OPINIONS

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Διλήμματα και πλάνα των δύο προπονητών

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Διλήμματα και πλάνα των δύο προπονητών

Ο Τσάρλυ κάνει φύλλο και φτερό τα μπλοκάκια των Μαρτίνς και Λουτσέσκου, αναλύοντας τα πλάνα των δύο προπονητών λίγο πριν από το σπουδαίο ντέρμπι της Τούμπας.

Την Κυριακή (10/2) στην Τούμπα έχουμε το ντέρμπι που θα ορίσει την τύχη του φετινού πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια το βράδυ θα μάθουμε αν θα έχουμε πρωταθλητή και τι ακριβώς πρωτάθλημα θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια...

Αν νικήσει ο ΠΑΟΚ, όλα θα έχουν κριθεί. Με ισοπαλία θα υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, όμως θα μένει ένας μικρός "τζόγος" μέχρι να δούμε το ποιος θα κάνει το επόμενο λάθος. Με "διπλό" θα ηχήσουν οι σάλπιγγες "πολέμου".

Στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός αναφερόμαστε σε δύο ομάδες που μοιάζουν αρκετά από πλευράς τακτικής. Λουτσέσκου - Μαρτίνς εφαρμόζουν το 4-2-3-1 και οι δύο θέλουν να έχουν τουλάχιστον έναν δημιουργό στη μία πλευρά.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Ρουμάνος έχει ως σημαντικότερη απουσία αυτή του Κάνιας. Ο Πορτογάλος του Ομάρ. Ο Λουτσέσκου έχει να πάρει δύο αποφάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το δίδυμο στον άξονα και η δεύτερη τι θα κάνει με τον Πέλκα.

Το τελευταίο διάστημα το κενό του Κάνιας το κάλυψε ο Σάκχοφ. Ποδοσφαιριστής πιο "βαρύς", που δεν μπορεί να πάει επιθετικά στον αντίπαλο και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να βγάλει την ενέργεια του Ισπανού.

Το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ τον βόλεψε καθώς η αποβολή έφερε τον ΠΑΟΚ σε πιο χαμηλά μέτρα και μπόρεσε με το ύψος του και τις τοποθετήσεις του να βγάλει την αποστολή του. Αν επιλεγεί τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τον ίδιο.

Αυτός ο χώρος μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για την εξέλιξη του ντέρμπι, αφού ο Φορτούνης θα αγωνιστεί ανάμεσα στους Μαουρίτσιο, Σάκχοφ, σε ένα δίδυμο που είναι αργό και αν μπορέσει να βρει χώρους είναι σε κατάσταση να κάνει την διαφορά.

ΟΛΙΒΕΪΡΑ

Φυσικά ο Λουτσέσκου μπορεί να κάνει την έκπληξη με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα. Καταλαβαίνω τους προπονητές που φοβούνται. Τους προτιμώ από αυτούς που πηγαίνουν σε εύκολες, αβίαστες αποφάσεις, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν βλέπω λόγο για να φοβάται να ρίξει στα βαθιά τον Πορτογάλο.

Πρόκειται για έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή, με συνδυασμό ποιότητας και ταχύτητας στην επιλογή που ανεβάζει τον ρυθμό της ανάπτυξης της ομάδας του. Ο Ολιβέιρα αποφασίζει και δημιουργεί σε πιο γρήγορο χρόνο από αυτόν που παίζεται το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Ο μέσος της Πόρτο είναι "όπλο" που μπορεί να αιφνιδιάσει και να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο προπονητής σίγουρα ξέρει καλύτερα, γιατί βλέπει την κατάσταση του στις προπονήσεις. Στη Νέα Σμύρνη έδειξε πως είναι έτοιμος και ο λόγος που πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να φοβηθεί είναι πως πρόσφατα έχει αγωνιστεί σε αναμετρήσεις υψηλότερου ρυθμού και απαιτήσεων, από αυτόν που θα συναντήσει στην Τούμπα.

ΠΕΛΚΑΣ

Το δεύτερο ερώτημα για τον Μαρτίνς έχει να κάνει με τον Πέλκα. Ο 25χρονος παίκτης, πέρυσι ήταν ηγέτης στον ΠΑΟΚ, φέτος δεν έχει κάνει τη διαφορά, δεν κάνει καλή χρονιά και η ομάδα το τελευταίο διάστημα δείχνει να λειτουργεί καλύτερα με τον Μπίσεσβαρ στη θέση του επιτελικού χαφ.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, μόνιμα θέλει να έχει στο γήπεδο δύο ποδοσφαιριστές, που θα κρατούν τον έλεγχο του ρυθμού και θα παίρνουν αποφάσεις. Αν βάλει Πέλκα στα αριστερά, θα παίξει ο Μπίσεσβαρ. Αν μείνει στον πάγκο ο Ολλανδός στα αριστερά θα τοποθετηθεί ο Ελ Καντουρί, που... περπατούσε στο ΟΑΚΑ. Έχουμε πάντως ως δεδομένο πως σε παιχνίδια πρωταθλήματος δεν επιλέγει δίδυμο εξτρέμ. Για τον ΠΑΟΚ θα ήταν ιδανικό να παίξει ο Πέλκας και να κάνει τη διαφορά, όμως αυτό έχει καιρό να συμβεί. Ο Μπίσεσβαρ λειτουργεί καλύτερα στη θέση του επιτελικού μέσου.

ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΤΟΥ

Ο Γκιλιέρμε, μέχρι σήμερα είναι αξιόπιστος. Από την ημέρα που πέρασε στην ομάδα, έκανε πραγματικά τη διαφορά και "κλείδωσε" τη θέση. Αν δεν παίξει ο Ολιβέιρα και πάει ο Λουτσέσκου με δίδυμο Μαουρίτσιο, Σάκχοφ, στα χαρτιά τουλάχιστον ο Ολυμπιακός μπορεί να υπολογίζει πως θα πάει σε ένα ντέρμπι με καλύτερο "6άρι" και καλύτερο δεκάρι.

Δηλαδή, η παρουσία των Γκιλιέρμε, Φορτούνη να του δώσει την ασφάλεια και τον έλεγχο στον άξονα που θα επιτρέψει στους "ερυθρόλευκους" να ελέγξουν το χώρο του κέντρου. Σε ένα παιχνίδι ίσων μέτρων αν έχεις καλύτερο 6άρι και επιτελικό χαφ, παίρνεις την κυριαρχία.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτό να συμβεί. Ο Πορτογάλος έχει να επιλέξει από το είδος του χαφ, που θα βάλει δίπλα του. Ο Νάτχο είναι φορμαρισμένος, του προσφέρει μία έξτρα ποιοτική δημιουργία και κάνει τον Ολυμπιακό πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα μπορεί να φτιάξει συνεργασία με πολλούς τρόπους και από διαφορετικές αφετηρίες.

Η λογική λέει πως σε παιχνίδι στην Τούμπα, η τριάδα του κέντρου του Ολυμπιακού, θα χρειαστεί την ενέργεια και τα τρεξίματα του Καμαρά. Αν δεν ήταν έτσι διαμορφωμένες οι συνθήκες, με τους ερυθρόλευκους να χρειάζονται μόνο τη νίκη, θα θεωρούσα δεδομένο πως θα παίξει ο Καμαρά. Τον χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να έχει σωστή αμυντική λειτουργία, αμυντική ασφάλεια και του ταιριάζουν τα θέλω του παιχνιδιού. Ο Καμαρά παίζοντας ένα κλικ πιο μπροστά από τον Γκιλιέρμε, εκτίθεται σε παιχνίδια που οι "ερυθρόλευκοι" επιτίθενται χωρίς να δέχονται πίεση, γιατί πρέπει να λειτουργεί περισσότερο με τη μπάλα. Οι αγώνες ίσων μέτρων όπως αυτός της Τούμπας, τον βοηθούν στο να μένει σε πιο χαμηλά μέτρα και να λειτουργεί περισσότερο σε συνθήκες που η ομάδα του αμύνεται. Η λογική λέει πως θα δούμε Καμαρά και η ικανότητα του Νάτχο στην δημιουργία πίσω από τον Φορτούνη θα αποτελέσει ένα επιπλέον "όπλο" αν χρειαστεί στη ροή του αγώνα.

4-4-2 ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Για τη θέση του επιθετικού οι επιλογές πλέον είναι τρεις: Χασάν, Γκερέρο, Σολδάνο.

Πιθανότατα στα θέλω του αγώνα να ταίριαζε περισσότερο ο Γκερέρο. Δηλαδή ένας φορ με ενέργεια, με ικανότητα στην πίεση στα αντίπαλα στόπερ, με δυνατότητα στη μεταφορά και στην κάλυψη αποστάσεων.

Ο Μαρτίνς, όμως, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Χασάν και λογικά αυτόν θα ρίξει στην "μάχη" της Τούμπας. Ανέφερα και τους τρεις γιατί υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία ροπή προς το 4-4-2. Ασφαλώς και δεν θα ξεκινήσει με δύο φορ ο Ολυμπιακός, όμως επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια και αν δεν προηγηθούν οι Πειραιώτες, θα χρειαστούν ρίσκο, κρατάω ως ενδεχόμενο πως στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να δούμε σχήμα με δύο επιθετικούς. Ακόμα και να παίξει το χαρτί του Σολδάνο, ποντάροντας στην ικανότητα του Αργεντινού να σπάσει τη μπάλα με το κεφάλι στον παρτενέρ του.

Η "ΜΑΧΗ" ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ

Για το τέλος άφησα την "μάχη" των πλευρών. Ο τρόπος που παίζουν οι δυο ομάδες, μπορεί να δίνει έμφαση στον άξονα, όμως τη διαφορά και το βαθμό επιθετικότητας τους, την παίρνουν από τον τρόπο που λειτουργούν οι ακραίοι ποδοσφαιριστές.

Η ενίσχυση της επιθετικότητας των ακραίων ήταν αυτή που έκανε καλύτερο τον ΠΑΟΚ με την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Από την πλευρά του Ολυμπιακού, οι συνεργασίες στις πλευρές και τα ανεβάσματα των ακραίων μπακ, η αγωνιστική άνοδος του Χριστοδουλόπουλου και η απόκτηση του Μασούρα έφεραν αυτή την πρόοδο το τελευταίο διάστημα στους "ερυθρόλευκους".

Για τον Ολυμπιακό μοιάζει η τετράδα των Τοροσίδη, Κούτρη, Χριστοδουλόπουλου, Ποντένσε να μην αλλάζει. Ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερα ερωτηματικά. Θα εξαρτηθεί από την επιλογή που θα κάνει ο Λουτσέσκου με τον Πέλκα και τη θέση του Μπίσεσβαρ. Η ροή του αγώνα και η στόχευση των γηπεδούχων θα εξαρτηθεί πολύ, από τις εντολές που θα έχουν οι Βιεϊρίνια, Μάτος. Τους έχουμε δει να λειτουργούν συντηρητικά, αλλά και να γίνονται η μεγαλύτερη απειλή για τους αντίπαλους.

Στα δεξιά που θα υπάρχει σίγουρα εξτρέμ, ο Λημνιός μοιάζει σαν να προσφέρει στο μυαλό του Λουτσέσκου μεγαλύτερη τακτική συνέπεια και σε παιχνίδι που δεν θα "πονέσει" η ισοπαλία με κάνει να πιστεύω πως έχει προβάδισμα. Ο Ζαμπά με τα τρεξίματα του και την διαγώνια του κίνηση με μπάλα και χωρίς, δείχνει να είναι μεγαλύτερη απειλή για την αντίπαλη άμυνα και ο Βραζιλιάνος παίζει περισσότερο ως δεύτερος φορ και είναι πιο δραστήριος επιθετικά σε παιχνίδι χώρου σε σύγκριση με τον Λημνιό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Λημνιός δεν έχει νούμερα, διότι σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος έβαλε μόλις ένα γκολ και αυτό σε τελειωμένο παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έναντι του Ολυμπιακού έχει ένα πλεονέκτημα το οποίο άλλωστε του έδωσε τις νίκες στα ντέρμπι στο πρώτο γύρο και έφερε στους "ερυθρόλευκους" μόνο δύο βαθμούς σε τρία ντέρμπι πουν κυριάρχησε.

Αντέχει την πίεση, σκοράρει πιο εύκολα. Μπορεί να αντέξει η άμυνά του πολύ μεγαλύτερο βαθμό πίεσης από ότι η άμυνα του Ολυμπιακού, χρειάζεται να ασκήσει λιγότερη επιθετικότητα και να παράγει λιγότερο για να σκοράρει απ' ότι η ομάδα του Μαρτίνς.

Στην πραγματικότητα σε αυτή την πρόταση, αντικατοπτρίζεται ο λόγος που ο ΠΑΟΚ έχει μαζέψει στο γήπεδο 8 παραπάνω βαθμούς από τον επόμενο αντίπαλό του.

Ασφαλώς και είναι σημαντικό στοιχείο, ικανότητας, που έχει όμως και ένα ποσοστό τύχης. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε μετά το τέλος του ντέρμπι, όπου θα ξέρουμε αν έχουμε πρωτάθλημα ή πρωταθλητή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ