OPINIONS

Social Media και υπερβολές

ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ που έβγαλε ψυχή με δέκα παίκτες και πήρε νίκη τίτλου στην Λαμία, η καλή δουλειά του Χάβου, ο Ουάρντα που ανάγκασε τον Λουτσέσκου να παραδεχτεί την προσφορά του, τα ακραία λάθη των διαιτητών και οι υπερβολές που γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τσάρλυ γράφει για μια άκρως ενδιαφέρουσα αγωνιστική...

Οι δύο διεκδικητές του τίτλου κέρδισαν τα παιχνίδια τους και κράτησαν την απόσταση των 6 βαθμών που τους χωρίζει. Οι νίκες του ΠΑΟΚ στην Λαμία και του Ολυμπιακού επι του Παναιτωλικού δεν φέρνουν μία καινούρια κουβέντα, απλά επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα των δύο ομάδων.

Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία σπουδαία νίκη στην Λαμία. Για ακόμα μία φορά κατάφερε με ελάχιστη πίεση και με πολύ συντηρητικό παιχνίδι να βρει τέρμα και στην συνέχεια αξιοποίησε την ικανότητα που έχει να αμύνεται με αποτελεσματικότητα σε πολύ χαμηλά μέτρα.

Ο Ολυμπιακός για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν παραγωγικός, σπατάλησε και εκτέλεσε με προβληματικό τρόπο πολλές επιθέσεις που είχαν καλές προϋποθέσεις και δέχτηκε γκολ, δίχως η εικόνα του παιχνιδιού να το δικαιολογεί.

Αυτή είναι και η ιστορία των δύο ομάδων σε αυτές τις πρώτες 12 αγωνιστικές.

ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΒΟ

Για τον ΠΑΟΚ ήταν μία τεράστια νίκη, μετά το παιχνίδι στο Περιστέρι και έχοντας αφήσει πίσω του όλα τα ντέρμπι, το παιχνίδι στην Λαμία ήταν και το θεωρητικάπιο δύσκολο που είχε να δώσει μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Η πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει ο Χάβος αποδείχτηκε και στο γήπεδο. Για τις απαιτήσεις που έχει ένας σύλλογος που έχει σαν στόχο την παραμονή, είχε δημιουργηθεί από το καλοκαίρι ένα αξιόλογο ρόστερ.

Ο Μάκης Χάβος του έδωσε την σωστή κατεύθυνση και έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο ικανό όχι μόνο να παραμείνει στην κατηγορία αλλά και να κάνει σημαντικές ζημιές.

Οι γηπεδούχοι πέτυχαν στο γήπεδο σημαντικές νίκες. Έβγαλαν επιθετικότητα και ένταση στην πρέσινγκ,με τον Μπαράλες να έχει δυνάμεις και να πιέζει σε πολλούς χώρους.

Ο Επστάιν στην αμυντική τακτική λειτούργησε σε υψηλό επίπεδο βγαίνοντας αυτόςόλα τα μαρκαρίσματα της πλευράς, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον Ασίγκμπα να δίνει βοήθειες εσωτερικά, ο Μπερτόλιο προσέφερε σε δημιουργία και υπήρχε και μία πλευρά που ο ΠΑΟΚ είχε χάσει εντελώς τον έλεγχο.

Η ΑΕΚ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

Στην δεξιά πλευρά οι Καραμάνος, Βασιλαντωνόπουλος είχαν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στον ΠΑΟΚ. Ο Βασιλαντωνόπουλος θαρρείς πως ήθελε να αποδείξει στην ομάδα που ανήκει πως έχει αδικηθεί και αξίζει μία ευκαιρία.

Πράγματι το παιδί αξίζει, έχει μακριά και γερά πόδια που του επιτρέπουν να μην τρώει την ντρίπλα, έναν πολύ καλό διασκελισμό που του δίνει την δυνατότητανα παίρνει όλη την πλευρά και να έχει τα ανεβάσματα που χρειάζεται από έναν μπακ μία μεγάλη ομάδα.

Ο Βασιλαντωνόπουλος εξαφάνισε τον Μπίσεσβαρ, την αλλαγή του, την έκανε να μοιάζει αναγκαστική ενώ ο Καραμάνος κράτησε πολύ χαμηλά τον Βιεϊρίνια και του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Αν είχε πάρει το αποτέλεσμα που άξιζε η Λαμία, σε μεγάλο βαθμό θα ερχόταν λόγω της επικράτησης στην συγκεκριμένη πλευρά.

Με δεδομένο πως το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιο του Γκάλο, η ΑΕΚ δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσει με το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Έχει συμβόλαιο με έναν έτοιμο ποδοσφαιριστή, που έχει το σωματότυπο που απαιτεί η θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και την δυνατότητα να προσφέρει ισόποσα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

Ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ, ασφαλώς και είναι ένα σημαντικό κριτήριο, ο προπονητής που θα πάρει την απόφαση για το αν θα τον υπολογίσει η όχι, αρκεί να δει το παιχνίδι που έκανε απέναντι στους Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ.

Η Λαμία θα μπορούσε να προηγηθείαν ο διαιτητής της έδινε το πέναλτι στο χέρι του Βιεϊρίνια, θα μπορούσε να το κάνει και στις ευκαιρίες που έχασε. Κρατάει την πολύ καλή της εμφάνιση, την υψηλή ένταση που έβγαλε που της εξασφαλίζει την παραμονή. Ομάδα που μπορεί να πρεσάρει με τόσο υψηλή ένταση, στο δικό μας πρωτάθλημα δεν πέφτει.

ΕΒΓΑΛΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΜΕ ΠΑΙΚΤΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Ο ΠΑΟΚ σε ακόμα ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκαν συνθήκες για να γκελάρει επιβίωσε. Σε ακόμα ένα παιχνίδι είχε φύλακα άγγελο τον Πασχαλάκη που όταν χρειάστηκε τον βοήθησε στο να κρατήσει το μηδέν και αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να σχολιάσουμε θετικά, είναι τον χαρακτήρα που έδειξε όταν κλήθηκε να αμυνθεί χαμηλά και να κρατήσει το 1-0 με παίκτη λιγότερο.

Ο Λουτσέσκου αμέσως έκανε το αυτονόητο και έβγαλε τον Σέρβο φορ. Άφησε την ομάδα για λίγα λεπτά με τον Πέλκα στην κορυφή σε 4-4-1, γρήγορα κατάλαβε πως με τον βραχύσωμο Πέλκα στην επίθεση κερδίζουν μέτρα τα αντίπαλα στόπερ και τον έβγαλε άμεσα, βάζοντας στην θέση του τον Άκπομ, με εντολή να πιέσει ψηλά.

Ο ΠΑΟΚ έπαιζε στο τελευταίο κομμάτι απέναντι σε μία γυμνασμένη και με πολύ πάθος ομάδα του μαξιλάρι ασφαλείας των 6 βαθμών. Γνώριζε πως αν περάσει από την Λαμία, θα είναι στο χέρι του να κάνει γιορτές με σημαντικό πλεονέκτημα.

Το τελευταίο μισάωρο ήταν τελικός για την ομάδα του Λουτσέσκου και στο κομμάτι αυτό ανταποκρίθηκε σωστά, έβγαλε μέταλλο. Έβγαλε ψυχή και αμύνθηκε για ακόμα μία φορά στο Ελληνικό πρωτάθλημα σε χαμηλά μέτρα με ασφάλεια.

ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Πέρα από την ικανότητα που υπάρχει να μένει σε χαμηλά μέτρα και να ανταποκρίνεται στην πίεση, βοήθησε σημαντικά η είσοδο του Ουάρντα. Μπήκε σε ένα διάστημα, που ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη στην πλευρά έναν ποδοσφαιριστή που θα φοβίσει τον Βασιλαντωνόπουλο και θα ανακόψει την επιθετικότητα που είχε η δεξιά πλευρά της Λαμίας.

Η διαφορά ήταν αισθητή. Ο Ουάρντα πρόσφερε σημαντικές ανάσες, κράτησε μπάλα σε ένα σημείο που ήταν απαραίτητο για να κερδίσει χρόνο η ομάδα του, λειτούργησε πολύ καλύτερα στο τακτικό κομμάτι από ότι ο Μπίσεσβαρ και ο Λημνιός στην απέναντι πλευρά και στο τέλος ανάγκασε τον Λουτσέσκου να παραδεχτεί την χρησιμότητα του.

Είναι δεδομένο πως στην ιστορική για τον σύλλογο προσπάθεια για να κατακτηθεί το πρωτάθλημα, η παρουσία του Ουάρντα είναι απαραίτητη και οι δηλώσεις του Ρουμάνου τεχνικού είναι ένα θετικό μήνυμα.

Θα είναι τεράστιο λάθος να τον αφήσουν να φύγει τον Ιανουάριο, αν δεν υπήρχε στο ρόστερ, δύσκολα θα ερχόντουσαν τα διπλά στο Βικελίδης και στην Λαμία.

Η λογική λέει πως μετά από τις δηλώσεις του προπονητή του, θα πάρει και κάποιο παιχνίδι σαν βασικός, εκεί ο Αιγύπτιος καλείτε να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να επιβάλει τον χώρο που αξίζει να έχει στην ομάδα.

ΑΚΡΑΙΑ ΛΑΘΗ

Για το τέλος άφησα την κουβέντα για την διαιτησία. Ακούγονται και γράφονται υπερβολές. Το πρόβλημα είναι πως οι Έλληνες διαιτητές είναι φοβισμένοι, δεν βλέπουμε ένα πρωτάθλημα που μπαίνουν μέσα καμικάζι και προσπαθούν να κρίνουν αποτέλεσμα.

Από το συνολικό τρόπο που σφυρίζουν γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει ανικανότητα και όχι πρόθεση. Καταλήγεις εύκολα στο συμπέρασμα πως πρόκειται για φοβισμένους ανθρώπους που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, βλέποντας τους να αλλάζουν τον τρόπο που σφυρίζουν, στην διάρκεια των αγόνων.

Σε κάνουν να καταλαβαίνεις πως έχουν γνώση που πως έχουν πράξει ακραίο λάθος και συνεχίζουν το παιχνίδι έχοντας στο μυαλό τους, πώς να διορθώσουν την κατάσταση.

Δυστυχώς οι Έλληνες διαιτητές κάνουν ακραία λάθη. Ανακαλύπτουν χέρια εκεί που δεν υπάρχουν, δεν τιμωρούν χτύπημα βόλεϊ στην μπάλα, δεν μπορούν να διακρίνουν οφσάιντ σε στημένη μπάλα στον παίκτη που έχουν μπροστά τους, αφήνουν χωρίς την κατάλληλη τιμωρία καρατιές, που αφήνουν σημάδια σε όλο το σώμα του αντίπαλου.

SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Ο καθένας μπορεί σταsocialmediaνα κάνει το κομμάτι του και να πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο κάτι πετυχαίνει. Την Κυριακή το βράδυ στήθηκε ένα σκηνικό από τα παλιά, η πλειοψηφία των φίλων του Παναθηναϊκού, ένιωσαν την ανάγκη να ποστάρουν πως σκόπιμα η ομάδα τους σφάζεται.

Ξέρετε για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει κάποιος να ωφελείται, να υπάρχει ένας λόγος. Να είμαστε σοβαροί, αυτήν την εποχή κανένας δεν έχει λόγω να πειράξει τον Παναθηναϊκό, αντίθετα τους πάντες συμφέρει να εκτίσει ο σύλλογος την ευρωπαϊκή ποινή.

Έπρεπε να γίνει μία βουτιά στην αντίπαλη περιοχή για να αποδειχθεί πως ο διαιτητής δεν ήταν στημένος, απλά ήταν κακός διαιτητής. Μην μου γράψετε από κάτω πως παραδέχτηκε ο Σιώπης πως ήταν πέναλτι.

Ακόμα και να υποθέσουμε πως η βουτιά να προήλθε από ανατροπή, διαιτητής που έχει αποστολή να σε αδικήσει τέτοιο πέναλτι στην τελευταία φάση του αγώνα δεν σου σφυρίζει. Για τις δηλώσεις του Σιώπη και τις κρίσεις για την μετέπειτα αναδίπλωση του, νομίζω πως προκειμένου να ποστάρουμε κάτι, χάνουμε το νόημα.

Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΙΩΠΗ

Ο Σιώπης έκανε ένα αποτυχημένο τάκλιν, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό το αποτυχημένο τάκλιν έδωσε το δικαίωμα στον Μπουζούκη να κρατήσει το πόδι του μέχρι να έρθει σε επαφή μαζί του και να βουτήξει με άλμα. Ο χαφ του Άρη, πράγματι υπέπεσε σε λάθος και απόλυτα δικαιολογημένα ήταν στενοχωρημένος και ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συμπαίκτες του.

Ο Μπουζούκης δεν έπεσε μόνος του, εκμεταλλεύτηκε μία λανθασμένη επιλογή και την ανάγκη που είχε ο διαιτητής για να λυτρωθεί. Η συγγνώμη του Σιώπη προς τους συμπαίκτες του, δεν είναι παραδοχή πως έκανε πέναλτι, αλλά ήταν παραδοχή μίας πράγματι λανθασμένης απόφασης.

Στην πραγματικότητα για τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ήταν πεναλτάρα. Ήταν πέναλτι όμως για τον τρόπο που έδινε τα πέναλτι ο συγκεκριμένος διαιτητής και δεν το αναφέρω με την λογική πως διορθώνουμε το λάθος με λάθος, αλλά τουλάχιστον με την απαίτηση που υπάρχει ακόμα και από έναν κακό διαιτητή, να σφυρίζει με ενιαίο τρόπο.

Για τον διαιτητή που έδωσε με τόσο μεγάλη ευκολία το πέναλτι στο Γιόχανσον, επειδή πίστεψε πως στην παράλληλη σέντρα η μπάλα βρήκε στο χέρι του, το γεγονός πως ο Σιώπης χάνει την μπάλα κάνει τάκλιν και έρχεται σε επαφή με τον Μπουζούκη κάνει υποχρεωτικό τον καταλογισμό του πέναλτι, ανεξαρτήτως της κίνησης που κάνει ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΜΕΝΟΙ

Επίσης διαιτητής, που έχει κατέβει με σκοπό να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να κερδίσει δεν σφυρίζει με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο ημίχρονο. Πράγματι δεν έχει δικαιολογία που δεν έδωσε το πέναλτι στο χέρι του Βιεϊρίνια. Απόφαση που σε κάνει να σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Όμως δεν γίνεται να θες να οδηγήσεις όπως γράφεται τον ΠΑΟΚ στην νίκη και να τον σφυρίζεις με αυτόν τον τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο. Να τον κρατάς τόσο πολύ μέσα στην περιοχή του, να του αποβάλλεις με υπερβολική δεύτερη κάρτα τον Κάνιας και να σου δίνει το δικαίωμα να ρεφάρεις αποβάλλοντας τον Μπαράλες που έριξε καρατιά στον Πασχαλάκη και να μην το κάνεις.

Κάπου όλα αυτά δεν κολλάνε. Είναι άλλο πράγμα ο κακός, ο φοβισμένος διαιτητής και άλλο ο στημένος. Δυστυχώς γίνονται ακραία λάθη σε εύκολες περιπτώσεις και τρελαίνουν τον κόσμο.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ