OPINIONS

Υπάρχει ένας ακόμα ιστορικός στόχος για τον ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει μπροστά του ένα ματς ακόμα για να πετύχει έναν ιστορικό στόχο ενώ αναφέρεται και στον υποβιβασμό του ΠΑΣ Γιάννινα και τη μάχη παραμονής που κέρδισαν οι Αστέρας και ΟΦΗ.

Με την νίκη του ΠΑΟΚ στους Ζωσιμάδες οριστικοποιήθηκε το αήττητο πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ.

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ VAR

Ο "Άγιαξ της Ηπείρου" δικαιούται να έχει παράπονα από τη διαιτησία. Δεν αποκλείεται αν ίσχυε φέτος τοVAR, η κατάσταση στην ουρά να ήταν διαφορετική. Την 28η αγωνιστική ο ΠΑΣ, έδινε ένα οριακό 6ποντό παραμονής με τον Αστέρα. Στην πρώτη φάση του δευτέρου ημιχρόνου ο Κριζμάν σκοράρει, ανοίγει το σκορ ύστερα από σέντρα του Μπουκουβάλα αλλά το τέρμα ακυρώθηκε λανθασμένα. Κανένας δεν μπορεί με σιγουριά να πει πως αν το γκολ του Κριζμάν μέτραγε ο ΠΑΣ θα κράταγε το αποτέλεσμα, άλλωστε την αμέσως επόμενη αγωνιστική ο Αστέρας βρέθηκε πίσω στο σκορ στο Ηράκλειο, αλλά πήρε το βαθμό.

Το σίγουρο είναι, πως έγινε ένα ακραίο λάθος σε ένα κομβικό βαθμολογικά παιχνίδι. Και την 29ηαγωνιστική στη Νέα Σμύρνη ακυρώθηκε και μάλιστα στο 93ο λεπτό ένα καθαρό τέρμα ισοφάρισης του Κριζμάν, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα και να μετρούσε αυτός ο πόντος δεν θα άλλαζε ιδιαίτερα την κατάσταση για την τελευταία αγωνιστική.

Στην πραγματικότητα ο ΠΑΣ πλήρωσε ακριβά τη λανθασμένη υπόδειξη του βοηθού Πέτρου Πάτρα στο παιχνίδι με τον Αστέρα. Σε αυτόν τον αγώνα έχασε την κατηγορία. Ακόμα και να κέρδιζε στη Νέα Σμύρνη δεν θα του έφταναν οι 30 βαθμοί. Μπορεί να έχει καλές σχέσεις η διοίκηση του με τον ΠΑΟΚ, όμως δύσκολα θα θυσιαζόταν το αήττητο για να κρατηθεί ο ΠΑΣ στην κατηγορία.

ΔΕΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Είναι μεγάλο πράγμα να φεύγεις την κατάλληλη ώρα. Ο Πετράκης πέρασε στους Ζωσιμάδες επιτυχημένα χρόνια. Βρίσκεται στην ομάδα από το 2014. Ανέβασε τον ΠΑΣ επίπεδο, τον έβγαλε στην Ευρώπη, έφτιαξε το όνομα του, αλλά δεν κατάφερε όσο ήταν στα πάνω του να εξαργυρώσει την επιτυχία του πηγαίνοντας σε ένα από τα μεγάλα κλαμπ.

Το καλοκαίρι η διοίκηση αποφάσισε να πουλήσει τον Κόντε, προσπάθησε να καλύψει το κενό με τους Κρίζμαν, Μυστακίδη, Αθανασιάδη αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν είχε τα γκολ του Κόντε. Από την ημέρα που έφυγε ο Πασχαλάκης δεν υπήρχε σοβαρή λύση κάτω από τα δοκάρια, κατάφερε συνολικά να παρουσιάσει ένα σύνολο με συνοχή, με καλή αμυντική λειτουργία και δεν είναι παράλογο που πέφτει κατηγορία.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΤΣΙΛΙΑΝΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ασφαλώς και υπάρχει μία φάση που δεν αποκλείεται να άλλαζε την ιστορία, η αλήθεια όμως είναι πως δεν μπορεί να συγκριθεί ο φετινός Αστέρας, με τον ΠΑΣ, θα ήταν παράλογο να χάσει την κατηγορία η ομάδα της Τρίπολης, που το ρόστερ της και η δυναμική της ήταν για να βρίσκεται τουλάχιστον στην πρώτη 8άδα.

Έστω και στα δύο τελευταία παιχνίδια, κατάφεραν και με ένα εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, έκαναν το βήμα παραμονής στην Κρήτη. Την 29η αγωνιστική έγινε το μεγάλο βήμα, όταν μετά από ένα δεύτερο ημίχρονο υπεροχής, ισοφάρισε με το τέρμα του αξιόλογου Τσιλιανίδη, που παίζει πολύ δυνατά το όνομα του για τον Παναθηναϊκό.

Αυτό το τέρμα, όρισε το ποια ομάδα θα παραμείνει στην κατηγορία και ποιος θα παίξει μπαράζ. Αυτό που συνέβη την Κυριακή, με τις νίκες των Αστέρα, ΟΦΗ και την ήττα του ΠΑΣ, απλά πιστοποίησε το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη αγωνιστική και δεν γινόταν να αλλάξει.

ΠΕΛΚΑΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ..

Στους Ζωσιμάδες, ο ΠΑΟΚ κλείδωσε το αήττητο. Ο Λουτσέσκου από τη βασική σύνθεση έδειξε πως δεν έχει σκοπό να κάνει δώρο στον ΠΑΣ, έτσι κι αλλιώς θα ήταν ένα δώρο δίχως όφελος. Μεσοεπιθετικά πιστεύω πως έκανε μία δοκιμή τελικού.

Από τα ρεπορτάζ βγαίνει πως σκέπτεται σοβαρά, να παίξει με καθαρό 6αρι στον τελικό με την ΑΕΚ, δηλαδή παρτενέρ του Ολιβέιρα, να μην είναι ο Σάκχοφ που πήρε μεγάλο βάρος στο δεύτερο γύρο, αλλά ο Κάνιας. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές στον άξονα για τον τελικό είναι μετρημένες και ο Ισπανός χαφ είχε περισσότερο ανάγκη να πάρει χρόνο συμμετοχής. Επίσης είδαμε επιθετική τετράδα των Πέλκα, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Άκπομ.

Πιστεύω πως μετά από πολύ καιρό το επόμενο Σάββατο θα δούμε σε μεγάλο παιχνίδι τον ΠΑΟΚ στη λογική που τελείωσε την περσινή σεζόν και κράτησε για ένα μεγάλο διάστημα φέτος. Με τον Πέλκα δημιουργό, τον Μπίσεβαρ αριστερά και έναν εξτρέμ. Σε αυτό συντελεί και η καλή εικόνα που έχει δείξει ο Πέλκας στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος.

ΧΩΡΙΣ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΚΕΡΔΟΣ Ο ΑΚΠΟΜ

Είναι περίεργο, το να παίζεις παιχνίδι χωρίς κίνητρο στην έδρα ομάδας που παίζει για την κατηγορία και στο τέλος όλοι γνωρίζουν πως θα αποχαιρετήσει. Δεν μπορεί να βγουν σοβαρά συμπεράσματα. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι μετά τη φιέστα δεν υπήρχε ρυθμός. Ο ΠΑΟΚ έμεινε για μεγάλα διαστήματα σε χαμηλά μέτρα, δεν γινόταν γρήγορη μεταφορά μπάλας και από την πλευρά του Κρέσπο δεν υπήρχαν ανεβάσματα.

Σαν θετικό σημείο ήταν η βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας του Ακπόμ. Χρειαζόταν για τη ψυχολογία του ένα τέρμα, αλλά το σημαντικό δεν ήταν πως σκόραρε σε κενό τέρμα, αλλά πως ήταν μέσα στο παιχνίδι. Το σημειώνω γιατί τον Απρίλιο είχε ένα φανερό ντεφορμάρισμα. Ο ΠΑΟΚ το Σάββατο θα έχει ανάγκη τα φυσικά προσόντα των Ακπόμ, Ζαμπά ώστε να ξεπεράσει απουσίες και κόπωση.

Αυτά όμως θα τα συζητήσουμε αναλυτικά σε κείμενο πριν τον τελικό. Σήμερα ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε ένα ονειρικό πρωτάθλημα με 26 νίκες, 4 ισοπαλίες. Από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η περσινή σεζόν, έβαλε τις βάσεις ώστε να μην τολμήσει κανένας να αμφισβητήσει την ανωτερότητα του.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Η σεζόν όμως δεν τελείωσε, καταλαβαίνω πως αδειάζεις όταν κατακτάς ένα πρωτάθλημα σε έναν σύλλογο που το αναζητά 34 χρόνια. Είναι μεγάλο γεγονός το να παίρνεις για τρίτη φορά στην ιστορία σου πρωτάθλημα, όταν το πετυχαίνεις είναι λογικό να χάνεις την συγκέντρωση σου, όμως ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ακόμα έναν ακόμα ιστορικό στόχο.

Δεν είναι απλό να είσαι ένας τόσο μεγάλος σύλλογος και να μην έχεις κατακτήσει ποτέ σου νταμπλ. Σε έξι ημέρες έχει την ευκαιρία αυτή η ομάδα, να μείνει στην ιστορία ως ανίκητη. Ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του, να κατακτήσει τρίτο συνεχόμενο κύπελλο, τέταρτο τίτλο στους έξι που διεκδίκησε την τελευταία τριετία.

Αυτά είναι τα χρυσά του χρόνια και αυτήν την εβδομάδα έχει την ιστορική υποχρέωση, να ετοιμαστεί για να είναι αυτός που πρέπει στον τελικό του ερχόμενου Σαββάτου και να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του συλλόγου που κατέκτησε το νταμπλ.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1985

Υπάρχει μία τεραστία διαφορά με τον ΠΑΟΚ που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα πριν 34 χρόνια. Το 1985 δεν υπήρχε η ισχυρή διοίκηση που να δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ, να χτίσει στο πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει. Η Αθήνα ήταν πολύ πιο ισχυρή και φρόντισε άμεσα να του το δώσει να το καταλάβει, παίρνοντας του τα επόμενα 24ώρα μετά την φιέστα, τον πρώτο του σκόρερ, Χρήστο Δημόπουλο.

Λίγες ημέρες μετά τη φιέστα, ο "φονιάς" υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, η διοίκηση του ΠΑΟΚ τον έδιωξε από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ομάδα για τον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ και αντί για το νταμπλ, ήρθε μία ταπεινωτική 4άρα.

Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός οικονομικά και έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να είναι απόλυτα προσηλωμένος στον τελικό και να χτίσει πάνω στη φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ