OPINIONS

ΠΑΟΚ: Δικός του ο τίτλος

ΠΑΟΚ: Δικός του ο τίτλος

Ο ΠΑΟΚ λειτούργησε σαν πρωταθλητής και πέρασε από μία κομβική στροφή. Οι παίκτες του Λουτσέσκου έδειξαν πωςφέτος δεν θα έχει δώρα. Δεν πρόκειται να χάσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια τους. Έχουν τον τρόπο τους, να κερδίζουν.

Πέρασαν από την Τρίπολη, κράτησαν την διαφορά των 8 βαθμών, σκόραραν 4 τέρματα, δίχως να πάρουν γκολ από τον φορ τους (μαζί με το κακώς ακυρωθέν τέρμα του Μπίσεσβαρ) και πάνω από όλα έκοψαν τον ενθουσιασμό του άμεσου αντιπάλου τους.

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Μετά τις νίκες στα ντέρμπι, υπήρχαν δύο σημαντικά περάσματα, δύο μπλόκα. Στο Βικελίδης, με τον αιώνιο εχθρό που τον κατηγορούν, πως ζει για να κάνει κακό στον ΠΑΟΚ και στην Τρίπολη απέναντι στον κακό δαίμονα.

Απέναντι στην ομάδα που έχει γίνει η αιτία για πολλά δεινά που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος. Πέρασε και από τα δύο μπλόκα και με μία ματιά στο πρόγραμμα, η πράξη για να χαθεί αυτό το πρωτάθλημα δεν βγαίνει.

Σε αυτά τα δύο μεγάλα διπλά είχε φύλακα άγγελο τον Πασχαλάκη στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη μίλησε η ποιότητα κάποιον ποδοσφαιριστών του.

Το παιχνίδι χωρίζετε σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος είναι από το ξεκίνημα του παιχνιδιού μέχρι το τέρμα που κακώς ακυρώθηκε του Μπίσεσβαρ. Το δεύτερο από το 19ο λεπτό μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, που ο Αστέρας ήταν σαρωτικός και είναι ένα μικρό θαύμα που το σκορ έμεινε στο 0-0.

Το τρίτο, από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι το γκολ του Βιεϊρίνια, όπου ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε και στο τελευταίο τέταρτο μέρος υπάρχει η καλή διαχείριση που έκαναν οι πρωτοπόροι από το 1-0 μέχρι και την λήξη του παιχνιδιού.

ΜΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ

Ασφαλώς και τεράστιο μερίδιο σε αυτό το πρωτάθλημα πως φαίνεται πως έρχεται έχει ο Πασχαλάκης. Ανεξαρτήτου άποψης που έχει ο καθένας για τον συγκεκριμένο τερματοφύλακα, υπάρχει η αλήθεια που δείχνει το γήπεδο. Το γήπεδο λέει την αλήθεια και πρέπει να σεβόμαστε όσα μας δείχνει.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πασχαλάκης είναι ο άνθρωπος που μόνιμα κρατά όρθιο τον ΠΑΟΚ και του δίνει το δικαίωμα, να μπορεί με ηρεμία να βελτιώνεται μέσα στα παιχνίδια. Αυτό έχει συμβεί σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια, ακόμα και σε αυτά που δεν τα έπιανε το μάτι σου και δεν φαινόταν από πριν ορατός κίνδυνος απώλειας, ο Πασχαλάκης έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Είναι ο κύριος λόγος, που κέρδισε ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης, αυτός κράτησε μέσα στο παιχνίδι την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο στο Βικελίδης, αυτός κατέβασε ρολά στο πρώτο ημίχρονο στην Τρίπολη.

Αυτό το παιδί, έχει σπάνια χαρίσματα, τα οποία τα βγάζει σε κάθε σχεδόν παιχνίδι και οδηγεί τον ΠΑΟΚ στον τίτλο. Ρεφλέξ, που δεν συναντάς με το ύψος του, μακριά άκρα που σε συνδυασμό με την ευλυγισία του και τον όγκο του κάνουν την διαφορά.

Εδώ θέλω να πω και κάτι που είναι σημαντικό και στην Τρίπολη έκανε την διαφορά. Αν υπάρχει ένα στοιχείο που έδινε το δικαίωμα για αμφισβήτηση στον Πασχαλάκη, ήταν πως έχει μία υπερβολή και πολλές φορές, δεν ήταν όσο συγκεντρωμένος απαιτεί η θέση.

Στην Τρίπολη όμως, είχε την απόλυτη συγκέντρωση, που τον βοήθησε σε όλες τις περιπτώσεις να είναι στην ιδανική θέση. Ακόμα και σε φάσεις που δεν σταμάτησε ο ίδιος, έκανε αυτό που έπρεπε για να δυσκολέψει τους παίκτες του Αστέρα. Δεν είναι η πρώτη φορά, ο ΠΑΟΚ φέτος έχει φύλακα άγγελο, έναν τερματοφύλακα με σπάνια προσόντα, που όσο περνάει ο καιρός αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γίνεται πιο σοβαρός και πιο σίγουρος.

ΕΛΕΙΠΕ Ο ΚΑΝΙΑΣ

Ασφαλώς και το 3-0, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο είχε πολλά ζητήματα και ήταν επηρεασμένος σημαντικά από την απουσία του Κάνιας. Η απουσία καθαρού 6αριού, έδωσε το δικαίωμα στον Μανιά, να τραβιέται συνέχεια εκτός περιοχής και να παίζει ανάμεσα στους Μαουρίστιο, Σάκχοφ και στα δύο στόπερ.

Ο Μανιάς όπως συνηθίζει, ήταν εξαιρετικός στο να υποδέχεται την μπάλα εκτός περιοχής, να γυρνά και να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του. Έδινε την δυνατότητα στους ακραίους ποδοσφαιριστές να παίρνουν την μπάλα ψηλά και πάνω στο τρέξιμο τους.

Σε αυτό το στοιχείο έχουμε δει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η επιθετικότητα του Αστέρα και επί Παντελίδη. Το κενό που υπήρχε στην θέση 6 και οι πολλές μπάλες που έπαιρνε σε αυτόν τον χώρο ο Μανιάς, αποδιοργάνωσαν την ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΟΚ και έκαναν τους δύο στόπερ να μην ξέρουν ποιόν πρέπει να μαρκάρουν.

Το πρόβλημα για τον Αστέρα ήταν πως στις περιπτώσεις που έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση δεν λειτουργούσε με ποιότητα.

Εκτός από την λαμπάδα που πρέπει να ανάψουν στον Πασχαλάκη,ήταν τυχεροί που από τον Αστέρα έλλειπε ο Τόνσο, ο ποδοσφαιριστής που έχει την ποιότητα να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα που άφηνε στην θέση 6, η απουσία του Κάνιας.

Ο Λουτσέσκου έχει μία υπερβολή, αλλά στον ΠΑΟΚ δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για το τέρμα που ακυρώθηκε στον Μπίσεσβαρ. Μία φάση που τον επηρέασε σημαντικά. Από το 19ο λεπτό μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, στο γήπεδο υπήρχε μόνο Αστέρας και τον ΠΑΟΚ τον κράτησε ο Πασχαλάκης και το γεγονός πως οι παίκτες του Παράσχου εκτελούσαν με ένστικτο και όχι με μυαλό, ποιότητα και κλάση.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Στο δεύτερο ημίχρονο αρχικά ισορρόπησαν το παιχνίδι, κατάφεραν να πάρουν ήρεμη κατοχή, να φέρουν την μπάλα στον Ακπόμ και να αποκτήσουν την αμυντική τους οργάνωση και τον έλεγχο. Ασφαλώς και το δήγμα στην ισορροπία ήταν μικρό, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν δεν ερχόταν το χτύπημα φάουλ του Βιεϊρίνια.

Αυτό όμως είναι και το πλεονέκτημα των μεγάλων ομάδων, πληρώνουν ποδοσφαιριστές, που μπορούν να κάνουν την εκτέλεση που θα κάνει την διαφορά. Όπως ανέφερα στο κείμενο της Παρασκευής, απόντος Πρίγιοβιτς, ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά οι υπόλοιποι.

Όπως και στον τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, μία εκτέλεση φάουλ του Βιείρίνια έκανε την διαφορά, στην Τρίπολη έστησε την μπάλα ο αρχηγός, άφησε αδικαιολόγητα ακίνητο τον Παπαδόπουλο και χάρισε μισό πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ.

ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΚΟΛ

Από την στιγμή που οι παίκτες του Λουτσέσκου πήραν προβάδισμα, λειτούργησαν άριστα. Μίκρυναν τις αποστάσεις των γραμμών τους, δεν έδωσαν την δυνατότητα στον Αστέρα να βρει χώρους για να κάνει το αγαπημένο του παιχνίδι από τα άκρα η να παίξει ανάμεσα στις γραμμές.

Όπως γίνεται σε παιχνίδια που έχεις προβάδισμα, αν μπορέσεις να αμυνθείς σωστά, το παιχνίδι πηγαίνει σε εσένα. Έτσι κι έγινε, ο ΠΑΟΚ έκλεισε ιδανικά το παιχνίδι.

Έβγαλε συνεργασίες, είχε μεγάλη συμμετοχή από τον Ακπόμ και έδειξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει να φύγει από τα χέρια του αυτή η πολύτιμη νίκη.

ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ

Μία νίκη πού ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που στον σύλλογο είχαν να ξεπεράσουν τον φόβο που δημιούργησε η αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Για το πρωτάθλημα που παρακολουθούμε, με ένα σημαντικό αριθμό ομάδων να μην είναι ανταγωνιστικές, η διαφορά των 8 βαθμών δεν καλύπτεται, εύκολα.

Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ βγάζει ένα, ένα με επιτυχία όλα τα επικίνδυνα περάσματα, λειτουργεί αρνητικά και στους αντιπάλους του, που είναι εύλογο να χάνουν την πίστη τους καθώς ο καιρός περνάει και η διαφορά δεν μειώνεται. Η ομάδα του Λουτσέσκου φέτος δεν κάνει δώρα.

Θέλει τον τίτλο, έχει βρει τον δικό της τρόπο να τον κατακτήσει. Όσα προβλήματα και να βγάζει, έχει πετύχει μεγάλες νίκες και αρχίζουν να μην βγαίνουν τα κουκιά για τους αντιπάλους του. Δεν γίνεται μία ομάδα που έχει κερδίσει σε Καραϊσκάκης, Βικελίδης, Τρίπολη να χάσει τον τίτλο.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Super League: Τα γκολ και τα highlights της 16ης αγωνιστικής
Βιεϊρίνια: Γκολ-χρυσάφι με τον ίδιο τρόπο, στο ίδιο λεπτό
Αστέρας - ΠΑΟΚ: Ο Βιεϊρίνια δάγκωσε το σήμα του ΠΑΟΚ στο 0-1
Αστέρας - ΠΑΟΚ: Την "έπεσε" ο Λουτσέσκου στον διαιτητή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ