OPINIONS

Τεράστια διαφορά ποιότητας

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ανωτερότητα του Ολυμπιακού και το πρόβλημα της ΑΕΚ στο κέντρο της άμυνας. Η τριάδα στον άξονα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και όσα αυτό (δεν) έδειξε εν όψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας.

Έχει πολύ δύσκολη εβδομάδα ο Καρέρα, ο οποίος καλείται να καλύψει τεράστιο χάντικαπ, για να παρουσιάσει μία ανταγωνιστική ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Ολυμπιακό. Για την ανωτερότητα των ερυθρολεύκων, το δίκαιο πρωτάθλημα που κατέκτησαν, έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" βγήκαν συμπεράσματα που θα ακολουθήσουν και τις δύο ομάδες, αυτήν την εβδομάδα, ενόψει του τελικού.

ΚΡΥΦΤΗΚΕ Ο ΚΑΡΕΡΑ

Εξ ορισμού ο αγώνας της Κυριακής ήταν περίεργος. Δεν κρινόταν τίποτα επί της ουσίας, με δεδομένο πως φαινόταν δύσκολο να χάσει ο ΠΑΟΚ από τον Άρη των 11 παικτών, την ώρα που υπάρχει σε μία εβδομάδα ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας. Συνθήκη που πιστεύω ότι οδήγησε τον Καρέρα στην απόφαση να κρυφτεί.

Δεν πιστεύω πως υπήρχε περίπτωση αν δεν είχαμε μπροστά μας τον τελικό, ο Ιταλός τεχνικός να κατέβαζε με αυτήν την λογική την ομάδα του. Δηλαδή ένα σχήμα με δίδυμο στην άμυνα και στον άξονα. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του αγώνα έδειξε πως έχει την υποχρέωση στον τελικό να κάνει την ομάδα του πιο σκληρή. Πρέπει να περιμένουμε την ΑΕΚ, είτε με τριάδα στην άμυνα, είτε με καθαρή τριάδα στον άξονα, χωρίς να αποκλείω ένα καθαρό 5-3-2.

ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ειδικά απέναντι σε έναν Ολυμπιακό με τον Φορτούνη σε ρόλο επιτελικού χαφ και με σχηματισμό 4-2-3-1, είναι απαραίτητο να υπάρχει έξτρα ποδοσφαιριστής στο κέντρο της άμυνας. Πιθανότατα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και η άμυνα της ΑΕΚ, να μπορούσε να αντέξει, αν υπήρχε το δίδυμο των Βράνιες - Τσιγκρίνσκι. Η αποχώρηση του Βόσνιου και ο τραυματισμός του Ουκρανού άλλαξαν τα δεδομένα. Όσο φιλότιμη προσπάθεια και να κάνουν, οι Σβάρνας - Οικονόμου, το επίπεδο τους είναι συγκεκριμένο. Δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που ασκούν οι ερυθρόλευκοι όταν πρεσάρουν πάνω στην μπάλα, ούτε φυσικό το γέμισμα της περιοχής τους. Αυτόματα προκύπτει μία διαφορά ποιότητας, που αν δεν φροντίσει ο προπονητής να την καλύψει με υπεραριθμία στον συγκεκριμένο χώρο, είναι δεδομένο πως θα κάνει την διαφορά. Ασφαλώς δεν σημαίνει πως υπάρχει και σίγουρη συνταγή επιτυχίας.

Απλά το παιχνίδι της Κυριακής έδειξε στον Καρέρα πως έχει μία εβδομάδα για να στύψει το μυαλό του και να βρει τρόπο, με τους Σβάρνα - Οικονόμου στο κέντρο άμυνας, να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα είναι ικανό να αμύνεται σε χαμηλά μέτρα. Δεν αποκλείεται να δούμε στον τελικό την ΑΕΚ να αγωνίζεται με τρία μπακ και τον Μπακάκη να πάρει τον ρόλο που του έδινε σε δυνατά παιχνίδια ο Χιμένεθ, αυτόν του τρίτου στόπερ.

ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ υποχρεωτική την χρησιμοποίηση της τριάδας των Σιμόες - Κρίστισιτς - Σιμάνσκι. Όταν χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, έφερε και μία ισορροπία καθώς δεν ήταν και τόσο εύκολο -όσο στο πρώτο ημίχρονο- να υποδεχτεί την μπάλα ο Φορτούνης και να γυρίσει πρόσωπο στην αντίπαλη εστία. Κάτι που του επέτρεπε στο πρώτο μέρος να δημιουργεί.

ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ

Καταλαβαίνω τον Καρέρα που ήθελε να κρύψει πράγματα πριν τον τελικό. Ό,τι και να γίνει στο παιχνίδι της επόμενης Κυριακής, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Λύση μπορεί να βρει, βάζοντας -με ένα συντηρητικά σκληρό σχήμα- δυσκολίες για ένα παιχνίδι. Αν το χαρτί του, το έπαιζε στο χθεσινό παιχνίδι στο Φάληρο, θα έδινε μία ολόκληρη εβδομάδα στον Μαρτίνς και στους ποδοσφαιριστές του, να ψάξουν για να βρουν τον τρόπο που θα ξεκλειδώσουν την αμυντική του λειτουργία. Κατεβάζοντας την ΑΕΚ με ένα ελαφρύ σχήμα για τα δεδομένα του αγώνα, ρίσκαρε μία βαριά ήττα, τελικά έφαγε 3 γκολ, διατήρησε όμως το δικαίωμα του αιφνιδιασμού. Αν κάνει την έκπληξη και κατακτήσει την επόμενη εβδομάδα το Κύπελλο, κανείς δεν θα θυμάται το τι έγινε στην τελευταία αγωνιστική των playoffs.

Συμπεράσματα βέβαια βγαίνουν και για τον Ολυμπιακό. Μετά την πρώτη φετινή ήττα στο πρωτάθλημα, ήταν δεδομένο πως η σοβαρή ομάδα του Μαρτίνς, θα ψάξει για αντίδραση. Πήραμε στο πρώτο κυρίως ημίχρονο, ένα μικρό δείγμα τι μπορούν να κάνουν παίζοντας κοντά μεταξύ τους, οι Φορτούνης - Βαλμπουενά.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ - ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Ο Πορτογάλος προπονητής, παρουσίασε την ομάδα του με καθαρό 4-2-3-1, βρήκε και έναν σοφτ επιρρεπή στο εύκολο λάθος αντίπαλο και εκμεταλλεύτηκε την ποιότητα των μεσοεπιθετικών του. Ωραίες συνεργασίες των Φορτούνη, Βαλμπουενά που οργιάζουν παίζοντας κοντά ο ένας με τον άλλον, παγίδες και πίεση ψηλά, που δημιουργούσαν σοκ στην αντίπαλη άμυνα, επιλογές υψηλής ποιότητας από τον Ελ Αραμπί και φυσικά μία γκολάρα και ένα γεμάτο παιχνίδι από τον Ρατζέλοβιτς. Όλα αυτά όμως έγιναν, σε ένα παιχνίδι που ο αντίπαλος ούτε μπορούσε, ούτε προσπάθησε να βάλει δυσκολίες.

ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τον τελικό της Κυριακής φαντάζομαι πως θα προκύψει το δίλημμα, για την επιλογή στον άξονα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει πολλές επιτυχίες με την σκληρή τριάδα στο κέντρο των Γκιλιέρμε - Μπουχαλάκη - Καμαρά, αποδείχτηκε όμως στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης και για το Κύπελλο και για τα playoffs, πως όταν ο αντίπαλος παίζει με πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα και σε χαμηλά μέτρα, η συγκεκριμένη λογική, δεν γίνεται να λειτουργήσει. Δεν βοηθά στο να υπάρχει δημιουργία και να ανοίγει η αντίπαλη άμυνα.

Το καθαρό 4-3-3 αποτελεί μία επιτυχημένη συνταγή για παιχνίδι ίσων μέτρων, που αυξάνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των ερυθρολεύκων, σε αυτού του είδους τους αγώνες. Λειτούργησε με την Άρσεναλ, στα δύο παιχνίδια στην Τούμπα, που έκριναν το πρωτάθλημα, σε εγχώρια ντέρμπι. Με κατώτερους όμως αντιπάλους που είχαν ελαφρότητα στο αμυντικό τους σχέδιο, φαντάζει βέβαιο πως με αυτό το πλάνο, θα παίξει και το χαρτί του στο Μολινό.

Κανένας δεν μπορεί με σιγουριά να εκφράσει τη βεβαιότητα του, για τον βαθμό που θα καταφέρει να μεταμορφώσει την ΑΕΚ, σε μία εβδομάδα ο Καρέρα, είναι όμως σίγουρο πως θα προσπαθήσει να την κάνει πιο σκληρή και να την οδηγήσει σε πιο ασφαλείς λύσεις στην πίεση στην αρχική της ανάπτυξη.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα βρει έναν αντίπαλο που το αρχικό του πλάνο, θα είναι να του περιορίσει την δημιουργία και Να του αφήσει την μπάλα. Σε αυτές τις συνθήκες το καθαρό 4-3-3 χωρίς δημιουργό, πιο ψηλά από τους Μπουχαλάκη - Γκιγιέρμε θα είναι δυσλειτουργικό. Στον τελικό θα χρειαστεί τον Φορτούνη στον φυσικό του χώρο, τον Βαλμπουενά στα δεξιά, για να μπορεί να πάρει την διαφορά η ομάδα από την δική τους συχνή συνεργασία και φυσικά έναν καθαρό εξτρέμ στα άκρα.

ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ

Το χθεσινό παιχνίδι έδωσε μία εικόνα της μεγάλης διαφοράς που έχουν αυτήν την εποχή οι δύο ομάδες. Διαφορά που θα αναγκάσει τον Καρέρα να καταφύγει σε ένα συντηρητικό καθαρά αμυντικό σχέδιο, για να την κρύψει, να καταφέρει σε ένα παιχνίδι να βραχυκυκλώσει τον Ολυμπιακό και να του πάρει το κύπελλο. Η αλήθεια είναι πως η αποχώρηση του Βράνιες και ο τραυματισμός του Τσιγκρίνσκι τού στερούν τα όπλα αναχαίτισης και έχει μία εβδομάδα μπροστά του, να σπάσει το κεφάλι του, για να βρει τρόπο να καλύψει αυτό το σημαντικό χάντικαπ.

Δεν πιστεύω πως θα το κάνει ο Μαρτίνς, θα ήταν πάντως σημαντική βοήθεια για τον ίδιο, να στερήσει παίκτη ο Πορτογάλος τεχνικός, από την δημιουργία της ομάδας του και να πάει σε καθαρό 4-3-3 στον τελικό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ