OPINIONS

ΠΑΟΚ: Πάει με πλάνο χαμηλού κόστους

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την ευκαιρία του Τσούμπα Άκπομ, την ανταλλαγή των Δημήτρη Γιαννούλη - Αμρ Ουάρντα, το βέτο του Ραζβάν Λουτσέσκου και τον αντί - Πόντους Βέρνμπλουμ, Γιόσιπ Μίσιτς.

Όπως αναμενόταν, το παιχνίδι της Τρίπολης αποδείχθηκε καθοριστικό για τις μεταγραφικές εξελίξεις. Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ πέρασε και από αυτήν την επικίνδυνη στροφή, κράτησε μία διαφορά οκτώ βαθμών, βάζει φρένο στις πολυδάπανες μεταγραφές και για τους δύο διεκδικητές του τίτλου.

Το έγραψα στο κείμενο της περασμένης Παρασκευής. Με γκέλα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη θα ηχούσαν σάλπιγγες πολέμου. Η ομάδα του Λουτσέσκου πέρασε και πλέον όλα γίνονται πολύ πιο ήρεμα. Παρότι ήρθαν τα λεφτά του Πρίγιοβιτς αποσύρθηκε το ενδιαφέρον για τον Μπεργκ, αλλά και για τον εκλεκτό του Μπράνκο, τον Μπονατίνι.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΠΟΜ

Αποφασίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν πολυδάπανες κινήσεις και πάνε σε πιο συντηρητικές, μακροχρόνιες επιλογές δίχως πίεση, δίνοντας χώρο και χρόνο στον Άκπομ να δείξει τις δυνατότητές του.

Η αλήθεια είναι πως η διαφορά των 8 βαθμών είναι μεγάλη. Το γεγονός πως πριν ξεκινήσουν τα ντέρμπι ο άμεσος αντίπαλός τους για το πρωτάθλημα έχει δύο δύσκολες εξόδους σε Γιάννενα και Τρίπολη και οι ίδιοι τρία συνεχόμενα παιχνίδια στην Τούμπα, τους προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση.

Θέλω, όμως, να σημειώσω κάτι, δίχως να σημαίνει πως αποκλείω ο Άκπομ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, να έχει επιθετικό που θα της εξασφαλίζει μεγάλο αριθμό τερμάτων. Όσο και να έχει εξελιχτεί το ποδόσφαιρο, το να έχεις αυτόν που θα σου κάνει το εύκολο γκολ, σου δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Πόσω μάλλον στην Ελλάδα που η ανάπτυξη βασίζεται πολύ στο "τάισμα" του φορ.

Ο ΠΑΟΚ αυτήν την σιγουριά την απολάμβανε με τον Πρίγιοβιτς και εφάρμοζε ένα ποδόσφαιρο που ήταν άμεσα εξαρτώμενο από τον Σέρβο επιθετικό. Μου μοιάζει δύσκολο να ξεπεραστεί τόσο ανώδυνα η απουσία του.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο Λουτσέσκου να αλλάξει κατεύθυνση στο ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ είχε βολευτεί με τον Σέρβο επιθετικό, δεν έβαζε ρίσκο από τα άκρα, δεν ανέβαζε τους Βιεϊρινια, Μάτος και πήγαινε σε μεγάλες μεταβιβάσεις στόχευσης του φορ.

Με έναν τρόπο που έχουμε αναλύσει πολλές φορές, κατάφερνε να είναι αποτελεσματικός και να κερδίζει δίχως να έχει γκολ και ασίστ από τις πίσω γραμμές. Στην Τρίπολη, μπορεί το σκορ να μην έχει σχέση με την εικόνα του αγώνα, έγινε όμως μία αρχή. Ήρθαν τέρματα από τους Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο και του Μπίεσβαρ που ακυρώθηκε.

ΤΡΙΠΛΟ ΚΕΡΔΟΣ

Σε αυτή τη λογική φαίνεται να προσπαθεί να επενδύσει ο ΠΑΟΚ. Λόγω της αποχώρησης του Πρίγιοβιτς γίνεται θόρυβος για τον φορ. Με την νέα τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, τον δρόμο που θα κινηθεί η ομάδα δείχνει η προσπάθεια που γίνεται για να επιστρέψει ο Γιαννούλης και να πάει ξανά στο Περιστέρι ο Ουάρντα. Από τη στιγμή που Λουτσέσκου δεν υπολογίζει τον Αιγύπτιο και δεν είναι διατεθειμένος να του δώσει τον ρόλο που του αξίζει, μια ανταλλαγή με τον Γιαννούλη που θα συνδυάζεται με την επιστροφή του Ενρίκε, αποτελεί την ιδανική εξέλιξη.

Προσέξτε, με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να πάρει ούτε έναν ποδοσφαιριστή, απλά γυρνώντας πίσω δύο δικούς του, θα μοιάζει σαν να έχει κάνει τρεις μεταγραφές. Θα γεμίσει σημαντικά το ρόστερ του και θα έχει λύσεις ο Λουτσέσκου.

Θα είναι η πρώτη φορά από τότε που επέστρεψε ο Βιεϊρίνια, που θα υπάρχει μπακ στα αριστερά, που θα δίνει το δικαίωμα στον τεχνικό του ΠΑΟΚ να ανεβάσει πιο ψηλά τον αρχηγό. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ενρίκε, είναι ένας ποδοσφαιριστής που όταν έρχεται από τον πάγκο, βοηθά πολύ στο να ανεβάζει ρυθμό η ομάδα. Παίζει με πολύ νεύρο, πολλές φορές περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.

Είναι ένας καθαρός ακραίος, που στα διαστήματα που θα χρησιμοποιηθεί αν τελικά επιστρέψει, μπορεί να βάλει ταχύτητα στο επιθετικό παιχνίδι, μεγαλύτερη ένταση στην πίεση και να δώσει ένα ακόμα στοιχείο που σήμερα δεν υπάρχει στα άκρα του ΠΑΟΚ.

Οι Ζαμπά, Λημνιός την υπηρετούν διαφορετικά την θέση. Το σίγουρο είναι πως αν τελικά οριστικοποιηθεί αυτή η τριπλή μετακίνηση, ο Λουτσέσκου στα άκρα θα είναι γεμάτος λύσεις και θα έχει επιλογές ανάλογα με το πώς θέλει να σχεδιάσει το κάθε παιχνίδι.

O ΠΕΛΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Στον άξονα, ασφαλώς είναι σημαντικό να πάρει μπροστά ο Πέλκας. Στη ζωή χωρίς Πρίγιοβιτς, είναι υποχρεωτικό ο Λουτσέσκου να βρει περισσότερο σκοράρισμα από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Θα είναι μεγάλο το πρόβλημα αν συνεχίσει ο Πέλκας να μην σκοράρει και να μην έρχεται σε θέση εκτέλεσης, μετά από συνεργασίες.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει ο μήνας για να δούμε πώς θα ολοκληρωθούν τα πράγματα, αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Ρουμάνος τεχνικός έθεσε βέτο στην παραχώρηση των Σάκχοφ, Ελ Καντουρί.

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως περίεργα. Το συμβόλαιο του Σάκχοφ λήγει το καλοκαίρι και ασφαλώς δεν βρίσκουν στον ΠΑΟΚ λόγο να του το ανανεώσουν, όπως είναι και δεδομένο πως ο Ελ Καντουρί δεν προσφέρει σύμφωνα με τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που αμείβεται, οπότε είναι λογικό να κοιτάξουν μπας και τον σπρώξουν στην Πάρμα.

Από την πλευρά του, όμως, έχει και τα δίκια του ο Λουτσέσκου. Οι προπονητές, πάντοτε έχουν τους φόβους τους και είναι λογικό, καθώς από τα αποτελέσματα εξαρτάται η δουλειά τους. Ο ίδιος έχει χτίσει μία ομάδα με συγκεκριμένες αρχές, βρίσκεται μία ανάσα από το να πάρει τον τίτλο, οπότε δεν θέλει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ. Μπορεί οι Σάκχοφ, Ελ Καντουρί να μην είναι βασικοί, όμως στο μυαλό του κόουτς είναι μέσα στους 16 παίκτες που υπολογίζει.

Άλλωστε, μετά τον τραυματισμό του Βέρμπλουμ, μίας αποδεδειγμένα εσφαλμένης πολυδάπανης μεταγραφής, ο ΠΑΟΚ έχει ξεμείνει από λύσεις στον άξονα. Στην Τρίπολη, ο τραυματισμός του Κάνιας άφησε τον Ρουμάνο τεχνικό με δύο μόλις χαφ και ένα δίδυμο που αποδεδειγμένα και βάσει των προσόντων των δύο ποδοσφαιριστών, είναι δυσλειτουργικό, κάτι που μπορεί να μην στοίχισε στην Τρίπολη, αλλά αναδείχτηκε.

ΜΙΣΙΤΣ, Ο "ΑΝΤΙ-ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ"

Προκύπτει, λοιπόν, πως υπάρχει ποσοτικό πρόβλημα στον άξονα, αλλά όπως έχω αναφέρει πολλές φορές και ένα πρόβλημα ταχύτητας στον άξονα του ΠΑΟΚ. Η μεταγραφή του Μίσιτς έρχεται για να καλύψει το πρώτο κενό. Πρόκειται για έναν χαφ ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά, συνεπώς και με παρόμοιες αδυναμίες που έχουν οι Σάκχοφ, Βέρνμπλουμ.

Κινείται ανάμεσα στη θέση 6 και 8, μαρκάρει σε συγκεκριμένους χώρους. Δεν μεταφέρει τη μπάλα, επιλέγει την μακρινή μεταβίβαση και την πάσα στα ανεβάσματα των ακραίων ποδοσφαιριστών. Μπορεί να πει κανείς, πως με αυτήν την κίνηση δεν θα λείψουν τα λίγα πράγματα που πρόσφερε ο Βέρνμπλουμ, όμως δεν μπορεί να περιμένει και πολλά περισσότερα. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που συνεχίζει να αποκτά κεντρικούς χαφ που δεν έχουν γρήγορη μεταφορά μπάλας ο ΠΑΟΚ, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες των μεταγραφών. Αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο, δηλαδή μία απώλεια στην Τούμπα που βάσει προγράμματος και την εικόνα που έχουν οι Πανιώνιος, ΟΦΗ, ΠΑΣ, που κατά σειρά θα φιλοξενήσει ο ΠΑΟΚ αυτό το διάστημα, αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα κινηθεί μεταγραφικά ο επίδοξος πρωταθλητής. Ένα πλάνο, χαμηλού κόστους, που χαράχτηκε με ηρεμία μετά το διπλό στην Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ