OPINIONS

Ολυμπιακός: Χειροκρότημα χωρίς φιέστα

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που σεβάστηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου, αναγνώρισε την δουλειά του προπονητή και τον κόπο των ποδοσφαιριστών του, ώστε να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα σίγουρο δρόμο για την επόμενη χρονιά.

Δεν συμβαίνει συχνά ομάδα που δεν κατέκτησε κανέναν από τους αγωνιστικούς της στόχους να βελτιώθηκε τόσο πολύ μέσα σε μία χρονιά και να κέρδισε τόσα πολλά πράγματα, όπως ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς.

Η φετινή χρονιά δεν μοιάζει σε τίποτα, με μια σεζόν Ολυμπιακού. Οι αντιδράσεις της διοίκησης, του κόσμου και η συνέπεια που βγάζει η ομάδα όλη τη χρονιά, είναι πέρα από τα ελληνικά δεδομένα, πόσο μάλλον από τα δεδομένα του Ολυμπιακού, που ζει και αναπνέει για τίτλους.

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Μπορεί ποτέ να μην το φώναξαν, να μην το έβαλαν ως πραγματικότητα στο τραπέζι, αλλά μοιάζει όλος ο Ολυμπιακός οργανισμός, να αποδέχτηκε την ανωτερότητα του φετινού ΠΑΟΚ και να ασχολήθηκε μόνο με το δικό του μαγαζί. Δεν είναι απλό και ασφαλώς είναι μόνο θετική αυτή η πραγματικότητα.

Η εξέλιξη έρχεται μέσα από την δική σου πρόοδο και ο φετινός Ολυμπιακός, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ομάδες του των τελευταίων χρόνων, ασφαλώς και είναι ανώτερος ακόμη και από σύνολα που στο τέλος κατέκτησαν το πρωτάθλημα.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ

Η αποδοχή δεν είναι απλή διαδικασία, θέλει κουλτούρα, νοοτροπία. Δεν πιστεύω πως υπήρχε κανείς, που θα πίστευε πως ο Ολυμπιακός θα έχανε το πρωτάθλημα από τις αρχές Φεβρουαρίου, θα αποκλειόταν στο Κύπελλο από την Λαμία και θα κρατούσε τον προπονητή του όλη την σεζόν. Ασφαλώς και έγιναν ακόμα πιο ακραία πράγματα για την δική μας πραγματικότητα.

Δεν είναι απλό, για την συγκεκριμένη ομάδα, που έχει μάθει να κατακτά το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο και έχει μάθει να λύνει η να κρύβει προβλήματα μέσα από επιτυχίες, να μη δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στην καθημερινή της λειτουργία, το γεγονός πως έμεινε από τα τέλη Φεβρουαρίου εκτός όλων των στόχων.

Πρέπει να είσαι πολύ σοβαρή ομάδα, για να παραμένεις σε τόσο υψηλό επίπεδο, ενώ έχει φύγει από πάνω σου κάθε προοπτική για επίτευξη ενός στόχου και έχοντας γνωρίσει έναν τόσο σκληρό και απροσδόκητο αποκλεισμό, με κύριο υπεύθυνο τον προπονητή σου.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Μαρτίνς που πράγματι αξιολόγησε λανθασμένα τον αγώνα Κυπέλλου με την Λαμία και τον τελικό πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, είναι ο άνθρωπος που έβαλε αυτά που χρειαζόντουσαν στην καθημερινότητα στου Ρέντη. Προσέφερε στην ομάδα του αυτό που της έλειπε. Σκληρή καθημερινή δουλειά και νοοτροπία.

Νοοτροπία που φέρνει μετά τον αποκλεισμό από την Λαμία πέντε συνεχόμενες νίκες, φέρνει εμφανίσεις όπως αυτή στο Αγρίνιο και δημιουργεί στον κόσμο της ομάδας ένα συναίσθημα που είχε ξεχάσει. Το πώς είναι να χειροκροτείς και να εκτιμάς μία ομάδα που στο τέλος της σεζόν δεν θα σου προσφέρει την χαρά της φιέστας, που δεν θα σηκώσει κανένα Κύπελλο.

Αυτή η προσπάθεια όμως, χτίζει έναν Ολυμπιακό, που ξέρεις τι χρειάζεται για να επιστρέψει στο επίπεδο που τον θέλει ο κόσμος του και να μπορέσει ξανά να διεκδικήσει τίτλους και την επιστροφή του στο Ευρωπαϊκό επίπεδο που ανήκει. Πόσο μακρινή φαίνεται σήμερα η περσινή πραγματικότητα. Όταν και έβγαιναν ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και δήλωναν χωρίς ντροπή πως έχουν πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Πόσο ντροπιαστικό ήταν αυτό, για μία ομάδα που παρείχε στους αθλητές και στο προπονητικό επιτελείο τα πάντα.

Δεν μπορούσε στο δικό μου μυαλό να γίνει αποδεχτό ποδοσφαιριστές που δουλεύουν σε ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, τους παρέχεται ιατρική βοήθεια υψηλών προδιαγραφών, υψηλά συμβόλαια και πληρωμές δίχως καθυστερήσεις να στήνονται στις συνεντεύξεις τύπου και να λένε πως έχουμε πρόβλημα φυσικής κατάστασης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Ο φετινός Ολυμπιακός δούλεψε σαν ομάδα, βρήκε έναν προπονητή που αναμφισβήτητα είναι δουλευταράς και τον στήριξε σε όλες τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μέσα στη χρονιά. Τον στήριξε πραγματικά και όχι μέσα από ανακοινώσεις στήριξης, που από το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και από τις στοχευμένες αρθρογραφίες καταλαβαίνεις πως τα μαζεύει στο επόμενο άσχημο αποτέλεσμα.

Επειδή πάντα η τελευταία εικόνα μετρά, η επιλογή δικαιώθηκε. Ο Ολυμπιακός κλείνει την χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, με ένα σερί νικών και με ένα ποδόσφαιρο που αρέσει στον κόσμο του.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ

Πόσο μη Ολυμπιακό ήταν αυτό που συνέβη στα δύο τελευταία παιχνίδια στο Καραϊσκάκης; Το παιχνίδι με τον Άρη ήταν το αμέσως επόμενο εντός έδρας μετά τον αποκλεισμό με την Λαμία, οι οπαδοί πήγαν στο γήπεδο, δημιούργησαν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και είδαν ένα πραγματικά πολύ όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα. Η ομάδα τους κέρδισε με 4-1 τον Άρη που έπαιξε πολύ καλά και το αποτέλεσμα τον αδικεί. Την περασμένη αγωνιστική, ο κόσμος του Ολυμπιακού στήριξε τους παίκτες που δεν θα πάρουν ούτε ένα τρόπαιο και στο άσχημο πρώτο ημίχρονο τους με τον Ατρόμητο. Όταν και έχανε με 1-0 και δεν έβγαινε στους παίκτες του Μαρτίνς τίποτα, στο τέλος αποζημιώθηκαν, καθώς μετά από ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο γύρισε το παιχνίδι.

Τον κόσμο τον γέμισαν με την εμφάνιση τους και στο Αγρίνιο, όπως και συνολικά αυτό κάνουν όλη την χρονιά. Ο υγιής φίλαθλος καταλαβαίνει, αντιλαμβάνεται πότε οι ποδοσφαιριστές κοροϊδεύουν και πότε τα δίνουν όλα και όταν τα δίνουν όλα, το εισπράττει και το εκτιμά.

"ΠΑΙΞΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΣΕ"

Υπάρχει ένα κλισέ που λέγεται μετά από αποτυχίες, από ήττες που δεν ξέρω πόσοι το πιστεύουν όταν το χρησιμοποιούν, είμαι ένας άνθρωπος που πραγματικά όμως το πιστεύω. "Παίξε καλά και χάσε". Δεν είναι κακό να χάνεις το πρόβλημα είναι όταν αυτό συμβαίνει χωρίς να προσπαθείς. Οφείλεις να κάνεις αυτά που πρέπει για να φτάσεις στο δικό σου ταβάνι, από κι και πέρα παίζει και ο αντίπαλος.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού ο κόσμος της ομάδας, με την στάση τους, σεβάστηκαν τον αντίπαλο τους που κατέκτησε το πρωτάθλημα γιατί αναμφισβήτητα φέτος είχε πιο υψηλό ταβάνι, και σεβάστηκαν την αξιόλογη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών τους και του επιτελείου.

ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Προσπάθεια ασφαλώς που φέρνει μία καλή αφετηρία και έναν σίγουρο δρόμο για την επιτυχία της επόμενης ημέρας. Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει μία νέα πραγματικότητα, υπάρχει ένας πολύ δυνατός παίκτης, με τη λαχτάρα που είχε για να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια ενισχύθηκε σημαντικά και βελτιώθηκε σε όλες του τις λειτουργίες. Ο Ολυμπιακός έχει βρει τα εφόδια, για να τον πολεμήσει.

Το καλοκαίρι που έρχεται θα έχει ένα πλεονέκτημα που το περασμένο καλοκαίρι δεν το είχε, δικαιούται να χτίσει πάνω στην προηγούμενη σεζόν, η επόμενη χρονιά θα είναι συνέχεια της προηγούμενης, υπάρχει μία αφετηρία, ένα πλάνο που θα πρέπει με στοχευμένες δυνατές προσθήκες να εξελιχτεί.

Η φετινή δουλειά δημιουργεί μία βάση και η εικόνα των ποδοσφαιριστών φωνάζει πως αν γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες και μπει μεγαλύτερη ποιότητα και προσωπικότητα σε συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχει εξέλιξη. Ο Μαρτίνς και οι παίκτες του στηρίχτηκαν από τη διοίκηση και τον κόσμο του Ολυμπιακού, δεν κατέκτησαν τίποτα, δημιούργησαν όμως ένα καθαρό τοπίο, έναν σίγουρο δρόμο για την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ