OPINIONS

ΠΑΟΚ: Ο δρόμος προς τον τίτλο

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ αναλύει τον ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό της σεζόν, το τι χρειάζεται τον Γενάρη προκειμένου να βελτιωθεί, το ξεκαθάρισμα του Φερέιρα, η ένταση που αναζητείται, η έλλειψη προσωπικότητας και ο κομβικός Άκπομ.

Όλα δείχνουν πως ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ θα πάει με τον Ολυμπιακό βήμα βήμα προς τον τίτλο και αυτή η μάχη φαίνεται πως θα είναι μακρά. Ο νέος τρόπος που διεξάγεται το φετινό πρωτάθλημα, θα φέρει τη μάχη του τίτλου, στο τέλος της σεζόν.

ΜΑΚΡΑ ΜΑΧΗ

Η έκβαση του τίτλου θα κριθεί σε ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών, που θα έχει μόνο ντέρμπι. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, μπορεί να αποδειχτεί κομβική η μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου, αλλά πάνω από όλα, το ποιος εκ των Φερέιρα, Μαρτίνς θα καταφέρει να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του, στο δεύτερο μισό της σεζόν. Άλλωστε, το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει ρ η ομάδα που θα βρεθεί σε καλή κατάσταση, από τις 7/3- 17/5 που θα διεξαχθούν τα πλέι οφ.

Θυμίζω πως στην περσινή διακοπή, ο ΠΑΟΚ είχε ένα προβάδισμα 8 βαθμών και οι επικίνδυνοι σταθμοί ήταν συγκεκριμένοι. Πέρασε από την Τρίπολη στο πρώτο παιχνίδι μετά την διακοπή των Χριστουγέννων και έγινε κατανοητό, πως μετά παιχνίδια που απομένουν, δεν χρειαζόταν να χρυσοπληρώσουν τον Μάρκους Μπεργκ.

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Για τον Δικέφαλο του Βορά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα που την στοίχειωνε, βρίσκεται σε μία περίοδο που ζει τις δικές της χρυσές ημέρες, με τέσσερις τίτλους τα τελευταία τρία χρόνια και λειτουργεί με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Καμία φορά, η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση μπορεί να λειτουργήσει και εναντίον σου, υπάρχουν φορές που ο ΠΑΟΚ, βγάζει περισσότερη σιγουριά και λιγότερη ένταση απ' ό,τι πρέπει. Ο Φερέιρα μετά από το διπλό στην Νέα Σμύρνη έκανε ξεκάθαρη την θέση του, τονίζοντας πως ούτε θέλει να φύγει κανείς από την ομάδα, ούτε επιθυμεί να έρθει κανείς.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, αν λείπει κάτι από τον ΠΑΟΚ, είναι η ένταση, ειδικά στον χώρο του κέντρου. Κάτι που φάνηκε στα ντέρμπι. Ο Πορτογάλος προπονητής έχει την δική του άποψη, αλλά το δίδυμο των Μίσιτς, Ντούγκλας είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων και λειτουργικό σε παιχνίδια που ο αντίπαλος, δεν είναι σε θέση να τους πιέσει στην δική τους κατοχή και να τους αναγκάσει να αμύνονται. Επειδή και οι δύο ξέρουν μπάλα, ειδικά ο Μίσιτς έχει αποδείξει πως έχει ποιότητα όταν τους δίνεται χώρος και χρόνος, σε παιχνίδια που δεν νιώθουν πίεση από τον αντίπαλο μπορούν και κάνουν την διαφορά. Δεν είναι τυχαίο όμως, που μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ, δεν έχει κερδίσει κανένα από τα ντέρμπι που έχει δώσει.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το δεύτερο ημίχρονο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", δείχνει ξεκάθαρα πιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στην πίεση δεν υπήρχαν τα γρήγορα πόδια στον άξονα, να σπάσουν το πρεσινγκ και να ελευθερώσουν την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έμεινε χαμηλά, δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα στον άξονα, επέτρεπε στους ερυθρόλευκους δεύτερες και τρίτες επιθέσεις.

Στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, δέχτηκε δύο εύκολα γκολ, με φάσεις που βγήκαν μετά από λάθη στην δική του κατοχή και γρήγορη μετάβαση του αντιπάλου. Ξεκάθαρα, από τον άξονα του ΠΑΟΚ, λείπει ένας ποδοσφαιριστής να προσφέρει, περισσότερη ενέργεια στον χώρο του κέντρου και να κάνει δίδυμο με τον Μίσιτς, η ακόμα καλύτερα με τον Μαουρίτσιο όταν και αν επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.

ΜΕ ΔΥΟ ΜΠΑΛΑΤΟΥΣ

Ο Μαουρίτσιο βρίσκεται σε στάδιο επιστροφής και μπορεί να αποτελέσει μία σπουδαία μεταγραφή. Εδώ και ένα μήνα παίρνει χρόνο συμμετοχής και το πιθανότερο είναι, τον Μάρτιο να είναι σε θέση να κάνει την διαφορά. Η λογική λέει πως στα πλέι οφ θα δούμε το δίδυμο Μίσιτς, Μαουρίτσιο, δίδυμο μπαλάτων δημιουργικών χαφ, που για να μην βγάλει αμυντικές αδυναμίες, θα πρέπει ο ΠΑΟΚ συνολικά να είναι σε αγωνιστική κατάσταση που θα του επιτρέπει να επιβληθεί.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Πιστεύω πως ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έκανε τυχαία την δήλωση, πως δεν θέλει κανέναν, αλλά δεν θέλει και να φύγει κανένας. Ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα με το financial fair play και υπάρχει ο φόβος, να πιεστεί για να κάνει κάποια πώληση. Κυκλοφορεί καιρό το σενάριο, για πώληση Γιαννούλη και επιστροφή Σταφυλίδη, κάτι που πιστεύω πως είναι πιο πιθανό να γίνει πράξη το καλοκαίρι. Ο Πέλκας δεν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που του φέρεται ο Φερέιρα, όσον αναφορά στον χρόνο και τον ρόλο που του δίνει στην ομάδα και είναι πιθανό να φέρει πρόταση από Τουρκία και πάντοτε υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια πρόταση για τον Ακπόμ. Σε μία περίοδο, που στο γήπεδο κρίνονται τα πάντα και ο προπονητής, έχει βρει ισορροπίες, φυσικά και δεν επιθυμεί να του ανοίξουν νέα μέτωπα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ

Δυσκολεύτηκε πολύ, να βρει μία ισορροπία, το ποδόσφαιρο του με αυτό που έχουν μάθει να εφαρμόζουν οι παίκτες του. Μέσα από ένα ποδόσφαιρο ελέγχου και σαφώς πιο χαμηλής έντασης, από αυτό που ξεκίνησε να παίζει ο ΠΑΟΚ, μοιάζει να βρέθηκε η χρυσή τομή. Ήδη έχει πετύχει, να βελτιώσει σημαντικά το πρόβλημα της αμυντικής συμπεριφοράς που αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ στο αρχικό διάστημα της σεζόν.

Από την στιγμή που άλλαξε ο τρόπος άμυνας στα στυμμένα, λύθηκε ένα απρόσμενο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην αρχή της σεζόν. Στην βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ, στην τελευταία γραμμή άμυνας, βοήθησε σημαντικά, η σοβαρότητα του Ίνκασον, που άρπαξε την ευκαιρία του τραυματισμού του Βαρέλα από τα μαλλιά σε μία περίοδο, που ο Πορτογάλος στόπερ δεν ήταν καλά και το γεγονός αυτό δημιουργούσε από μόνο του σημαντικά προβλήματα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Στον ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου, μοιάζει να έλειπαν τα στοιχεία που έκαναν πέρυσι την διαφορά. Η προσωπικότητα του μεγάλου ποδοσφαιριστή, που μία έμπνευσή του, ένα μαγικό χτύπημα μπάλας μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι και ο συνδυασμός, ταχύτητας, έντασης και δύναμη στο παιχνίδι χώρου. Η λογική λέει πως οι Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο, θα μπορέσουν να δώσουν στον ΠΑΟΚ την προσωπικότητα που έκανε πέρυσι την διαφορά και έφερε μεγάλες νίκες.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΠΟΜ

Ομολογώ πως φέτος περίμενα, πως θα είναι η χρονιά των Άκπόμ, Ζαμπά. Φαίνεται από την εικόνα των δύο τελευταίων εκτός έδρας παιχνιδιών πως ο Ακπόμ, επιστρέφει στα γνωστά του στάνταρ και είναι έτοιμος, να κάνει ξανά την διαφορά. Θεωρώ δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα έχει περισσότερες πιθανότητες, για να κατακτήσει τον τίτλο, αν θα πάει στα πλέι οφ, με τον Ακπόμ βασικό σε καλή ατομική κατάσταση.

ΑΚΡΑ

Ο Ζαμπά, που έκανε πέρυσι διαφορά στα ντέρμπι, δεν ξεκίνησε καλά και τραυματίστηκε αλλά στα άκρα ο Φερέιρα μοιάζει να καλύπτεται από τα σημαντικά στοιχεία που παίρνει από τους Γιαννούλη, Λημνιό. Ο Φερέιρα κρατά χαμηλά τον Μάτος, και ουσιαστικά μόνιμα, αμύνεται με τρείς και ψάχνει πλάτος και επιλογές από τα άκρα με τα πολλά ανεβάσματα του Γιαννούλη από την αριστερή πλευρά και από τον Λημνιό στην δεξιά.

Στο τελικό στάδιο της σεζόν, μοιάζει βέβαιο πως θα μονιμοποιηθεί το σχήμα, με τον Βιεϊρίνια στην μία πλευρά και καθαρό εξτρέμ στην απέναντι. Με τα ανεβάσματα, που προσφέρει ο Γιαννούλης, αλλά και με το συνολικό τακτικό πλάνο του Φερέιρα, είναι δεδομένο πως θα προσφερθεί στον Πορτογάλο, ένας ρόλος θα του δώσει την ελευθερία να κινείτε εσωτερικά σε χώρους, που θα του επιτρέπουν να είναι πολύ απειλητικός και δημιουργικός.

ΠΕΡΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ θα ψάξει για ενίσχυση μόνο αν χάσει παίκτες, κάτι που ο Φερέιρα, εύχεται να μην συμβεί. Σε σχέση με τον συνδιοικητή του, μοιάζει να έχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ, περισσότερες λύσεις έτοιμες να βοηθήσουν τον Φερέιρα, σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα λίγων αγωνιστικών. Το μειονέκτημα του ΠΑΟΚ σε σχέση με τον Ολυμπιακό, είναι πως οι ερυθρόλευκοι είναι πιο εκπαιδευμένοι στα δυνατά παιχνίδια.

Το να παίζεις ανταγωνιστικά παιχνίδια μέσα στην σεζόν, ασφαλώς και δημιουργεί κούραση, πιθανότατα και φθορά, σε κάνει όμως να μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου. Για τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και τις βελτιώσεις που χρειάζονται οι ερυθρόλευκοι στην μάχη του τίτλου, θα μιλήσουμε στο επόμενο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ