OPINIONS

Περιμένει μία ιστορική ευκαιρία τον Ολυμπιακό

EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÃÏÕËÂÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÃÏÕËÂÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το ταβάνι της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς είναι υψηλό όπως έδειξε και στο πρώτο ματς με την Γουλβς και το φετινό Europa League δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να κάνει, σε ρεαλιστική βάση, μεγάλα όνειρα.

Την εντός έδρας μάχη στην φάση των "16" ο οργανισμός του Ολυμπιακού την περίμενε σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Δημιουργήθηκαν συνθήκες που δεν τον ευνοούσαν, που θα του πρόσφεραν άλλοθι σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί, όμως η ομάδα του Μαρτίνς αποδεικνύει παιχνίδι με το παιχνίδι πως τα άλλοθι είναι για τους μη ικανούς.

Βρήκε τρόπο να ξεπεράσει την κρύα ατμόσφαιρα που δημιουργούσε το άδειο Καραϊσκάκης, κατάφερε να μείνει όρθια όταν εντελώς κόντρα στην ροή του αγώνα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ και κλήθηκε να παίξει για 67 λεπτά, με παίκτη λιγότερο.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Αυτή η ομάδα έχει πετύχει πολλά από το ξεκίνημα της σεζόν και δεν είχε τίποτα να αποδείξει, επιβεβαίωσε όμως με τον τρόπο που αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν πως δεν έχει ταβάνι. Βλέποντας την εικόνα της διοργάνωσης, γίνεται αντιληπτό πως σε αυτό το οργανωμένο σύνολο παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία να το πάει μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχουν ομάδες ικανές να τρομάξουν αυτόν τον Ολυμπιακό.

Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε μία περίοδο που βρίσκει φόρμα, όμως δεν βρίσκεται στο μέγεθος του ονόματος της, η Ίντερ έχει βαρύ όνομα αλλά σπάνια οι ιταλικές ομάδες βλέπουν με σοβαρότητα την διοργάνωση και το σύνολο του Κόντε έχει αδυναμίες, η Σεβίλλη με την Ρόμα έπεσαν μεταξύ τους και ένα καλό όνομα δεν θα συνεχίσει. Οι υπόλοιποι ανήκουν σε ένα επίπεδο που φαντάζει απόλυτα διαχειρίσιμο με τον Ολυμπιακό. Αν έχεις περάσει την Άρσεναλ και την Γουλβς, δεν μπορούν να σε φοβίσουν οι Μπασακσεχίρ, Λεβερκούζεν, Βασιλεία, Σαχτάρ.

Ασφαλώς και η αποστολή του Ολυμπιακού στο Μολινό δεν θα είναι εύκολη, βλέποντας όμως την εικόνα των ερυθρόλευκων στα παιχνίδια με την Άρσεναλ και στο χθεσινό παιχνίδι με την Γουλβς και αξιολογώντας το επίπεδο των ομάδων που συνεχίζουν στην διοργάνωση, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία.

ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕ ΣΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Στο γήπεδο φάνηκε πως μπορεί ο Εσπίριτο να έχει στην διάθεση του ακριβούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, οι ερυθρόλευκοι όμως είχαν μεταξύ άλλων και το πλεονέκτημα από το βάρος της φανέλας. Οι απαιτήσεις που δημιουργεί το να αγωνίζεσαι σε έναν σύλλογο που είναι υποχρεωμένος να πετυχαίνει και το άγχος που φέρνει το να είσαι πρωτάρης στο επίπεδο που αγωνίζεσαι, στο Καραϊσκάκης έπαιξαν τον ρόλο τους.

Η Γουλβς από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, δεν έπαιξε ανάλογα με τις δυνατότητες της και από τον τρόπο που μπήκε στο παιχνίδι, μέχρι το πως διαχειρίστηκε το τεράστιο πλεονέκτημα που απέκτησε από την αποβολή του Σεμέδο, άφηνε την αίσθηση πως δεν γλίτωνε στο γεμάτο Καραϊσκάκης.

ΡΙΣΚΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΟΧΗ

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο και είχε τον απόλυτο έλεγχο. Πήρε μία μεγάλη σε ποσοστό κατοχή και προσπαθούσε μέσα από αυτήν, να εξασφαλίσει την αμυντική του ισορροπία. Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, αλλά αυτή η εύκολη κατοχή μπάλας σε ένα γεμάτο γήπεδο, θα είχε δημιουργήσει πολύ πιο δύσκολες συνθήκες για τους παίκτες του Εσπίρίτο.

Σε άδειο γήπεδο όμως η διαχείριση της, ήταν πιο βατή και μπορούσαν οι παίκτες της Γουλβς να έχουν ηρεμία. Υπήρχε ένα ρίσκο από την μεγάλη κατοχή, που ειδικά με την ηρεμία που εξασφάλιζε στον αμυνόμενο το άδειο γήπεδο, γινόταν μεγαλύτερο. Οι "Λύκοι" ειδικεύονται και είχαν την διάταξη που τους κάνει πιο απειλητικούς στην αντεπίθεση.

Μία φάση, μία μπάλα στο κέντρο που κράτησε ζωντανή ο Χιμένες μετά το φάουλ που έκανε ο Καμαρά στο Τραορέ, μία καθυστερημένη αντίδραση του Ομάρ στην κίνηση του Ντιόγκο Ζότα, ήταν αρκετή για να δημιουργήσει, μία καθαρή ευκαιρία. Η Γουλβς είχε τη διάταξη που χρησιμοποιεί για να παίξει στις αντεπιθέσεις και η μεγάλη κατοχή που πήρε ο Ολυμπιακός, της πρόσφερε αυτό το δικαίωμα.

Η μπάλα χάθηκε σε επικίνδυνο χώρο, στον Χιμένες δόθηκε η δυνατότητα να βγει και να δημιουργήσει εκτός περιοχής και ο Ομάρ έχασε τον Ζότα. Αυτή ήταν η συνθήκη που δημιούργησε αδυναμία και άφησε εκτεθειμένη την άμυνα του Ολυμπιακού και ασφαλώς σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση ο Σεμέδο πήρε την χειρότερη επιλογή.

ΤΟ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ

Κανονικά ένας στόπερ με τα προσόντα, τα μακριά πόδια και την αθλητικότητα του Πορτογάλου, θα πρέπει σε αυτές τις φάσεις να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και να μην πάει απευθείας πάνω στον αντίπαλο του. Να μείνει παράλληλα και να προσπαθήσει να του δυσκολέψει την εκτέλεση, προσπαθώντας να τον πάει σε γωνία που θα έχει όσο δυνατόν λιγότερες πιθανότητες να νικήσει τον τερματοφύλακα του. Ο Σεμέδο το έχει ξανακάνει πρόσφατα, και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου στο παιχνίδι με την Ξάνθη για το πρωτάθλημα. Τότε είχε ανατρέψει τον αντίπαλο του, χωρίς να προσπαθήσει να παίξει την μπάλα, ενώ ήταν σε προφανή θέση για γκολ.

Ο διαιτητής είχε θεωρήσει λανθασμένα πως δεν έπρεπε να τον αποβάλει, επειδή η παράβαση ολοκληρώθηκε μέσα στην περιοχή και έδειξε το πέναλτι. Κακώς γιατί ο κανονισμός λέει, πως ακόμα και μέσα στην περιοχή αν ο αμυνόμενος δεν προσπαθήσει να παίξει την μπάλα πρέπει να αποβληθεί. Ασφαλώς και εδώ είχαμε μία διαφορετική περίπτωση. Ο Σεμέδο τιμωρήθηκε γιατί απέτρεψε καθαρή ευκαιρία για γκολ και αν η φάση εξελισσόταν μέσα στην περιοχή δεν θα έπρεπε να αποβληθεί, όμως υπάρχει μία παρόμοια πραγματικότητα.

Μία έλλειψη συναίσθησης για το πώς πρέπει να λειτουργήσει, βρισκόμενος τελευταίος παίκτης στην άμυνα. Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι τα λάθη που κάνει ένας ποδοσφαιριστής να τα πληρώνεις, όταν δεν καίνε. Δεν αποκλείεται αν είχε αποβληθεί με την Ξάνθη, να είχε πιο καθαρά στο μυαλό του, το πως θα έπρεπε να πράξει στην κίνηση του Ντιόγκο Ζότα.

Ο ΠΙΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να δώσει την μπάλα στην Γουλβς και μου έδειξε, πως αν αυτό το έκανε με 11 παίκτες, θα ήταν πολύ δύσκολο να μην την κερδίσει. Παρότι το χάντικαπ ήταν τεράστιο, η σοβαρότητα, η εκπαίδευση που έχει ο φετινός Ολυμπιακός να αμύνεται χωρίς μπάλα, του έδωσαν την δυνατότητα να μην του ανοίξει για ακόμα μία φορά, την άμυνα ο αντίπαλος. Ο Ολυμπιακός νικήθηκε από ένα τυχερό γκολ από στημένο και έβγαλε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα με ασφάλεια. Αξίζει ειδική μνεία στον Καμαρά. Είναι με διαφορά ο πιο ανεβασμένος ποδοσφαιριστής σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο δίμηνο.

ΕΒΑΛΕ ΤΕΙΧΟΣ

Ειδικά από την στιγμή, που κλίθηκε μετά την αποβολή του Σεμέδο, να παίξει μπροστά από τον Τσιμίκα ήταν εξαιρετικός. Στην πράξη ο Μαρτίνς έβαλε ένα τείχος στον χώρο που πίστεψε ο Εσπίριτο πως θα κάνει την ζημιά. Ο προπονητής της Γουβς έχοντας να αξιοποιήσει το αριθμητικό πλεονέκτημα, έβγαλε στο ημίχρονο τον δεξί μπακ Ντόχερτι, έδωσε την πλευρά στον Τραορέ και πέρασε σαν τρίτο επιθετικό τον Πέδρο Νέτο. Πίστεψε πως με τα ρήγματα που θα δημιουργήσει ο Τραορέ, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού και θα εκμεταλλευόταν την παρουσία τριάδας στην επίθεση. Ασφαλώς και δεν συνέβη ποτέ, ο Καμαρά είχε κλείσει την πλευρά και συνολικά οι καλύψεις, όποτε χρειάστηκε βοήθειες ο Τσιμίκας, ήταν εξαιρετικές.

ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ "ΦΟΝΙΑ"

Ο Καμαρά ήταν και αυτός που βρέθηκε στην απέναντι πλευρά στην φάση του γκολ του Ολυμπιακού και πέρασε την μπάλα στην κίνηση του Γκιγιέρμε. Το γκολ το πέτυχε ακόμα μία φορά ο "φονιάς", μπορεί να μοιάζει εύκολο, όμως αν προσέξει κάποιος τον τρόπο που απαλλάχτηκε από τον αντίπαλο και την κίνηση που κάνει για να βρεθεί σε κενό τέρμα, μιλάμε πως ο άνθρωπος έδωσε ρεσιτάλ, επιτρέποντας στον Γκιγιέρμε να κάνει την τέλεια ενέργεια και να τον βγάλει σε κενό τέρμα. Ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να πάει σε παιχνίδι χωρίς μπάλα, κατάφερε να αντέξει και στην πραγματικότητα ισοφαρίστηκε δίχως να νικηθεί.

ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Έδειξε πως μπορεί, στις πιο δύσκολες συνθήκες, να βγάλει με ηρεμία, σοβαρότητα και καθαρό μυαλό το πλάνο του. Παρουσιάζει μόνιμα μία εικόνα στα κρίσιμα, που δείχνει πως το ταβάνι αυτής της ομάδας είναι πολύ υψηλό.

Το πιο πιθανό είναι, πως η ομάδα του Μαρτίνς θα χρειαστεί να περιμένει, όταν όμως με το καλό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα έχει μπροστά της μία τεράστια πρόκληση, για μία ιστορική επιτυχία. Το φετινό Europa δίνει το δικαίωμα σε αυτήν την ομάδα να ελπίζει πως θα φθάσει πολύ μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ