OPINIONS

Σοκαριστικός και γεμάτος υγεία ο Ολυμπιακός

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ αναλύει την αψεγάδιαστη εμφάνιση του Ολυμπιακού, που σκότωσε την Κρασνοντάρ με τον τρόπο που πήγε να τον σκοτώσει εκείνη. Κέρδισε όλες τις μάχες, έχτισε τον θρίαμβο και αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Ο Ολυμπιακός ήταν σοκαριστικός, πραγματοποίησε μία αψεγάδιαστη εμφάνιση. Η ομάδα του Μάρτινς είχε τα πάντα, σωστή τακτική, γνώση του αντιπάλου, εντυπωσιακή αλληλοκάλυψη, υπομονή, διαχείριση, ποιότητα, ταχύτητα, πάθος, τρεξίματα, ενέργεια, κατεύθυνση στο παιχνίδι.

ΤΕΛΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι γρήγορο και μπορεί ένα ευρύ σκορ, να προκύψει στην εξέλιξη του αγώνα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 4-0 δεν προέκυψε, δημιουργήθηκε, χτίστηκε μέσα από τις πολλές νίκες που πέτυχε ο Ολυμπιακός. Νίκες σε συνολικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο.

Η εμφάνιση που έκαναν οι ποδοσφαιριστές του Μάρτινς είναι μία από τις πιο άρτιες των τελευταίων χρόνων, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία από τις τέσσερις προηγούμενες που είχε δώσει στην προκριματική φάση ο Ολυμπιακός. Όμως σε αυτά τα παιχνίδια, είχαν μπει οι βάσεις και η εμφάνιση ήταν μία εξέλιξη, όσων έχει δημιουργήσει ο Πορτογάλος τεχνικός.

ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ

Ο φετινός Ολυμπιακός έχει μάθει κάτι σπουδαίο, το οποίο του το πρόσφερε σε μεγάλο βαθμό η παρουσία του Σεμέδο. Έμαθε να παίζει χωρίς μπάλα, να είναι σε θέση άμυνας και να νιώθει ασφάλεια, πως μπορεί να αμυνθεί χωρίς να δεχτεί τέρμα. Ασφαλώς και στα προηγούμενα παιχνίδια υπήρχαν λάθη, τα οποία δεν στοίχησαν και συγκυριακά. Όμως η άμυνα του Ολυμπιακού, διαθέτει πλέον στην τελευταία γραμμή έναν γρήγορο ευφυή γίγαντα που τρομάζει, διαθέτει ένα δίδυμο αμυντικών χαφ που έχει παίξει πολλά παιχνίδια μαζί και κάτω από τα δοκάρια έναν τερματοφύλακα ικανό να επέμβει τις στιγμές που θα χρειαστεί. Με αυτές τις σταθερές, προέκυψαν τέσσερα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχτεί γκολ.

ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ

Και ήρθε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, με έναν αντίπαλο, που έξι ημέρες πριν σκότωσε την Πόρτο με τις αντεπιθέσεις και έπρεπε να κρατηθεί για 5η συνεχόμενη φορά το μηδέν. Η εικόνα της Κράσνονταρ στο Ντραγκάο ήταν νωπή, το διακύβευμα μεγάλο και ο πρώτος στόχος να κρατηθεί το μηδέν. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τέσσερα τέρματα, όμως το μυστικό τις επιτυχίας ήταν ο τρόπος που κρατήθηκε το μηδέν. Μία αμυντική διαχείριση που του επέτρεψε να κάνει στο τέλος στην Κράσνονταρ αυτό ακριβώς που ήρθε να του κάνει. Την "σκότωσε" αυτός στις αντεπιθέσεις.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΜΠΕΛΑ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ

Ασφαλώς και του έκανε πιο εύκολα τα πράγματα ο τραυματισμός του Καμπελά και η επιλογή του τεχνικού της Κρασνοντάρ να μην χρησιμοποιήσει από την αρχή του αγώνα των Σουλείμάνοφ και να παρουσιάσει μία ομάδα φανερά πιο αργή. Με μία λογική που δεν έμοιαζε με αυτήν που ήρθε το διπλό στο Ντραγκάο. Στον άξονα ο Καμπόλοφ δεν έπαιρνε βάθος και ήταν ευθεία με τον Βιλχένα, ο Νάμλι έπαιζε κοντά στον Μπεργκ και οι Καμπελά, Βάντερσον ερχόντουσαν από τα άκρα.

Δεν ξέρω αν είχε σκοπό να αλλάξει το τεχνικό τιμ της Κρασνοντάρ το σχέδιο τους και κατά πόσον τους επηρέασε η σφαίρα που δέχτηκαν με τον τραυματισμό του Καμπελά, όμως με τις αλλαγές που παρουσίασαν σε σχέση με το παιχνίδι στο Ντραγκάο κατάφεραν να κάνουν την ομάδα τους πιο αργή. Η επιλογή να παίξει ο Νάμλι κοντά στον Μπεργκ, να μείνει στον πάγκο ο Σουλεϊμάνοφ και ο τραυματισμός του Καμπελά, έκανε την Κρασνοντάρ προβληματική στην μετάβαση από τον άξονα και πολύ πιο αργή απ' ό,τι αναμενόταν.

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ

Όμως υπήρχε και μία μηχανή που ήταν έτοιμη να εκμεταλλευτεί το κάθε λάθος, μία ομάδα με ποδοσφαιριστές πολύ καλά διαβασμένους, τέλεια γυμνασμένους, που ήξεραν τι θέλουν στο γήπεδο και πώς να το πάρουν. Γνώριζαν επίσης ποια κομμάτια πρέπει να προστατέψουν, τι αδυναμίες να διαβάσουν και πώς να πληγώσουν τον αντίπαλο τους.

Ο Ολυμπιακός έβαλε τέσσερα τέρματα, ο θρίαμβος όμως ήρθε μέσα από τον άριστο τρόπο που λειτούργησε ο κάθε ποδοσφαιριστής, κάθε φορά που χανόταν η μπάλα και σε όλα τα διαστήματα που έπαιζε σε οργανωμένη άμυνα.

Η αμυντική τετράδα, μαζί με το δίδυμο Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη είχαν δημιουργήσει ένα κάστρο. Δεν άφηναν σε καμία περίπτωση τους ποδοσφαιριστές της Κράσνονταρ, να δημιουργήσουν την παραμικρή συνεργασία, σε ολόκληρο το παιχνίδι, δεν υπήρξε στιγμή που οι αμυντικοί του Ολυμπιακού τους άφησαν να συνεργαστούν . Ποτέ δεν επέτρεψαν σε κάποιον να βγει σαν στήριγμα ανάμεσα στις γραμμές και να λειτουργήσει σαν μαξιλάρι για οποιαδήποτε συνεργασία.

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ

Έφυγε όλο το παιχνίδι, δίχως να περάσει ούτε μία καθαρή φάση, για τον αντίπαλο, τα πάντα σταμάταγαν ή χάλαγαν. Μία άμυνα που έβγαζε αποτελεσματικότητα με όλους τους τρόπους. Στο πώς λειτουργούν μαζί οι γραμμές, στην επιθετικότητα και στην γρήγορη αντίδραση που πρέπει να έχει η τελευταία γραμμή άμυνας και σε προσωπικές αντιδράσεις, σε μάχες ένας προς ένας. Σε όλα τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, ήταν τέτοια η γνώση του αντιπάλου, η αγωνιστική προσήλωση, η ενέργεια του αγώνα που είχαν πάρει οι ερυθρόλευκοι που τους επέτρεψε να κερδίσουν όλες τις μάχες. Είναι λίγες φορές που σε μία αναμέτρηση που πριν την ώρα του παιχνιδιού φαίνεται ισορροπημένη, η μία ομάδα να κερδίζει όλες τις μάχες.

ΕΧΤΙΣΕ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ

Η Κρασνοντάρ, είναι ένας καινούργος σύλλογος με 11 χρόνια ζωής, άπειρος από τέτοια παιχνίδια. Με ποδοσφαιριστές όμως που είναι καλύτεροι από το όνομα τις ομάδας και που μπορούν να σε αιφνιδιάσουν, αν βρουν χώρους. Ο Ολυμπιακός δεν πρόσφερε τον παραμικρό χώρο. Όπως ήρθαν τα πράγματα βοηθούμενος κι από τον τραυματισμό του παικταρά Καμπελά και από την τακτική επιλογή του τεχνικού της Κράσνονταρ, να πειράξει το 4-3-3 στο πρώτο μέρος και να αφήσει στον πάγκο τον Σουλεϊμάνοφ, κατάφερε να μην ζήσει την παραμικρή στιγμή απειλής. Απορρόφησε όλη την ανάπτυξη της Κράσνονταρ και όσο πέρναγε η ώρα τους οδηγούσε όλο και σε περισσότερα ατομικά λάθη.

Το 4-0 είναι ένα απόλυτα δικαιολογημένο αποτέλεσμα και για τον Ολυμπιακό ήρθε άκοπα, δίχως να κυνηγήσει μία μεγάλη σε εύρος νίκη, προέκυψε όμως μέσα από όσα πετύχαιναν οι παίκτες του και από την υπομονή που έδειχναν. Στο πρώτο μέρος το σκορ έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2-0.

Οι ποδοσφαιριστές όμως του Μάρτινς δεν αγχώθηκαν, ήξεραν πως η μισή δουλειά είχε γίνει. Μπορεί να έπρεπε στο πρώτο 45λεπτό ο Ολυμπιακός να κερδίζει με πιο καθαρό σκορ, όμως ήταν τεράστιο επίτευγμα που είχε καταφέρει να έχει προβάδισμα στο σκορ. Προβάδισμα σε παιχνίδι που δεν απειλούταν, προβάδισμα που θα του έδινε το δικαίωμα όταν θα διορθώσει το λάθος του το τεχνικό τιμ της Κράσνονταρ και βάλει στο παιχνίδι τον γρήγορο Σουλεϊμάνοφ να υπάρχει η απόλυτη προσήλωση.

ΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΜΠΟΞΕΡ

Ο νεαρός μπήκε στο 58ο λεπτό και ήταν δεδομένο πως η Κρασνοντάρ θα πάρει θάρρος, βόλεψε στο να δημιουργήσει συνθήκες αυτοπεποίθησης και ένα κλέψιμο που έκανε ο Μπεργκ στην πρώτη φάση με την είσοδο του, όπου πάσαρε στον Σουλεϊμάνοφ και εκτέλεσε άουτ. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ήξεραν πως θα προσπαθήσει ο αντίπαλος να τους δώσει κάποια χτυπήματα και έπρεπε να λειτουργήσουν σαν τον μεγάλο μποξέρ, που πρέπει να αποκρούσει τις γροθιές, χωρίς να δεχτεί τον οποιοδήποτε πόνο, με στόχο να κουράσει τον αντίπαλο του.

Αυτό ακριβώς και έκανε ο Ολυμπιακός, απορρόφησε στο πρώτο δεκάλεπτο χωρίς να δεχτεί σοβαρά ρήγματα την επιθετικότητα που έβγαλε η Κρασνοντάρ. Και όταν τις χάλασε το μυαλό, σταματώντας κάθε επίθεση, πάρθηκε μία επιλογή που έδειξε πόσο καλά γυμνασμένος είναι.

ΚΟΥΡΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ

Κούρασε τον αντίπαλο, του χάλασε το μυαλό, την ισορροπία στις γραμμές του και τον σκότωσε. Ανέβασε τα μέτρα ψηλά, άρχισε να πιέζει ψηλά την Κράσνονταρ και να τους οδηγεί σε λάθη, που δημιουργούν ανισορροπία αμυντική και χώρους για να καθαρίσει ο Ολυμπιακός από το πρώτο παιχνίδι. Και ο Μάρτινς είχε ένα ακόμα χαρτί να παίξει. Πέρασε στο γήπεδο τον Ραντζέλοβιτς, κράτησε στον αγωνιστικό χώρο τον ποιοτικό Βαλμπουενά που έχει τον τρόπο με μία πάσα του να ανοίξει όλη την αντίπαλη άμυνα. Το έκανε στην Τουρκία, το επανέλαβε ξανά

Με ένα ποιοτικό χτύπημα, που έμοιαζε με χάδι στην μπάλα, εξουδετέρωσε όλη την άμυνα και έβγαλε σε καθαρή θέση για γκολ τον Ραντζέλοβιτς. Κι αν το δεύτερο τέρμα δεν μαρτυρά την στόφα του νεαρού Σέρβου και απλά δικαιούται ένα χειροκρότημα για την κίνηση του και που έκανε το καθήκον του στο τελείωμα, λίγο αργότερα, ήρθε να κάνει το 2/2, λες και μιλάμε για παιχνίδι μπάσκετ. Βρήκε χώρο εκτός περιοχής και με μία εκτέλεση κλάσης, έφερε την σειρά σε ένα σημείο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν την αναμέτρηση, έτοιμη να κριθεί από το πρώτο παιχνίδι.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το 3-0 όμως δεν ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα με βάση όσα είχαμε δει σε όλο το παιχνίδι στο γήπεδο, θα ήταν άδικο να τελειώσει αυτός ο αγώνας, δίχως να σκοράρει ο Ποντένσε που έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα, της Κρασνοντάρ, διέσυρε τον Ραμίρες και η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Το ποδόσφαιρο όμως είναι δίκαιο άθλημα, πολλές φορές αργεί να σου δώσει αυτό που αξίζεις, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα στο δώσει και η μοίρα του παιχνιδιού ήθελε σε αυτήν την σπουδαία βραδιά το κερασάκι να το βάλει με ένα εντυπωσιακό τέρμα ο Ποντένσε.

ΓΕΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ο Μάρτινς θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος από τους παίκτες του, αλλά και συνολικά όλος ο Ολυμπιακός από τον Μάρτινς. Μαζί έχουν δημιουργήσει έναν Ολυμπιακό που είναι γεμάτος υγεία, που έχει μάθε να κερδίζει ολοκληρωτικά μάχες, έχει μάθει να δουλεύει πολύ και να γίνεται συνεχώς και καλύτερος. Ο χρόνος που περνά σε αυτήν την συνεργασία, κάνει την ομάδα συνεχώς καλύτερη, να μπορεί να βελτιώνει τον εαυτό της.

Ο Ολυμπιακός έκανε την τέλεια εμφάνιση, γέμισε με όνειρα τον κόσμο του και δημιουργεί την προσδοκία να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο και στην φάση των ομίλων. Τα καλύτερα έρχονται για αυτήν την ομάδα, ο χρόνος είναι πάντοτε σύμμαχος με αυτούς που δουλεύουν σωστά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ