OPINIONS

Παναθηναϊκός: Ο Δώνης "έδειξε" Κουρμπέλη

Παναθηναϊκός: Ο Δώνης "έδειξε" Κουρμπέλη

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που μπορεί να γίνει ελκυστικός για παίκτες δεύτερης ταχύτητας, τον "νέο Βιγιαφάνες" και τους πιθανόυς στόχους Μάζουρεκ, Τσιλιανίδη. Τι συμβαίνει με τον Μακέντα που δεν είναι 2ο φορ.

Την επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού, την έβαλε σε μία βάση ο προπονητής του, Γιώργος Δώνης, με τη συνέντευξή που έδωσε στην "Αθλητική Κυριακή".

Είναι περίεργο να ακούμε προπονητή να αποδέχεται πως για να βελτιωθεί η ομάδα πρέπει να γίνει κάποια πώληση, ακόμα περισσότερο να την προαναγγέλλει. Στην πράξη ο Δώνης έχει αποδεχτεί πως στον Παναθηναϊκό ο ρόλος του είναι πολύ πιο σύνθετος.

"ΕΔΕΙΞΕ" ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει πως η δική του θέληση είναι να πωληθεί κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία, οπότε με την άτοπον επαγωγή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η επιθυμία είναι να βρεθούν κάποια καλά χρήματα από την πώληση του Κουρμπέλη.

Κανένας από τους υπόλοιπους, άνω των 24 ετών, που διαθέτει ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να φέρει μία τιμή που να "ζεστάνει" τα ταμία της ΠΑΕ και να δημιουργήσει συνθήκες για βελτίωση του έμψυχου υλικού, όπως ζήτησε ο προπονητής.

Ασφαλώς και για να έχει νόημα όλο αυτό θα πρέπει τα χρήματα να μείνουν διαθέσιμα για αξιοποίηση από τον τεχνικό διευθυντή και από τον προπονητή για την ομάδα και να μην πάνε σε παλιά χρέη.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗ

Πριν συνεχίσω για τον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του προπονητή, πως ο Μπουζούκης δεν πωλείται για 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ. Έχει δίκιο!

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επενδύσει, ώστε τα παιδιά που έχουν βγει μπροστά, να εξελιχθούν, να φτιάξουν νούμερα μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια και όταν θα βγουν στην αγορά να είναι έτοιμοι ποδοσφαιριστές και να φέρουν σημαντικά χρήματα στον σύλλογο.

Το γράφω με κάθε ευκαιρία, γίνομαι κουραστικός, αλλά κάποιος πρέπει να τους πει πως για να μπορέσεις να πεις "όχι" σε μία οποιαδήποτε πρόταση, πρέπει να έχεις συμβόλαιο με τον ποδοσφαιριστή. Με δεδομένο πως το συμβόλαιο του Μπουζούκη τελειώνει το καλοκαίρι του 2020, δεν έχει λογική να λες πως δεν μας κάνουν προτάσεις στο 1,5 και στα 2 εκατομμύρια.

Ο Παναθηναϊκός, έτσι όπως τα έχει καταφέρει, αν βρει πρόταση ο Μπουζούκης θα πιεστεί. Όσο τουλάχιστον γνωρίζω πρόταση για τον Μπουζούκη δεν έχει έρθει χωρίς να σημαίνει, όμως, πως δεν υπάρχει και ενδιαφέρον.

Είναι, πάντως, για να σηκώνεις τα χέρια ψηλά η πολιτική του συλλόγου με τις ανανεώσεις. Εύχομαι να μην το πληρώσουν γιατί θα είναι καταδικαστικό. Το καλό είναι πως τα παιδιά φαίνεται να έχουν καταλάβει πως το συμφέρον τους είναι να παραμείνουν στην ομάδα, τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα, αλλά κανένας δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει το περιβάλλον τους αν ακούσουν για κάποια προσφορά.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Από εκεί και πέρα, ο στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να επανέλθει ο Παναθηναϊκός σε μία κανονικότητα και να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο του. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι στην ομάδα από το 2012, έχει περάσει πολλά, θα έχει καταλάβει πως από την εικόνα της ομάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που υπάρχει για το πρόσωπο του και η ηρεμία στο γήπεδο.

Βεβαίως και δεν υπάρχουν συνθήκες για να αγαπηθεί από τον κόσμο, θα πρέπει όμως να γίνουν κάπως πιο ελεγχόμενες οι αντιδράσεις. Βλέπετε ο ίδιος για να μπορέσει να πάρει φέτος την άδεια, έριξε αρκετά λεφτά. Ασφαλώς και πληρώνει τα δικά του λάθη, δηλαδή πως δεν επένδυσε στο πραγματικό μέγεθος του συλλόγου, είχε λανθασμένες προτεραιότητες τις οποίες και πληρώνει.

Τα λάθη του αμέτρητα, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός πως επί δικής του διοίκησης ο σύλλογος έχει μικρύνει σε επικίνδυνο βαθμό, κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως έχει χάσει λεφτά. Για τον ίδιο ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος όσο τα οικονομικά στρώνουν, να βρεθεί κάποιος "μη ελεγχόμενος" και να πιέσει για να του πάρει την ομάδα, δίχως να του καλύψει οποιαδήποτε απαίτηση.

Η λογική λέει πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και με το νέο πολιτικό σκηνικό που περιμένει να διαμορφωθεί τόσο στην διακυβέρνηση της χώρας όσο και στον Δήμο των Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής, να είναι πολύ πιο προσιτό για τον ίδιο, αντιλαμβάνεται πως το να επανέλθει σε μία κανονικότητα ο Παναθηναϊκός αποτελεί και προσωπικό του συμφέρον.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΤΟΥΝ

Ασφαλώς και ο κόσμος του συλλόγου δεν μπορεί να περιμένει θαύματα. Έχει αποδειχτεί πως με τη συγκεκριμένη διοίκηση και δίχως γήπεδο, ο σύλλογος δεν μπορεί να φθάσει στο επίπεδο που πραγματικά ανήκει. Ο εφικτός στόχος είναι να μπει σε μία κανονικότητα σε σχέση με το πού βρίσκεται σήμερα και το ρόστερ που θα δημιουργηθεί να επιτρέψει στα νέα παιδιά που υπάρχουν να εξελιχτούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει ήδη ένα καλό βήμα. Η φετινή χρονιά, με τον σοβαρό τρόπο που λειτουργούν οι Νταμπίζας - Δώνης, με την αλλαγή στάσης από τον Γιάννη Αλαφούζο και την επιστροφή στην κανονικότητα στις πληρωμές, έκαναν ξανά τον Παναθηναϊκό ελκυστικό προορισμό, για παίκτες που θέλουν να βγουν στο προσκήνιο.

Μιλάμε για ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν στην πρώτη ταχύτητα, που ακόμα δεν θεωρούνται έτοιμοι για να κάνουν τη διαφορά σε ομάδες πρωταθλητισμού.

Για παράδειγμα, ο Μάζουρεκ έχει στην ομάδα του Αγρινίου επτά τέρματα και τέσσερις ασίστ, ακόμα και να μην ανεβάσει τα νούμερα του, γίνεται αντιληπτό πως η αξία του θα εκτοξευθεί με μία τέτοια σεζόν στον Παναθηναϊκό.

Αναφέρομαι στον 25χρονο Μάζουρεκ του Παναιτωλικού, καθώς βγαίνει από τα ρεπορτάζ πως αποτελεί στόχο. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη περίπτωση, που αν στην ΑΕΚ αξιολογήσουν πως δεν τους ενδιαφέρει, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει ισχυρό αντίπαλο.

Ο ΜΑΖΟΥΡΕΚ ΝΕΟΣ ΒΙΓΙΑΦΑΝΕΣ

Ο Αργεντινός μπορεί να γίνει ο νέος Βιγιαφάνες. Δημιουργός προερχόμενος και αυτός από τον Παναιτωλικό, έχοντας πίσω του μία εξαιρετική χρονιά. Χρειάζεται ο Παναθηναϊκός δημιουργό με τα προσόντα του Μάζουρεκ. Θα προσφέρει σε μεγάλο βαθμό δύο στοιχεία που λείπουν από την φετινή ομάδα. Σίγουρο κράτημα μπάλας, όταν αυτή βγαίνει από την άμυνα και πηγαίνει σε μεσοεπιθετικό που περιμένει με πλάτη να την υποδεχτεί για να ξεδιπλώσει επίθεση και τη δυνατότητα για να αξιοποιήσει καλύτερα κίνηση στο χώρο των συμπαικτών του.

Θα βοηθηθεί, για παράδειγμα, σημαντικά ο Χατζηγιοβάνης, αλλά και ο Εμμανουηλίδης που περιμένω να είναι η "αποκάλυψη" την επόμενη χρονιά, αν αποκτηθεί ποδοσφαιριστής με ικανότητα να μεταφέρει τη μπάλα και να αξιοποιήσει κίνηση στον κενό χώρο. Ενώ συνολικά η συμμετοχή ενός ποιοτικού επιτελικού μέσου θα βοηθήσει σημαντικά το χτίσιμο συνεργασιών.

"ΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ Ο ΤΣΙΛΙΑΝΙΔΗΣ

Ένα ακόμα όνομα που έχω την ενημέρωση πως παίζει δυνατά, είναι του Τσιλιανίδη. Επειδή κάπου τον διάβασα για αντικαταστάτη του Κουλιμπαλί, να πω απλώς πως δεν έχουν καμία σχέση οι δύο περιπτώσεις. Ο Τσιλιανίδης είναι εξτρέμ και σε σύστημα τριών ο Παράσχος του έχει δώσει σε κάποια παιχνίδια όλη την πλευρά.

Τον Μάιο συμπληρώνει τα 25 του χρόνια, είναι καλή περίπτωση, βγάζει ένταση, νεύρο, πολλά τρεξίματα, είναι αποτελεσματικός στο πρέσινγκ ψηλά, δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν οι άνθρωποι του Αστέρα πιθανότατα και ο ίδιος, επειδή τον κρατά πίσω ότι δεν έχει το γκολ. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί εξτρέμ και τους κρατά σε μία πιο περιορισμένη καριέρα από αυτήν που αρχικά ονειρεύτηκαν.

Επειδή ο Δώνης, αλλάζει συχνά συστήματα και ψάχνει για ποδοσφαιριστές που τον βοηθούν να πηγαίνει μέσα στα παιχνίδια από την μία τακτική στην άλλη, ο Τσιλιανίδης μπορεί να γίνει για την δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού ένα πολυεργαλείο, αντίστοιχο με αυτό που είναι ο Χατζηθεοδωρίδης στα αριστερά.

Ο ΜΑΚΕΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Είναι πολύ νωρίς, αλλά επειδή, για έναν λόγο, έκανε θόρυβο αυτή η είδηση, θα κλείσω με το ρεπορτάζ συναδέλφων πως ο Μακέντα του χρόνου θα υπολογίζεται ως δεύτερος επιθετικός και θα αποκτηθεί φορ. Γνωρίζοντας πως λειτούργησε ο Δώνης το περασμένο καλοκαίρι, που έφερνε φορ μέχρι την τελευταία στιγμή και έχοντας ως δεδομένο πως ο Βέργος δεν βγήκε, ο Καμπετσής στον δεύτερο γύρο δεν πήρε χρόνο και ο Μακέντα δεν σημείωσε τον αριθμό τερμάτων που περίμεναν από αυτόν, η λογική λέει πως πράγματι φορ θα αποκτηθεί.

Επίσης, πράγματι τα περισσότερα χρόνια, ο Μακέντα έπαιζε δεύτερος φορ, η παρουσία του όμως σε αυτόν τον χώρο, οδήγησε την καριέρα του σε εξαφάνιση. Ο Ιταλός δεν είναι δεύτερος επιθετικός, δεν έχει κανένα προσόν για να μπορέσει να υποστηρίξει έναν φορ και ένα δίδυμο κεντρικών χαφ.

Δεν διαθέτει ούτε το κράτημα μπάλας, ούτε την μεταφορά, ούτε τα τρεξίματα που χρειάζονται για να υποστηρίξει μία τακτική με δύο επιθετικούς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγος που ποτέ δεν λειτούργησε τακτική με δύο επιθετικούς στον φετινό Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχει κανένας δεύτερος επιθετικός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που να παίζει τη θέση, με τις αδυναμίες σε τρεξίματα, στην συμμετοχή στο παιχνίδι και στην μεταφορά μπάλας του Μακέντα.

Για τον Παναθηναϊκό θα ήταν χρήσιμο, να αποκτηθεί ανάμεσα στον άξονα και στον επιθετικό ποδοσφαιριστής με την ποιότητα του Μάζουρεκ και να συνεχίζει να δουλεύει πλάνο με έναν φορ, όπως οι περισσότερες ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Εδώ θέλω να τονίσω πως στο ρόστερ υπάρχει ένα διαμάντι. Ο Εμμανουηλίδης. Έχει στοιχεία για να κάνει σπουδαία καριέρα και θα πρέπει το τεχνικό επιτελείο να ψάξει που θα του δώσει περισσότερο χρόνο την επόμενη χρονιά.

Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια τα ρεπορτάζ, πως υπολογίζεται για δεύτερος επιθετικός ο Μακέντα, γνωρίζω πως κανένας με τις ποδοσφαιρικές αδυναμίες του Ιταλού δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτό το ρόλο. Ο Ιταλός μπορεί απλά να σταθεί σαν φορ, όσο ο Παναθηναϊκός μένει σε χαμηλό επίπεδο.

Κατά την άποψη μου, ήταν λάθος που έγινε σε ελεύθερο παίκτη τον Σεπτέμβριο, συμβόλαιο για 3 χρόνια. Πιστεύω, κιόλας, πως αν δεν αποκτούσε τον Μακέντα, στην εξέλιξη της σεζόν η ομάδα θα έπαιρνε περισσότερα από τα 7 τέρματα και την συνολική συνεισφορά του Ιταλού, από τον Καμπετσή αλλά και από τον Εμμανουηλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ