OPINIONS

Ουίλσον Εντουάρντο, το Μήλον της Έριδος

Braga's Wilson Eduardo, centre, celebrates past Olympique de Marseille's goalkeeper Steve Mandanda, right, during the Europa League group F soccer match between SC Braga and Olympique de Marseille at the Municipal stadium in Braga, Portugal, Thursday, Oct. 22, 2015. Braga won 3-2. (AP Photo/Paulo Duarte)
Braga's Wilson Eduardo, centre, celebrates past Olympique de Marseille's goalkeeper Steve Mandanda, right, during the Europa League group F soccer match between SC Braga and Olympique de Marseille at the Municipal stadium in Braga, Portugal, Thursday, Oct. 22, 2015. Braga won 3-2. (AP Photo/Paulo Duarte) AP PHOTO/PAULO DUARTE

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι λογικό να ενδιαφέρονται για τον Ουίλσον Εντουάρντο, τον οποίο γνωρίζει καλά ο Αμπέλ Φερέιρα και αρέσει στον Πέδρο Μαρτίνς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Ντανιέλ Ποντένσε. Γράφει ο Τσάρλυ.

Σύμφωνα με τον αθλητικό τύπο της χώρας, ο Ουίλσον Εντουάρντο της Μπράγκα, αποτελεί μήλο της έριδος για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Τα ρεπορτάζ αυτήν την εποχή που αφορούν μεταγραφές, δεν είναι για να τους δίνεις και πολύ μεγάλη σημασία, η συγκεκριμένη περίπτωση όμως έχει λογική να εξετάζεται από τους δύο συλλόγους.

ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΝΤΟ

Ο ποδοσφαιριστής είναι ελεύθερος το καλοκαίρι, έχει συνεργαστεί για δύο σεζόν με επιτυχία με τον Αμπέλ Φερέιρα, ενώ και ο Πέδρο Μαρτίνς πάντα έχει ανοιχτά τα μάτια του στις επιλογές από το πρωτάθλημα της πατρίδας του. Ο Ουίλσον Εντουάρντο έχει ένα συμπαθητικό βιογραφικό, ως ποδοσφαιριστής, όμως δεν έχει καμία σχέση με τον Ντανιέλ Ποντένσε. Το αναφέρω, γιατί στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, γράφεται σαν ο νέος Ποντένσε κάτι που διαβάζοντας το κείμενο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Εντουάρντο δεν θέλει την μπάλα χαμηλά για να δημιουργεί, είναι ένας ποδοσφαιριστής που του αρέσει να εκμεταλλεύεται τον ελεύθερο χώρο που έχει μπροστά του, να παίζει χωρίς μπάλα και όταν αγωνίζεται στα άκρα να συγκλίνει. Μοιάζει περισσότερο με τον Πάρντο, έχοντας μεγαλύτερη γλυκύτητα στον τρόπο που τελειώνει τις φάσεις και δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό που να φέρνει στον Ποντένσε. Το γεγονός αυτό δεν τον κάνει κακό ποδοσφαιριστή. Άλλωστε αν παραμείνει ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και αποδειχτεί πως ο Πορτογάλος τεχνικός θέλει να τον προσθέσει στο ρόστερ της ομάδας, θα σημαίνει πως γνωρίζει και τον τρόπο που θα τον χρησιμοποιήσει. Αν για κάτι πρέπει να έχουν ασφάλεια και σιγουριά οι φίλοι του Ολυμπιακού, είναι πως ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει τι κάνει.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Μου φαίνεται πάντως πως κουμπώνει περισσότερο με τα "θέλω" του Φερέιρα, σε ένα ενδεχόμενο παραμονής του Πορτογάλου τεχνικού, με αυξημένες αρμοδιότητες. Είναι μία απόφαση που θα πρέπει να σκεφτούν πολύ στον ΠΑΟΚ, αν θα πρέπει να την πάρουν. Σε περίπτωση πάντως που αποφασιστεί να παραμείνει ενισχυμένος ο Φερέιρα και την επόμενη χρονιά, τότε είναι δεδομένο πως η διοίκηση θα κοιτάξει να φέρει περισσότερο το ρόστερ στα μέτρα του.

Όπως άλλωστε ανέφερα και σε προηγούμενο κείμενο, το επιχείρημα υποστήριξης στο πρόσωπο του Πορτογάλου τεχνικού είναι πως δεν μπορεί να κριθεί για ένα ρόστερ, το οποίο δεν έχει κάνει ο ίδιος την παραμικρή παρέμβαση. Αν κρατήσει την θέση του, είναι δεδομένο πως θα έχει λόγο στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο Φερέιρα εκτός του ΠΑΟΚ, έχει δουλέψει μόλις δύο σεζόν ως πρώτος προπονητής και σε αυτό το διάστημα συνεργάστηκε με επιτυχία με τον Εντουάρντο.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟ 4-4-2

Ένα σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την πιθανότητα ο Φερέιρα να είναι πολύ ζεστός για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, είναι πως τον χρησιμοποιούσε στο επιθετικό δίδυμο στο 4-4-2. Ο Φερέιρα είναι δεδομένο πως έχει στο μυαλό του για την επόμενη σεζόν να δημιουργήσει μία ομάδα που θα μπορεί να ακολουθεί τη δική του φιλοσοφία, που στηρίζεται σε ένα 4-4-2 υψηλής έντασης. Σε αυτόν τον σχηματισμό κομβικό ρόλο παίζει ο δεύτερος φορ.

Στην Μπράγκα, την πίεση στην αρχική ανάπτυξη των αντιπάλων, το άμεσο ποδόσφαιρο χώρου, τα γρήγορα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή και τα δυναμικά τρεξίματα τα έπαιρνε από τον Εντουάρντο. Η πιο παραγωγική από άποψη σκοραρίσματος χρονιά του ήταν η δεύτερη υπό την καθοδήγηση του Φερέιρα, όταν μαζί με τον Ντιέγκο Σόουζα δημιούργησε ένα επιθετικό δίδυμο που έπαιζε μόνιμα σε πολύ υψηλή ένταση. 15 τέρματα, 5 ασιστ είχε ο φορ Σόουζα, 12 τέρματα και 2 ασίστ είχε ο Εντουάρντο.

ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΕΣΕΪΡΟ

Ο Αγκολέζος ποδοσφαιριστής παίζει αποκλειστικά με το δεξί του πόδι, είναι από τις περιπτώσεις που το αριστερό το έχει για να περπατάει. Το γεγονός αυτό πάντως δεν τον εμπόδισε να κάνει μία σπουδαία χρονιά, ως αριστερό εξτρέμ, υπό τις οδηγίες του Πεσέιρο, τη σεζόν 2016/17. Μάλιστα είχε μία εξαιρετική σεζόν δημιουργικά, ξεκινώντας από τα αριστερά όπου του καταγράφηκαν 8 ασίστ και 2,3 Key passes φτιάχνοντας τα νούμερα ανά 90 λεπτά.

Συνολικά από τα στατιστικά του προκύπτουν και όσα ανέφερα στον πρόλογο μου, πρόκειται για έναν αθλητικό ποδοσφαιριστή που βγάζει ένταση χωρίς μπάλα και στο επιθετικό παιχνίδι στηρίζεται στην ταχύτητα, στο παιχνίδι χώρου και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Καταλαβαίνω πως στο μυαλό φέρνει ποδοσφαιριστές που ήρθαν και δεν άρεσαν στον Ολυμπιακό, όπως οι Σαμπά, Πάρντο είναι όμως λίγο πιο κλασάτος στην τελική του απόφαση.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΝΤΕΝΣΕ, ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Δεν πρόκειται πάντως, για κάποιον απολαυστικό δημιουργό, όπως ο Βαλμπουενά και ο Ποντένσε, ούτε έχει έφεση στην ντρίπλα. Στον μέσο όρο καριέρας του, μετρά μόλις 0,9 ντρίμπλες επιτυχημένες στις 1,5 που επιχειρεί ανά 90λεπτό, χωρίς να έχει τεράστιες αποκλείσεις από χρονιά σε χρονιά. Πέρυσι είχε 1,4 KeyPasses, με καλύτερη χρονιά αυτή επί Πεσέιρο, όταν σαν αριστερό εξτρέμ κατέγραψε 8 ασιστ και 2,3 Key passes.

Σε ένα καλοκαίρι που οι ομάδες θα είναι προσεχτικές και φειδωλές στις μεταγραφικές προσθήκες, η περίπτωση του ελεύθερου Εντουάρντο που παίζει δεύτερος επιθετικός στο 4-4-2 και στις δύο πλευρές σαν εξτρέμ, είναι πιθανό να απασχολήσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, που έχουν προπονητές, που ξέρουν καλύτερα την πορτογαλική αγορά. Για τους λόγους που προανέφερα, μου φαίνεται δεδομένο πως θα είναι μία από τις πρώτες επιλογές του Φερέιρα, αν θα παραμείνει στον ΠΑΟΚ. Ο λόγος όμως που αποφάσισα να γράψω για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, είναι που διάβασα πως αναφέρεται σε πολλά ρεπορτάζ του Ολυμπιακού σαν νέος Ποντένσε. Τον ποδοσφαιριστή τον γνωρίζω και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα χαρακτηριστικά του Ποντένσε.

Photo Credits: AP Photo/Paulo Duarte

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορονοϊός: Μέχρι τις 25 Μαΐου η προθεσμία της Super League για το πλάνο επανέναρξης
Τι ισχύει τελικά για Γιάννου και ΠΑΟ και οι "προτάσεις" για Άκπομ
Record: Στο στόχαστρο του Ολυμπιακού ο Ζότα
Ολυμπιακός: Πότε θα ξαναπάει ο κόσμος στο Καραϊσκάκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ