OPINIONS

Συνεχίζει στις λογικές που τον κατέστρεψαν

SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA)
SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό και το γεγονός πως δεν υπάρχει προοπτική όταν βγάζει για σκότωμα τους πιο αξιόλογους ποδοσφαιριστές που βγάζει η ακαδημία του.

Διαβάζεις το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού και αντιλαμβάνεσαι πως αυτή η ομάδα δεν έχει σωτηρία. Στο σύλλογο έγινε μία αναγκαστική προσπάθεια το καλοκαίρι να βγουν προς τα έξω κάποια νέα παιδιά. Η αρχή της σεζόν γέμισε ελπίδες, η διάρκεια της όμως ήταν σκληρή και σε ένα μεγάλο βαθμό απογοήτευσε.

Η πορεία του πρότζεκτ ήταν καθοδική και έγινε αντιληπτό, πως αν δεν υπάρξουν προσθήκες από έμπειρούς ποδοσφαιριστές, δεν μπορεί να δημιουργηθεί η οποιαδήποτε προοπτική. Σε κάθε περίπτωση αν κάτι κέρδισε ο Παναθηναϊκός από αυτήν την προβληματική σεζόν, είναι πως δοκίμασε αρκετά παιδιά από τις ακαδημίες και μέσα από τις ευκαιρίες που πήραν ξεχώρισαν οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Εμμανουηλίδης, Μαυρομμάτης.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνουν όλη μεγάλη καριέρα, ούτε κανείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το ποιο είναι το ταβάνι τους. Και οι τέσσερις έχουν φανερές αδυναμίες αλλά και μεγάλα περιθώρια εξέλιξης.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗ

Έχουμε φθάσει στα τέλη Μαϊου, ο Παναθηναϊκός ακόμα πρόταση για να ανανεώσει τα συμβόλαια των νέων ποδοσφαιριστών που λήγουν τα συμβόλαια τους, δεν έχει κάνει. Οι άνθρωποι του διαρρέουν πως έχουν σκοπό να ανανεώσουν τον Μπουζούκη και να του δώσουν σημαντικές αρμοδιότητες στον αγωνιστικό χώρο, όπως και ανέλυσε στο πρόσφατο κείμενο του ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Παρότι όμως ο χρόνος έχει περάσει, ο Μπουζούκης τον Ιανουάριο θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα θέλει και ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να τον χάσει μόνο με τα τροφεία, επίσημη πρόταση για ανανέωση δεν έχει δεχτεί.

Ανεπίσημη επιθυμία έχει εκφραστεί να του ανανεώσουν το συμβόλαιο για 3 χρόνια, με απολαβές που να φθάνουν τον τρίτο χρόνο τις 120 χιλιάδες ευρώ. Το περίεργο είναι πως ο νεαρός ποδοσφαιριστής μαζί με τα μπόνους συμμετοχής, κοντά σε αυτά τα χρήματα έχει λάβει και την φετινή σεζόν. Ασφαλώς και είναι παράλογο να πιστεύει η πλευρά του Παναθηναϊκού πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ποσά. Δεν γίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση, με λεφτά που λαμβάνουν ποδοσφαιριστές στον σύλλογο που δεν έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα, ούτε φυσικά την παραμικρή αγοραστική αξία. Καλές είναι οι προθέσεις του Δώνη, που θέλει να του δώσει αυξημένες αρμοδιότητες, όμως είναι παράλογο, που ακόμα δεν έχει γίνει μία σοβαρή πρόταση στον ποδοσφαιριστή, που από όσο γνωρίζω οι απαιτήσεις του μόνο παράλογες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

ΤΑΒΑΝΙΑΣΑΝ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ, ΕΞΤΡΕΜ 22 ΕΤΩΝ ΜΕ ΝΤΡΙΜΠΛΑ

Όταν δεν έχεις την ικανότητα να κινηθείς δυνατά στη μεταγραφική αγορά, πρέπει να βρεις αξία μέσα από σωστές προσεγμένες επιλογές και να μπορέσεις μέσα από την καλή δουλειά σου να αναδείξεις αξία. Αυτός είναι ο δρόμος και για να πετύχεις πρέπει να αποδειχτείς, διορατικός και αποτελεσματικός. Διαβάζω την απόφαση που έχει πάρει ο σύλλογος, να βάλει πωλητήριο λίγο πάνω από το 1 εκατομμύριο ευρώ στον Χατζηγιοβάνη. Απόφαση με την οποία φαίνεται να έχουν σύμφωνη γνώμη τεχνικός Διευθυντής και προπονητής και είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Διαβάζω στα ρεπορτάζ τη φράση, ταβάνιασε ο Χατζηγιοβάνης, έχει παίξει στην πρώτη ομάδα ήδη τρία χρόνια και έχει δείξει μέχρι που μπορεί να φθάσει. Σχόλια και επιχειρήματα, που πραγματικά είναι πολύ φτωχά. Ο Χατζηγιοβάνης τον Μάιο θα γίνει μόλις 22 ετών. Τα περιθώρια εξέλιξης ενός ακραίου επιθετικού με αρχικό πέταγμα και προσόντα που του δίνουν το δικαίωμα να πηγαίνει στο ένας με ένας, από τη στιγμή που βρίσκει χρόνο συμμετοχής είναι μεγάλα.

Ο Χατζηγιοβάνης, μέσα από τις αδυναμίες του, έχει ένα μεγάλο χάρισμα που δεν το βρίσκεις εύκολα και δεν το είχε κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στο φετινό Παναθηναϊκό. Προσπαθεί να περάσει τον παίκτη του, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι. Το να υποστηρίζεις πως έχει φθάσει στο ταβάνι του, ποδοσφαιριστής που μόλις μπήκε στα 22 του χρόνια, είναι από μόνο του κάτι το αφελές, ειδικά παίζοντας σε ομάδα που αγωνιστικά είναι προβληματική.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ

Όπως επίσης το να μην καταλαβαίνεις πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το να πουλάς εξτρέμ με ικανότητα στην ντρίπλα, σε τόσο χαμηλό ποσό, είναι εγκληματικό. Ο Παναθηναϊκός έχει τα οικονομικά του προβλήματα, μη τρελαθούμε όμως δεν θα σωθεί από το εκατομμύριο που θα φέρει ο Χατζηγιοβάνης. Απλά θα πετάξει ακόμα ένα περιουσιακό του στοιχείο, δίχως να προσπαθήσει να εξαντλήσει την προοπτική να πάρει από αυτόν ότι περισσότερο μπορεί, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Σε μία εποχή που στο ποδόσφαιρο βρέχει χρήμα, ο Παναθηναϊκός κρατά ομπρέλα. Έγιναν πολλά λάθη τα περασμένα χρόνια, που όλα είχαν ένα κοινό παρανομαστή. Δεν φρόντιζε η ομάδα να δημιουργήσει συνθήκες για να έχει ο σύλλογος μεγαλύτερα έσοδα.

Το κυριότερο έγκλημα, έγινε στον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Παναθηναϊκός την Ευρωπαϊκή προοπτική. Το γεγονός πως δεν κατάφερε να μαζέψει βαθμούς, όταν επέστρεψε από το 2014 στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σαν να μην έφθανε αυτό δέχτηκε και την τιμωρία. Αυτά όμως τα εγκλήματα είναι γνωστά και τα έχω αναφέρει πολλές φορές. Την προκειμένη στιγμή ο δρόμος είναι μόνο ένας.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Μακροχρόνια συμβόλαια στα παιδιά τα οποία έδειξαν πως είναι σε θέση να παίξουν στον Παναθηναϊκό και ενίσχυση με ποδοσφαιριστές που είναι σε τιμές που μπορεί να σηκώσει ο σύλλογος και θα του δώσουν στοιχεία που έλλειπαν από την περσινή προσπάθεια.

Για παράδειγμα ένας φθηνός δημιουργός, τύπου Μάζουρεκ, η Μπερτόγλιο που έχουν γραφτεί στα ρεπορτάζ, θα δώσει στοιχεία στην ανάπτυξη που έλλειπαν από τη φετινή προσπάθεια της ομάδας του Δώνη. Άμεσα θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η ικανότητα των Χατζηγιοβάνη, Εμμανουηλίδη να κινηθούν στον χώρο και θα μπορούν με μεγαλύτερη συχνότητα να πάρουν την μπάλα πάνω στην κίνηση τους, χωρίς να νοιώθουν την υποχρέωση να περάσουν τον προσωπικό τους αντίπαλο, για να βρουν τελική φάση.

Στον περσινό Παναθηναϊκό, υπήρχαν μόνο οι κάθετες του Μπουζούκη, ένα καθαρό επιτελικό χαφ, να πάρει την μπάλα ψηλά και να αξιοποιήσει την κίνηση του εξτρέμ δεν υπήρχε.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Πέρυσι ο Χατζηγιοβάννης είχε τέσσερα τέρματα, τέσσερις ασίστ σε 26 παιχνίδια, σε μία ομάδα που δεν είχε επιτελικό χαφ και έπαιζε με φορ τον Μακέντα. Ένας ακόμα γεμάτος ποδοσφαιρικά χρόνος, σε μία ομάδα που θα έχει καλύτερες λύσεις σε κομβικές θέσεις, θα βοηθήσει τα νέα παιδιά που έχουν ξεχωρίσει να ανέβουν επίπεδο και να φτιάξουν τα νούμερα τους.

Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει στο μέλλον, ένα πραγματικά αξιοπρεπή ποσό. Ακόμα και αν αυτό δεν μπορέσει να συμβεί, θα επωφεληθεί ο σύλλογος από μία πιθανή καλύτερη πορεία της ομάδας.

Λυπάμαι που το αναφέρω, αλλάδεν υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης,ότανενώ δεν έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα ανταγωνιστικό μπάτζετ ταυτόχρονα δεν μεριμνάς να εξασφαλίσεις την παραμονή των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που έχει βγάλει η ακαδημία σου. Δεν μπορεί να υπάρχει προοπτική, όταν αποφασίζεις να δίνεις σε τόσο χαμηλά νούμερα τους πιο αξιόλογους ποδοσφαιριστές που βγάζεις από την ακαδημία σου, δίχως να εξαντλήσεις πρώτα τα περιθώρια για να φθάσουν το αγωνιστικό τους ταβάνι και να φροντίζεις να δουλέψεις με έναν τρόπο, που θα τους κάνει να είναι πιο ελκυστικοί, όταν θα βγουν στηναγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ