ένα απαιτητικό Ευρωπαϊκό παιχνίδι έχει τις δυσκολίες του.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ

Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα, ούτε θα είναι η τελευταία που μετά από μία μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, αφήνει βαθμούς στο αμέσως επόμενο εγχώριο παιχνίδι. Όπως όμως δήλωσε ο προπονητής του, είναι μία συνθήκη που πρέπει να μάθει να τη διαχειρίζεται αν θέλει να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα. Σε αντίθεση με πέρυσι, ο ΠΑΟΚ φέτος θα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και σε αντίθεση και με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχει και την υποχρέωση να τα πάει καλά. Ο Ολυμπιακός που πήρε το περσινό πρωτάθλημα σε αυτό το κομμάτι, τα κατάφερε σε σπουδαίο βαθμό.

ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ

Ο Φερέιρα αποφάσισε να ξεκουράσει τους Ίνκασον, Καντουρί, Πέλκα και να επαναφέρει τον Μπίσεσβαρ στον περίεργο ρόλο που του είχε αναθέσει και στο παιχνίδι με την ΑΕΛ στα δεξιά. Είναι δεδομένο πως αυτό το 3-4-3 με δύο κεντρικά χαφ, αναγκάζει τους παίκτες του ΠΑΟΚ, να παρακάμπτουν τη μεσαία γραμμή και να προσπαθούν με μεγάλες πάσες και με επιθέσεις με λίγους ποδοσφαιριστές, να είναι απειλητικοί. Η αλήθεια είναι πως όσο υπάρχει ένταση το πετυχαίνουν. Στο πρώτο ημίχρονο όμως, τα πόδια ήταν φανερά κουρασμένα. Ο ΠΑΟΚ έμενε σε χαμηλά μέτρα, δεν πίεζε για να κλέψει μπάλες και με τον τρόπο που προσπαθούσε να επιτεθεί είχε τέσσερις ψευτοευκαιρίες.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΙΓΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Στο 16' μεταβίβαση του Σβαμπ στον Σφιντέρσκι με την εκτέλεση να έρχεται από δύσκολη γωνία και να πηγαίνει πάνω στον Γιανιώτη, στο 28' μετά από Βολέ του Ζίφκοβιτς, ο Τζόλης πρόλαβε τον τερματοφύλακα και ανατράπηκε εκτός περιοχής, στο 40' μία ατομική ενέργεια του Ζίφκοβιτς που εκτέλεσε ο ίδιος πάνω στον τερματοφύλακα. Επιθέσεις που είχαν ένα κοινό γνώριμα, δεν βγήκαν μέσα από συνεργασία πολλών ποδοσφαιριστών.

Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που ακολουθεί τη μέχρι στιγμής προσπάθεια του φετινού ΠΑΟΚ. Όλα γίνονται, είτε με μεγάλες πάσες, είτε με μία συνεργασία δύο ποδοσφαιριστών, είτε μέσα από κάποια ατομική ενέργεια και απαιτούν γρήγορη αποφασιστική εκτέλεση.

ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο είχε μία μεγάλη διαφορά, που μέχρι να έρθει το αυτογκόλ του Μιχάι, έδειχνε ικανή να δώσει τη νίκη με μισό μηδέν που έψαχνε ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Φερέιρα ρίσκαραν στα μέτρα αλλά και στην επιθετικότητα που πίεζαν στην προσπάθεια υποδοχής μπάλας του αντιπάλου. Το γεγονός αυτό, έδωσε την δυνατότητα στον Ατρόμητο, να είναι επικίνδυνος στην κόντρα, αλλά και το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να κυνηγήσει και τελικά να βρει το γκολ που έψαχνε.

Ο Εσίτι έκανε σπουδαία δουλειά στον ρόλο του, έκλεψε πολλές μπάλες και βοήθησε τον ΠΑΟΚ να γίνει πιο πιεστικός. Στο 57', ήρθε η συνεργασία των Γιανούλη, Ζίφκοβιτς και το γκολ του Σέρβου που θα μπορούσε να δώσει μία πολύτιμη οριακή νίκη στον ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΣΕ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Ανάμεσα στο τέρμα του Ζίφκοβιτς, είχαν χαθεί δύο σημαντικές ευκαιρίες του Ατρόμητου. Η ομάδα του Κάναντι σε αντίθεση με την παθητική την περασμένη αγωνιστική ΑΕΛ, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όσα της έδινε ο αγώνας. Όταν προσπάθησε να κερδίσει μέτρα ο ΠΑΟΚ, μπόρεσε και απομόνωσε την αμυντική τριάδα από τα μπακ και έφτιαχνε επιθέσεις με τρεξίματα, απέναντι σε τρεις στόπερ του ΠΑΟΚ. Ένα λεπτό πριν το τέρμα του Ζίφκοβιτς, ο Ατρόμητος είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Γιακουμάκη, στην αμέσως επόμενη φάση μετά το γκολ και μέχρι να οργανωθεί η άμυνα του δικέφαλου, χτύπησε ξανά στην πλάτη της άμυνας και είχε διπλή ευκαιρία. Στην συγκεκριμένη φάση, φάνηκε η έλλειψη γνώσης του Μπίεσεσβαρ να αποφασίσει σωστά και να κινηθεί έξυπνα και έγκαιρα παίζοντας σαν μπακ. Έμεινε ακίνητος στην πάσα που βγήκε στην πλάτη της άμυνας και κάλυπτε τον Γιακουμάκη.

Από την στιγμή όμως που πέρασαν αυτές οι δύο ευκαιρίες φαινόταν πως το τέρμα του Ζίφκοβιτς, θα χαρίσει την νίκη στον ΠΑΟΚ. Όλα έδειχναν πως για δεύτερη στην σειρά αγωνιστική η ομάδα του Φερέιρα, θα αξιοποιήσει την αποτελεσματικότητα των εξτρέμ της, πλεονέκτημα που είναι φανερό πως θα συντροφεύει την ομάδα του Φερέιρα την φετινή χρονιά.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι τρείς βαθμοί χάθηκαν με έναν ακραίο τρόπο, πάντως ο Φερέιρα δεν βοήθησε με το κοουτσάρισμα την ομάδα του. Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ κέρδιζε, είχε ρίξει την ένταση και προσπαθούσε να διαχειριστεί και να κρατήσει το 1-0, δεν είχε λογική που άφηνε στα δεξιά τον Μπίσεσβαρ που δημιουργούσε συγκεκριμένο χώρο στον Ατρόμητο για να επιτεθεί. Δεν έγινε κάτι σπουδαίο, όμως κέρδιζε μέτρα και αυτοπεποίθηση.

Επίσης καλό είναι να μπαίνουν οι νέοι, πιθανότατα ο Κούτσιας να είναι μεγάλο ταλέντο, η αλήθεια όμως είναι πως η είσοδος του δεν βοήθησε. Ειδικά από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλος καθαρός φορ στον πάγκο, το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ ισοφαρίστηκε και δεν είχε φορ να φοβίσει την άμυνα του Ατρόμητου, αλλά και να επιτρέψει στους συμπαίκτες του να βάλουν την μπάλα μέσα στην περιοχή, κόστισε σημαντικά και δεν επέτρεψε να γίνει σοβαρή προσπάθεια για το 2-1.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ

Δεν θέλω να είμαι ούτε άδικος, ούτε αυστηρός. Πέρυσι ο Φερέιρα έκανε μία από τις χειρότερες δουλειές προπονητή που έχουμε δει στην χώρα μας και είναι αρκετές. Ότι και να συμβεί φέτος αυτό δεν αλλάζει. Προσωπικά δεν θα τον κράταγα ποτέ, όμως δεν έχω αυτή την θέση, η διοίκηση αποφάσισε για πολλούς λόγους να του δώσει ακόμα μία ευκαιρία και δικαιώνεται μέχρις στιγμής.

Την ομάδα τη δουλεύει καλά, το σύστημα που έχει βρει ταιριάζει και κάνει ανταγωνιστικό τον ΠΑΟΚ σε παιχνίδια υψηλού ανταγωνισμού. Όμως είναι φανερό πως δεν βοηθά για να βγαίνουν επιθέσεις και να υπάρχει συμμετοχή πολλών παικτών στη δημιουργία.

Το γεγονός αυτό αν δεν αλλάξει σε ένα βάθος χρόνου στο πρωτάθλημα, θα είναι παράλογο να μην κοστίσει. Σήμερα ήταν ακραίο το τέρμα που δέχτηκε, όμως δεδομένα η εμφάνιση που έκανε ο ΠΑΟΚ, ήταν για να βρει μάξιμουμ ένα τέρμα. Ακόμα και στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, που υπήρχε περισσότερη ενέργεια, στην τελευταία φάση του αγώνα, θα μπορούσε να είχε ισοφαριστεί.

Ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις του, το γήπεδο και η ποδοσφαιρική λογική δείχνει πως για παιχνίδια, που θα πρέπει να ανοίγει μαζικές άμυνες θα πρέπει να βρει κάτι διαφορετικό από το 3-4-3. Έτσι κι αλλιώς ο φετινός ΠΑΟΚ θα παίξει Ευρώπη και το πρωτάθλημα έχει playoffs. Οπότε τα παιχνίδια που θα μπορέσει να βοηθηθεί από το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ