OPINIONS

Οταν ο Ολυμπιακός επιβάλλει τα "θέλω" του

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον πιο σοβαρό φετινό Ολυμπιακό, τον Μανθάτη - που είναι η αδυναμία του, τον Ραζβάν Λουτσέσκου, που έχασε πόντους και τον ΠΑΟΚ, που αν δεν ενισχυθεί δεν θα μπει στα πλέι όφ.

O Ολυμπιακός έκανε στην Ξάνθη την πιο πειστική φετινή του εκτός έδρας εμφάνιση. Ήταν σοβαρός, εκμεταλλεύτηκε τον παθητικό τρόπο παιχνιδιού της Ξάνθης και πήρε μία πολύ εύκολη και απόλυτα δίκαιη νίκη.

Μεγάλη κατοχή, χωρίς λάθη

Βοήθησε πολύ στην σιγουριά και στην ποιότητα που είχε η κατοχή μπάλας των ερυθρολεύκων η ταυτόχρονη παρουσία των Μαρίν, Φορτούνη στην βασική ενδεκάδα. Ομολογώ πως περίμενα πολύ νωρίτερα μέσα στην σαιζόν ο Πορτογάλος τεχνικός να χρησιμοποιήσει μαζί στην βασική ενδεκάδα τους Μαρίν, Φορτούνη. Χωρίς κανένας από τους δύο να είναι εξαιρετικός, κρατούσαν με σιγουριά την μπάλα, οι ερυθρόλευκοι είχαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έκανε την τακτική της Ξάνθης, να παίζει τόσο βαθιά, να φαίνεται πολύ λανθασμένη. Είχαν μεγάλη κατοχή στην οποία δεν έκαναν λάθη. Παίζοντας με 4 πολύ καλούς σε τεχνική κατάρτιση και σε κράτημα μπάλας ποδοσφαιριστές Μιλιβόγιεβιτς, Μάρτινς, Φορτούνη, Μάριν, δεν έκανε λάθη, δεν έχανε την αμυντική του ισορροπία και έψαχνε με ηρεμία να βρει τρόπο για να ανοίξει το σκορ. Μέχρι το 38ο λεπτό που ο Ιντέγιε άνοιξε το σκορ, ο Ολυμπιακός είχε πιάσει ένα εντυπωσιακό 73% κατοχής δίχως να χρειαστεί να βάλει ένταση στο παιχνίδι του και είχε δημιουργήσει τρεις ευκαιρίες στο 7ο, στο 18ο και στο 29ο λεπτό.

Χωρίς πανικό, επέβαλε τα θέλω του

Βρήκε το γκολ που έψαχνε και στάθηκε τυχερός μόνο στην φάση του 45ου λεπτού. Η άμυνα του σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, δεν έβγαζε πανικό. Συνολικά ο Ολυμπιακός έμοιαζε να αμύνεται μέσα από την σίγουρη κατοχή του που δεν επέτρεψε στους παίκτες της Ξάνθης να βγάλουν κλεψίματα και αντεπιθέσεις. Ήταν ένας συνδυασμός, η Ξάνθη είχε υπερβολικά παθητική λογική που βόλευε τους ερυθρόλευκους, με την πρώτη πίεση να ξεκινά υπερβολικά χαμηλά κάτω από τον χώρο του κέντρου. Το γεγονός πως είχε καλούς χειριστές μπάλας ο Ολυμπιακός, οι οποίοι είχαν χώρο και χρόνο για να επιλέξουν τι να κάνουν, έδωσε αυτοπεποίθηση και το δικαίωμα στην άνετη επιβολή των θέλω του στο γήπεδο.

Εμετικό χτύπημα

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ήταν εμετικό αυτό που έκανε ο στόπερ της Ξάνθης, αποτελεί ντροπή αυτή η ενέργεια, δεν μπορεί να ανήκει σε επαγγελματία αθλητή. Η αντίδραση του Σεμπά έφερε και τις δύο ομάδες να παίζουν με δέκα παίκτες. Όταν πας καλά δεν θες να σου μπερδευτεί το παιχνίδι, παρότι υπήρξε μία νέα πραγματικότητα τον Μπέντο η εικόνα του αγώνα παρέμεινε ίδια.

Σαν ώριμος ποδοσφαιριστής

Το 4-4-1 με τους Μανθάτη, Φορτούνη στις πτέρυγες λειτούργησε. Φθάσαμε στην αδυναμία μου. Αυτό το παιδί μου αρέσει να το βλέπω, γιατί παίζει σωστά, είναι απλός και χρήσιμος. Παρότι έχει ανεπτυγμένη τεχνική ποτέ δεν υπερβάλει, δεν τον πιάνει ο νεανικός ενθουσιασμός, για να υπερβάλει και να οδηγηθεί σε λάθη, σε επικίνδυνα πουλήματα μπάλας και σε λανθασμένες τακτικά θέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνει την δυνατότητα στον Πάολο Μπέντο να τον χρησιμοποιεί σε κρίσιμα χρονικά σημεία. Για το κλείδωμα της νίκης και τον σίγουρο τρόπο που διαχειρίστηκε το νέο δεδομένο που δημιουργήθηκε όταν οι δύο ομάδες έμειναν με δέκα, ο Μανθάτης ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για να κλειδώσει το τρίποντο με ευκολία.

Ο Μανθάτης, παίζει στην πλευρά σαν ένας έξτρα δημιουργός. Έχει πολύ ανεπτυγμένο το κοντρόλ, την πρώτη επαφή, το σίγουρο κράτημα μπάλας, όπως και την πρώτη πάσα απελευθέρωσης, αν του λείπει κάτι αυτή την στιγμή, είναι το πέταγμα για να φύγει στα πρώτα μέτρα από τον μπακ και να τελειώσει κι αυτός φάσεις, δίνοντας στον συμπαίκτη του το δικαίωμα να τον παίξει στον χώρο. Είχε καιρό ο Ολυμπιακός να κάνει πειστική εμφάνιση, να δείχνει ομάδα που έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και κερδίζει με ανωτερότητα. Αυτό το είδαμε στα "Πηγάδια" στο καλύτερο φετινό εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Έχασε πόντους ο Λουτσέσκου

Έχασε πόντους ο Λουτσέσκου από την υπερβολικά παθητική εικόνα της ομάδας του. Δεν ήταν εικόνα αυτή, υπερβολικά χαμηλά τα μέτρα που αμύνθηκε χωρίς θράσος, δίχως επιθετική σκέψη, αλλά και χωρίς ένταση στην πίεση στην κατοχή του αντίπαλου. Νέα δεδομένα προκύπτουν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Οι εγκληματικές καλοκαιρινές αποφάσεις των διοικήσεων του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και της ΆΕΚ βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τον στόχο, της εισόδου στα πλέι οφ.

Έκτος ο Μελισσανίδης, 8ος ο Σαββίδης

Ξάνθη, Πανιώνιος, ΠΑΣ κατά πρώτο λόγω αλλά και οι Ατρόμητος, Πλατανιάς καταλαβαίνουν πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν και χτυπάνε όλα τα παιχνίδια απέναντι τους, ενώ ανεβαίνει και ο Αστέρας με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, αλλά έχει χάσει βαθμολογικά έδαφος. Φαίνεται κάθε αγωνιστική πως οι ομάδες που έφτιαξαν Μελισσανίδης, Σαββίδης, Αλαφούζος δεν έχουν σίγουρες νίκες, μπορούν να χάσουν από οποιονδήποτε και κινδυνεύουν για το απόλυτο κάζο, να μείνουν εκτός 5άδας. Είναι ντροπή ότι ακόμα και το μίνιμουμ και για τους τρεις μπήκε σε αμφισβήτηση και αλήθεια είναι πως για να πετύχουν έστω τον στόχο της 5άδας πρέπει να ενισχυθούν. Μετά από 14 παιχνίδια η βαθμολογία λέει τα πάντα, δεν χρειάζεται κανέναν σχόλιο, η ΑΕΚ είναι στην 6η θέση, ο ΠΑΟΚ στην 8η.

Τι περιμένουν στον ΠΑΟΚ;

Related content

Έκανε ό,τι έπρεπε για να κερδίσει

Ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ έχει καλύτερη αρχική ανάπτυξη. Υπάρχουν όμορφα ανεβάσματα από τα άκρα και συνολικά καλή λειτουργία χωρίς μπάλα από τις πίσω γραμμές, ενώ μπορεί με την πίεση να κρατά μεγάλα ποσοστά κατοχής και τον αντίπαλο του χαμηλά. Κάτι που το είδαμε να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ. Ο ΠΑΟΚ έκανε ότι έπρεπε να κάνει μία ομάδα για να κερδίσει στο γήπεδο της έναν κατώτερο αντίπαλο εύκολα και καθαρά. Πήρε μεγάλο αριθμό κατοχή μπάλας, σταμάταγε ψηλά και εύκολα τις αντεπιθέσεις του ΠΑΣ, οι επιλογές όμως στην τελευταία δημιουργία και εκτέλεση ήταν απελπιστικές και για να κάνεις τον σταυρό σου. Ο ΠΑΟΚ παίρνει καλό βαθμό για τα Ελληνικά δεδομένα στον τρόπο που προσπαθεί να αναπτυχθεί, αλλά η τελική επιλογή υπερβολικά χαμηλού επιπέδου, όπως και ο τρόπος σκέψης των παικτών του Ιβιτς είναι απελπιστικός.

Ετσι, δεν μπαίνει πλέι οφ

Κάτι που έχει αποδειχτεί πως δεν μπορεί να αλλάξει γιατί αυτή είναι η ικανότητα τους, δεν μπορεί αυτό το ρόστερ να είναι παραγωγικό. Το επαναλαμβάνω, αν δεν γίνουν γρήγορα μεταγραφές παικτών που θα κάνουν διαφορά, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπει στα πλέι οφ. Και είναι κρίμα γιατί έχει ενδιαφέρον να δούμε την δουλειά του Ίβιτς, με τον τρόπο που απλώνεται στο γήπεδο και αναπτύσσεται σε τι επίπεδο θα μπορούσε να φθάσει με δημιουργό από τον άξονα, εξτρέμ και τελευταίο εκτελεστή που να κάνουν την διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ