OPINIONS

Όσα πρέπει να ξέρετε για playoffs και playouts

Όσα πρέπει να ξέρετε για playoffs και playouts

H Super League επιστρέφει μέσω των playoffs και των playouts και ο Τσάρλυ αναλύει τι θα δούμε στη μάχη του πρωταθλήματος, τι θα ισχύσει με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά τις ομάδες που θα παλέψουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Μετά από τρεις μήνες επιστρέφουμε στη δράση. Τα playoffs και τα playouts αρχίζουν σήμερα, σε μία νέα πραγματικότητα. Παιχνίδια μετά από μεγάλη αποχή που αφήνει επιπτώσεις στους ποδοσφαιριστές, σε άδεια γήπεδα, με αθλητές να καλούνται να μπουν στο γήπεδο, σε ημερομηνίες που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν διακοπές. Το σίγουρο είναι πως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και από το καθόλου ποδόσφαιρο είναι προτιμότερο αυτό το ποδόσφαιρο.

ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Την αρχή έκανε η Bundesliga και η αλήθεια είναι πως το στοίχημα κερδήθηκε. Μπορεί να είναι παράξενο να βλέπεις παιχνίδι στο γερμανικό πρωτάθλημα χωρίς κόσμο, όμως το ποδόσφαιρο έχει την ικανότητα να είναι ελκυστικό. Πολλές φορές δεν χρειάζεται ούτε καν να παίζεται σε υψηλό επίπεδο, το μόνο που έχει ανάγκη αυτό το άθλημα για να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός βλέπουμε στην πράξη το πόσο έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο περσινός ΠΑΟΚ είχε μία εντυπωσιακή πορεία και κατέκτησε νταμπλ με αήττητο πρωτάθλημα, για να τον ξεπεράσουν φέτος οι ερυθρόλευκοι δημιούργησαν ένα σύνολο, που πέρα από τον τίτλο του πρωταθλητή που έρχεται, καταγράφουν και μία σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία. Όμως η οξύτητα στο ποδόσφαιρο μας είναι τόσο μεγάλη, που αντί να γίνει αντιληπτό, πως μόνο κέρδος μπορεί να υπάρξει από τον ανταγωνισμό, όλη την σεζόν προσπαθούν να ρίξουν κατηγορία ο ένας τον άλλον. Πάμε όμως να θυμηθούμε που βρισκόμαστε και να δούμε, ποιοι είναι οι στόχοι των ομάδων στα playoffs και στα playouts.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει με όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφορά το πρωτάθλημα, μετά από τρία χρόνια. Έχει στο γήπεδο μία διαφορά επτά βαθμών, που με την τιμωρία του ΠΑΟΚ στον βαθμολογικό πίνακα έγινε 14. Στον ΠΑΟΚ ισχυρίζονται πως η ποινή των επτά βαθμών θα πέσει στο CAS, σε κάθε όμως περίπτωση, στον Ολυμπιακό θέλουν να μην δώσουν δικαίωμα για να αμφισβητηθεί ο φετινός του τίτλος. Η αλήθεια είναι πως η αγωνιστική εικόνα των δύο ομάδων πριν την διακοπή, έκανε να φαντάζει πιθανότερο να ανοίξει κι άλλο η διαφορά, από το να κλείσει, πόσο μάλλον να εξαλειφθεί.

Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί στην επιστροφή στη δράση. Το μοναδικό σοβαρό δείγμα που έχουμε είναι από την Bundesliga, που στην πραγματικότητα επηρεάστηκαν περισσότερο οι μικρομεσαίες ομάδες. Τόσο η διακοπή, όσο και το γεγονός πως οι μικρές ομάδες χάνουν τη δύναμη της έδρας λόγω των άδειων γηπέδων, έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα. Η δική μας βέβαια πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς έχουμε playoffs, που θα παίξουν μεταξύ τους οι πρώτοι έξι και οι ομάδες από την 7η θέση μέχρι την 14η θέση.

Για να επανέλθουμε, ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να καταφέρει να βγάλει αυτά τα παιχνίδια με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση, να μπορέσει να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη διαφορά, να πιστοποιήσει η ομάδα του την ανωτερότητα της και να μπορέσει να διαχειριστεί αυτά τα παιχνίδια, σαν μία προετοιμασία για το μεγάλο Αυγουστιάτικο ραντεβού.

ΔΥΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Στον ΠΑΟΚ ο στόχος είναι διπλός και μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά θα αγωνίζονται με δύο βαθμολογίες. Για την επικοινωνιακή μάχη με τον Ολυμπιακό, η διαφορά είναι αυτή του γηπέδου, δηλαδή στο -7. Για την πρακτική μάχη όμως, η βαθμολογική διαφορά που τους απασχολεί είναι το +1 από την ΑΕΚ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσει, τι playoffs θα δούμε.

Αν η ομάδα του Φερέιρα κερδίσει, η διαφορά στο γήπεδο θα μειωθεί στους τέσσερις βαθμούς και η επικοινωνιακή μάχη θα ανάψει για τα καλά και φυσικά ο Μαρτίνς δεν θα έχει ο δικαίωμα να δει τα υπόλοιπα 9 παιχνίδια σαν μία μίνι προετοιμασία για τη ρεβάνς με την Γουλβς. Τα λουριά θα σφίξουν στο Ρέντη, τα playoffs θα πάρουν φωτιά.

Αν ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρει να κερδίσει τον Ολυμπιακό, αυτόματα ο μόνος στόχος που θα έχει μείνει ανοιχτός θα είναι να ξεπεράσουν την ΑΕΚ στη βαθμολογία και να μην χαθεί η δεύτερη θέση. Σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ αμέσως μετά θα έχει την δυνατότητα κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό, να βάλει τον ΠΑΟΚ από κάτω της.

Πέρα από το βαθμολογικό και από το επικοινωνιακό κομμάτι στον ΠΑΟΚ, υπάρχει και το κεφάλαιο του προπονητή.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Ο Φερέιρα δεν κέρδισε κανέναν με τη δουλειά του, όμως από τα ρεπορτάζ φαίνεται πως έχει κερδίσει το δικαίωμα να έχει αυξημένες αρμοδιότητες στον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν. Ασφαλώς στο ποδόσφαιρο, όλα εξαρτώνται από το γήπεδο. Χρειάζεται η εικόνα που θα έχει ο ΠΑΟΚ και τα αποτελέσματα που θα φέρει, να μην κάνουν δύσκολη την παραμονή του Πορτογάλου. Αν για παράδειγμα χαθεί η δεύτερη θέση και έρθει και ένας αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Ολυμπιακό, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Μπορεί να φαίνονται σήμερα κάποια πράγματα ως δεδομένα, μην ξεχνάτε όμως πως έχουμε μπροστά μας, μία διαδικασία με συνεχόμενα ντέρμπι και στην Ελλάδα την αποτυχία κανείς δεν τη δέχεται εύκολα.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Στην ΑΕΚ τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά, ο Καρέρα πήρε στις αρχές Δεκέμβρη μία ομάδα χωρίς στόχους και σήμερα, βρίσκεται να δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση, στα ημιτελικά του Κυπέλλου και έχοντας αποκτήσει μία δυναμική. Κατά την άποψη μου, το διακύβευμα για την ΑΕΚ, πέρα από τους υπαρκτούς στόχους της δεύτερης θέσης και της κατάκτησης του Κυπέλλου, θα είναι όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία, να μην έχει ξεφτίσει αυτή η δυναμική, που δημιουργεί προοπτική ενόψει της επόμενης σεζόν.

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Από εκεί και πέρα αγωνιστικά δεν κρίνεται το παραμικρό, για Παναθηναϊκό, Άρη και ΟΦΗ. Από την στιγμή που η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν μπόρεσε να κερδίσει την άρση της ποινής, τα παιχνίδια μοιάζουν διαδικαστικά για αυτές τις τρεις ομάδες. Αν υπάρχει κάτι δεδομένο για τα playoffs, είναι πως ότι και να γίνει θα φταίει ο Αλαφούζος. Βλέπετε, στον Παναθηναϊκό έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση, που ό,τι και να συμβεί θα δέχεται επίθεση η διοίκηση.

Αν η ομάδα πάει καλά και πάρει αποτελέσματα στα ντέρμπι, θα γραφτούν πύρινα άρθρα για την απόφαση να αντικατασταθεί ο Δώνης. Σε περίπτωση που έρθουν συντριβές, την ευθύνη θα την έχει ξανά ο Αλαφούζος που χάλασε το κλίμα, ενόψει playoffs. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ στη χώρα μας, διοίκηση με τόσο μεγάλο πρόβλημα στο να επικοινωνήσει τις δικές της θέσεις.

TO EΡΩΤΗΜΑ

Ένας αστάθμητος παράγοντας έχει να κάνει με την κατάσταση στον Άρη. Κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά, πως θα μπορέσει η ομάδα να παίξει του χρόνου στη Ευρώπη. Αν υπάρξει τιμωρία, τότε τα playouts θα έχουν διπλό ενδιαφέρον.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η πρώτη θέση στα playouts θα δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, οπότε ο Ατρόμητος με 32, η ΑΕΛ με 30, ο Αστέρας με 30 και η Λαμία, Βόλος με 27, θα αποκτήσουν κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριμένες ομάδες ξεκινάνε τα playouts, γνωρίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα η πρώτη θέση να δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Να θυμίσω εδώ πως η διαδικασία στα playouts, είναι διαφορετική. Οι 8 ομάδες από την 7η μέχρι και την 14η θέση, θα πάνε σε ένα πρωτάθλημα ενός γύρου, δηλαδή επτά αγωνιστικών.

Οι ομάδες που έχουν τερματίσει από την 7η μέχρι την 10η θέση -Ατρόμητος, ΑΕΛ, Αστέρας, Λαμία- θα παίξουν 4 παιχνίδια στην έδρα τους και 3 εκτός, ενώ αυτές που τερμάτισαν από την 11η μέχρι την 14η θέση, Βόλος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Πανιώνιος, έχουν 3 εντός έδρας παιχνίδια και 4 εκτός.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Η πραγματική μάχη θα γίνει ανάμεσα σε Ξάνθη που με το -12 πήγε στους 18 , Παναιτωλικό 17 και Πανιώνιο 11. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης θέλει να καταφέρει να βάλει έναν εκ των Ξάνθη, Παναιτωλικό από κάτω και να πάει στα μπαράζ. Έχει σε αυτήν την πολύ δύσκολη προσπάθεια ένα πλεονέκτημα που θα πρέπει όμως να το εκμεταλλευτεί.

Παίζει εντός με τις δύο ομάδες που κυνηγάει. Τα τρία εντός έδρας παιχνίδια είναι με Βόλο, Παναιτωλικό και Ξάνθη. Με την διαφορά στους έξι βαθμούς από τα μπαράζ, είναι μονόδρομος για να μπει η ομάδα της Νέας Σμύρνης στη μάχη για την παραμονή, να κερδίσει τον Βόλο.

Αν δεν κερδίσει ο Πανιώνιος, έχω την αίσθηση πως από την πρώτη αγωνιστική θα γνωρίζουμε την ομάδα, που θα έχει πέσει κατηγορία και θα περιμένουμε τη μάχη Παναιτωλικού - Ξάνθης για την αποφυγή των μπαράζ. Σε περίπτωση φυσικά, που κερδίσει ο Πανιώνιος την ομάδα του Μπέου, θα μπει γερά στην μάχη της παραμονής.

Την πρώτη αγωνιστική, λοιπόν, έχουμε δύο παιχνίδια που θα καθορίσουν τι playoffs και τι playouts θα δούμε. Για τα playoffs είναι καθοριστικής σημασίας η μάχη της Τούμπα την Κυριακή στις 19.30 ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και για τα playouts η τελευταίο ευκαιρία του Πανιωνίου να μπει στην μάχη της παραμονής, παίζεται σήμερα στις 19.15 που υποδέχεται τον Βόλο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Super League επιστρέφει με ντέρμπι: Τα δεδομένα της μάχης των playoffs
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ