OPINIONS

Τα μεγάλα κέρδη της ΑΕΚ

EUROPA LEAGUE / ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το νέο όπλο του Καρέρα, το σεμινάριο του Τσιντώτα και η δικαίωση του Βασιλαντωνόπουλου. Ο Τσάρλυ γραφει για την πρόκριση της ΑΕΚ επί της Σεντ Γκάλεν και τα μεγάλα κέρδη στην αρχή της φετινής σεζόν.

Η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της κόντρα στη Σεντ Γκάλεν (0-1), πήρε την πρόκριση που την οδηγεί στον δικό της τελικό με τη Βόλφσμπουργκ αλλά τα κέρδη δεν περιορίζονται μόνο στην πρόκριση.

Δύο δικά της παιδιά είναι στην πράξη σημαντικές μεταγραφές και στο μικρό χρονικό διάστημα που έπαιξε ο Λιβάι Γκαρσία έμοιαζε σαν να έρχεται από άλλον ποδοσφαιρικό κόσμο. Αγωνίζεται σε μία ένταση και σε ταχύτητες πολύ πιο υψηλές από τους συμπαίκτες του, κάτι που τα τελευταία χρόνια το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη η επίθεση της ομάδας.

ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΣΙΝΤΩΤΑΣ-ΣΒΑΡΝΑΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελβετία, φάνηκε πως δεν είναι λειτουργικό να παίζεις σε χαμηλά μέτρα με τρεις μπαλάτους φορ που δεν διακρίνονται για τα τρεξίματα του, για τη γρήγορη κάλυψη αποστάσεων. Η ΑΕΚ έμεινε χαμηλά, ήταν σε δεύτερο ρόλο στο παιχνίδι και επέτρεψε στους Ελβετούς να κερδίσουν αυτοπεποίθηση. Πέρασε δύσκολες στιγμές, είχε τους Τσιγκρίνσκι, Ινσούα σε άσχημη ημέρα, έγιναν ατομικά λάθη και σε μεγάλο βαθμό κρατήθηκε από την πολύ καλή ημέρα που βρέθηκε ο Τσιντώτας αλλά και ο Σβάρνας.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Όπως έγραψε χθες και ο Βαγγέλης Αρανούτογλου, ο Παναγιώτης Τσιντώτας με τις εμφανίσεις του, τελείωσε μία και καλή την κουβέντα για το αν πρέπει η ΑΕΚ να πάρει τερματοφύλακα. Του δόθηκε η ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά τελειώνοντας κάθε συζήτηση. Το σημαντικό είναι πως δεν έχει αρκεστεί σε αποκρούσεις ρέντας, σε επεμβάσεις λόγω προσόντων που προέρχονται από τα καλά του ρεφλέξ.

Έχουμε δει άλλωστε σπουδαία παιχνίδια τη σεζόν που πήρε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, από τον Πασχαλάκη. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Πασχαλάκης είχε ρέντα, φόρμα και προσόντα, η εικόνα του όμως έδειχνε πως όταν η ρέντα φύγει, θα φανεί πως τη θέση δεν την παίζει σωστά. Ο Τσιντώτας κάνει την απόφαση να μην αποκτηθεί άλλος τερματοφύλακας να φαντάζει απόλυτα ασφαλής και ορθή, γιατί όλα τα κάνει μέσα από σωστές αποφάσεις. Έχει μία ηρεμία και μία σοβαρότητα κάτω από το τέρμα, που του επιτρέπει να κάνει δύσκολες επεμβάσεις, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι το εξεζητημένο.

ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Όπως ο τρόπος που αντέδρασε στο παραλίγο αυτογκόλ του Ινσούα και η άψογη στάση του στο 37ο λεπτό. Ειδικά ο τρόπος που λειτουργεί στο τετ α τετ του Ντουά μετά από το ακραίο λάθος του Τσιγκρίνσκι είναι για σεμινάριο. Ο Τσιντώτας χωρίς να κάνει τίποτα εκτός από το να τοποθετηθεί σωστά, να παίξει την θέση του σύμφωνα με τα βιβλία και με καθαρό μυαλό, σβήνει μία φάση που έμοιαζε με μισό γκολ και κάνει την μπάλα να καταλήγει ακριβώς πάνω στο σώμα του.

Βλέπεις τη φάση και δεν παρατηρείς καμία δύσκολη απόκρουση του Τσιντώτα, η μπάλα απλά κατέληξε στα χέρια του από την προβληματική εκτέλεση του Ντουά. Σε αυτήν την προβληματική εκτέλεση όμως τον αντίπαλο επιθετικό τον οδήγησε η απόφαση του Τσιτώντα. Αν ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έπαιρνε φόρα και έτρεχε, θα του επέτρεπε να τελειώσει τη φάση με το τρέξιμο του, η φόρα του επιτιθέμενου θα τον οδηγούσε αυτοματοποιημένα είτε να πλασάρει έναν τερματοφύλακα που θα ήταν εκτός εστίας, είτε να τον περάσει και να βρεθεί σε κενό τέρμα.

Η επιλογή του Τσιτώντα να περιμένει και απλά να κάτσει στο σημείο που δεν θα προσφέρει εύκολη γωνία εκτέλεσης στον αντίπαλο, τον έφερε στη δύσκολη θέση, να μην μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα πάνω στο τρέξιμο του, αλλά να πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει. Ένα στοιχείο που έκανε τον Νικοπολίδη να είναι καθηγητής στα τετ α τετ και πολλοί να αναρωτιούνται, τι κάνει τους αντίπαλους επιθετικούς να τρέμουν και να οδηγούνται σε λανθασμένες αποφάσεις.

Το μυστικό του ήταν πως απλά τους περίμενε, τους ανάγκαζε να σκεφτούν, να μην μπορούν να λειτουργήσουν αυτοματοποιημένα πάνω στο τρέξιμο τους, να μην είναι η προσπάθεια τους ενιαία αλλά ξαφνικά να χρειάζεται μία απόφαση, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σύγχυση, μία περίεργη αμηχανία στον φορ, που αλλιώς φανταζόταν την εξέλιξη της φάσης και όλο αυτό συχνά οδηγεί σε προβληματική εκτέλεση. Για την ακρίβεια πρέπει να έχει υψηλή κλάση ο επιτιθέμενος για να μπορέσει να τελειώσει σωστά, με ποιότητα και όχι με ένστικτο την αποστολή του.

Αυτό ακριβώς έκανε ο Τσιντώτας στην φάση του 37ου λεπτού και οδήγησε σε λάθος τον Ντουά.

Η ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν περιπτώσεις που καταλαβαίνεις πως ο χρόνος φέρνει έτσι τα πράγματα, που κάποια στιγμή η πραγματικότητα και η δικαίωση έρχεται στην επιφάνεια. Απλά υπάρχουν περιπτώσεις, που χρειάζεται οι πρωταγωνιστές να οπλιστούν με υπομονή και να έχουν το ταλέντο να αντέχουν την αδικία και να περιμένουν. Μία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση είναι του Βασιλαντωνόπουλου. Ο ποδοσφαιριστής ανήκει στην ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2015. Τον έστελναν δανεικό πότε στη Βέροια, πότε στην Λαμία, ξανά στην Λαμία, ακόμα και στην Πολωνία. Όπου πήγαινε δεν στεκόταν απλά, γινόταν πρωταγωνιστής. Έπαιζε σε όλους τους χώρους και σε όλες τις πλευρές στα άκρα.

Κάθε καλοκαίρι επέστρεφε στην ΑΕΚ και γρήγορα καταλάβαινε πως δεν υπολογίζεται από τον προπονητή του. Ήταν πραγματικά περίεργο γιατί ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ στα άκρα της άμυνας είχε σοβαρό πρόβλημα. Και ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής εκτός ότι έπαιζε και στις δύο πλευρές είχε ένα πλεονέκτημα που έβγαζε μάτια, σύγχρονο σωματότυπο μπακ, με ύψος 1,80 και με διασκελισμό, στοιχεία που έλειπαν από τους ανταγωνιστές του, στη συγκεκριμένη θέση. Όλα αυτά τα έγραψα πολλές φορές, ακόμα και την ημέρα που ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Παουλίνιο και θυμάμαι και φίλους της ΑΕΚ να θεωρούν πως είμαι σκληρός με την μεταγραφή της ομάδας τους. Όμως ήταν αστείο το να έχει η ΑΕΚ δικό της ένα μπακ με σύγχρονο σωματότυπο, που όπου τον έστελνε δανεικό ξεχώριζε και να τον αφήνει στο περιθώριο, για να φέρει έναν φανερά κατώτερο ποδοσφαιριστή.

Έπρεπε να φθάσει στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, για να του δοθεί η ευκαιρία. Τουλάχιστον ο Ιταλός είναι δίκαιος προπονητής, δεν έφερε κάποιον κατώτερο του από την πατρίδα του, για να τον στείλει ξανά δανεικό, στερώντας του και την τελευταία του ευκαιρία να παίξει στην ΑΕΚ. Τον βόηθησε και το κακό ξεκίνημα των Μπακάκη, Παουλίνιο και πλέον από αυτόν εξαρτάται να μην ξαναχάσει τη θέση του. Δεν χρειάζεται να τον δεις πολύ ώρα να αγωνίζεται για να καταλάβεις πως και από τους δύο έχει περισσότερα προσόντα. Είναι ακραίο και θα πρέπει στην ΑΕΚ να ψάξουν τα αίτια για να μην επαναληφθεί στο μέλλον με κάποιο άλλο παιδί, που χρειάστηκε πέντε χρόνια για να δώσουν σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή μία πραγματική ευκαιρία.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της ΑΕΚ άλλαξε με την είσοδο του Λιβάι Γκαρσία. Ξεχώρισε με το πρώτο του σπριντ, με το που πήγε η μπάλα στην πλευρά του καταλάβαινες πως δεν είχε σχέση η ένταση που αγωνίζεται, με αυτή των υπολοίπων ποδοσφαιριστών. Είμαι ειλικρινής, δεν τον είχα παρακολουθήσει τον ποδοσφαιριστή, δεν βλέπω το πρωτάθλημα του Ισραήλ. Δεν θέλει μυαλό για να καταλάβεις, πως αν αυτός ο ποδοσφαιριστής, με την έφεση στην ντρίπλα που έχει, τη δύναμη που πηγαίνει στο μαρκάρισμα, διέθετε και ποιοτικά τελειώματα, θα έπαιζε στο πιο υψηλό επίπεδο. Στο δικό μας ποδόσφαιρο όμως, αν παίζεις με υψηλή ένταση, αν είσαι εκρηκτικός, έχεις σπριντ και διασκελισμό, κάνεις μεγάλη διαφορά. Η είσοδος του ήταν ένα σοκ για τον αριστερό μπακ της Σεντ Γκάλεν και αυτόματα έδωσε ώθηση στην ομάδα του.

Για τον Καρέρα που λόγω φιλοσοφίας αρκετά συχνά θέλει η ομάδα του να μένει χαμηλά για να κερδίζει μέτρα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο, που ταιριάζει 100% στην φιλοσοφία του. Ήταν απαραίτητο και το γράφω καιρό να αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής που θα καλύπτει τις αποστάσεις και θα μπορέσει να ανεβάσει μεσοεπιθετικά την ταχύτητα της ΑΕΚ. Στα λίγα λεπτά που έπαιξε ο Γκαρσία, έδειξε πως πρόκειται για δυνατή μεταγραφή. Έχει όλα όσα χρειαζόταν στο επιθετικό κομμάτι η ΑΕΚ και μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μάρκαρε τον αντίπαλο μπακ. Είναι σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο εξτρέμ να μην επιτρέπει στον αντίπαλο μπακ να παίρνει την πλευρά και η παρουσία του σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού θα τα βασανίσει τα αντίπαλα μπακ. Με αυτά τα προσόντα, αν έχει απλά αξιοπρεπή τελειώματα και είναι απλός στην τελική απόφαση, θα κάνει τεράστια διαφορά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Τσιντώτας τελείωσε τη συζήτηση
H AEK προκρίθηκε, αλλά μειώνονται οι ζωές
Βαθμολογία UEFA: Έδωσε ελπίδες η ΑΕΚ στην Ελλάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ