OPINIONS

Παναθηναϊκός - Αστέρας: Η θυσία του αρχηγού και το γεμάτο παιχνίδι του Μπουζούκη

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Κουρμπέλης, Παναθηναϊκός (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που έδειξε ο Παναθηναϊκός εναντίον του Αστέρα, επισημαίνοντας τον καταλυτικό ρόλο του βελτιωμένου Μπουζούκη και το "μήνυμα" του αρχηγού Δημήτρη Κουρμπέλη.

Μόνο με νίκη επί του Αστέρα ο Παναθηναϊκός θα παρέμενε στον στόχο της 5ης θέσης. Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε να βγει μπροστά ο αρχηγός, Δημήτρης Κουρμπέλης.

ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Κουρμπέλης έπαιξε με μάσκα κόντρα στις εισηγήσεις των γιατρών και πήγαινε με δύναμη και αυταπάρνηση σε όλες τις φάσεις. Για μία νεανική ομάδα που χτίζεται είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες παραστάσεις για τα νέα παιδιά. Ο Κουρμπέλης απέδειξε πως τιμά το περιβραχιόνιο αυτής της μεγάλης ομάδας και έχει απόλυτη επίγνωση για όσα σημαίνει το περιβραχιόνιο που φορά στο μπράτσο του.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ

Η αλήθεια είναι πως οι παίκτες του Δώνη δεν εντυπωσίασαν, όμως για να έρθει η πολύτιμη νίκη διόρθωσαν πολλά κομμάτια του παιχνιδιού τους σε ατομικό επίπεδο, που είχε σαν συνέπεια και την συνολική βελτίωση της λειτουργίας του συνόλου.

Μετά από αρκετό καιρό έβγαλε παιχνίδι ο Μαυρομάτης δίχως να κάνει το παραμικρό λάθος. Ήταν πιο συγκρατημένος, πήρε λιγότερες πρωτοβουλίες, αλλά όποτε χρειάστηκε να επέμβει ήταν απλός και σωστός.

Ο Μπουζούκης μπορεί να μην είχε κάποια εντυπωσιακή ενέργεια, όμως έκανε ένα γεμάτο παιχνίδι κεντρικού χαφ, με μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα κομμάτια που απαιτεί ο ρόλος. Οι δύο πλευρές ανασταλτικά είχαν ασφάλεια, το δίδυμο Κουρμπέλης - Κάτσε κέρδισε πολλές μάχες και πάνω τους στηρίχθηκε η προσπάθεια που έκανε ο Παναθηναϊκός για να επιστρέψει στις νίκες.

Υπήρξαν στιγμές που σε έκαναν να καταλάβεις πως έχουν διδαχτεί από λάθη του παρελθόντος, όπως η παράλληλη σέντρα στο 81ολεπτό που την κόβει ο Μαυρομάτης με σιγουριά και ο Χατζηγιοβάννης, που την προλαβαίνει στην γραμμή του πλάγιου άουτ "τρώει" την μπάλα. Από το αγκάλιασμα που κάνει στην μπάλα την ώρα που κερδίζει το φάουλ, είναι βέβαιο πως στο μυαλό του υπήρχε το λάθος που είχε κάνει στο παιχνίδι με την Ξάνθη. Λάθος που τον έκανε να διαχειριστεί με τόσο πείσμα και αποτελεσματικά την φάση.

ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ

Το κέρδος που έχουν αυτά τα παιδιά είναι πως μπορούν τα λάθη τους, τις αδυναμίες τους, να τις δουν στην πράξη και να μπορέσουν να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά πιο γρήγορα.

Η εικόνα του Παναθηναϊκού ασφαλώς και ήταν καλύτερη απ' ότι στα τελευταία παιχνίδια, ακόμα όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση, σε σχέση με την εικόνα που έβγαζε στην αρχή της σεζόν.

Για ακόμα μία φορά δεν έβγαλε συνεργασίες, στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ήταν όμως πιο ώριμος, απ' ότι σε άλλα ματς και κατάφερε να κλειδώσει το αποτέλεσμα. Η τελευταία φάση που δέχτηκε ήταν το σουτ του Αραβίδη στο 74'. Έβγαλε με ασφάλεια και ωριμότητα το τελευταίο κομμάτι του αγώνα, κάτι που δεν είχε καταφέρει σε αντίστοιχα παιχνίδια όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί προβάδισμα ενός τέρματος.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΑΣΤΕΡΑΣ

Σε σημαντικό βαθμό την εικόνα του αγώνα την όρισε η απουσία των Ιγκλέσιας, Μουνάφο. Ουσιαστικά έλειψε όλος ο άξονας του Αστέρα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο Παράσχος σε ένα σχήμα που παρέκαμπτε το κέντρο του. Μία διάταξη με τρεις στόπερ, τρεις επιθετικούς και κεντρικούς χαφ τους Βαλιέντε, Μπελόκ. Στην πράξη ο Αστέρας την επιθετικότητα του προσπαθούσε να την βρει πιέζοντας με τους τρεις επιθετικούς ψηλά, στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του Παναθηναϊκού.

Σε ένα κομμάτι που έχουμε δει πολλές φορές πως η νεανική, κατά βάση, ομάδα του Δώνη αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ασφαλώς και έγιναν λάθη. Από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ο Αστέρας βρήκε τρεις καλές ευκαιρίες στο 25',στο 30' και στο 57', όμως συνολικά στην πίεση λειτούργησε καλύτερα ο Παναθηναϊκός απ' ότι σε προηγούμενα παιχνίδια.

ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗ

Στο γεγονός αυτό έπαιξε ρόλο πως είχαν σημαντική και μόνιμη συμμετοχή οικεντρικοί του χαφ. Ειδικά ο Μπουζούκης έκανε το πιο καλό παιχνίδι του, όσον αφορά στην υποδοχή της μπάλας με πλάτη όταν πιέζεται. Λόγω ηλικίας και έλλειψης εμπειριών, σε πολλά παιχνίδια δεν προσέφερε σίγουρη κατοχή όταν πιεζόταν, κάτι που δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στον Παναθηναϊκό και έδινε αυτοπεποίθηση στον αντίπαλο.

Αν καταφέρει να συνδυάσει την σπάνια ικανότητα του να περνά δύσκολες και ευφάνταστες πάσες, τα δυνατά του πόδια, το προσόν να βρίσκει εστία, με σίγουρο και γεμάτο παιχνίδι σε χαμηλά μέτρα, είναι δεδομένο πως η καριέρα του θα έχει υψηλό ταβάνι. Σε αυτό το κομμάτι ο Μπουζούκης έκανε ένα πολύ ενθαρρυντικό παιχνίδι.

ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ασφαλώς και συνολικά ο Παναθηναϊκός παραμένει κατώτερος απ' ότι στο ξεκίνημα της σεζόν. Παρότι ο Αστέρας προσφερόταν, γιατί πίεζε με τρεις παίκτες ψηλά και στην συνέχεια έμεναν δύο κεντρικά χαφ και ήταν εύκολο να φθάσεις πάνω στα στόπερ, δεν βγήκαν οι συνεργασίες που θα έπρεπε.

Μπορεί να έχει παίξει ρόλο στο κομμάτι αυτό και η κούραση. Η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού έχουν σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που έχουν συνηθίσει. Επίσης το τελευταίο διάστημα δεν βοηθά και ο Μακέντα στον βαθμό που θα χρειαζόταν η ομάδα.

ΜΑΚΕΝΤΑ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΝΗΣ

Από τον τρόπο που τρέχει ο Ιταλός φαίνεται πως δεν πατάει καλά και δεν έχει τις ίδιες δυνάμεις με αυτές που έβγαζε στο πρώτο του διάστημα στην Ελλάδα. Δεν προσφέρει στην δημιουργία φάσεων, δεν έρχεται στην επαφή με την μπάλα που χρειάζεται από αυτόν η ομάδα, δεν φτιάχνει συνεργασίες και η άσχημη κατάσταση που βρίσκεται φαίνεται όταν έρχεται σε θέση να τελειώσει μία φάση.

Η μεγάλη διαφορά, που στην πράξη φωτογραφίζει όλη την αλλαγή και την πτώσητης ομάδας, γίνεται κατανοητή από την δυσκολία που έχει συνολικά η ομάδα, αλλά και ο ίδιος ο Χατζηγιοβάνης, να βρεθεί σε θέση εκτέλεσης. Ο πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού στο πρώτο διάστημα της σεζόν, βγάζει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο δίχως να καταφέρνει να πάει σε τελική εκτέλεση.

Ο Παναθηναϊκός για να κερδίσει τον Αστέρα βελτίωσε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού του. Έχασε λιγότερες φορές από τα προηγούμενα παιχνίδια την μπάλα στην πίεση ψηλά του αντιπάλου, ήταν πιο πειθαρχημένος, έβγαλε μεγαλύτερη ενέργεια στον τρόπο που αμύνθηκε στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα και κατάφερε με το γκολ του Άλτμαν να πάρει μία νίκη που τον κρατά στην μάχη της 5ηςθέσης.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Συνολικά αν καταφέρει ο Μπουζούκης να λειτουργεί σε χαμηλά μέτρα με τον ίδιο βαθμό συμμετοχής και ασφάλειας, είναι θέμα χρόνου να βελτιωθεί σημαντικά και στη δημιουργία. Με αυτήν την αγωνιστική συμπεριφορά δίνει και το δικαίωμα στον Δώνη να εφαρμόσει για περισσότερα παιχνίδια παραλλαγές του 4-3-3 με τον Μπουζούκη στον άξονα.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιεί έναν ποδοσφαιριστή παραπάνω. Είναι μεγάλη δουλειά όταν χτίζεις την επίθεση, να έχεις δημιουργό με διαρκή συμμετοχή στον άξονα και στα δύο άκρα ποδοσφαιριστές για να απλώσεις το παιχνίδι σου. Ο αγώναςμε τον Αστέρα δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, όμως προσφέρει αυτοπεποίθηση στον Παναθηναϊκό και επιτέλους ένα παιχνίδι που δείχνει πως η ομάδα ωριμάζει και μαθαίνει από τα λάθη της.

Αυτή η νίκη κρατά τον Παναθηναϊκό στο κυνήγι του Άρη και οι δύο ομάδες θα μπουν σε μία διαδικασία με πολύ δύσκολα παιχνίδια. Αν κερδίσει αύριο ο Άρης τον Πανιώνιο, θα πάει ξανά στο +4, όμως ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα πως στον δεύτερο γύρο έχει της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο γήπεδο του. Ακολουθώντας λοιπόν τον συγκεκριμένο στόχο θα πρέπει να καλύψει διαφορά ενός βαθμού και να κερδίσει τον άμεσο αντίπαλο του στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ