OPINIONS

Σολδάνο: Αν σου βγει τον καψουρεύεσαι

Σολδάνο: Αν σου βγει τον καψουρεύεσαι

Το πρότζεκτ Σολδάνο: Το προσόν που βγάζει μάτι είναι πως με ύψος 1,86μ. μπορεί και είναι κυρίαρχος στον αέρα. Ο Τσάρλι αναλύει το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού.

O Ολυμπιακός πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί το σκάουτινγκ και να πάει σε μία ψαγμένη επιλογή. Απέκτησε φορ σε ηλικία που αν σου βγει, εξασφαλίζεις πως θα κάνεις ακόμα ένα πολύ καλό deal. Από πλευράς επιχειρηματικής λογικής, η επιλογή να αποκτηθεί ο συγκεκριμένος επιθετικός είναι ορθή, μένει να δούμε αν ο Φράνκο Σολδάνο είναι σε θέση να δώσει αυτά που θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Σίγουρα δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που τον αποκτάς από το βιογραφικό του και καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα σου έχει λυθεί. Για να αξιολογήσεις μία μεταγραφή πρέπει πρώτα να ξέρεις τι ζητάς από αυτήν. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που δουλεύει πολύ σωστά, έχει παραγωγή ευκαιριών, όμως της λείπει το εύκολο γκολ. Πρόβλημα που δεν του επιτρέπει να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει αλλά και δικαιούται βάσει της δουλειάς της οποίας γίνεται και του ποδοσφαίρου που παίζει.

Πριν λίγο καιρό σε ένα κείμενο μου είχα γράψει, έλεγα πως οι "ερυθρόλευκοι" ψάχνουν τον δικό τους... Πρίγιοβιτς, τον στράικερ δηλαδή που θα εξασφαλίζει ένα μεγάλο αριθμό τερμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχεις δύο δρόμους. Είτε επιλέγεις να κινηθείς στην λογική του ακραιφνή πρωταθλητισμού και να πληρώσεις γκολ, είτε να επενδύσεις σε προσόντα, που μπορούν μέσα από την δουλειά, στην δική σου ομάδα να εξελιχθούν. Ο Ολυμπιακός έκανε το δεύτερο, εμπιστεύτηκε το τμήμα σκάουτινγκ και επένδυσε σε μία πιο ψαγμένη επιλογή. Πλήρωσε για να φέρει τα προσόντα που του έλλειπαν και όχι να αγοράσει το παρελθόν ενός ποδοσφαιριστή, ελπίζοντας πως του έχει μείνει ακόμα ποδόσφαιρο. Ασφαλώς και στο γήπεδο θα αποδειχτεί αν έχει γίνει η σωστή επιλογή.

ΑΝ ΣΟΥ ΒΓΕΙ Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ

Η ομάδα του Μαρτίνς έχει την ανάγκη, από έναν επιθετικό, που θα δώσει αυτό που έλλειπε, ένα σημείο αναφοράς, έναν παίκτη στόχευσης στην αντίπαλη περιοχή και την καλή τελική εκτέλεση. Ο Σολδάνο, γεννημένος Σεπτέμβριο του 1994, είχε σαν καλύτερη του χρονιά την περσινή, όταν σε 27 παιχνίδια πέτυχε 11 τέρματα. Φέτος σε 14 ματς (συνολικά σε 1241 λεπτά) έχει πετύχει δύο τέρματα. Στην καριέρα του σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, έχει πετύχει 22 γκολ. Με λίγα λόγια δεν έχουμε μία περίπτωση επιθετικού, που το γιατί αποκτήθηκε το βλέπεις από τα νούμερα του.

Οι "ερυθρόλευκοι", προφανώς, επέλεξαν να εμπιστευτούν την κρίση κάποιου, που στον Σολδάνο είδε προσόντα, τα οποία αν θα μπουν σε αυτήν την ομάδα θα κάνουν άμεσα την διαφορά. Είναι νέος για καθαρός φορ σε ηλικία, από μία αγορά που αν σου βγει, μπορείς να έχεις πολλά συν. Είναι κανόνας πως αν ο Αργεντινός σου πιάσει, τα οφέλη που θα αποκτήσεις είναι τεράστια. Είναι ξεχωριστή αγορά η Αργεντινή, εύκολα μπορείς να... φας παλτό τύπου Ρινάλντι, αν όμως σου βγει τον καψουρεύεσαι.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΗΣ ΟΥΝΙΟΝ

Αυτές τις ημέρες, παρακολούθησα στιγμιότυπα που βρήκα από παιχνίδια της Ουνιόν για να καταλάβω τι παίκτης είναι ο Σολδάνο. Η αλήθεια είναι πως τα θέλω της ομάδας που έπαιζε με τα θέλω του Ολυμπιακού είναι τελείως διαφορετικά. Η Ουνιόν είναι μία μικρομεσαία ομάδα στην Αργεντινή, που παλεύει για κάθε βαθμό. Βλέποντας παιχνίδια της Ουνιόν καταλαβαίνεις γιατί ο Σολδάνο έχει μόλις 2 τέρματα στο φετινό πρωτάθλημα. Βρίσκεται μόνιμα να δίνει μάχες στο χώρο της σέντρας και για να κάνει επίθεση η ομάδα του χρειαζόταν να κάνει πολλά πράγματα σε απόσταση από την περιοχή. Για να είμαι ειλικρινείς, παρότι παρακολούθησα αρκετή ώρα τον ποδοσφαιριστή, δεν είναι εύκολο να διαγνώσω με σιγουριά, αν έχει αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, κυρίως γιατί τα θέλω της ομάδας που έπαιζε και τα μέτρα που κινούταν, ήταν διαφορετικά από αυτά τα οποία χρειάζονται οι "ερυθρόλευκοι".

ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα του στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν έπαιζε ένα καθαρό με αμυντικούς προσανατολισμούς 4-4-2 και από ένα σημείο και μετά, ο τεχνικός τους κατέληξε στο 5-4-1, με τον Σολδάνο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Σολδάνο για να φανεί χρήσιμος, έπρεπε να μαρκάρει, να πιέσει, να λειτουργεί συνέχεια υποστηρικτικά στην ομάδα του και να παίζει σε χώρους που δεν είναι φορ. Στον Ολυμπιακό φέτος έχει καλλιεργηθεί το κλίμα της θυσίας για την ομάδα και ο Σολδάνο είναι πράγματι ένας Αργεντινός που κάνει τα πάντα για να βοηθήσει το σύνολο. Βλέποντας παιχνίδια του, παρατηρείς, τη συμμετοχή του και την προσπάθεια που κάνει για να αναχαίτιση και να χτίσει την επίθεση της Ουνιόν.

Είμαι ειλικρινής, δεν είδα έναν ποδοσφαιριστή που βγάζει μάτια, που τον παρακολουθείς κλείνεις το λάπτοπ και λες, πως αυτός αν έρθει στην χώρα μας θα κλείσει σπίτια. Όμως δεν γίνεται με τίποτα έναν φορ που κάνει τόσα πολλά πράγματα στο γήπεδο, να τον αγνοείς. Προσπαθεί να συνεισφέρει σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και επειδή δεν έχει ανεπτυγμένη την ντρίπλα (μόλις 0,1 καταγράφει ανά παιχνίδι) καταφέρνει και επιβιώνει παίζοντας σε τόσο χαμηλά μέτρα, λειτουργώντας συνεχώς σε αυταπάρνηση και παίζοντας σε υψηλή ένταση.

ΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ψάχνοντας την λεπτομέρεια για να καταλάβω το λόγο που αυτός ο ποδοσφαιριστής που δεν έχει πολλά γκολ στο βιογραφικό του είναι ο εκλεκτός των ανθρώπων του Ολυμπιακού, ταλαιπωρήθηκα αλλά κάπου κατέληξα. Υπάρχει και ένα νούμερο που βγάζει μάτι. Ο Σολδάνο με ύψος 1,86μ. που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δηλαδή και ψηλός στράικερ, είναι ο πρώτος παίκτης σε κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα, σε όλο το πρωτάθλημα της Αργεντινής, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο. Παίρνει 8,4 μονομαχίες στον αέρα σε κάθε παιχνίδι, δείγμα της ικανότητας του σε αυτό τον τομέα. Μιλάμε για τεράστιο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς πως ο δεύτερος σε αυτήν την κατηγορία έχει 6,4.

Προφανώς και στον Ολυμπιακό έχουν πιστέψει πως αν πάρουν αυτό το στοιχειό και το φέρουν μέσα στην αντίπαλη περιοχή, θα μπορέσουν να βοηθήσουν και τον Σολδάνο να κάνει την διαφορά και να αναπτύξει και περισσότερα στοιχεία. Ο Σολδάνο δεν είναι αργός, του αρέσει να κινείται στο χώρο, δεν έχει όμως και το πέταγμα του Αραούχο, είναι εκπληκτικός στο κεφάλι χωρίς να έχει το ύψος του Πρίγιοβιτς, του αρέσει να λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος, όμως έχει χαμηλό ποσοστό ευστοχίας στις πάσες μόλις 57,6%, καταφέρνει όμως να περνά 1 "key pass" ανά παιχνίδι. Δεν μπορείς να τον κατατάξεις κάπου, μπορεί να παίξει και μόνος του κορυφή, άλλωστε αυτόν επέλεγε ο προπονητής του όποτε άλλαζε σύστημα και έπαιζε 5-4-1, έχει μάθει όμως να αγωνίζεται σε μία ομάδα που έχει βασικό σύστημα το 4-4-2 και να κινείται σε χαμηλά μέτρα.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Το γεγονός πως θα βρεθεί πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, θα αγωνιστεί σε ένα ποδόσφαιρο που θα τον κρατήσει περισσότερο μέσα στην αντίπαλη περιοχή και θα του επιτρέψει να αναπτύξει τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας φορ, είναι πιθανό να τον ελευθερώσει και να τον κάνει παραγωγικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως ο Ολυμπιακός, δεν πήγε σε μια ασφαλή επιλογή, αλλά αποφάσισε να επενδύσει σε ένα πρότζεκτ. Αναγνώρισε ένα αρκετά ανεπτυγμένο στοιχείο στον ποδοσφαιριστή, την ικανότητα του στην κίνηση σε μικρό χώρο, που του προσφέρει απελευθέρωση και την δυνατότητά του να κερδίζει στον αέρα τον αντίπαλό του. Όλα αυτά που συνδυάζονται με έναν αθλητή που για την ομάδα που παίζει γίνεται θυσία. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τον κάνει για πρώτη φορά να νιώσει κανονικός επιθετικός. Να τον απαλλάξει από την βρώμικη δουλειά και να τον βάλει μέσα στην περιοχή, περιμένοντας πως η ανεπτυγμένη ικανότητα του, να κερδίζει μάχες στον αέρα, μπορεί στην αντίπαλη περιοχή και σε μία ομάδα που έχει την δυνατότητα να φέρνει την μπάλα εκεί που θέλει ο φορ θα τον βοηθήσει να κάνει την διαφορά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ