OPINIONS

Ροντρίγκο VS Παουλίνιο

Ροντρίγκο VS Παουλίνιο

Ικανό δημιουργό βάζει στα άκρα με τον Ροντρίγκο Σοάρες ο ΠΑΟΚ, τα νούμερα του Παουλίνιο της ΑΕΚ είναι φτωχά. Ο Τσάρλυ αναλύει τους 2 μπακ των "δικεφάλων".

Κινούμαστε σε ρυθμό μεταγραφών. Το βράδυ της Τετάρτης (6/6) βγήκε στα ΜΜΕ πως ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον δεξιό μπακ της Άβες, Ροντρίγκο Σοάρες και την επόμενη η Ένωση απάντησε με τον Παουλίνιο της Τσάβες. Λεπτομέρεια: εκτός από την ίδια θέση μιλάμε για δυο παίκτες που έμειναν ελεύθεροι

Από το ρεπορτάζ των συναδέλφων προκύπτει πως και στην ΑΕΚ ήταν πρώτος στόχος ο Ροντρίγκο Σοάρες αλλά τελικά βολεύτηκαν με τον Παουλίνιο, όταν ο ατζέντης του πρώτου (κοινός με τον Βαρέλα) φέρεται να ενημέρωσε σχετικά, βάζοντας έτσι στο κόλπο και τον ΠΑΟΚ.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν παρακολουθούσα ούτε την Τσάβες, ούτε την Άβες, αλλά έχουμε σαν πρώτο δεδομένο πως δύο διεκδικητές του ελληνικού πρωταθλήματος ψώνισαν από ομάδες που στο πορτογαλικό πρωτάθλημα παίζουν για την παραμονή τους. Τελικά η Άβες τερμάτισε 14η ενώ η Τσάβες 16η και μάλιστα έπεσε κιόλας.

Από εκεί και πέρα στην βαθμολογία αξιολόγησης, βάσει των στατιστικών επιδόσεων που έχει το σάιτ whoscored.com, ο Ροντρίγκο Σοάρες με 7,18 μέσο όρο, αξιολογείται ως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του ενώ τον Παουλίνιο, με μόλις 6,43, τον βρίσκουμε στην 18η θέση. Κι αν ρίξει κάποιος μία ματιά στα στατιστικά των δύο ποδοσφαιριστών, βλέπει μία ξεκάθαρη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στους δύο ποδοσφαιριστές.

Γίνεται άμεσα κατανοητός ο λόγος που ο ΠΑΟΚ προτίμησε τον Ροντρίγκο Σοάρες, γίνεται κατανοητό γιατί στην λίστα της ΑΕΚ ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ήταν πολύ ψηλά, δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος που μόλις μία ημέρα μετά επιλέχτηκε ο Παουλίνιο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΕΜΕΡ

Ασφαλώς και τις απαντήσεις θα της δώσει το γήπεδο, ο Καρντόσο είναι Πορτογάλος, ξέρει καλά το πρωτάθλημα τους, μπορεί να έχει δει στοιχεία στα προσόντα του, τα οποία δεν εντοπίζονται στα ολιγόλεπτα βίντεο που παρακολούθησα, ούτε έχουν καταγραφεί στους αριθμούς.

Μου προκαλεί εντύπωση πάντως, που ένας προπονητής, που διδάσκει ένα ποδόσφαιρο απόλυτης κυριαρχίας, που βασίζεται στον μεγάλο αριθμό σίγουρων μεταβιβάσεων, επιλέγει έναν δεξί μπακ με τόσο χαμηλό νούμερο ευστοχίας στις πάσες.

Το 70,5% ευστοχία στις πάσες είναι από τα πιο χαμηλά νούμερα που έχω δει σε ακραίο μπακ. Ο τελευταίος μπακ που είχε αποκτηθεί από ελληνική ομάδα και είχε χειρότερα νούμερα σε εύστοχη πάσα ήταν ο Βέμερ, με 65%. Είχα γράψει τότε, πως η συγκεκριμένη μεταγραφή φαντάζει επικίνδυνη και δεχόμουν παράπονα από φίλους του Παναθηναϊκού, η συνέχεια γνωστή.

Θα πει κανείς πως το νούμερο του ποσοστού ευστοχίας στις πάσες καθορίζεται σημαντικά και από τον τρόπο που πασάρεις, δεν μπορεί όμως να δικαιολογηθούν στον μπακ οι τρεις πάσες στις δέκα να είναι λάθος, ειδικά όταν δεν βλέπουμε εδώ μία περίπτωση που να συνδυάζεται με υψηλά νούμερα δημιουργίας, κάτι που συμβαίνει με τον Ροντρίγκο Σοάρες που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

ΔΕΝ ΚΟΥΜΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο Παουλίνιο, την περσινή σεζόν δεν κατέγραψε ούτε μία ασιστ, είχε μόλις 0,2 key passes το παιχνίδι, μικρό νούμερο συνολικών πασών, μόλις 25 σε κάθε παιχνίδι, ένα υπερβολικά χαμηλό νούμερο για μπακ, μόλις 0,5 ανά αγώνα που εμφανίζεται στις σέντρες. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν φτωχό απολογισμό που δεν μπορεί να είναι ελκυστικός για έναν προπονητή όπως ο Καρντόσο που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο απόλυτης επιβολής.

Ανασταλτικά δεν προκύπτει κάτι εξαιρετικό, ούτε κάτι το πολύ αρνητικό. Δοκιμάζει 1,7 τάκλιν το παιχνίδι, από αυτά τα 1,2 είναι επιτυχημένα, τον περνάνε 0,5 φορές, έχει επίσης 0,8 κλεψίματα και 2 κοψίματα χαμηλά.

Στο ρόστερ της ΑΕΚ, θεωρητικά έρχεται για να καλύψει το κενό που αφήνει ο Γκάλο ο Πορτογάλος μπακ, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή σχέση στον τρόπο που παίζει την θέση. Μοιάζει περισσότερο σαν στιλ με τον Μπακάκη και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μία συμπληρωματική λύση πίσω του.

Δεν μου κολλάει καθόλου αυτός ο ποδοσφαιριστής να είναι επιλογή του Καρντόσο, δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει, περισσότερο θα μου κούμπωνε αν γινόταν αυτή η μεταγραφή με προπονητή τον Χιμένεθ, καθώς πρόκειται για έναν πιο παλιομοδίτη, πιο συντηρητικό μπακ.

Με δεδομένο πάντως πως υπάρχει ο δοκιμασμένος στο ποδόσφαιρό μας, Βασιλαντονόπουλος, που τα σωματικά του προσόντα και ο διασκελισμός του δεν μπορούν να μπουν σε σύγκριση με αυτά του Παουλίνιο, δεν βρίσκω και μεγάλη λογική στην συγκεκριμένη κίνηση, πέρα από την πιθανότητα να είναι μία ακόμα φθηνή λύση, για να υπάρχει στο ρόστερ.

Ο ΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Αντίθετα ο Ροντρίγκο Σοάρες, δείχνει πως είναι μία κίνηση την οποία την είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Ο Μάτος έκλεισε τον Απρίλιο που μας πέρασε τα 33 χρόνια, είναι η θέση τέτοια που χρειάζεται πολλά τρεξίματα και ανεβάσματα, που τον χρόνο δεν μπορείς να τον κερδίσεις, δεν γίνεται, λοιπόν, να συνεχίσει ο Μάτος να παίζει συνολικά 3.400 λεπτά τον χρόνο όπως έκανε την χρονιά που μας πέρασε. Χρειαζόταν έναν ποδοσφαιριστή που θα μοιραστεί μαζί του τον χρόνο και θα έχει τα στοιχεία να μην αλλοιώνεται, όταν παίζει, η φυσιογνωμία της ομάδας.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ KEY PASSES

Τα νούμερά του δείχνουν πως ο Σοάρες πρόκειται για μία τέτοια περίπτωση, για έναν μπακ με δημιουργικές ικανότητες, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό να είναι παραγωγική. Πέρυσι είχε 4 τέρματα και 6 ασιστ στο πρωτάθλημα. Τεράστιο πραγματικά το 3,6 που εμφανίζεται στις key passes, όπου αν τις αναλύσουμε περισσότερο προκύπτει και μία τεράστια ικανότητα στα στημένα, 1,4 από κόρνερ, 0,7 από εκτελέσεις φάουλ, ενώ δημιουργεί σε open play 1,5 key passes το παιχνίδι.

Αν σκεφτούμε πως ο Ροντρίγκο Σοάρες, έπαιζε σε μία μικρομεσαία ομάδα, τα νούμερα του σε δημιουργία είναι εντυπωσιακά. Συνολικά, σε αυτήν την κατηγορία είναι πρώτος στην Πορτογαλία με 3,6, δεύτερος ο Μπρούνο Φερνάντες με 3,2, τρίτος ο Πίτσι με 3, ασφαλώς οι Μπρούνο Φερνάντεθ και Πίτσι έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό σε κανονική ροή αγώνα.

ΓΛΥΚΙΑ ΣΕΝΤΡΑ

Προκύπτει, από τους αριθμούς, αλλά και από κάποια βίντεο που παρακολούθησα μία απίστευτη ποιότητα στην σέντρα του, που θα βοηθήσει σημαντικά τον ΠΑΟΚ.

Το γεγονός πως αποκλειστικά από την γλυκιά του σέντρα, είτε από κόρνερ, είτε από φάουλ, είτε στην ροή του αγώνα δημιουργεί 2,4 key passes, το παιχνίδι είναι εντυπωσιακό. Το ποσοστό του Ροντρίγκο είναι χαμηλό σε εύστοχες πάσες με 75,8%, όμως εδώ πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί και δημιουργεί, δοκιμάζει μεγάλες μεταβιβάσεις, βάζει ρίσκο.

Διαπίστωσα επίσης πως αρέσκεται και έχει μεγάλη ικανότητα στις μεγάλες μεταβιβάσεις, επιχειρεί συχνά και με επιτυχία να αλλάζει πλευρά το παιχνίδι και να στοχεύει σε κίνηση στον χώρο του μπακ ή του εξτρέμ της απέναντι πλευρά. Ανασταλτικά δοκιμάζει 2,5 τάκλιν το παιχνίδι, 1,7 είναι επιτυχημένα, 0,8 φορές τον περνάνε, έχει 1 κλέψιμο το παιχνίδι, 1,9 κοψίματα χαμηλά.

Με τον τραυματισμό του Βιεϊρίνια και το γεγονός πως ο Μάτος μεγαλώνει, ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν ποιότητα στα άκρα της άμυνας και η μεταγραφή του Ροντρίγκο Σοάρες, είναι πάνω σε αυτήν την λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ