OPINIONS

Παναθηναϊκός: Μην τολμήσετε να "σκοτώσετε" αυτά τα παιδιά

Παναθηναϊκός: Μην τολμήσετε να "σκοτώσετε" αυτά τα παιδιά

Ο Τσάρλυ γράφει για τη δουλειά που γίνεται στον Παναθηναϊκό, τους πιτσιρικάδες του Δώνη που έφεραν τον κόσμο ξανά στο γήπεδο και για τη μοναδική απαίτηση που υπάρχει από τη διοίκηση για την επόμενη ημέρα της ομάδας.

Ο Γιάννης Αλαφούζος χθες ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας του ιδίου με την εταιρία PAN ASIA INVESTMENTS LTD, συμφερόντων Παϊρότζ Πιεμπγκονσάντ για μεταβίβαση των ήμισυ των μετοχών που κατέχει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Εξέλιξη που ήταν απαραίτητη για να υπάρξει ρευστότητα στα ταμεία της ΠΑΕ και να μπορέσει να συνεχίσει να τρέχει χωρίς τα περσινά προβλήματα το επόμενο διάστημα, αρκεί βέβαια να μπουν και τα πρώτα χρήματα από πλευράς Παϊρότζ.

Η ΒΙΤΡΙΝΑ

Από εκεί και πέρα οι προσδοκίες του κόσμου από αυτήν την συνύπαρξη είναι μικρές και το τοπίο αρκετά θολό, όσο αφορά τα σχέδια της PAN ASIA για τον Παναθηναϊκό.

Το καλό για τον Γιάννη Αλαφούζο και προς το παρόν για τους νέους του συνεταίρους, είναι πως η βιτρίνα του συλλόγου τα πάει υπέροχα και έχει κερδίσει τον κόσμο. Στο ποδόσφαιρο είναι κανόνας πως τα θέματα διοίκησης βγαίνουν στην επιφάνεια όταν το αγωνιστικό δεν πάει καλά. Όταν η εικόνα της πρώτης ομάδας δεν καλύπτει τον κόσμο, υπάρχει ανάγκη για αναζήτηση ευθυνών που ξεπερνά το ποδοσφαιρικό τμήμα και ειδικά όταν υπάρχουν τόσα πολλά λάθη, παραλείψεις και ανορθογραφίες, όπως στον Παναθηναϊκό, το κλίμα γίνεται εκρηκτικό.

Παρότι ο Γιάννης Αλαφούζος είχε δημιουργήσει όλες τις συνθήκες για να έχουμε μία πολύ δύσκολη χρονιά, με τον Παναθηναϊκό να ξεκινά την χρονιά στο -6, Ευρωπαϊκή τιμωρία που ακόμα δεν έχει εκτίσει, απαγόρευση μεταγραφών και ρόστερ με ποδοσφαιριστές που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εμπειρία σε υψηλό επίπεδο, το αγωνιστικό τμήμα τα πήγε υπέροχα. Αποδείχτηκε πως στις Ακαδημίες του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια γινόταν εκπληκτική δουλειά, ο Παναθηναϊκός είχε να αναδείξει παιδιά με πολύ ταλέντο και πως ο Γιώργος Δώνης με το επιτελείο του είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να βάλουν σε ένα σωστό ποδοσφαιρικό σχέδιο και να παρουσιάσουν αυτά τα παιδιά.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Ήταν απρόσμενη η τόσο καλή εικόνα του φετινού Παναθηναϊκού και δημιούργησε ενθουσιασμό στον κόσμο της ομάδας. Σε μία εποχή που έβλεπε κατώτερα μεγέθη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να τον αφήνουν πίσω, την ώρα που ο σύλλογος διαρκώς συρρικνωνόταν και είχε φθάσει σε σημείο η παρουσία του στο ΟΑΚΑ να μοιάζει με εφιάλτης και η διοίκηση να μην τολμά να βγάλει διαρκείας, ήρθε αυτή η απρόσμενη υπέροχη ποδοσφαιρική πρόταση. Όταν ξεκίνησε η σεζόν όλα έδειχναν πως τα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού, θα αφορούν λίγους που θα τα έβρισκαν σαν ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει φέρει ο Γιάννης Αλαφούζος τον Παναθηναϊκό και να ψάξουν στο παρελθόν ενόχους.

Όμως ο Δώνης και τα παιδιά του δημιούργησαν μία διαφορετική πολύ όμορφη πραγματικότητα. Οι Χατζηγιοβάννης, Μπουζούκης, Εμμανουηλίδης, Στάικος, Χατζηθεωδορίδης, Μαυρομάτης, Πούγγουρας, Καμπετσής, Στάικος, Αποστολάκης μαζί με τους μεγαλύτερους Κουρμπέλη, Κολοβέτσιο, Διούδη και τους λιγοστούς ξένους που απόμειναν παρουσίασαν ένα σύνολο, μια ποδοσφαιρική ομάδα που αποδίδει πέρα από κάθε προσδοκία.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΓΑΠΗΣ

Η αλήθεια είναι το να βλέπεις νέα παιδιά, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τα σπλάχνα σου, να παλεύουν, να παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, είναι πολύ ελκυστικό για να το υποστηρίξεις και να παθιαστείς μαζί τους.

Η απρόσμενη καλή εικόνα που παρουσίασαν αυτά τα παιδιά, σε συνδυασμό με την απίστευτη απογοήτευση που είχε δημιουργηθεί από τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς, τις μικρές προσδοκίες που υπήρχαν που είχαν φέρει τον κόσμο του συλλόγου σε μια "οπαδική κατάθλιψη" έφεραν ένα κύμα ενθουσιασμού και δημιούργησαν την καταιγίδα αγάπης που περιέγραψε ο Δώνης στην Τρίπολη.

Παραμονές του παιχνιδιού στην Τρίπολη είχα πάρει από το κοντινό μου κύκλο μηνύματα για το τι πρόκειται να συμβεί, συνάντησα φίλο να μου λέει πως έχω να πάω στο γήπεδο από το Παναθηναϊκός-Ίντερ 0-2 και θα πάρω το αυτοκίνητο να πάω στην Τρίπολη, μίλησα με φίλο μου Παναθηναϊκό που μένει μόνιμα στην Τρίπολη που είχε σταματήσει πολλά χρόνια να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και κράταγε ζεστή την αγάπη του για τον σύλλογο απλά παρακολουθώντας κάποια παιχνίδια μπάσκετ, να μου λέει πως έχει να πάει στο γήπεδο πάνω από δέκα χρόνια, πίστευε πως δεν θα ξαναπάει να δει ποδοσφαιρικό αγώνα, έχει αγοράσει εισιτήριο από τις αρχές της εβδομάδας και μετράει αντίστροφα με αγωνία για να δει τα παιδιά του Παναθηναϊκού.

Μέσα από αυτές τις περιγραφές αναδεικνύω μία εικόνα που νομίζω πως ο κάθε φίλος του Παναθηναϊκού στον δικό του μικρόκοσμο έχει ζήσει αυτές τις ημέρες. Το Σάββατο είδαμε να ξυπνά η φλόγα των οπαδών του συλλόγου, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην Εθνική οδό, με τα αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από την Αθήνα για να υποστηρίξουν την ομάδα στην Τρίπολη, είδαμε την απίστευτη φλόγα που είχε το γήπεδο και την στήριξη που δημιούργησε ο κόσμος σε αυτά τα παιδιά. Υπάρχει μία σημαντική διαφορά που δημιουργεί έναν νέο δεσμό του κόσμου με την ομάδα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν πήγαν στην Τρίπολη για να τον δουν να κερδίζει αλλά για τον υποστηρίξουν, να πολεμήσουν μαζί του και να βοηθήσουν, να τους δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο.

ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ, ΌΧΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ

Καταλαβαίνω τον Γιώργο Δώνη να λέει πως οι νέοι παίκτες του δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν αυτήν την "καταιγίδα αγάπης", όμως υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που στο τέλος μπορεί και να έκανε την διαφορά. Όσοι πήγαν στο γήπεδο, δεν είχαν στο μυαλό τους πως θα δουν φθασμένους ποδοσφαιριστές, θα απολαύσουν δύο ώρες καλό ποδόσφαιρο και θα νοιώσουν υπερήφανοι βιώνοντας από μέσα μία νίκη της ομάδος τους, ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι πως πάνε να βοηθήσουν να στηρίξουν τα παιδιά του συλλόγου που πρέπει να δώσουν μία μάχη.

Αρχικά μπορεί να δημιούργησε στα παιδιά άγχος, σε συνδυασμό με την δυσκολία που είχε ο αγώνας να τους μπλόκαρε και να τους έκανε κατώτερους από τα υπόλοιπα παιχνίδια, όμως πιστεύω πως η στήριξη ο παλμός του κόσμου τους βοήθησε να σταθούν στα πόδια τους και παρότι έχασαν πολλές μάχες, δέχτηκαν αρκετά χτυπήματα, τους ωφέλησε ώστε να καταφέρουν να βρουν έστω και στο τέλος πίστη να παλέψουν για την ισοφάρισης.

ΜΕ 5ΕΚ ΜΠΑΤΖΕΤ, 25 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Επανερχόμενοι στις εξελίξεις, σήμερα έχουμε μία καινούρια πραγματικότητα σε σχέση με την πρώτη ημέρα που προέκυψε το ενδιαφέρον του Παϊροτζ, που η αλήθεια είναι πως βοηθά πολύ την νέα προσπάθεια αρκεί να έχει προθέσεις, προς όφελος του Παναθηναϊκού. Έχει δημιουργηθεί μία καινούρια σχέση μεταξύ του φίλου του συλλόγου και αυτής της ομάδας. Μία σχέση που δίνει στην νέα διοίκηση το δικαίωμα να έχει ένα πολύ μικρό μπάτζετ μισθοδοσίας και να βλέπει 25χιλιάδες κόσμο στο ΟΑΚΑ.

Αν υπάρχουν σοβαρές προθέσεις, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο όπλο, για όποιον τρέξει τον Παναθηναϊκό. Συγνώμη αλλά μία ομάδα που μπορεί να έχει μπάτζετ 5 εκατομμύρια ευρώ για το αγωνιστικό τμήμα, το οποίο απαρτίζεται από νέους στο σύνολο του ποδοσφαιριστές, μπορεί να πετυχαίνει τους αγωνιστικούς στόχους και να προσελκύει 25 χιλιάδες στο γήπεδο, δεν γίνεται να έχει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού αυτήν την εποχή είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και για αυτόν τον λόγο, σφύριξε αδιάφορα στην ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου. Δεν κατέκλυσαν τις εκπομπές ερωτήσεις για το πόσα χρήματα θα μπουν, δεν ζητήθηκαν μεταγραφές, δεν αναζητήθηκε ψεύτικη ελπίδα. Ένα μόνο πράγμα απαιτεί ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η προσπάθεια, που από μόνη της μπορεί να σώσει οικονομικά τον σύλλογο και μέσα από την εξέλιξη της να τον επιστρέψει εκεί που ανήκει με τον πιο όμορφο ποδοσφαιρικά τρόπο, να την αφήσουν να εξελιχθεί.

Να μην δούμε τη διοίκηση να λειτουργεί σαν εχθρός του Παναθηναϊκού και να πράξει σαν σαμποτέρ αυτής της προσπάθειας. Αρχίζουν δειλά δειλά και βγαίνουν ρεπορτάζ για ενδιαφέρον ξένων συλλόγων για τα παιδιά του Δώνη. Κάτι που είναι απόλυτα φυσικό πως θα συμβεί, άμεσα θα έρθουν για κάποια από αυτά τα παιδιά προτάσεις, προσφορές που θα είναι σε ένα πολύ πιο χαμηλό επίπεδο από αυτό που μπορούν να πιάσουν στο μέλλον, εκεί μόνο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα αυτή η προσπάθεια.

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Βλέπουμε μία ομάδα που ο χρόνος είναι μαζί της, υπάρχει σωστό ποδοσφαιρικό πλάνο, ταλέντο, ποιότητα, κόσμος γεμάτος δίψα να το υποστηρίξει και παιδιά με όρεξη να το εξελίξουν. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία βάση, που για την όποια διοίκηση που θα έχει να διεκπεραιώσει παλιές οφειλές αποτελεί ένα τεράστιο όπλο, μπορεί με μικρό μπάτζετ να έχει τον κόσμο του Παναθηναϊκού στο γήπεδο, κάτι που αμέσως θα πάψει να υπάρχει και φοβάμαι πως εκεί θα έρθει και το οριστικό τέλος, αν πάει η νέα διοίκηση σε μία λογική ξεπουλήματος. Δεν πρέπει να γίνει το έγκλημα να πρυτανεύσει η λογική αφού χρωστάμε πάμε να πουλήσουμε τα παιδιά που βγάλαμε από την Ακαδημία και να αρχίσουν να σκοτώνουν έναν έναν τους ποδοσφαιριστές.

Είμαστε στο 2018 ασφαλώς και όλοι έχουν την τιμή τους, όμως είναι δεδομένο πως όσο περισσότερο κρατήσει ο Παναθηναϊκός αυτά τα παιδιά, τόσο περισσότερο ωφελημένος θα είναι. Θα μπορεί, όπως γράφω παραπάνω, με μικρό μπάτζετ να έχει τον κόσμο στις εξέδρες με σκοπό να στηρίζει την ομάδα και τα παράπονα που αφορούν το παρελθόν θα μένουν μόνο στο πλαίσιο συνθημάτων. Ο χρόνος θα λειτουργήσει δεδομένα υπέρ της ομάδας και η επιστροφή του συλλόγου στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η πρόοδος μέσα από την αγωνιστική εξέλιξη αυτών των παιδιών θα τους κάνει σύντομα να εκτιμούνται πολύ πιο ψηλά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

ΠΛΑΝΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο Δώνης, με τους συνεργάτες του και τον Νίκο Νταμπίζα επικεφαλής στο ποδοσφαιρικό τμήμα γίνεται μία δουλειά που δεδομένα έχουν βάλει τον Παναθηναϊκό σε ασφαλή πορεία. Για να τα καταφέρει και να επιστρέψει εκεί που ανήκει χρειάζεται ήρεμο χρόνο δουλειάς. Να υπάρξει στρατηγικός στόχος να παραμείνουν όλα αυτά τα παιδιά για μία 3ετία στον σύλλογο, να εξελιχθούν, να ανεβάσουν μέσα από την δουλειά το επίπεδο του συλλόγου, να τον κάνουν ξανά πρωταγωνιστή και να επιστρέψει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μέσα σε αυτήν την πορεία ασφαλώς θα δημιουργηθούν οι προοπτικές, κάποια από αυτά τα παιδιά να φέρουν κάποιες πραγματικά δυνατές προτάσεις που θα αξίζει η διοίκηση να τις ακούσει. Αυτό όμως θα πρέπει να συμβεί ενώ θα έχουν ήδη προσφέρει αρκετά στον σύλλογο, θα έχουν πιάσει πραγματικά μία καλή τιμή και ο χρόνος θα έχει βοηθήσει ώστε να υπάρχει από πίσω και μία διάδοχη κατάσταση.

ΑΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΛΑ

Γνωρίζω πως τα κοράκια είναι έτοιμα να ορμίσουν, αυτήν την στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει φρέσκο αίμα, θα τελειώσουν όλα αν ακούσει προσφορές που όσο και να φθάσουν θα είναι πολύ κατώτερες από αυτές που θα έρθουν όταν αυτά τα παιδιά θα έχουν τρέξει δύο γεμάτες σεζόν και θα έχουν αγωνιστεί στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κάποια από αυτά τα παιδιά θα έχουν πάρει συμμετοχή στην Εθνική ομάδα.

Έγραψα αυτό το κείμενο γιατί αντιλαμβάνομαι πως έχουν δημιουργηθεί συνθήκες διάσωσης, ο μοναδικός τρόπος να μην επιτραπεί ούτε σε αυτήν την προσπάθεια να βγάλει τον Παναθηναϊκό από το αδιέξοδο και να του επιτρέψει να βρει ξανά το ποδοσφαιρικό του μέγεθος είναι να αρχίσουν να σκοτώνουν την περιουσία που έχει δημιουργήσει αυτή η προσπάθεια στον σύλλογο, δίχως να φροντίσουν να την αξιοποιήσουν πρώτα να την καρπωθούν και να την βγάλουν την κατάλληλη στιγμή στην αγορά όταν και ο σύλλογος θα είναι σε θέση να πάρει μόνο οφέλη από κάποιο δυνατό Deal.

Αυτή την εποχή αυτά τα παιδιά τα έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός για να συνεχίσει όρθιος, δεν υπάρχει λόγος να ακούσει η διοίκηση καμία πρόταση, το μόνο που χρειάζεται να κάνει να υπηρετήσει ένα σχέδιο με μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ μπατζετ μισθοδοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ