OPINIONS

Πέρασε πιο εύκολα από τον Ολυμπιακό

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο, σημειώνοντας τα βασικότερα κέρδη της ομάδας του Φερέιρα. Η ενεργοποίηση του Πέλκα, ο Βιεϊρίνια που ανεβάζει στροφές, ο συνεπής Λημνιός και η ανανέωση του Βαρέλα.

Στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναιτωλικός δεν γινόταν να προβάλει σοβαρή αντίσταση στον ΠΑΟΚ. Ο Χάβος για να έχει περισσότερη κατοχή μπάλας και πιθανότατα για να χαλάσει την ισορροπία στο αντίπαλο αμυντικό δίδυμο, χρησιμοποίησε φορ τον βραχύσωμο Ντίας.

Στην πράξη δεν υπήρχε κανένας φορ και έμοιαζε σαν να μην είχαν δουλειά να κάνουν, οι στόπερ του ΠΑΟΚ. Η διαφορά επιπέδου των δύο ομάδων ήταν ορατή. Σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν, είναι φανερό πως έχει βελτιωθεί η αμυντική συμπεριφορά των πρωταθλητών.

Πριν από μία εβδομάδα και ο Ολυμπιακός πέρασε εύκολα από το Αγρίνιο, σκοράροντας μάλιστα τρεις φορές. Η διαφορά ήταν πως οι παίκτες του Φερέιρα, αυτή την νίκη την πέτυχαν χωρίς να νιώσουν την παραμικρή απειλή. Δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Χάβου να βρει διαστήματα που θα είναι απειλητική.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΛΚΑΣ

Πέρα από τρεις βαθμούς, το διπλό στο Αγρίνιο αφήνει κι άλλα κέρδη. Το γεγονός πως σκόραρε ο αδικημένος Πέλκας, που από την ναφθαλίνη βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά βασικός.

Είναι σημαντικό να τον έχει ο Φερέιρα ενεργό. Όπως σημαντικό είναι το γεγονός, πως μέρα με την ημέρα ανεβαίνουν οι Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο. Πρακτικά στο δεύτερο γύρο θα αποτελούν μεταγραφές του ΠΑΟΚ.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Πορτογάλος τεχνικός υπολογίζει τον Βιεϊρίνια για τα αριστερά της επίθεσης και με δεδομένο πως ο Λημνιός βρίσκεται σε εντυπωσιακή κατάσταση, ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως θα τελειώσει την σεζόν με τα δίδυμα Μάτος - Λημνιός και Γιαννούλης -Βιεϊρίνια. Η χημεία της συγκεκριμένης τετράδας μοιάζει ιδανική.

Ο Γιαννούλης είναι το επιθετικό μπακ που έχοντας τον Βιεϊρίνια να παίζει πιο εσωτερικά και τον Μάτος να καλύπτει σαν τρίτο στόπερ είναι στην πράξη ο εξτρέμ της ομάδας, από αυτόν παίρνει πλάτος και ταχύτητα στο χώρο στην αριστερή πλευρά.

Ο Βιεϊρίνια στο Αγρίνιο άρχισε τις επικίνδυνες εκτελέσεις εκτός περιοχής, που την περσινή σεζόν έφεραν τέρματα που έκαναν τη διαφορά στη μάχη του τίτλου και είναι σίγουρο πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του. Όσο αναβαίνει ο αρχηγός, ο ΠΑΟΚ θα γίνεται και πιο δυνατός, σε πολλά θέματα μέσα στο παιχνίδι που μπορεί να μην αφορούν και κατά ανάγκη τον δικό του χώρο στο γήπεδο.

ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Ο ΛΗΜΝΙΟΣ

Στην απέναντι πλευρά, ο Μάτος κρατιέται χαμηλά σε ρόλο που πολλές φορές μοιάζει με τρίτου στόπερ και ο Λημνιός στην επίθεση παίρνει το πλάτος. Με διαφορά πρόκειται για τον πιο βελτιωμένο στην παραγωγικότητα ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος. Πέρα από τη γνωστή ταχύτητα του, την ικανότητα να περνά τον αντίπαλο του, έχει βάλει στο παιχνίδι του κοψίματα στην αντίπαλη περιοχή, που τον βοηθούν να λειτουργεί σαν δεύτερος επιθετικός και να σκοράρει έπειτα από συνολκή δημιουργία όλης της ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό το να μπορείς μέσα από την κίνησή σου, να βοηθάς και εσύ την ομάδα να σε τροφοδοτεί και ο φετινός Λημνιός αυτό το κάνει με συνέπεια.

ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ

Βοήθησε και ο αντίπαλος σημαντικά. Ο Παναιτωλικός είναι η πιο εύθραυστη αυτή την εποχή ομάδα στην κατηγορία, μοιάζει σαν να μην ξέρει ακριβώς τι προσπαθεί να παίξει και να μην υπάρχει στο παιχνίδι του, κανένα κομμάτι που να λειτουργεί καλά. Έφταναν οι σωστές κινήσεις στο χώρο για τους παίκτες του Φερέιρα, για να φέρουν καθαρή εκτέλεση για γκολ. Η ομάδα του Χάβου και χρόνο έδινε για την πάσα και χώρους για κίνηση. Για αυτόν το λόγο δεν μπορούν να βγουν και σοβαρά συμπεράσματα από αυτό το παιχνίδι.

Ο ΑΚΠΟΜ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ 7 ΛΕΠΤΑ

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, από τη στιγμή που ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να κάνει πιο επιθετικό το σχήμα του, να παίξει με καθαρό φορ και να ψάξει την ισοφάριση, οι χώροι που υπήρχαν προς εκμετάλλευση ήταν πολλοί. Χρειάστηκε απλά να μπει στο γήπεδο ο Ακπόμ για να τελειώσει το παιχνίδι. Στο 62ο λεπτό μπήκε στο γήπεδο και μέσα σε επτά λεπτά πέτυχε ασίστ και γκολ.

Δύο κινήσεις του ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν από την εύθραυστη άμυνα του Παναιτωλικού. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στον συνδυασμό ταχύτητας - δύναμης που διαθέτει ο Άκπομ. Έναν συνδυασμό προσόντων που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος για τις αντίπαλες άμυνες.

Ο Φερέιρα το τελευταίο διάστημα έχει βρει αρκετές σταθερές στην ομάδα του. Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να επαναξιολογήσει έχει να κάνει με το βασικό φορ στην κορυφή της επίθεσης. Μπορεί να προσφέρει ως βασικός, πολύ περισσότερα ο Ακπόμ, από τον Σβιντέρσκι και είναι πολύ σημαντικό να τον έχει βασικό και φορμαρισμένο στα playoffs. Σε παιχνίδια που ο συνδυασμός ταχύτητας και σωματικών προσόντων που διαθέτει, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΟΣ ΑΠΟ OΤΙ ΠΡΕΠΕΙ

Το στοιχείο που έχει βελτιώσει αισθητά το τελευταίο διάστημα, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα αμυντικά. Εδώ και καιρό έχει υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ παικτών και τεχνικού επιτελείου για έλεγχο του ρυθμού. Μπαίνοντας και προσωπικότητες μέσα στην ομάδα, όπως ο Μαουρίτσιο και ο Βιεϊρίνια, αυτός ο συνδυασμός που πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στο ποδόσφαιρο του Φερέιρα και την υπομονή που είχαν μάθει ο ποδοσφαιριστές να υπάρχει με τον Λουτσέσκου είναι πιο εύκολο να βρεθεί. Στο Αγρίνιο, πάντως, από το 30ο λεπτό μέχρι το 45ο, έδωσαν αχρείαστο χρόνο στην ομάδα του Παναιτωλικού, χωρίς ο αντίπαλος να μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Σημειώνω πως ακόμα και στο Αγρίνιο, υπήρξαν διαστήματα που ο ΠΑΟΚ ήταν υπερβολικά χαλαρός, σαν να υπήρχε μία άρνηση να ανέβει η ένταση.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕ Ο ΒΑΡΕΛΑ

Σημαντικό ρόλο στην αμυντική βελτίωση που εμφανίζουν οι πρωταθλητές έχει παίξει η ενσωμάτωση του Ίνγκασον. Καμιά φορά το ποδόσφαιρο είναι περίεργο. Προσέξτε, η διοίκηση το περασμένο καλοκαίρι είχε να διαχειριστεί μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση με την ανανέωση του Βαρέλα.

Μετά από περιπέτειες, αποφασίστηκε να δοθεί μία πολύ μεγάλη αύξηση και να ανανεώσει ο ποδοσφαιριστής, παρότι από τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει η επένδυση με τον Ίνγκασον. Σήμερα, με την εικόνα που είχε ο Βαρέλα στο ξεκίνημα της σεζόν και με τον Ισλανδό να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά, μπορεί εύκολα να σκεφτεί κανείς, πως δεν χρειαζόταν να δοθούν τόσα πολλά λεφτά για την παραμονή του Πορτογάλου.

Κι όμως αυτή η σκέψη είναι εντελώς λανθασμένη. Θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η προσαρμογή του Ισλανδού στη βασική ενδεκάδα αν υπήρχε η σύγκριση με το περσινό αψεγάδιαστο και ηγετικό δίδυμο των Βαρέλα - Κρέσπο. Σκεφτείτε πόσο βάρος θα είχε να διαχειριστεί ο Ίνγκασον, στο ξεκίνημα της σεζόν, που η ομάδα είχε σοβαρό πρόβλημα στο να ακολουθήσει τις αλλαγές που ήθελε να περάσει ο Πορτογάλος προπονητής στην ομάδα. Πόση μεγάλη πίεση, σύγκριση και αδικαιολόγητη κριτική θα υπήρχε γύρω από το όνομα του Ισλανδού. Για αυτόν τον λόγο, υποστηρίζω συνέχεια, πως τον πετυχημένο πρέπει να τον αποβάλει το γήπεδο.

Όταν τραυματίστηκε ο Βαρέλα, ο Ισλανδός στόπερ, μπήκε για να διορθώσει την κατάσταση, έχοντας μία φανερά πιο βατή αποστολή: Να αποδείξει πως και αυτός έχει τα προσόντα, να δημιουργήσει ένα στιβαρό και ταιριαστό δίδυμο με τον Κρέσπο.

Σήμερα, έχοντας βγάλει ένα σημαντικό διάστημα αγώνων, η ομάδα βρήκε ισορροπία με αυτόν στο κέντρο της άμυνας και θα είναι πολύ δύσκολο να χάσει την θέση του βασικού. Το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους. Ο Ίνγκασον ήρθε σαν ο καλύτερος παίκτης της Ροστόφ στην Θεσσαλονίκη, ως βασικός της εθνικής Ισλανδίας και γρήγορα κατάλαβε, πως δεν μπορεί να σπάσει το δίδυμο των Βαρέλα - Κρέσπο. Ένα χρόνο μετά, βάζει τον Βαρέλα στην δική του θέση. Όταν ένα αμυντικό δίδυμο λειτουργεί καλά, ο προπονητής δεν γίνεται να το χαλάσει.

ΜΑΚΡΑ ΜΑΧΗ

Προβλέπεται μία μακρά και μεγάλη μάχη με τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και οι δύο διεκδικητές έχουν προτερήματα και ελαττώματα. Οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν να έχουν πιο παιγμένη την καλή τους ενδεκάδα. Για την ακρίβεια δοκιμασμένη σε περισσότερες απαιτητικές αποστολές. Ο Φερέιρα, με τις επιστροφές των Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο, Βαρέλα αλλά και την ενεργοποίηση του Πέλκα, φαίνεται σαν να έχει μεγαλύτερο οπλοστάσιο, με ποδοσφαιριστές όμως που δεν έχουν χρειαστεί να παίξουν σε υψηλή ένταση πολλά παιχνίδια. Ο χρόνος θα δείξει, πιο συνθήκη θα παίξει τον ρόλο της, στα πλέι οφ, εκεί που θα κριθούν όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ