OPINIONS

Στο γήπεδο είναι τέταρτος ο Παναθηναϊκός

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που θύμισε την ομάδα του φθινοπώρου στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Άρη και τον Δώνη που κατάφερε παρά τα προβλήματα να φτιάξει την τέταρτη καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός με μία εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο που θύμισε την εποχή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, κέρδισε ένα παιχνίδι κόντρα στον Άρη που πριν από τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το είχε σημαδέψει.

Αυτός ο αγώνας θα ήταν ο δικός του τελικός, κάποιοι που υποτίθεται πως είναι οπαδοί του, φρόντισαν να μην του δώσουν αυτή την δυνατότητα.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Ο Γιώργος Δώνης μπορεί να μη κατάφερε να κρατήσει την καλή εικόνα που έδειξε η ομάδα του στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως μπορεί να νοιώθει περήφανος που με τόσα πολλά προβλήματα στη βαθμολογία του γηπέδου, οδηγεί την ομάδα στην τέταρτη θέση. Εκτός απροόπτου η ποινή δεν θα σβήσει, όμως η αλήθεια είναι πως στον αγωνιστικό χώρο ο Παναθηναϊκός έχει μαζέψει 44 βαθμούς, αλλά η διοίκηση του και οι οργανωμένοι οπαδοί του δεν του επέτρεψαν να πετύχει τον αγωνιστικό του στόχο.

ΦΟΒΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΑΡΗΣ

Το πρώτο ημίχρονο δεν προδιέθετε την εικόνα της επανάληψης. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε σαν να μη μπορούσε να κρατήσει μπάλα, να σταματήσει τη κατοχή του Άρη και να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στο παιχνίδι. Η ομάδα του Παντελίδη, παρουσιάστηκε με το κλασικό της 4-2-3-1 με δύο αμυντικούς χαφ και την επιθετική τριάδα των Μαρτίνες, Λάρσον, Γκαρσία πίσω από τον Ντιγκινί.

Στα πρώτα 45 λεπτά έδειχνε καλύτερη, δουλεμένη ομάδα. Δεν αξιοποίησε όμως στον βαθμό που θα έπρεπε την εύκολη κυκλοφορία μπάλας που είχε και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός αμυνόταν υπερβολικά χαμηλά. Στο διάστημα της υπεροχής του, αρκέστηκε απλά στο να παίρνει ασφάλεια μέσα από το σίγουρο κράτημα μπάλας και από την δικιά του κατοχή. Ήταν φοβικός. δεν ρίσκαρε, δεν είχε κινήσεις για να φέρει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και χρειάστηκε ένα λάθος του Κουρμπέλη για να δημιουργήσει την μοναδική του ευκαιρία σε ολόκληρο το παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως ο Μαρτίνες σπατάλησε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ, πήρε από τον Λάρσον την μπάλα με ιδανικό τρόπο και είχε όλο το τέρμα μπροστά του για να εκτελέσει, το πλασέ του κατέληξε στο δοκάρι. Από εκεί και πέρα, δεν κατάφερε να δημιουργήσει το παραμικρό.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έμοιαζε σαν να παίζει διεκπεραιωτικά. Αμύνθηκε σε χαμηλά μέτρα, είχε στο μυαλό του μόνο πως θα κρατήσει το μηδέν, να μην επιτρέψει στους ακραίους του Άρη να απειλήσουν, δίχως όμως να προσπαθεί για να σταματήσει την αρχική του κυκλοφορία, χωρίς να υπάρχει στο μυαλό των παικτών του, πως πρέπει να επιτεθούν.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί όταν πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια πως θα αλλάξει τόσο δραματικά η εικόνα. Το παιχνίδι και η κατάσταση που πήγαιναν σε αυτό οι δύο ομάδες, περισσότερο σου έβαζε στο μυαλό να σκεφτείς, τι πρέπει να αλλάξει ο Άρης για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την καλή κυκλοφορία του και τις σίγουρες πάσες των ποδοσφαιριστών του, παρά το πώς θα γίνει πιο επιθετικός ο Παναθηναϊκός.

Τα πράγματα όμως εξελίχτηκαν διαφορετικά, οι παίκτες του Δώνη μπήκαν με τελείως διαφορετική προσέγγιση και όσο πέρναγε ο χρόνος γινόντουσαν και καλύτεροι. Κατάφεραν να ανεβάσουν ψηλά με ασφάλεια την τελευταία γραμμή άμυνας τους, να μην απειλούνται καθόλου από την δυνατή αριστερή πλευρά με Κόρχουτ, Λάρσον του Άρη και να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα από την απέναντι.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕΤΡΑ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Το γεγονός πως ο Άρης έπαιξε χωρίς στράικερ και είχε τον Ντιγκινί στην κορυφή της επίθεσης να λειτουργεί σαν περιφερειακός και να φεύγει από την θέση του, βοήθησε την τριάδα να πάρει εύκολα μέτρα και να έχει σιγουριά στο παιχνίδι της. Δεν είναι τυχαίο που οι δύο ακραίοι στόπερ του Παναθηναϊκού, Οικονόμου, Πούγγουρας έκαναν το καλύτερο τους φετινό παιχνίδι. Ειδικά ο Οικονόμου, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα κερδισμένα μέτρα που είχε η τελευταία γραμμή άμυνας, είχε σωστές και πολλές επιλογές στην δημιουργία και βοήθησε σημαντικά για να χτυπήσει μαζί με τον Ινσούα τον Άρη στην πλευρά του Βαλεριάνου και του Γκαρσία.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΔΩΝΗΣ

Το σκορ άνοιξε με μία από τις πολλές σωστές επιλογές κατευθύνσεις του Οικονόμου και μία εξαιρετική μεταβίβαση του Μακέντα στο κάθετο τρέξιμο του Δώνη. Ο ποδοσφαιριστής Δώνης πολλές φορές έχει εκνευρίσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού με τις επιλογές του, κατά την άποψη μου πολλές φορές και άδικα, ο λόγος πάντως που ο προπονητής του τον χρειάζεται στο γήπεδο, φαίνεται στο τέρμα που σημειώνει.

Παρόμοια κάθετη κίνηση είχε κάνει και τρία λεπτά νωρίτερα μόνο που χρειάστηκε να κάνει κοντρόλ και τα θαλάσσωσε. Αυτό το παιδί έχει ένα σπάνιο χάρισμα, να μπορεί να κινείτε κάθετα και να πατά την αντίπαλη περιοχή, στοιχεία που δεν τα έχει κανένα άλλο χαφ στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τον προπονητή του, όταν επιλέγει να παίζει με τρεις χαφ, να τον θέλει στο γήπεδο. Χρειάζεται αυτό το κάθετο κόψιμο για να παίρνει μία έξτρα απειλή, το κακό είναι πως πολλές φορές οι τελικές επιλογές του είναι τέτοιες που τον εκθέτουν. Δεν επιτρέπεται με αυτό το όπλο, να έχει να σκοράρει 15 μήνες. Αν δουλέψει και διορθώσει κάποια στοιχεία του, όπως το κοντρόλ και τις αποφάσεις που παίρνει σε κρίσιμες στιγμές με την μπάλα, θα μπορέσει την επόμενη χρονιά να βοηθήσει περισσότερο και να δίνει στον Παναθηναϊκό σταθερά ένα ικανοποιητικό για χαφ αριθμό τερμάτων.

ΓΕΜΑΤΟ ΕΙΚΟΣΑΛΕΠΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΤΜΑΝ.

Βλέποντας την πορεία που είχε πάρει ο αγώνας, ο Γιώργος Δώνης κατάλαβε πως αν ενισχύσει επιθετικά την ομάδα του, της δώσει ταχύτητα θα μπορέσει να καθαρίσει εύκολα τον αγώνα και αυτό έκανε. Πήρε πολλά από την επιλογή του να περάσει στο γήπεδο τον Άλτμαν, ο Ισραηλινός προσέφερε ένα γεμάτο αέρινο εικοσάλεπτο και είχε και την συνεργασία με τον Ινσούα στο δεύτερο τέρμα, ενώ ακόμα και η είσοδος του Εμμανουηλίδη στο 86λεπτό, δημιούργησε συνθήκες με τα τρεξίματα του νεαρού να διεκδικήσει και τρίτο γκολ ο Παναθηναϊκός.

ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ Ο ΑΡΗΣ

Ο Άρης σήμερα έκανε ένα βήμα πίσω. Η εμφάνιση του δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει τους τελευταίους δύο μήνες. Το πρόβλημα δεν είναι η ήττα, αλλά η εικόνα. Και στο "Γ. Καραϊσκάκης" έχασε, όμως πίεσε, έτρεξε, έδειξε το ποδοσφαιρικό του πλάνο. Στο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήταν απογοητευτικός και στα δύο ημίχρονα. Ακόμα και σε αυτό που ήταν αγωνιστικά η καλύτερη ομάδα, επιτέθηκε με φόβο και δεν έβγαζε ένταση.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως οι -9 βαθμοί του Παναθηναϊκού, θα του δώσουν την δυνατότητα να επιστρέψει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μία μεγάλη ομάδα που επέστρεψε από τις μικρές κατηγορίες.

Για το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές του Δώνη, είναι σημαντική αυτή η νίκη, καθώς δίνει τουλάχιστον την ηθική ικανοποίηση πως στο γήπεδο η ομάδα πέτυχε τους στόχους της.

Πέρα από την καθημερινή κριτική, η μεγάλη εικόνα δείχνει πως ο Δώνης πέτυχε, καθώς με τόσα προβλήματα κατάφερε και παρουσίασε την τέταρτη καλύτερη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ